|
|
|
... Kelet-Ázsiából származik, sok faja terjedt el Bulgáriától Kínáig. Magas termetű, nagyon nagy levelű növény, óriási virágzata rovarmegporzású, termése szárnyas makk.
Bár gyümölcsként fogyasztjuk, zöldségként tartják számon; a levélnyelét használjuk fel. Levélnyelének magas oxál- és almasavtartalma következtében a rebarbara igen frissítő, szomjat csillapító hatású zöldség... |
|
|
|
|
|
|
|
... hibátlan, tapintása pedig kemény.
ĺgy fogyassza: Megmosva, héjastól ehető. Az utóérlelt karambola íze jócskán elmarad a fán beérettől. Sokat segít azonban, ha a gyümölcsöt nem fogyasztjuk el azonnal, hanem napos helyre tesszük, és megvárjuk, míg élei barnulni kezdenek.
Tárolás: Pár nap alatt megromlik, hűtőszekrényben is csak 3-10 napig áll el.
Vit... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... jelmondat bár igaz, de kevéssé meggyőző. Azonban ha a friss, gusztusosan csíkokra vágott répa egy tálban vár arra, hogy elropogtassuk, ha dresszing is kerül mellé, és ha mi magunk is fogyasztjuk, ez sokkal hatásosabb, mint bármilyen példabeszéd.
Édesszájú gyerekek
A gyerekek érdeklődőek, értelmesek, taníthatóak, így érdemes ebben a korban komoly figyelmet sze... |
|
|
|
|
|
|
|
... ideig tárolható, csípős és édes fajták, ahogy azt a hagyományos küllemű fajtáknál már megtapasztalhattuk.
A vöröshagymát általában egész évben megközelítőleg azonos mennyiségben fogyasztjuk. A különböző termesztéstechnológiáknak (magról vetett, duggatott, áttelelő), felszedési időszakoknak (zöldhagyma, főzőhagyma, beérett vöröshagyma) köszönhetően a friss fogyasztáshoz és a f... |
|
|
|
|
|
|
|
... növény, bár üzemi méretekben egyévesként termesztik. A föld felett csak rövid szárat képez, melyen megnyúlt, dekoratív leveleket fejleszt. Földbeli hajtását - rizómáját - fogyasztjuk, amely tulajdonképpen függőleges helyzetű gyökértörzs.
A környezet iránt igénytelen növény. Jól bírja a hideget, nem kíván különösen jó minőségű talajt, bár a kötött talajokon gyengéb... |
|
|
|
|
|
|
|
... egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás alapja a változatos, mindenféle élelmiszert tartalmazó étrend. Nem mindegy azonban, hogy az egyes élelmiszereket, ételféléket milyen gyakorisággal fogyasztjuk. Vannak naponta fogyasztandó élelmiszerek, mint pl. tejtermékek, gabonafélék, húsfélék, zöldségek, gyümölcsök. Vannak olyanok is, amelyeket elég hetente (pl. száraz hüvelyesek, halak)... |
|
|
|
|
|
|
|
... tejszínt felforraljuk, majd rögtön beletesszük a csokit és a darabokra vágott, hideg margarint. Kislángon, fakanállal kevergetve sima masszává főzzük. A süteményeket a fondübe mártogatva fogyasztjuk.
Variáció
Aprósütemények helyett gyümölcsöket (alma, körte, szőlőszemek, eper, kiviszeletek, mandaringerezdek, banánkarikák stb.) is mártogathatunk a csoki... |
|
|
|
|
|
|
|
... keveréket áttörjük, és közepes tűzön addig főzzük, míg szirup sűrűségű lesz. Állandóan kevergetve beleöntjük a málnaszörpöt és a rumot. A gyümölcsöket és a piskótad... |
|
|
|
|
|
|
|
... nélkül), és feldíszítjük vele a
túrókrém tetejét. Egy-egy szem gyümölccsel és a közben
megreszelt csokoládéval, valamint tetszés szerint
ostyával is díszíthetjük.(Ha nem fogyasztjuk el rögtön a tejszínhabbal díszített krémet, akkor egy teáskanálnyi, fél dl tejben feloldott zselatinnal vagy habfixálóval "keményítsük" meg a tejszínhabot, így akár másnap is szépen m... |
|
|
|
|
|
|
|
... rohangálnak segélyért, hanem küzdenek véres verítékkel az életben maradásukért!
A károkozás helyett ajánljuk fel, hogy a fogyasztói társadalom teljesen felesleges termékeit nem fogyasztjuk! Ajánljuk fel, hogy CSAK magyar terméket eszünk! A képviselők szavazzák meg a költségeik minimalizálását! Mondjanak le a fizetésükről és éljenek meg az állásukból! Vagy kapjanak fizetést és... |
|
|
|
|
|
|
|
... Az emberiség vízhasználata
A víz az ember számára nélkülözhetetlen. Fontossága elsősorban a közvetlen személyi fogyasztásnál érzékelhető, amikor ivóvízként és táplálékként fogyasztjuk, főzéshez, mosáshoz és tisztálkodáshoz használjuk. Gyógytényezőként is jelentős, hévizek és gyógyvizek alakjában. A víz aktív szerepet ölt be a termelésben is, ahol jelenlétével mint a ter... |
|
|
|
|
|
|
|
... napjait. Pár nap múlva, midon ki sem mozdultak, az öreg bekopog,
> >> kérdezvén, ugyan mibol élnek? A két fiatal egybehangzó válaszára,
> >> miszerint: "A szerelem gyümölcsét fogyasztjuk bátyó!" az öreg az
> >> orra alatt dörmögi:
> >> - Jó, jó, gyermekeim, de a héját ne dobálják ki az udvarra, mert a
> >> kacsáim már egy hete csak luftbalmot fosnak!... |
|
|
|
|
|
|
|
... szerves nátriumot tartalmaz. Van benne továbbá kalcium, foszfor, kálium, vas, magnézium, A-, B-, C-vitaminok és nyomelemek. Gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztjuk. Tele van ugyanis szerves anyagokkal, sókkal, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a vér savtalanításához. De legnagyobb értéke a szerves nátrium-tartalma, amely jelenlétében hatékonyabb a... |
|
|
|
|
|
|
|
... is tarthatjuk, ahol állandó meleget kap. Ha csirázni kezd, világos helyre tesszük és naponta öblögetjük. Hat-nyolc nap múlva elosztjuk két három felé. Kicentrifugázzuk a levét és elfogyasztjuk. Használat előtt alaposan mossuk meg. Aki érzékenyek a baktériumokra, gombákra, öblítsék le hidrogén peroxidos vízben. Fontos, hogy a vetésre kerülő búzamag ép és egészséges le... |
|
|
|
|
|
|
|
... leginkább alkalmazni. A cékla nátrium tartalma magas, a kalcium tartalma azonban alacsony. Ez a tulajdonsága akkor érvényesül a test számára pozitívan, ha főzve, vagy konzervként fogyasztjuk. A kalcium alacsony és a nátrium magas tartalma következtében, a szervetlenné vált kalcium kevésbé ártalmas a vérerek és az arthritisz szempontjából. Mint tudjuk, a szervetlen kalcium j... |
|
|
|
|
|
|
|
... termelték ki szerte a világban. A legjobb az, amelynek szép narancs színe van, az tartalmaz ugyanis legtöbb karotint, az A vitamin, elő-vitaminját. Táplálékunk szerves része. Fogyasztjuk főve, illetve párolva, vagy salátakeverékhez, de leghatásosabb nyersen a kicentrifugázott leve.
Tápértéke:
A sárgarépa tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumo... |
|
|
|
|
|
|
|
... azokra ható ingert csillapítja, és gyógyítja az ért károsodásokat. A tüdőgyulladást és egyéb tüdő károsodást is gyógyíthatjuk. Súlyosabb esetben jó ha búzacsira olajjal fogyasztjuk az A vitaminos tök lét.
Petefészek és húgyhólyag gyulladás:
A meghűléses betegségekkel járó gyulladásokat szintén sikeresen gyógyítja a sütőtök lé. Hat... |
|
|
|
|
|