|
|
|
... határok is s lassan az emberek nem voltak már csak fehérek és feketék, sárgák, és kreolkák, hanem kezdett egységes képet ölteni a jövő embere. Barnás sárgás bőr mint a tejeskávé, enyhén mandula vágásu szem, picit turcsi picit kampós orr, közepes szőrzet, és szürkés kicsit göndör haj, és világos barnás zöldes szem. Kezdett uniformizálódni az emberiség.
El jött a várva várt kán... |
|
|
|
|
|
|
|
Július 13.-a volt. Elmentünk a haverokkal mondván, hogy elhurcolnak valahová névnapom alkalmából. Elmentünk a Mekibe és egy jót buliztunk. A vége felé látszott mindenkin, hogy még evvel nincs vége a napnak és valamire készülnek. Kifizettük a számlát és a házunk felé vettük az irányt. Jót dumáltunk, közben minden lehetséges támát kibeszéltünk. Fura módon a szüleim már kint vártak mi... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (kb. 12 szelethez): 12-13 dkg vaj vagy margarin, 7-8 dkg tejes tortabevonó, 17-18 dkg csokoládés gabonapehely, 5 dkg darált mandula, 50 dkg málna, 36 g színtelen zselatin, 5 dl tejszín, 5 dl joghurt, 1 zacskó vaníliás cukor, 10 dkg kristálycukor, 1 citrom leve, 1,5 dl krémföl, a forma kikenéséhez olaj, a díszítéshez limett- vagy citromkarikák, citromfű és csokoládéforgác... |
|
|
|
|
|
|
|
... gyengeségi állapot, amikor a-citrom ne segítene. A bőrnek is elsőrendű fiatalítója és regenerálója, megelőzi a kopaszságot, erősíti a fejbőrt, a hajhagymákat. A citromlé jó bőrápolószer, mandula- vagy avokádóolajjal elegyítve. Ha ezt erősen a fejbőrbe dörzsöljük, hamarosan megszünteti a haj korpásodását, megakadályozza a hajhullást.
A citrom préseléséhez csak üveg vagy ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...
Tegyünk deszkára negyed kiló lisztet, 12 deka tört czukrot, 10 deka irósvajat. 10 deka hámozott tört mandulát, 4 keményre főtt tojássárgáját szitán áttörve, és négy egész nyers tojást; ezeket gyurjuk jól össze, azután nyujtsuk ki késfoknyi vastagságura, majd vágjunk belöle apró koczkákat. E koczkákat töltsük meg dióval, melyet előbb czukor-szirupban megforgatt... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók kb. 35 darabhoz:
25 dkg tisztított mandula
10 dkg porcukor,
10 dkg kristálycukor,
1 teáskanál keserűmandula-aroma
4 tojásfehérje,
1 evőkanál vaj, és
1 evőkanál liszt a tepsihez
Előkészítés:
A mandulát finomra daráljuk és összekeverjük a porcukorral meg a keserűmandula-aromával; a tojásfehérjéből kemén... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
2 tojásfehérje,
25 dkg cukor,
25 dkg hámozott,
őrölt mandula,
fél citrom leve,
1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj,
kevés szódabikarbóna,
liszt.
A tojások habbá vert fehérjébe belekeverjük a cukrot, a mandulát, hozzáadjuk a citrom levét, a fahéjat, a szódabikarbónát, és annyi lisztet, hogy a tésztát jól ki... |
|
|
|
|
|
|
|
...
35 deka cukrot
4 tojás fehérjével,
1 csomag vanilincukorral és
1/2 citrom levével félóráig keményre keverünk.
Legvégül, ha a cukros keverék már elég kemény ahhoz, hogy a kávéskanállal kirakott halmocskák szilárdan megállnak, 12 deka héjazott, keskeny, hosszú szeletekre vágott mandulát keverünk hozzá, és vajazott lemezre vagy tepsibe dió nagyságú halmok... |
|
|
|
|
|
|
|
... süteményformákkal, vagy vághatók elorajzolt kartonpapírok mentén a különbözo figurák. A csillagokra, báránykákra, szívecskékre, házikókra, bábukra, s más sütofo... |
|
|
|
|
|
|
|
...
12 deka cukrot
2 egész tojással,
12 deka vajjal és
25 deka liszttel kevert
1/2 csomag sütőporral jól nyújtható tésztává gyúrunk. E tészta kétharmad részét nyújtjuk, s pogácsaszaggatóval szúrjuk ki.
A korongocskák közepére a következő keveréket készítsük:
15 deka héjas mandulát
15 deka cukorral mozsárban finomra törünk s hozzáadu... |
|
|
|
|
|
|
|
...
20 deka vajat,
25 deka lisztet,
1/2 citrom reszelt héját,
1/2 csomag sütőport,
18 deka cukrot,
10 deka héjas őrölt mandulát,
1/2 deka tört fahéjat és
2 egész tojást
deszkán jól összegyúrunk. Vékonyra kinyújtjuk s tepsibe helyezve lekvárral kenjük. Félretett tésztából rudakat sodrunk s finom rácsozatot készítünk. Sütés után... |
|
|
|
|
|
|
|
...8 személyre
HOZZÁVALÓK:
1 citrom
40 dkg áfonya
a szóráshoz: 20 dkg liszt
25 dkg cukor
20 dkg őrölt mandula
15 dkg vaj
2 tojássárgája
csipetnyi só
ELKÉSZÍTÉS
A citrom héját finomra reszeljük. Robotgéppel 20 dkg cukrot, 10 dkg mandulát, a citromhéjat és a sót összedolgozzuk, maj... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
1 vaniliarúd
15 dkg porcukor
4 alma
30 dkg vajas tészta
2 tojás
3 tasak vaníliáscukor
10 dkg őrölt mandula
1 dl tejszín
8 szilva (aszalt, kimagozott)
ELKÉSZÍTÉS
A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, és 1 liter vízben 10 dkg porcukorral felforraljuk. A meghámozott, kimagozott a... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
2 teáskanál kínai fekete tea
10 dkg cukor
10 dkg mandulaforgács
25 dkg sárgabarack (aszalt)
20 dkg szilva (aszalt)
5 dkg mazsola
1 adag (30 dkg) vajas tészta (mirelit)
12,5 dkg mandula (őrölt)
fél citrom (leve)
2 evőkanál sárgabaracklekvár
ELKÉSZÍTÉS
A teát 5 dl vízzel leforráz... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Tegyünk tálba fél kiló lisztet, négy tojást, késhegynyi sót, fél kávéskanálnyi tört fahéját és 6 kanál porczukrot; ezeket tejjel habarjuk ugy össze, hogy olyan legyen mint a hig palacsinta tészta. Az ostya sütőt tegyük lángtüzre; mikor látjuk, hogy jó meleg, vegyük el a lángról, kenjük meg olvasztott vajba mártott tollal és tegyünk egy kanál tésztát az ostya süt... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók: 2 csomag réteslap, 20 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 3 dl tejföl, 10 dkg búzadara, 8 tojás, 4 dkg zsemlemorzsa, 6 dkg mandula, 1,5 dl tej.
A vajat a tojások sárgájával és a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a búzadarát, és végül a habbá vert tojásfehérjét. Az előkészített réteslapot vastagon meghintjük zsemlemorzsával, megtöltjük, feltekerjük... |
|
|
|
|
|
|
|
... fehérbor
7,5 dkg cukor
1 rúd fahéj
4 banán
2 evőkanál narancsdzsem
A mandulás krémhez
1 tojás
1 tojássárgája
7,5 dkg vaj
7,5 dkg cukor
7,5 dkg mandula (őrölt)
1 kávéskanál kukoricakeményítő
ELKÉSZÍTÉS
A tésztát kerek gyümölcstortaformába simítjuk, a tojássárgájával megkenjük, villá... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg liszt
fél kávéskanál élesztőpor
fél kávéskanál szódabikarbóna
2 banán
7,5 dkg vaj
2 tojás
1 kávéskanál vaníliaaroma
5 dkg dió (darált)
5 dkg mandula (őrölt)
csipetnyi só
A díszítéshez:
porcukor
ELKÉSZÍTÉS
A lisztet, az élesztőt és a szódabikarbónát átszitáljuk. Egy kerek tortaforma a... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
A piskótához:
4 tojás
18 dkg cukor
15 dkg liszt
10 dkg mandula (őrölt)
A krémhez:
3 citrom (leve)
12,5 dkg margarin
10 dkg porcukor
10 dkg mandula
5 tojás
1 citrom (reszelt héja)
A díszítéshez:
8 dkg cukor
citromszeletek
ELKÉSZÍTÉS
A p... |
|
|
|
|
|
|
|
... étkezés előtt.
8. Csak módjával nassolni - Burgonyaszirom és ropi helyett ropogtasson olajos magvakat (napraforgómag, lenmag, tökmag, szezámmag) és csonthéjasokat (dió, mogyoró, mandula). Ez utóbbiak fitoszterint tartalmaznak, amely megakadályozza a koleszterinnek a táplálékból való felvételét.
9. Mozgást - A kitartást igénylő sportok (úszás, kocogás, kerékpá... |
|
|
|
|
|