|
|
|
... állapotban tartjuk melegen. Krómacél habüstbe tojássárgáját és tejszínt adunk. Vízfürdőbe állítjuk, és habverővel végzett gyors mozdulatokkal habosra verjük. (Ügyeljünk arra, hogy a víz ne forrjon fel, mert a mártás kicsapódik!) A mártást ezután levesszük a vízfürdőről és vékony sugárban adagolva, habverővel állandóan keverve hozzáadjuk a langyos vajat. Sóval, citromlével és cayen... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojássárgákat, a cukrot és a fahéjat, majd állandóan kevergetve, fokozatosan hozzáadjuk a csokis tejet. Az egészet visszaöntjük a lábasba, és állandóan kevergetve, kislángon... |
|
|
|
|
|
|
|
... vizet, a fűszereket és a narancshéjat. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a... |
|
|
|
|
|
|
|
... lombfakadás.-
A fagy szelíden símogatja a testem.
Add meg magad,s ahogy átfutkároz a kabátom alatt
nem fenyeget.
Gyere ülj közelebb,nálam nem kell,
hogy forrjon a szíved.
Pihenj meg én lehűtöm felhevűlt lelked.
Miközben azon gondolkodtam,hogy beengedjem e
a fáradt vendéget, hogy fagyott köntösét rámterítse
eszemb... |
|
|
|
|
|
|
|
ÉLNI, MÍG ÉLÜNK
Igen élni, míg élünk
Igen ez a szabály.
De mit csináljunk az életünkkel,
Ha fáj?
Igen: nagyot akarjunk,
Igen: forrjon agyad,
Holott tudjuk milyen kicsinység
A Nagy.
Igen: élj türelemmel,
Igen: hallgass ha fáj,
Várd meg hogy jöjjön a nagy professzor
Halál.
Igen: élni míg élünk,... |
|
|
|
|
|
|
|
Boldog karácsonyt broz n görlz, pá mndenkinek, innen a random tandemről, csók az elbűvölő cicáknak, pacsi a reppes formknak, és minden ismerősömet üdvözlöm... hát boruljon rá a nyugalom fátyla fortyogó kis országunkra, és a bűze változzon illattá, az emberek szívében élő kapzsiság, forrjon örnzetlenséggé, nyussuk fel a szemünk mindannyian, így karácsonykor.... |
|
|
|
|
|
|
|
... lánggal égett,
Húzd,ku tudja meddig húzhatod,
Mikor lesz a nyutt vonóbul bot.
Szív és pohár teli búval,borral,
Húzd rá cigány,ne gondolj a gonddal!
Véred forrjon,mint az orvény árja,
Renduljon meg velo az agyadban,
Szemed égjen,mint az ustokos láng,
Húrod zengjen vésznél szilajabban,
És keményen,mint a jég verése,
Odalett az ... |
|
|
|
|
|
|
|
... reszelt hagymát és fokhagymát egy csipet pirospaprikával, majd felöntjük 2 dl hidegvízzel és a tűzről lehúzva jól elkeverjük. Ha a rántást belekevertük a ... |
|
|
|
|
|
|
|
... szádra.
Látni, hogy kinyíló szemed pillái közt
a szemed újra boldognak lássam.
Hozzádbújni úgy, hogy orrunk összeé... |
|
|
|
|
|
|
|
... Boros keserűség
Öblös mellel szeptemberbe
Vad dalokra fenekedve,
Nekikeserülve most,
Rajt' igyunk egy huzamost!
Égjen a bor fene kedve
S forrjon át a dús erekbe,
Hát igyunk egy huzamost!
Egyik kortyra jő a másik,
Ifjú fogam úgyse vásik
S fejem úgyis szürke lesz,
A bánattól szürke lesz.
Hejh, én láttam a b... |
|
|
|
|
|
|
|
... amit
- halálba futni kínjainktól -
rabjaid ontanak önkezükkel:
dagadjon égig s csöppjei büntető
öröklétével töltse riadt szemed,
forrjon, lobogjon, s zárjon el, mint
tűzhegy, a boldogok otthonától.
(Szabó Lőrinc fordítása)
Elisabeth Brach volt a múzeumőr nev... |
|
|
|
|
|
|
|
... reszelt hagymát és fokhagymát egy csipet pirospaprikával, majd felöntjük 1 dl vízzel, és a tűzről lehúzva jól elkeverjük. Ha a rántást belekevertük a főzelékbe, hagyjuk, hogy még egyet forrjon, megsózzuk, majd levesszük a tűzről. Kevés ecettel vagy citromlével ízesíthetjük. Feltétnek ízlés szerint adhatunk sült kolbászt, sült füstölt tarját, sült húst, tükörtojást, fasírtot, pörkö... |
|
|
|
|
|
|
|
... majd fedő alatt tíz percig pihentetjük. A tojássárgáját a kristálycukorral habosra keverjük. Hozzászűrünk 2-3 merőkanál tejet, majd a maradékot, és mérsékelt tűzön kissé besűrítjük. (Ne forrjon!) Leforrázzuk vele az ujjnyi karikákra vágott kifliket, összekeverjük. Vajjal kikenünk egy tűzálló tálat, meghintjük cukros dióval, belesimítjuk a kiflikarikák felét, megszórjuk a maradék c... |
|
|
|
|
|
|
|
... keverjük, majd folyamatosan keverve hozzáadjuk a kukoricakeményítőt, és apránként a forró tejet. A masszát lábasba rakjuk, kislángon, folyamatosan keverve sűrűre főzzük (vigyázzunk, hogy ne forrjon!). Kihűtjük, közben időnként átkeverjük. Amikor a krém kihűlt, hozzáadjuk a bort. A massza harmadát a tészta közepére simítjuk, a széleit a tojássárgájával megkenjük, majd meleg sütőben... |
|
|
|
|
|
|
|
... vaníliarudat kidobjuk, és a tejes keveréket állandóan kevergetve a tojáshabhoz adjuk, majd újra tűzre tesszük, és tovább kevergetve 5 percig kislángon főzzük. (Vigyázzunk, hogy sűrű legyen, de ne forrjon!) A tortát 4 lapra vágjuk, a konyakot és a cukorszirupot összekeverjük. A maradék tejszínt kemény habbá verjük, majd gyorsan belekeverjük a porcukrot. 5 kiwit meghámozunk, karikák... |
|
|
|
|
|
|
|
Élni, míg élünk...
Igen: élni, míg élünk,
Igen: ez a szabály.
De mit csináljunk az életünkkel,
Ha fáj?
Igen: nagyot akarjunk,
Igen: forrjon agyad,
Holott tudjuk, hogy milyen kicsinység
A Nagy.
Igen: élj türelemmel,
Igen: hallgass, ha fáj.
Várd meg, hogy jöjjön a nagy professzor:
Halál.
Ig... |
|
|
|
|
|
|
|
... mixertől)
Nagyon jó kis vendégmarasztaló házi italfinomság egy kedves barátom jóvoltából:
1, Összekeverni, felmelegíteni úgy hogy még ne forrjon (tehát már sercegjen) a következőket:
-0,5 liter tejszín,
-2dl tartós tej,
-90-150g cukor
2, Amíg a... |
|
|
|
|
|
|
|
... mindenkit, de ugyanakkor nagyon kényes.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... rózsára és a dióra. A zsíros réteget lehetőleg ne távolítsuk el, mivel ez megakadályozza, hogy a hús kiszáradjon. A sonkát mindig csak lassan főzzük, nem szabad hagyni, hogy lohogó vízben forrjon! A főzőlevet ízesíthetjük zöldségekkel, fűszerekkel ízlés szerint, a főzés során ezek az ízek jól átjárják a húst. A főzőlében hagyjuk kihűlni!
Mit együnk a sonkához?
A sonka ut... |
|
|
|
|
|
|
|
... tegyük bele a zöldborsót és a gyufaszálnyira vágott uborkát, főzzük kb. 5-10 percig, míg a zöldborsó puhulni kezd, ekkor habarjuk be 2 dl tejszínben jól elkevert 2 kávéskanál liszttel, forrjon egyet, és kész is. Tegyük bele a májat és a máj levét, a szalonna zsírját, és sózzuk meg ízlés szerint. Tálaláskor szórjuk meg a tetejét a szalonna pörcével. Kagylótésztával, vékony csőtészt... |
|
|
|
|
|