|
|
|
Hozzávalók:
1 nagy csirkemell, 10 dkg füstölt sajt, 5 dkg dió, 1 dl tejföl, fokhagymakrém, vágott zöldpetrezselyem, só, bors, olaj a kisütéshez, 1 tojás, liszt, zsemlemorzsa.
1. Óvatosan válasszuk le a húst a csontról, és vágjuk négy szép szeletre. Verjük ki, dörzsöljük be sóval, borssal, fokhagymakrémmel, és hagyjuk állni 3 órán át.
2. A nagylyukú resze... |
|
|
|
|
|
|
|
"Az ókori népek egy gerezd fokhagymát amulettként hordtak a betegségek ellen"
Népies neve:
büdös hagyma
A fokhagyma Közép-Ázsiából származik, s évezredek óta termeszti és fogyasztja az emberiség. A kaldeusok és az egyiptomiak nagyon sokat fogyasztottak belőle, az egyiptomiak a pirami... |
|
|
|
|
|
|
|
Spenotos palacsinta gombás sajtszósszal:
Hozzávalók:
25 dkg liszt, két tojás, víz, só (vagy ehelyett inkább fokhagymakrém), olaj, némi spenót, mindez a palacsintához
25 dkg gomba, egy rettenetesen nagy fej vöröshagyma, egy paprika, két zacskó sajtszósz por, ahhoz összesen 5 dl tej, margarin, olaj, víz, só
Elkészítés:
A spenótos palacsinta tésztá... |
|
|
|
|
|
|
|
Cigánypecsenye
Hozzávalók:
sertéskaraj kicsontozva
fokhagymakrém
liszt
pirospaprika
burgonya
olaj
Elkészítés:
A húst kicsit kikloffoljuk, mindkét oldalát megkenjük a fokhagyma krémmel. VIGYÁZAT A FOKHAGYMA KRÉM SÓS, NEM KELL KÜLÖN SÓZNI! Egy tálba egymásra rakjuk, és összeérleljük. Másnap paprikás l... |
|
|
|
|
|
|
|
Ízes habok hideg vacsorához
Hozzávalók:
2 dl tejszín
20 dkg túró
1 pohár tejföl
1 pár száraz kolbász (15 dkg)
20 dkg mirelit zöldborsó
só, bors
1-1 teáskanálnyi apróra vágott, friss kakukkfű, bazsalikom, és zsálya
1 evőkanál mustár
1 fej lilahagyma
1 púpos kávéskanál fokhagymakrém
Elkészítés:[/... |
|
|
|
|
|
|
|
EGYÉB NÖVÉNYEK
ARTICSÓKA (Cynarie)
4 nagyobb friss articsóka, 0,5 citrom leve, só, 1 l víz.
Ecetes vízben mossuk meg az articsókát, hagyjuk lecsepegni.
Óvatosan tegyük forrásban lévő sós vízbe, öntsük hozzá a citromlevet, főzzük 45 percig.
Az articsóka akkor puha, ha levelei már könnyedén elválnak.
Tálalhatjuk melegen, hidegen, a legkülönbö... |
|
|
|
|
|
|
|
... ----Ízletes étkek gombából ----
/gomba, recept /
A gombafogyasztás egyidős az emberiséggel. Az ókori görögök és rómaiak is ismerték a gomba tápértékét, ízesítő szerepét, Kelet-Ázsiában pedig már 2000 éve termesztenek bizonyos fajtákat...
Az egész világon elterjedt a gombafogyasztás, s a táplálkozásban betöltött jelentősége egy... |
|
|
|
|
|
|
|
Finom fokhagymakrém leves
Hozzávalók:
2 evőkanál liszt
8 dkg vaj
1,5l csontleves /leveskockából is főzhetünk/
2 dl tejszín
szerecsendió
fehérbors
só
fokhagyma,izlés szerint
Elkészítés:
A vajat felhevítjük és a lisztet beletesszük.
Világos rántást készítünk,majd beletesszük a zúzott f... |
|
|
|
|
|
|
|
Sárgaborsó főzelék fasírttal egy kicsit másképp
Majd a Buday!
Ami a dobozban volt:
4 db tojás
30 dkg darált pulykamell
25 dkg sárgaborsó
Használtunk még:
Erős Pista
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál méz
1-1 púpos teáskanál fokhagymakrém
őrölt bors
2 púpos evőkanál liszt
Első l... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Gyros-tál
Hozzávalók:
80 dkg sertéstarja
gyros fűszerpác
2 nagy fej vöröshagyma
só
bors
pirospaprika
olaj
Az öntethez:
2 dl tejföl
tej
fokhagymakrém
só
bors
A feltéthez:
apróra vágodt zöldségek (paradiscom, lilahagyma, kigyóuborka, paprika)
Köretként:... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Gyros-tál
Hozzávalók:
80 dkg sertéstarja
gyros fűszerpác
2 nagy fej vöröshagyma
só
bors
pirospaprika
olaj
Az öntethez:
2 dl tejföl
tej
fokhagymakrém
só
bors
A feltéthez:
apróra vágodt zöldségek (paradiscom, lilahagyma, kigyóuborka, paprika)
Köretként:... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Cigánypecsenye
Hozzávalók:
sertéskaraj kicsontozva
fokhagymakrém
liszt
pirospaprika
burgonya
olaj
Elkészítés:
A húst kicsit kikloffoljuk, mindkét oldalát megkenjük a fokhagyma krémmel. VIGYÁZAT A FOKHAGYMA KRÉM SÓS, NEM KELL KÜLÖN SÓZNI! Egy tálba egymásra rakjuk, és összeérleljük. Másnap paprikás lisztb... |
|
|
|
|
|
|
|
Nyolc és félvezér tokány
marhahúsból, sertésből, csirkéből gombából, főétel
A vegyes húsból készült ételek egyik királya!
Hozzávalók (6 adaghoz):
70 dkg (kergementes) marhalábszár, 40 dkg sertéscomb, két csirkemell, 50 dkg gomba, 1 1/2 l. vörösbor, 1 tejfel, 10 dkg. füstöltszalonna - nem bacon, igazi! - 2 fej hagyma, fűszerek, ahogyan a recep... |
|
|
|
|
|
|
|
Alufóliás burgonya
Hozzávalók:
12 szem egyforma, közepes nagyságú- burgonya,
10 dkg vaj,
10 dkg reszelt sajt,
2 dl tejföl,
1 kis csomó újhagyma, vagy kevés reszelt vöröshagyma,
só.
Elkészítése: A burgonyákat kefével, váltott vízben alaposan megtisztítjuk, és egyenként alufóliába csomagolva, a sütőben kb. egy óráig sütjük.: ... |
|
|
|
|
|
|
|
Rák, virsli és bab - borajánlóval
Vajas-fokhagymás garnéla rák
Hozzávalók:
- 40 dkg tisztított, nyers garnélarák
- 4 gerezd fokhagyma áttörve
- fél csokor petrezselyem
- 4 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál olívaolaj
- 6-8 dkg vaj
- só
- bors
Elkészítés: A konyhakész rákokat egy mély tálba tesszük. A hoz... |
|
|
|
|
|
|
|
Grillezett csirke korianderrel és csilivel
Hozzávalók:
6 csirkecombfilé (700 g) félbevágva
A koriander-csili mártáshoz:
8 mogyoróhagyma, durvára vágva
2 teáskanál fokhagymakrém
1 teáskanál zúzott piros csili
1 csokor friss korianderlevél
1 teáskanál cukor
1 evőkanál halszósz
60 ml zöldcitromlé|... |
|
|
|
|
|
|
|
A citromhéjreszelőről a rátapadt ciromhéjat legkönnyebben egy villa segítségével tudod lekaparni. A rések pont olyan távolságban vannak egymástól mint a villai fokai. (Blavod)
Ha azt akarod, hogy főzés után is szép zöld maradjon a spenót, a főzőlébe tégy egy fél kávéskanál szódabikarbónát. (Kovács Bea)
Két ételt főzhetsz egyszerre, ha a vadasnak ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Öt szuper libás recept - a hétvégére
A liba a legszükségesebb háziállatokhoz tartozik, mert nemcsak a húsa hasznos, de zsírja finom ízénél fogva sokkal értékesebb a sertésénél.
A közmondás szerint "Ha lúd legyen... |
|
|
|
|
|
|
|
Előzd meg a csontritkulást!
Nincsenek tiltott ételek - a fokozott kalciumbevitel mellett csak az egészséges táplálkozás szabályait kell betartanod. Mintaétrendünk segít, hogy megelőzd a csontritkulást!
A betegségek elleni diéta általában senkit nem tölt el boldogsággal, hiszen ki szeretne lemondani kedvenc falatkáinak bármelyikéről is? Ha azonban csontritkulás... |
|
|
|
|
|
|
|
Főételek
Rántott csirke
Hozzávalók: 3 db 50-55 dkg-os csirke, 3 tojás, 25 dkg zsemlemorzsa, 12 dkg liszt, só, zsír, zöldpetrezselyem.
A megtisztított csirkéket megmossuk, ruhával leszárítjuk és feldaraboljuk. Ha a csirke kicsi, négy darabba, ha nagyobb, nyolc darabba vágjuk. A májat és a zúzát a szárnyába tesszük. A májat villával megszurkáljuk, hogy... |
|
|
|
|
|