|
|
|
... ellenállni.
Ebben az esetben is általános tisztító kúrával lehet segíteni. Már a méregtelenítő tea is megöli a cérnaférgeket. A beleket a bazsalikom, a kakukkfű, a diólevél, a borsikafű, a szurokfű, az orvosi zsálya, a majoránna, a levendula és a citromfű is fertőtleníti. A felsorolt gyógynövényekből teakeveréket is lehet készíteni: 1:1 arányban keverjük össze a növénye... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
30 dkg csirkemellfilé, 20 dkg alma, 1,5 zsemle, 1 tojás, 1 kisebb vöröshagyma, olaj, zsemlemorzsa, tej, borsikafű, só.
Elkészítése:
A csirkét daráljuk le, az almát gyaluljuk szálasra, a hagymát vágjuk apróra. A zsemlét áztassuk tejbe és csavarjuk ki. A ledarált húshoz keverjük hozzá az almát, a hagymát, a zsemlét és a tojást. ĺzesítsük b... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... 5-6 db sárgarépa
20 dkg savanyú káposzta
1 db alma
1 db póréhagyma
víz
Az öntethez:
1 dl olaj (lehetőleg olíva) - kevesebb olajjal is finom
só, borsikafű
1 evőkanál méz vagy fruktóz
1 evőkanál őrölt mustármag
2-3 evőkanál citromlé
A céklát, krumplit és a répát enyhén sós vízben megfőzzük, majd ha kihűlt,
apró... |
|
|
|
|
|
|
|
... gombamártással, kukorica grízgaluskával
Hozzávalók a roládhoz: 1,2 kg pulykamellfilé, 30 dkg pulykamáj, 25 dkg hagyma, 20 dkg baconszalonna, 2 tojás, 1 zsemle, petrezselyem zöldje, borsikafű, só.
A pulykamellfilét nagy szeletekre vágjuk, kiverjük, sózzuk. A szalonnát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a vágott vöröshagymát, majd a pulykamájat, és összepirítjuk. Két t... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 kg héjában főtt burgonya,
50 dkg főtt zöldbab,
8-10 kisebb paradicsom,
tengeri só,
borsikafű,
3 evőkanál olívaolaj,
3 evőkanál citromlé.
A kihűlt és meghámozott burgonyát közepes kockákra, a babot 3 centis darabokra, a paradicsomot cikkekre vágjuk. Mindezeket tálba töltjük, leheletnyit megsózzuk, megborsozzuk. Az olívao... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
30 dkg tarka szárazbab, 15 dkg sűrített paradicsom, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál cukor, 2 fej vöröshagyma, borsikafű, kakukkfű, só.
Elkészítése:
Az előkészített babot főzzük meg sós vízben és szűrjük le. A vöröshagymát vágjuk apróra és fonnyaszszuk meg a felforrósított olajon, majd adjuk hozzá a paradicsompürét, végül öntsük fel 1,5 dl ví... |
|
|
|
|
|
|
|
... kíván, immunrendszerünk megerősítésével egy időben külsőleg és belsőleg is gombaölő gyógynövényeket alkalmazunk.
Gombaölő gyógyteakeverék
Apróbojtorján, bazsalikom, borsikafű, fekete üröm, fillérfű, kakukkfű, körömvirág, szurokfű, rozmaring, rózsaszirom, orvosi zsálya keverékéből forrázatot készítünk, napi adagja 0,5-1 l édesítés nélkül.
Gombabomba... |
|
|
|
|
|
|
|
... kórokozók megsemmisítése mellett nem pusztítják el a hasznos baktériumflórát, ezenkívül immunstimuláló hatásúak. Keverjünk össze egyenlő arányban szárított apróbojtorjánt, bazsalikomot, borsikafüvet, citromfüvet, majoránnát, oregánót, rozmaringot és zsályát, készítsünk forrázatot és melegen - mézzel és citrommal ízesítve - kortyolgassuk. Ezzel az illóolajos teakeverékk... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Jó tudni!
Allergiás reakció léphet fel a falkarinol tartalom miatt az arra érzékeny egyéneknél.
Borsikafű
Satureja hortensis
"Teáját alacsony vérnyomás ellen fogyasztják"
Népies neve:borsfű, hurkafű, pereszlény
... |
|
|
|
|
|
|
|
... nincsen semmi szégyellnivalónk. Úgy véli, csak vissza kellene nyúlnunk a hagyományokhoz: arra az idére, amikor még Erdély Magyarországhoz tartozott. Ennek megfelelően használja a lestyánt, a borsikafűt, a sáfrányt. A másik vonal, amit az Alabárdos meg kíván valósítani, azt a ,,nagymama konyhájának" nevezi. Ezt arra az élményre lehet visszavezetni, amikor vidékre utaztun... |
|
|
|
|
|
|
|
... főzzük
Csicsóka krémleves
Hozzávalók
1 litert zöldségalaplé, vagy víz, 500g csicsóka, 1 vöröshagyma, só, 20g vaj, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem, 1 csipet borsikafű (fehérborssal helyettesíthető), 2 dl tejszín
Elkészítés
Tisztítsuk meg a csicsókát, és vágjuk kisebb kockákra, majd metéljünk fel a vöröshagymát. Egy csipet sót r... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
20 dkg szalonna, 1 kg báránycomb, 1 db cukkini, 2 db lilahagyma, 4 g fokhagyma, 25 dkg kuszkusz, fűszerpaprika, lestyán, rozmaring, borsikafű, só, bors, olaj.
Elkészítése:
A báránycombot két centis kockákra szeleteljük. Egy serpenyőben kipirítjuk a szalonna zsírját, majd hozzáadjuk a cikkekre vágott lilahagymát és a húst. Lestyánnal, bor... |
|
|
|
|
|
|
|
... szál petrezselyem gyökér
1 kg savanyú káposzta
0,5 kg erdei gomba
20 dkg áfonya
10 dkg szeder
3 dl száraz vörösbor
zeller, só, bors, babérlevél, lestyán, borsikafű, fokhagyma
10 db cipó
Elkészítés:
Ezt a receptet egy vadász ismerős kolléga osztotta meg velem. A disznó hasaalja szalonnáját lepirítjuk. Vöröshagymát szórunk rá, amit ... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK: 6 személyre
50 dkg zöldbab
1 kis fej lollo rosso saláta
6 dkg dió
1-1 evőkanál mustár, balzsamecet és borecet
1 kávéskanál apróra vágott borsikafű
5 evőkanál olaj
őrölt bors
só
ELKÉSZÍTÉS
A zöldbabot megtisztítjuk, sós vízben roppa... |
|
|
|
|
|
|
|
... vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 kávéskanál pirospaprika,
3 evőkanál liszt.
só,
bors,
majoránna,
kakukkfű,
szurokfű,
bazsalikom,
borsikafű.
A csipetkéhez:
1 tojás, csipet só, olaj, és annyi liszt, amennyit a tojás felvesz, ha kemény tésztát gyúrunk.
Elkészítése:
A babot és... |
|
|
|
|
|
|
|
... szárával lefelé tegyük az edénybe, így egyenletesebben párolódik meg. Sajnos a főzésnél ez nem járható út, mert a karfiol rendszerint magától megfordul a vízben.
A hét fűszere: a borsikafű
Csombor néven is használatos, és mint ilyen, elsősorban a babételek fűszere, mert csökkenti a bab felfújó hatását. Ezenfelül bármilyen ,,erős", nehéz ételt ízesí... |
|
|
|
|
|
|
|
... zöldpaprika és paradicsom, 30 g füstölt szalonna, 80 dkg szeletelt, csontos sertéskaraj, só, bors, 2 ek. olaj, 1 kk. pirospaprika, negyed kk. köménymag, 2-3 szál friss vagy negyed kk. szárított borsikafu, 2 szál petrezselyem.
1. A vörös- és fokhagymát meghámozzuk, az elobbit felaprózzuk. A savanyú káposztát kissé kiöblítjük, lecsepegtetjük. A fehér káposztát torzsája né... |
|
|
|
|
|
|
|
... 1,5 liter vizet lehetőleg étkezések között igyuk meg.
Hagyjuk el azokat a fűszereket és italokat, illetve váltsuk ki másokkal, amelyek irritálják a gyomrot (pl. a bors helyett a borsikafű használata javasolt).
Kevesebb édességet és több gyümölcsöt együnk.
Figyeljünk oda arra, hogy ételeink változatosak legyenek, és ne hiányozzanak belőlük a szervezet számára fon... |
|
|
|
|
|
|
|
... fejteni való bab (20 dkg tisztított), 20 dkg zöld hüvelyű bab, 15 dkg sárgarépa, 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis babérlevél, 4-5 szál friss vagy negyed kávéskanál szárított borsikafű, só, bors, 2 dl tejföl, 1 ek. rizsliszt,, citromlé, 4-5 szál petrezselyem.
1. A babot kifejtjük, szűrőtálban leöblítjük. A zöldbabot megmossuk, megtisztítjuk, 2-3 cm-es darabokr... |
|
|
|
|
|
|
|
... búzaliszt
40 dkg főtt tarkabab vagy 40 dkg reszelt káposzta
2 dl olaj
2 dl tejföl
2 dl langyos vízben 5 dkg élesztő
2 tojás
2 dkg só
5 gőrölt borsikafű
A főtt babot kihűtve húsdarálón ledaráljuk, hozzáadjuk az olajat, élesztőt, tejfölt, tojást, sót, borsikafüvet. Ebből lágy tésztát készítünk, amelyet 10-15 percig hidegen p... |
|
|
|
|
|