|
|
|
... borssal ízesítjük. 10-15 percig főzzük, majd öntsük fel tejjel! Pár perc főzés után kézi mixerrel pürésítsük, és finomlyukú szitán passzírozzuk át!
Köretnek: pürésítve vagy rozmaringgal sütve
Nem kell igazi szakácsnak lenni, hogy a vasárnapi hús mellé sütőtökpürét készítsünk. A tököket vágjuk több darabba, szedjük ki a magjait, majd a tökhúst tegyük egy tepsi... |
|
|
|
|
|
|
|
... és felszeleteljük a gombát, apróra vágjuk a hagymát, és karikákra vágjuk a sárgarépát. Mindezeket forró olajban enyhén megpirítjuk, liszttel megszórjuk, sóval, borssal, fokhagymával, rozmaringgal ízesítjük, majd hozzáadjuk a bort és a mártást ráöntjük a megpirított libahúsra. Kezdetben erős lángon, majd később lassú tűzön lefedve addig pároljuk, amíg a liba puha lesz. Ekkor a liba... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... műanyag dobozba vagy mély üveg-/porcelántálba tesszük. A páchoz a rozmaringot leöblítjük, levélkéit finomra vágjuk. 2 citrom átszűrt levét elkeverjük a cukorral, fahéjjal, olívaolajjal, rozmaringgal, az áttört fokhagymával, ízlés szerinti sóval, borssal, majd meglocsoljuk vele a csirkedarabokat. Gondosan letakarjuk, és a hűtőszekrényben 6 órán át (még jobb, ha egy éjszakát) érlelj... |
|
|
|
|
|
|
|
... belőle készült tea segít idegesség, álmatlanság és félelem esetén. Erősebb a hatás, ha a vasfüvet más gyógynövényekkel, mint pl. az angyalfűvel, orbáncfűvel, bazsalikommal, levendulával, rozmaringgal és citromfűvel kombináljuk.
10. Fejfájás esetén a szárított, megáztatott vasfűből, vagy a nyers és egy kicsit szétzúzott vasfűből borogatást tegyünk a homlokra.
... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... a hozzávalókat összekeverjük fakanállal, annyi liszttel, hogy összeálljon, és kis lepényeket sütünk ki olajon.
Ha marad sütőtök, tegyük ... |
|
|
|
|
|
|
|
... mosnak;
szívesen készítenek tengeri só felhasználásával otthoni testradírt.
A recept: keverj össze maroknyi tengeri sót néhány csepp illatos illóolajjal (például levendulával, rozmaringgal, ylang-ylanggal) és dörzsöld a bőrödbe, majd öblítsd le a tus alatt!
Portugália Ecet a hajra
A spanyolokhoz hasonlóan itt is az olíva tarol, ám ezenkí... |
|
|
|
|
|
|
|
... petrezselyem
1-2 kávéskanál citromlé
Elkészítés: Az apróra vágott vöröshagymát a felhevített olajon átfuttatjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott húst, és erős lángon átpirítjuk, a rozmaringgal és sóval őrölt borssal ízesítjük, majd kevés vízzel felengedve, fedő alatt pároljuk. Amikor a hús félig megpuhult, beletesszük a zúzott fokhagymát, a felszeletelt gombát, a karikára v... |
|
|
|
|
|
|
|
... zöldséglepényhez a hozzávalókat összekeverjük fakanállal, annyi liszttel, hogy összeálljon, és kis lepényeket sütünk ki olajon.
Ha marad sütőtök, tegyük süt... |
|
|
|
|
|
|
|
... vagy 5 dkg rizs (lehetőleg barna), melyet sós vízben megfőzünk. A mártás alapja 20 dkg passzírozott paradicsom vagy 1 kis doboz hámozott paradicsom, melyet hagymával, sóval, borssal, rozmaringgal, vagy oreganóval ízesíthetünk.
A következő alapanyagokból választhat:
- 10 dkg mirelit zöldborsó vagy zöldbab
- 15 dkg kockára vágott sárgarépa
- 10 dkg főtt zel... |
|
|
|
|
|
|
|
Zsályás röfiszelet újburgonyával
A hús mellé a krumplit citrommal és rozmaringgal, a mártást zsályával ízesítettük.
Hozzávalók:
4 szelet sertéskaraj
só
bors
1 csokor zsálya
2 g fokhagyma
4-5 evőkanál mákolaj
1 evőkanál liszt
2 dl húslé
2 dl tejszín
2 evőkanál mák
1 db citrom
2 ág rozmaring
4 ada... |
|
|
|
|
|
|
|
... cikkekre vágott paradicsommal együtt a serpenyőbe tesszük akkor, amikor megfordítjuk a húst.
Salátát készítünk: a cukkinit felkockázzuk, egy keverőtálba tesszük, olívaolajja... |
|
|
|
|
|
|
|
... fehérborecet
kevés balzsamecet, olívaolaj
só, bors, rozmaring, zsálya és petrezselyem
A megmosott, feldarabolt húst egy felszeletelt fokhagymagerezddel, a borral és kevés rozmaringgal együtt edénybe helyezem, tetejét meglocsolom olajjal, majd letakarom, és pár órára hűtőbe teszem.
Serpenyőben felmelegítek néhány evőkanál olívaolajat a maradé... |
|
|
|
|
|
|
|
... olaj.
Elkészítése:
A báránycombot két centis kockákra szeleteljük. Egy serpenyőben kipirítjuk a szalonna zsírját, majd hozzáadjuk a cikkekre vágott lilahagymát és a húst. Lestyánnal, borsikafűvel, rozmaringgal, sóval és szeletelt fokhagymával ízesítjük, felöntjük vízzel és 1-2 óra alatt puhára pároljuk. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, megpirítjuk rajta a ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
A húsok konzerválási módja Európában a füstölés, Ázsiában és őseinknél az aromás füvekkel (kakukkfűvel, rozmaringgal, tárkonnyal) való pácolás volt. A szárított hús készítése pásztorembereinknél ma is fellelhető. Giovanni Villani XIV. századi olasz történetíró így számolt be a Magyarországon látotta... |
|
|
|
|
|
|
|
... pirospaprikával, felengedjük vízzel, és forraljuk. Amikor a hagyma jól szétfőtt, és pörköltszaftot kaptunk, beletesszük a felső és alsó combokra szétválasztot... |
|
|
|
|
|
|
|
... gyűjtötte össze a legjobb fűszereket és hatásukat az általános egészségi állapotunkra.
• A sót helyettesítsük valamilyen növénnyel, például oreganóval, kakukkfűvel, rozmaringgal, petrezselyemmel vagy fokhagymával, higgyük el, megfelelő ízeket kölcsönöznek a húsoknak.
• Használjunk bátran friss fokhagymát! Az ugyanis csökkenti a vérnyomást és a k... |
|
|
|
|
|
|
|
... levessel és a borra... |
|
|
|
|
|
|
|
Tyúkhúsleves egy kicsit máskép!
Úgyan úgy teszűkfel, fűszerezzük, zőldségezzük a különbség annyi, hogy teszünk bele egy kiskanál rozmaringot /természetesen akinek van friss rozmaringgal a legfínomabb/ s amikkor megfőtt minden, rizst teszünk tészta helyet, majd készítünk egy kis rántást, de csak kifehéritjük a lisztet nem pirítjuk, lehúzzuk a lángrol öntünk bele egy kis tejet, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... sajtok, tojás stb.
Az ételek kellemes ízének elérése érdekében az erős fűszerek helyett ajánlott pl. citromfűvel, majoránnával, kaporral, szegfűborssal, köménnyel, lestyánnal, rozmaringgal, ízesíteni. A hagymát ne pirítsuk, hanem inkább a főtt hagyma főzővizét használjuk fel az ételek ízesítésére.
Fontos, hogy a betegség akut szakaszában gyakran, pár óránként... |
|
|
|
|
|
|
|
...
nagyobb lesz a csecsemőhajlandóság;
s nem lesz a szerb az albántól népbeteg.
Az emberek, mert lelkük szép lesz,
csakis szerelemből lesznek majd öngyilkosok,
rozmaringgal a kabát hajtókáján.
Az írók nem fognak egymásnak írni többé,
hanem csakis a nagy tömegeknek,
és ha végre kihalnak a divatos teoretikusok,
jó nagyokat fogunk röhögni a... |
|
|
|
|
|