|
|
|
... és
aztán szívlapáttal csapom agyon, az a baj!
Libát töm a mama, az a baj!
De miért? -teszi föl a kérdést, az a baj!
Ha frissen iszom a tejet, az a baj!
Ha felforralom, fertőtlenítem, az a baj!
Kiveszem a spájzból, az a baj!
Ha a kiskanalat nem oda rakom vissza, az a baj!
Azt mondod, sokat szívok, az a baj!
Az a baj, hogy semmi közöd ho... |
|
|
|
|
|
|
|
...
és aztán szívlapáttal csapom agyon, az a baj.
Libát töm a mama, az a baj.
De miért? - teszi föl a kérdést, az a baj.
Ha frissen iszom a tejet, az a baj.
Ha felforralom, fertőtlenítem, az a baj.
Kiveszem a spájzból, az a baj.
Ha a kiskanalat nem oda rakom vissza, az a baj.
Azt mondod, sokat szívok, az a baj.
Az a baj, hogy s... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...40 dkg spagetti, 25 dkg scampi (főtt), 2 dl tejszín, 2 ek pesto (zöld), frissen őrölt bors, só.
A spagettit megfőzöm "al dente" módra. A tejszínt felforralom, belekeverem a pestot, sózom és borsozom. A tányérokra spagettihalmokat teszek, körbeöntöm a pestos tejszínnel és a scampikkal szépen körítem.... |
|
|
|
|
|
|
|
...
és aztán szívlapáttal csapom agyon, az a baj.
Libát töm a mama, az a baj.
De miért? - teszi föl a kérdést, az a baj.
Ha frissen iszom a tejet, az a baj.
Ha felforralom, fertőtlenítem, az a baj.
Kiveszem a spájzból, az a baj.
Ha a kiskanalat nem oda rakom vissza, az a baj.
Azt mondod, sokat szívok, az a baj.
Az a baj, hogy s... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... lévő sós vízben megfőzöm, és meleg vízzel leöblítve, melegen is tartom.
Elkészítés: 8 dl vízbe beleteszem a húsleveskockákat, beleszórom a finomra darált diót és a fűszereket. Felforralom és 5 percig főzöm. Közben a forrásban lévő levesbe csorgatom a lisztes tejfölt, és beleszórom a petrezselyemzöld felét. Folytonosan kevergetve, kis lángon addig forralom, amíg a habja elfő. ... |
|
|
|
|
|
|
|
... cipóba osztom, és lisztezett deszkán, a tetejét belisztezve, konyharuhával betakarom, és a duplájára kelesztem. Közben elkészítem a tölteléket. A diótöltelékhez a cukrot fél dl vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, az összevágott birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, valamint a sárgabaracklekvárral jól összekeverem. A má... |
|
|
|
|
|
|
|
A tejbegrízhez hasonlóan sűrű grízkrémet készítek, de a tej helyett limonádét használok, vagyis az enyhén cukros, citromleves vízbe szórom a grízt, belereszelek egy kis citromhéjat, felforralom, besűrítem, és habverővel fehér-habosra keverem.
/Minél tovább verem, annál könnyebb lesz a krém./
Rumban felfőzött mazsolát szórok bele, és egy folpackkal kibélelt őzgerincformáb... |
|
|
|
|
|
|
|
... szegfűszeg
tej
só
liszt
A meggyet az összes hozzávalóval (egy karika vagy gerezd citrom elég), és egy csipet sóval egyet... |
|
|
|
|
|
|
|
... felszeletelt gombát megsózva
fedő alatt puhára párolom. Borssal és piros... |
|
|
|
|
|
|
|
Hideg tejes italok
Tejes tea
1 liter tej, 2 teafilter, fél mk citromhéj (KOTÁNYI). A tejet felforralom , beleteszem a teát, a szárított citromhéjat, majd 10 percig - negyed óráig állni hagyom. Édesítve hidegen, melegen egyaránt finom.
Afrikai tej
1 liter tej, 5 dkg darált mogyoró, 2-3 banán, 2 kk kakaópor, 1,5 dl tejszín, 1 tojás, c... |
|
|
|
|
|
|
|
... mandulát meg az aszalt fügéket is, amelyeket ha nagyok, akkor előtte félbevágok. Annyi vizet öntök az egészre, hogy a csirkedarabokból csak a felső negyedük látszódjon ki, aztán erős tűzön felforralom a tagine-t.
Ahogy rottyan egyet-kettőt, visszatekerem közepes erejűre a lángot, és lefedem az edényt úgy, hogy imitt-amott tudjon belőle menekülni a gőz. Az aromásan puha, mand... |
|
|
|
|
|
|
|
... a gerezdeket meghámozom. A bort, ecetet, cukrot a fűszereket és a sót a fokhagymagerezdekkel együtt 3 percig főzöm és egy lefedett fazékban másnapig állni hagyom. Másnap mégegyszer felforralom 5 percre és még melegen az egészet egy üvegbe töltöm. Végül a tetejére öntöm az olajat és lezárom az üveget. Steak-ekhez, grillezett húsokhoz köretnek, sajtokhoz, vagy csak úgy friss kenyérr... |
|
|
|
|
|
|
|
... annyira, hogy a felületük kifehéredjen. Aztán kiszedem őket, és félrerakom. Utána a mártáshoz egy kisebb lábosba beleteszem a mazsolát, ráöntök annyi aszút, amennyi ellepi, és erős tűzön felforralom. Ahogy felforrt, leveszem a tűzről, és félreteszem.
Ezek után előveszek egy akkora tepsit, amelyben kényelmesen elférnek majd egymás mellett a hússzeletek, és az alját kikenem te... |
|
|
|
|
|
|
|
... mindet. Ha már nem tűzforróak, kióvatoskodom őket a formákból, és rácson hagyom teljesen kihűlni.
Málnakrém:
a málnákat ízlés szerinti cukorral és nagyon kevés vízzel felforralom, kavargatom, összetöröm a gyümölcsöt, és öt percig alacsony lángon főzöm. Ha kihűlt, hozzákeverem a mascarponét, és 15 percre a hűtőbe teszem. Megtöltöm a kosárkákat a krémmel, mindegyikb... |
|
|
|
|
|
|
|
... mindet. Ha már nem tűzforróak, kióvatoskodom őket a formákból, és rácson hagyom teljesen kihűlni.
Málnakrém:
a málnákat ízlés szerinti cukorral és nagyon kevés vízzel felforralom, kavargatom, összetöröm a gyümölcsöt, és öt percig alacsony lángon főzöm. Ha kihűlt, hozzákeverem a mascarponét, és 15 percre a hűtőbe teszem. Megtöltöm a kosárkákat a krémmel, mindegyikbe... |
|
|
|
|
|
|
|
... vízbe cukrot és ecetet teszek, és egy kis kaprot. Kicsit főzöm, hogy a bab puha legyen. Leszűröm, a levét félre teszem. A babot übvegekbe teszem a kaporral együtt, s a félretett levet felforralom további cukorral és ecettel. Jó édeskéks legyen, de érezni kell az ecet ízét is. Ráöntöm az üvegekben lévő babra, lezárom, és száraz dunctba teszem. A pincében ezután eláll. Télen nagysz... |
|
|
|
|
|
|
|
... mennyiségü kristálycukrot szórok rá.
Jó alaposan összekeverem.
Esetleg rácsavarom fél citrom levét.
Bár a szilva úgyis megfogja az almát.
Lassú tűzön kevergetve felforralom, majd alacsony fokozatra kapcsolom.
Hagyom lassan rotyogni.
Idővel az alma teljesen szétfő.
Ha nem akar, akkor segítek neki egy kicsit a botmixerrel.
Addigra már a ... |
|
|
|
|
|
|
|
... búzadara
-7-8 evőkanál kristálycukor
-5 dkg kakó
-10-15 dkg lekvár
-1 csomag vanília ízű pudingpor
Elkészítés:
1.
Fél liter tejet felforralom, belekevrem a bútadarát, a cukrot, a kakaót, és addig főzöm, amíg sűrű masszává nem válik. Ezután vízzel kiöblített jénai tálba öntöm.
2.
Ha kihűlt a tejbedara, a tet... |
|
|
|
|
|
|
|
... vanillincukor
cukor ízlés szerint
sok-sok magozott meggy (befőtt, fagyasztott, friss)
Elkészítés:
A 4 tojás sárgáját kikverem a liszttel, cukorral, kakaóval, vanillinnel. A tejet felforralom. A tojásfehárjét kemény habbá verem.
A felforrt tejbe belekeverem a kikevert krémet és felfőzöm vele, csomómentesre keverem. Hagyom picit hülni, ezután a tojásfe... |
|
|
|
|
|
|
|
... Liszttel meghintem, kicsit tovább sütöm, majd tejszínnel felöntöm. A szilvát 1-2 dl sziruppal (főzőlével) együtt hozzáadom (én néha több levet adok hozz... |
|
|
|
|
|