|
|
|
... csomómentesre. Forraljuk fel a maradék tejet a cukorral, majd állandóan kever getve öntsük hozzá a tojásos-lisztes tejet, és addig főzzük, míg besűrűsödik. Hagyjuk kihűlni. Közben vízgőz fölött olvasszuk fel a csokoládét, keverjük a krémhez, majd a margarinnal keverjük habosra. A kihűlt pisztáciás tortalapot vágjuk három egyenlő részre, töltsük meg a habos csokis krémmel, és a tet... |
|
|
|
|
|
|
|
...
50 dkg marcipánmassza
kakaó
porcukor
12 dkg vaj
8 dkg étcsokoládé
2 cl rum
ELKÉSZÍTÉS
A csokoládét vízgőz felett olvasszuk fel, majd lassan a habosra kevert vajhoz csorgatva a rummal együtt kavarjunk belőle krémet. Tegyük hűtőbe néhány órára, hogy megdermedjen, majd formázzunk belőle csokigolyócskákat. Mindegyi... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... vörösbor
ELKÉSZÍTÉS
Főzzünk fűszerkivonatot másfél deci vízzel, a fahéjjal, a szegfűszeggel, 5 dkg cukorral, és a citrom héjával. Míg visszaforr egy decire, készítsük elő a szilvát. Ha mélyhűtött, olvasszuk ki, magozzuk ki, és vágjuk kockákra. 15 dkg cukrot szórjunk 1 liter vízbe, tegyük bele a szilvákat, és főzzük meg. Szűrjük hozzá a fűszerkivon... |
|
|
|
|
|
|
|
... fokon 45-50 percig süssük. A tésztát hagyjuk kihűlni, majd vágjuk három lapra, és mindegyik réteget kenjünk meg baracklekvárral.
A máz elkészítéséhez törjük össze, és gőz fölött olvasszuk fel a csokoládét. Egy evőkanál vízzel főzzünk szirupot a cukorból, és öntsük hozzá a tejszínt. Melegítsük össze, de ne hagyjuk felforrni. Öntsük a frissen felolvasztott csokoládéhoz, és gyor... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... petrezselyem.
Hosszában szeljük ketté a póréhagymákat, szedjük le a külső leveleket. Alaposan mossuk át őket. Vágjuk fel vékony szeletekre, a zöld részekkel együtt. Nagy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, néhány percig fonnyasszuk benne a hagymát pár percig. Ezután öntsük fel a zöldséges alaplével és a tejjel, majd forraljuk fel. Tíz percig hagyjuk gyöngyözni, amíg a ha... |
|
|
|
|
|
|
|
... masszába belereszeljük egy citrom vagy egy narancs héját. A gyümölcsszószt friss vagy mélyhűtött bogyós gyümölcsökből is készíthetjük. A friss gyümölcsszemeket mossuk meg, vagy ha fagyosak, olvasszuk ki. Tegyük egy tálba, ízesítsük cukorral és citromlével. Kézi mixerrel pépesítsük jól össze, majd finomlyukú szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek a szószba. Az elkészült... |
|
|
|
|
|
|
|
... 180 ml tejszínhab, 1 evőkanál cukor.
Elkészítése:
Tegyük a piskótakockákat egy mély tálba, és öntsük rá a konyakot, hagyjuk 1 óráig ázni. Ha a gyümölcs fagyott, olvasszuk ki, és 0,5 kg-ot mixeljünk el az 5 dkg porcukorral. Tegyünk félre 1/2 pohárnyi gyümölcsöt a megmaradt fél kilónyi adagból, ez lesz a díszítés a tetején. A maradék gyümölcsöt adjuk hozzá egés... |
|
|
|
|
|
|
|
... chili paprika, 3 rozmaringág, só, 3 evőkanál méz.
Elkészítése:
A gesztenyét sütőben süssük meg, majd a héját szedjük le. Készítsük el a cukorszirupot. Egy lábasban olvasszuk meg a kristálycukrot, ha kezd barnulni, engedjük fel vízzel. Tegyük bele a vékonyra felszeletelt gyömbért, az egészben hagyott chili paprikát, a rozmaringot, kevés sót, a mézet és a megti... |
|
|
|
|
|
|
|
... kenyér
ízlés szerint friss, vagy szárított fűszernövények: bazsalikom, kakukkfű, nagyon kevés gyömbér és őrölt mustármag, metélőhagyma
Tegyük a vajat egy lábosba és lassan olvasszuk fel benne. Kevergetve öntsük fel a tejjel, majd adjuk hozzá a reszelt sajtot. Várjuk meg amíg besűrűsödik és adjuk hozzá a villával kissé felvert, Worcester-szósszal, mustárral, fűsze... |
|
|
|
|
|
|
|
... maradjon, vágjuk be hosszában, de úgy, hogy ne vágjuk át. Tegyük bele egy nagy tál erősen sós vízbe, és forraljuk fel, majd tegyük félre egy konyhai papírtörlőre lecsepegni.
2. Közben olvasszuk fel a vajat, dobjuk rá a reszelt vagy apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, pároljuk meg - vigyázzunk, hogy meg ne égjen! Adjuk hozzá a paradicsompürét és a felkockázott pa... |
|
|
|
|
|
|
|
... szódabikarbóna, 1 csipet só, 1,5 pohár cukor, 3 db tojás, 0,5 pohár olaj, 1,5 pohár reszelt cékla, 1 tábla keserű csoki, 1 csomag vaníliás cukor.
Elkészítése:
Vízgőz felett olvasszuk fel a csokoládét. Egy edényben keverjük össze a lisztet, a sót és a szódabikarbónát. Másik edénybe tegyük a tojásokat, a cukrot, az olajat, habverővel keverjük kb. két percig. Ad... |
|
|
|
|
|
|
|
... mogyoró
3 kanál mazsola
3 kanál kukorica keményítő liszt
jó sok fémforma, tálcákra kikészítve
Elkészítés módja:
A margarint a mikróban egy olyan jénai edényben olvasszuk fel, amely méreténél fogva belelógatható egy nagyobb lábosba. A lábosba annyi vizet tegyünk fel melegedni, amibe majd a jénai edényt belemerítve a víz nem fog sem túlcsordulni,... |
|
|
|
|
|
|
|
... póréhagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél kg burgonya, 1 zöldségleves kocka, 2 dl tejszín, 1-1 csokor friss petrezselyem zöldje, snidling, tárkony, só, darált bors.
Elkészítése:
Olvasszuk fel a vajat egy fazékban, adjuk hozzá az összevágott póréhagymát, majd pároljuk addig, míg puha nem lesz. Vigyázzunk arra, nehogy megbarnuljon a pirítás közben. Tegyük hozzá a fin... |
|
|
|
|
|
|
|
... búzacsíra-tartalmú hajápolási készítmények használata csökkenti a haj szárazságát.
Csontvelő
Házi recept: A velőscsontból szedjünk ki egy kanálnyi velőt, vízgőzön olvasszuk meg, majd szűrjük le. Hagyjuk kihűlni, amíg krémszerű nem lesz. Kenjük be vele hajunkat és hagyjuk egy éjszakán át fejünkön ezt a pakolást.
Fénytelen haj
Citrompakolá... |
|
|
|
|
|
|
|
... mázhoz: 2 zöldcitrom, 20 dkg porcukor.
Elkészítése:
Tegyük egy keverőtálba a lisztet, keverjük hozzá a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot és a vaníliás pudingport. Olvasszuk fel a vajat, keverjük hozzá a rumot, a zöldcitrom lereszelt héját és kifacsart levét, valamint a tojásokat. Állandó kevergetés mellett csorgassuk a folyékony anyagokat a lisztes kever... |
|
|
|
|
|
|
|
... porcukor.
Elkészítése:
Finomlyukú szitán törjük át a kecsketúrót, majd tegyük egy nagy tálba. Üssük rá a tojások sárgáját, a fehérjét tegyük egy tálba és tegyük a hűtőbe. Olvasszuk fel a vajat egy kis lábasban, majd csorgassuk a túróra. ĺzesítsük csipetnyi sóval, szórjuk rá a lisztet és a búzadarát. Fakanállal alaposan dolgozzuk össze, majd pár órára ezt is t... |
|
|
|
|
|
|
|
... védi, felújítása mindenképpen ajánlatos. Megérdemli az igényesebb karbantartást.
Legeloször távolítsuk el róla a régi festéket. Használjunk hagyományos lemarót, vagy holégfúvóval olvasszuk le. Miután sikerült leszednünk az összes festéket, következhet a rozsda eltávolítása. A már lepattogzott festék alatt ugyanis a vasfelületek mélyen korrodálódnak. Kaparóacéllal ezek a része... |
|
|
|
|
|
|
|
... g vaj, 3 tojás, 150 g cukor, 4 evőkanál meggyszörp, 40 liszt, 12 szem meggy, só.
Elkészítése:
A csokoládét és a vajat tegyük egy kis tálkába, majd vízgőz felett olvasszuk fel. A tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral, egy csipetnyi sóval és a meggyszörppel. A tojásos habhoz keverjük az olvasztott csokit, majd szójuk hozzá a lisztet.
Hat szufl... |
|
|
|
|
|
|
|
... zsenge brokkoli
12 dkg felkockázott csirkemell
A sajtmártáshoz:
3 dkg vaj
2 evőkanál liszt
3 dl tej
6 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
Olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet, egy percig pirítsuk, majd öntsük fel a tejjel. Főzzük fel, majd gyenge lángon sűrítsük. Ezután húzzuk le a tűzről, keverjük hozzá a reszelt sajtot. Ezala... |
|
|
|
|
|
|
|
... (ez lesz a "kanócunk")
- üvegtál az olvasztáshoz
- műanyag (mikrobiztos) forma, vagy tálacska
- jégkockák
- zacskó, húsklopfoló
Először is az üvegtálban olvasszuk meg a maradék gyertyadarabkákat. Ügyeljünk rá, hogy a viasz nagyon forró lesz, nehogy baleset érjen bennünket!
Az üvegtálból szinte lehetetlen lesz eltávolítani a maradék viaszt,... |
|
|
|
|
|