|
|
|
... hajtogatom, mindig hagyom 20 percet hidegen pihenni.
Az utolsó hajtogatás utáni pihentetés végeztével begyújtom a sütőt, kb. ujjnyi vastagra nyújtom a hajtogatott tésztámat, rácsosra bevagdosom a tetejét és lisztes pogiszaggatóval kiszaggatom. Az apró pogácsa finomabb, de ha nincs kedvem, a nagy is megteszi. Kivajazott tepsibe vagy sütőpapírra helyezem, egymástól egy ujjnyi ... |
|
|
|
|
|
|
|
... vacsorára
Hozzávalók:
3-4 kisebb vagy félbevágott bagett
10 dkg teavaj
2-3 gerezd fokhagyma, kevés só
Elkészítés:
A bagettek tetejét kb. kétujjnyi szélességben bevagdosom. A fokhagymát összenyomom, és a vajjal meg kevés sóval kikeverem. A bagett "vágatait" megkenem a fohagymás vajjal, és jó szorosan folpakba cs... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... dl víz,
2-3 szelet sajt, (lehetőleg trappista),
4-5 db frankfurti virsli,
Só,
Olaj a sütéshez.
Elkészítés:
A virsliket hosszában bevagdosom, s belehelyezem a csíkokra felvágott sajtot.
Az élesztőt a kockacukorral és 1 dl vízzel felfuttatom. Hozzáadom a liszthez, adok hozzá sót, s annyi vizet, amennyit felvesz. Jól összedo... |
|
|
|
|
|
|
|
... kockacukor,
4 -5 dl víz,
2-3 szelet sajt, (lehetőleg trappista),
4-5 db frankfurti virsli,
Só,
Olaj a sütéshez.
Elkészítés:
A virsliket hosszában bevagdosom, s belehelyezzük a csíkokra felvágott sajtot.
Az élesztőt a kockacukorral és 1 dl vízzel felfuttatom. Hozzáadom a liszthez, adunk hozzá sót, s annyi vizet, amennyit fel... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...
Kevés olívaolajat összekeverek zúzott fokhagymával (4 gerezd), két kanál mustárral, sóval és egy kis borssal. A burgonyákat megmosom, félbevágom, és a vágott felüket átlósan bevagdosom kb. 1-2 mm mélyen. Rákenem a mustáros szószt, és sütőben készre sütöm. A héját könnyű lehúzni, ha megsült.
Megjegyzés:
A receptet Jasa küldte. Köszönjük!
/Mindmeg... |
|
|
|
|
|
|
|
... bagett
Hozzávalók:
3-4 kisebb vagy félbevágott bagett
10 dkg teavaj
2-3 gerezd fokhagyma, kevés só
Elkészítés:
A bagettek tetejét kb. kétujjnyi szélességben bevagdosom. A fokhagymát összenyomom, és a vajjal meg kevés sóval kikeverem. A bagett "vágatait" megkenem a fokhagymás vajjal, és jó szorosan folpackba cso... |
|
|
|
|
|
|
|
... és összekeverem a margarinnal. A tésztát kinyújtom, rákenem a baconos margarint és hajtogatom. Pihentetem, és újra hajtogatom. Ezt 10 percenként 3-szor megismétlem.... |
|
|
|
|
|
|
|
... és összekeverem a margarinnal. A tésztát kinyújtom, rákenem a b... |
|
|
|
|
|
|
|
... és összekeverem a margarinnal. A tésztát kinyújtom, rákenem a ... |
|
|
|
|
|
|
|
... sajt reszelve.
Gratenmártáshoz: 5 dkg vaj, 2,5 dkg liszt, 2 dl tej, 1 dl tejszín, 1 tojássárgája, 5 dkg reszelt sajt.
A sertéscombot felszeletelem, enyhén kiveregetem, bevagdosom, megsózom, lisztbe megforgatom, forró zsiradékban elősütöm. A karfiolt vagy sós, citromos vízben, vagy húslevesben, vagy csontlevesben megfőzöm. Ez alatt a gratenmártást is elkészítem: a v... |
|
|
|
|
|
|
|
... megkenem a tésztát és folytatom a hajtogatás. Minden réteg után egy kicsit lapítom, nyújtom. Végül tepsi nagyságúra hajtom, és sütőpapíros tepsibe teszem. Jó mélyen, majdnem teljesen bevagdosom, tetszőleges nagyságúra és bőven megkenem sós tejföllel.
200 °C-os sütőben megsütöm.
Megjegyzés: frissen az igazi. A tésztát a rétegek mentén szét lehet szedni. Pogács... |
|
|
|
|
|
|
|
... mustár
2 ek vöröshagymakrém
3 ek. olaj
½ dl fehérbor
só, bors
A csirkéről lehúzom a bőrt és a csontokra merőlegesen bevagdosom a húst.
A páchoz összekeverem a hozzávalókat, bővebben sózom, mert a csirkét külön nem sózom be.
A tepsibe dupla fóliát fektetek, olajjal bekenem, a csirkedarabo... |
|
|
|
|
|
|
|
... és összekeverem a margarinnal. A tésztát kinyújtom, rákenem a b... |
|
|
|
|
|
|
|
... rozsliszt
2kkanál só,2- kanál olaj
jól kidagasztom / hólyagosra /
Kb duplájára kelesztem ,majd lazán átdagasztom
tepsibe teszem ,kb 1 órát pihentetem
tetejét bevagdosom ,és megszórom különféle magvakkal
250 fokon ,kb 3/4 óra alatt kisül
olyan magas lesz ,hogy alíg fér el a sütőben
Gyönyörű ,ízletes és illatos kenyér kerülhet ezzel módszerrel... |
|
|
|
|
|
|
|
... aljába pedig egy fém tálat, tele lávakövekkel.
12. Ha a kenyerem megkelt, a tetejét bepermetezem vízzel, lisztet szitálok rá és éles késsel, vagy borotvapengével oldalirányba bevagdosom. A forró lapra teszem (amit előtte vastagon beliszteztem) és a tálba pedig 2 dl meleg vizet öntök.
13. 10 perc elteltével kiveszem a tálat, még 5 perc után pedig mérsékelem a hőmérsék... |
|
|
|
|
|
|
|
... (felszívja a maradék vizet), de én el szoktam hagyni, ízben nem találtam különösebben különbséget.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... kiengedett tésztát fél cm vékonyra nyújtom. Hosszában kettévágom, majd megkenem a káposztás töltelékkel. Feltekerem mint a bejglit. Tetjét... |
|
|
|
|
|
|
|
... belemártom és egy kiolajozott nagy serpenyőbe teszem.Pici vizet öntök alá és 30 percig sütöm. Leveszem a fedőt és mindkét oldalát pirosra sütöm.
A 8 szelet füstölt szalonnát bevagdosom, hogy kakastaréj formájú legyen, amikor kisütöttem.
Köretnek hasábburgonyát és friss salátát, vagy csalamádét adok.
Ma ez lesz az ebéd, ja, még egy kis kaporleve... |
|
|
|
|
|
|
|
... keveset hozzáadok, jól elkever... |
|
|
|
|
|
|
|
... liszthez adom és az egészet jól összedolgozom. Legalább egy órát kelesztem. Közben, a tortaformát először sütőpapírral, majd a megkelt tésztával kibélelem. A kalács tetejét egy kicsit bevagdosom, az elkevert tojással megkenem, esetleg darált dióval, vagy mandulával meghintem és ismét egy órát kelesztem. A sütőbe téve, 180 fokon, mintegy 50 percig sütöm. Nem lesz olyan száraz a kal... |
|
|
|
|
|