|
|
|
... poharat is használhatunk. Tegyük búzadarával meghintett tálcára, és kelesszük még 15 perci... |
|
|
|
|
|
|
|
... nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, majd vizespohárral szaggassuk ki.
Tegyük tálcára, takarjuk le, és még kelesszük 10 percig.
Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel étolajat, a kiszaggatott tésztát olajos kézzel húzzuk szét, és óvatosan tegyük a forró olajba. Mindkét oldalát süssük aranysárgára. Ha kisült, papír törlőkendőn csepegtessük le.
Még forró... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... beleszórjuk a többi lisztet és összegyúrjuk.
Deszkára tesszük, fél centi vastagra nyújtjuk, és formákkal kiszaggatjuk. Ez tepsit kikenünk olajjal, megszórunk liszttel és beletesszük a kiszaggatott formákat. A sütőt 240°C-ra hevítjük, majd a tepsit beletesszük. Amikor a tészta felemelkedett, 180°C-ra visszavesszük a hőt és a tésztát zsemleszínűre sütjük.
[m35... |
|
|
|
|
|
|
|
... meglisztezett gyúródeszkára borítjuk és óvatosan kb. 3-4 cm vastagságúra kihúzzuk. Lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd letakarva ismét 10 percig kelni hagyjuk. Vigyázzunk: a kiszaggatott fánk oldalsó peremét ne lisztezzük össze, sőt, kezünkkel se érintsük!
Mély serpenyőben vagy lapos lábosban felhevítjük az olajat, ügyelve, hogy se túlságosan forró, se túl h... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... kétszeresére dagadjon!). Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és 5-6 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és szaggatjuk. A kiszaggatott fánkokat kb. 20 percig pihentetjük. Bő olajat forrósítunk, a fánkokat középen kissé benyomjuk, és kis adagokban kisütjük. Az első oldalukat lefedve kb. 3-4 percig, majd megfordítj... |
|
|
|
|
|
|
|
... poharat is használhatunk. Tegyük búzadarával meghintett tálcára, és kelessük még 15 percig. For... |
|
|
|
|
|
|
|
... vastagra nyújtjuk, aztán egy 3-4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral fánkokat szaggatunk belőle.
A maradék tésztát ismét összegyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk.
A kiszaggatott fánkokat 20 percig pihentetjük. Közepüket benyomkodjuk és bő, forró olajban kisütjük, az egyik oldalát fedő alatt 3-4 percig, a másik oldalát fedő nélkül 1-2 percig.
Végül a finoms... |
|
|
|
|
|
|
|
... vaníliás cukor, 1 sütőpor, 1 reszelt citrom héja, 15 dkg cukor, 2 tojás sárgája, 0,5 tejföl.
A hozzávalókat összegyúrni, 0,5 óra múlva kisodorni, barátfüle szaggatóval szaggatni. A kiszaggatott négyzetek közepébe 1-1 diót nyomni. Margarinos papírral kikent forró tepsibe 10-15 percig sütni.
Dió torta... |
|
|
|
|
|
|
|
... vastagra nyújtjuk, aztán egy 3-4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral fánkokat szaggatunk belőle.
A maradék tésztát ismét összegyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk.
A kiszaggatott fánkokat 20 percig pihentetjük. Közepüket benyomkodjuk és bő, forró olajban kisütjük, az egyik oldalát fedő alatt 3-4 percig, a másik oldalát fedő nélkül 1-2 percig.
Végül a finomságo... |
|
|
|
|
|
|
|
... vastagra nyújtjuk, aztán egy 3-4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral fánkokat szaggatunk belőle.
A maradék tésztát ismét összegyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk.
A kiszaggatott fánkokat 20 percig pihentetjük. Közepüket benyomkodjuk és bő, forró olajban kisütjük, az egyik oldalát fedő alatt 3-4 percig, a másik oldalát fedő nélkül 1-2 percig.
Végül a finomságo... |
|
|
|
|
|
|
|
... vitézei.
- Hogyisne! - felelte a szabó. - Egy hajam szála sem görbült meg!
Azok nem hittek neki, beügettek az erdőbe, ott találták a két óriást vérben úszva s körülöttük a kiszaggatott fákat.
Nagy ünneplésben részesítették a hőst; az pedig ment egyenest a király elébe, és követelte a megígért jutalmat.
A király azonban csak hímezett-hámozott, sehogyan sem volt ... |
|
|
|
|
|
|
|
... kétszeresére dagadjon!). Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és 5-6 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és szaggatjuk. A kiszaggatott fánkokat kb. 20 percig pihentetjük. Bő olajat forrósítunk, a fánkokat középen kissé benyomjuk, és kis adagokban kisütjük. Az első oldalukat lefedve kb. 3-4 percig, majd megfordítj... |
|
|
|
|
|
|
|
... és közepes méretűre szaggatjuk. Sütés előtt a pogácsák tetejét felvert tojással megkenjük. 190-200 fokos süt... |
|
|
|
|
|
|
|
... meglisztezett gyúródeszkára borítjuk és óvatosan kb. 3-4 cm vastagságúra kihúzzuk. Lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd letakarva ismét 10 percig kelni hagyjuk. Vigyázzunk: a kiszaggatott fánk oldalsó peremét ne lisztezzük össze, sőt, kezünkkel se érintsük!
Mély serpenyőben vagy lapos lábosban felhevítjük az olajat, ügyelve, hogy se túlságosan forró, se túl h... |
|
|
|
|
|
|
|
... kétszeresére dagadjon!). Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és 5-6 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és szaggatjuk. A kiszaggatott fánkokat kb. 20 percig pihentetjük. Bő olajat forrósítunk, a fánkokat középen kissé benyomjuk, és kis adagokban kisütjük. Az első oldalukat lefedve kb. 3-4 percig, majd megfordítj... |
|
|
|
|
|
|
|
... pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat egymás mellé rakjuk a margarinnal kikent tepsiben, majd megszórjuk diós cukorral és meglocsoljuk olvasztott margarinnal. Ezután a következő réteg kiszaggatott tésztát rátesszük az első sor tetejére, újra szórunk rá a diós cukorból, és rálocsolunk a margarinból. Addig rakosgatjuk a tepsibe a tésztát, amíg csak tart. A tetejére olvasztot... |
|
|
|
|
|
|
|
... konyharuhával letakarjuk,és fél órán át tovább
kelesztjük.Célszerü egy picit bemelegiteni a konyhát, kölönben a tészta összeeshet.
8. Ha mindent szabályosan csináltunk,a kiszaggatott fánkok közel másfél-
szeresére nőttek.
9. Forró, bő olajban elkezdjük kisütni a fánkokat. Érdemes félidőig fedő alatt, majd fedő nélkül sütni, hogy a té... |
|
|
|
|
|
|
|
... vitézei.
- Hogyisne! - felelte a szabó. - Egy hajam szála sem görbült meg!
Azok nem hittek neki, beügettek az erdobe, ott találták a két óriást vérben úszva s körülöttük a kiszaggatott fákat.
Nagy ünneplésben részesítették a host; az pedig ment egyenest a király elébe, és követelte a megígért jutalmat.
A király azonban csak hímezett-hámozott, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... felszaggatta a partok mentén a kékföldet, kimosta belőle a borostyánkövet s mivel ennek fajsúlya közel egyező a tenger vizével, darabjai vagy a partra vetődtek a hullámok hátán vagy a kiszaggatott tengeri moszatok csomóiban akadtak meg. Erős hullámverés után a partra kivetett borostyánkövet, valamint a hullámhajtotta moszatcsomókat összegyüjtötték. Utóbbit lóhátról fogták ki, hoss... |
|
|
|
|
|
|
|
... cipót formázunk, fóliába csomagoljuk, és egy fél órára hűtőbe tesszük. Kb. 2 mm vastagságúra kinyújtjuk, és a tésztából kb. 6 cm átmérőjű, cakkos szélű linzerkarikákat szaggatunk. A kiszaggatott karikák felébe almamagház-kiszúróval három-három kisméretű lyukat vágunk. Az elkészített kekszeket egy sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük, és előmelegített sütőben 200 fokon 8-10 perc... |
|
|
|
|
|