Belépés
Laskatál
Hozzávalók (4 személyre):

50 dkg burgonya, 20 dkg laskagomba, 30 dkg sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 1,5 dl tejföl, 2 ek. magos mustár, 4 ek. olaj, só, bors.

1. A megtisztított burgonyát hosszában négyfelé vágjuk, a póréhagymát felkarikázzuk, a sárgarépát apróra felkockázzuk.
2. Serpenyőben megforrósítunk 3 ek. olajat, beletesszük a burg...
Kínai újév
Az újév első napján szeretettel fogadják az ég és föld isteneit. Sokan aznap nem esznek húst, hanem egy vegetáriánus egytál étel (lo-hánn dzsáj)a hagyományos ebéd, szerintük ez hosszú és boldog életet biztosít.
A második napon tovább folytatódik az ősökre emlékezés, de a kutyákkal is különösen jól bánnak aznap, mert a legendák szerint azon a napon terentette Isten őket, tehát ...
Az ősmagyarok konyhája
DR.KISZELY ISTVÁN:AZ ŐSMAGYAROK KONYHÁJA

Egy nép ételkultúrája éppúgy hozzá tartozik, mint néprajza, zenevilága, hitvilága, nyelve vagy testalkata. Kövi Pál írja. "A népi muzsikához és a népdalkultúrához hasonló érték és páratlan művelődési kincs rejlik a gasztronómiában. Ezt a kincsesbányát fel kell tárnunk, alá kell szállnunk a mélyére, mert minél mélyebbre hatolunk be...
Sütőtök
... közkedvelt táplálék. Az inkák, maják és aztékok étrendjében a bab és a kukorica mellett fontos szerepet játszott. A sütőtök rokonai közé tartozik a spárgatök, a cukkíni, a patisszon és a laskatök. Hazánkban a legnagyobb sütőtöktermesztőnek számító nagydobosiak 1998-óta minden év szeptemberében megrendezik a Nemzetközi Sütőtökfesztivált, ahol bármely gazda elindíthatja terményét &#...
A sütőtök
... közkedvelt táplálék. Az inkák, maják és aztékok étrendjében a bab és a kukorica mellett fontos szerepet játszott. A sütőtök rokonai közé tartozik a spárgatök, a cukkíni, a patisszon és a laskatök. Hazánkban a legnagyobb sütőtöktermesztőnek számító nagydobosiak 1998-óta minden év szeptemberében megrendezik a Nemzetközi Sütőtökfesztivált, ahol bármely gazda elindíthatja terményét &#...
Elkezdődött a farsang időszaka
A farsang vízkereszt napjától (január 6.) hamvazószerdáig, - ez az idén március 7 - tart. Ez persze csak elmélet, mert a báli szezon gyakran csak március végén zárul. A farsang bajor-osztrák jövevényszó: a ,,vaschang"-ból származik, és első írásos jelentkezését 1283-ból ismerjük.Magyarországon a farsang kialakulása a középkorra tehető, elsősorban német hatás eredmé...
Sütőtök volt vacsorára...
... betervezni étrendünkbe sütve vagy főzve, illetve sütemények alkotórészeként
Különböző sütőtökfajták

A sütőtök a kabakosok botanikai családjába tartozik, mint pl. a főzőtök, laskatök, cukkini, patisszon, görögdinnye, uborka stb. is. Őshazája Közép-és Dél-Amerika trópusi vidéke. Amerika felfedezése után a spanyolok hozták Európába. Magyarországon a XIX. század végétő...
Fedezzük fel újra a sütőtököt!
... táplálék. A sütőtök fajták az inkák, maják és aztékok étrendjében a bab és a kukorica mellett fontos szerepet játszottak. A sütőtök rokonai közé tartozik a spárgatök, a cukkini, a patisszon és a laskatök.

Sárga, tölcséres virágai olajban sütve különleges csemegének számítanak, míg magja pörkölve kellemes ropogtatni való.

Hazánkban a legnagyobb sütőtöktermeszt...
A sütőtök
... http://s1.images.www.tvn.hu/2009/02/ 20/09/28/www.tvn.hu_dbdb63b1e3c8d7a9 b3291c41d1a060ce.jpg [/kep]

Különböző sütőtökfajták

A sütőtök a kabakosok botanikai családjába tartozik, mint pl. a főzőtök, laskatök, cukkini, patisszon, görögdinnye, uborka stb. is. Őshazája Közép-és Dél-Amerika trópusi vidéke. Amerika felfedezése után a spanyolok hozták Európ...
Orjaleves
ORJALEVES

Hozzávalók:

80 dkg orja (sertésgerinc)
20-20 dkg sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé
1 fej vöröshagyma

A fűszerezéshez:

gyömbér, szerecsendió-virág, csípős paprika, bors, só

Elkészítés:

A sertéshúst feldaraboljuk, kb. 3 liter vízbe feltesszük főzni. Megsózzuk és beletesszük a megt...
Ha Katalin kopog...
...

Zirkuli Péter válogatása: Katalin

Mohazöld bársonyborítású könyvecske

Helikon Kiadó 1986.


A Katalin a magyar faluban is nagyon népszerű nevek közé tartozik. Ha a Katalin névről szólunk, akkor először azt kell megemlítenünk, hogy Katalin napján (november 25.) a hagyományos magyar faluban számos jósló eljárást alkalmaztak, amelye...
Magyar Recepttár
... tejfölt, és megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel.
Bakonyi betyárleves 1.
Hozzávalók 6 személyre: 50 dkg marhaszegy, fél levestyúk, 5 dkg vegyes zöldség, 10 dkg zeller, 5 dkg laskatészta, 5 dkg vöröshagyma, só, pár szem fekete bors
A marhahúst nagyobb kockákra, a tyúkot 5 darabba vágjuk és feltesszük főni. Ha a hús félig megfőtt, hozzátesszük a csíkokra vágott z...
A cukrászat története
...

A sütőcukrászat történelmi fejlődésének kezdete visszanyúlik a kultúra legősibb idejére. A sütőcukrászat alapjait voltaképpen akkor kezdték lerakni, amikor az emberek a nomád életmódról földművelő életmódra tértek át és rendszeresen kezdtek gabonamagvakat termeszteni. Adatok vannak arra, hogy a legrégebben ismert gabonák k...
Borsikafű
Közép-, Dél- és Délkelet-Európában honos. Régóta ismert fűszeres aromájú fűszernövény, már az antik világban is szívesen használták ízesítésre, és gyógyászati célokra. Mártások, saláták, pácok, majonéz, sült húsok, pecsenyék, sült halak, bablevesek és -főzelékek, szárnyas sültek, őz- és szarvashús, hurka, kolbász, krumplis, gombás és káposztás ételek ízesítésére alkalmas. Borsos ar...
Ida regénye II./6.

Gárdonyi Géza

Ida regénye

6

Ida olyanforma érzések között ült a vonaton, mint akinek valami kísértet hideget fúj olykor a nyakába, valami jó szellem meg enyhítő meleget. A meleg lehelet az utazás kellemessége volt: a vonat, amelyen gyerme...
Zöldségfélék
Zöldségfélék

Laskatök: Isten gyalulta

Van egy tökféle, amelynek aprításánál nem kell a reszelővel, gyaluval az ujjaink épségét kockáztatni: magától megteszi azt a szívességet, hogy a főzelékhez legideálisabb csíkokra esik szét főzés közben.

Ismerjük meg!

A laskat...
Szabógallérleves székelyesen


Két tojással laskát gyúrunk, aztán apróra vágott hagymát egy jó evőkanál grizzel zsirban megpiritunk és teszünk bele késhegynyi pirospaprikát.Mikor ezzel megvagyunk,kinyújtjuk a tésztát(nem nagyon vékonyra) és rákenjük a hagymás zsirt, aztán összecsavarjuk, cikkcakkosa...
Közönséges tök
... fehérje-, zsír-, és szénhidráttartalma csekély, ugyan úgy, mint vitamintartalma, viszont fontos értéke a kiváló rostanyag és a biológiailag tiszta víztartalom.
Fajtái: spárgatök, sütőtök, laskatök, cukkini, patisszon (csillagtök).
Érdemes felfedezni ezt a sokszínű zöldséget. Az étkezési tök népszerűségét a változatos felhasználhatóságának köszönheti. A maximum 1-2 kg-os ...
Közönséges tök
... fehérje-, zsír-, és szénhidráttartalma csekély, ugyan úgy, mint vitamintartalma, viszont fontos értéke a kiváló rostanyag és a biológiailag tiszta víztartalom.
Fajtái: spárgatök, sütőtök, laskatök, cukkini, patisszon (csillagtök).
Érdemes felfedezni ezt a sokszínű zöldséget. Az étkezési tök népszerűségét a változatos felhasználhatóságának köszönheti. A maximum 1-2 kg-os ...
A tökváros I. rész (székely né
Volt egyszer egy öregasszony. Egyszer, amint ruhát mos a vízen, arra megy egy sereg iskolás gyermek, s odakiált az egyiknek az öregyasszony, hogy segítsen, s vesse fel a csebret a vállára. Ez oda is megy, de nem ám segíteni, hanem keresztülveti a csebret a vénasszony vállán.
- No, te ,,macskabéka" gyermek - mondta...
1 2 3 4 5 
Címkék: Magyar Recepttár, KISZELY ISTVÁN, ŐSMAGYAROK KONYHÁJA, Kövi Pál, Nemzetközi Sütőtökfesztivált, Őshazája Közép-és Dél-Amerika, Zirkuli Péter, Helikon Kiadó, Gárdonyi Géza, ősmagyarok konyhája, farsang időszaka, cukrászat története, megtisztított burgonyát, póréhagymát felkarikázzuk, sárgarépát apróra, újév első, vegetáriánus egytál, hagyományos ebéd, második napon, ősökre emlékezés, legendák szerint, napon terentette, népi muzsikához, népdalkultúrához hasonló, kukorica mellett, sütőtök rokonai, farsang vízkereszt, idén március, báli szezon, farsang bajor-osztrák, farsang kialakulása, középkorra tehető, kabakosok botanikai, spanyolok hozták, sütőtök fajták, legnagyobb sütőtöktermeszt, sertéshúst feldaraboljuk, magyar faluban, hagyományos magyar, marhahúst nagyobb, csíkokra vágott, kultúra leg&otilde, nomád életmódról, legrégebben ismert, antik világban, meleg lehelet, utazás kellemessége, ujjaink épségét, főzelékhez legideálisabb, hagymás zsirt, kiváló rostanyag, biológiailag tiszta,
© 2013 TVN.HU Kft.