|
|
|
Krémes mézes
15 dkg cukorból 3 dkg zsírból 4 evő kanál lisztből 2 evő kanál mézből 1 egész tojásból gőz felett forrásig hevített sodót főzünk.45 dkg lisztbe 1 csapott evő kanál szódabikarbónát keverünk, hozzá vegyítjük a sodóhoz és fél óráig pihentetjük 4 cipóba osztva kinyútjuk késhát vastagra .Zsírozott lisztezet tepsibe sütjük vigyázzunk mert gyorsan sül.
Töltelé... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
4 tojásból piskóta,
2 dl tej,
2 dkg búzadara,
20 dkg margarin,
20 dkg porcukor,
1 csomag vaníliás cukor,
50 dkg megtisztított ribizli,
a tetejére citrommáz,
ribizli.
A piskótát megsütjük, majd kettévágjuk, és a következő krémmel töltjük meg: a tejből a búzadarával tejbedarát főzünk és kihűtjük... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók: 2 csomag réteslap, 20 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 3 dl tejföl, 10 dkg búzadara, 8 tojás, 4 dkg zsemlemorzsa, 6 dkg mandula, 1,5 dl tej.
A vajat a tojások sárgájával és a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a búzadarát, és végül a habbá vert tojásfehérjét. Az előkészített réteslapot vastagon meghintjük zsemlemorzsával, megtöltjük, feltekerjük... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
5 birsalma
1 citrom (leve)
20 dkg cukor
25 dkg vajas tészta
2 evőkanál búzadara
5 dkg vaj
1 tojássárgája
1 evőkanál tej
ELKÉSZÍTÉS
A birsalmákat meghámozzuk, négyfelé vágjuk, a magházukat kivesszük. Citromlével meglocsoljuk, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, majd felforraljuk, és 30... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...6 személyre
HOZZÁVALÓK:
5 dl tej
10 dkg búzadara
2 tojás
A töltelékhez:
30 dkg cseresznye
2 dl víz
12,5 dkg cukor
ELKÉSZÍTÉS
A tejet felforraljuk, beleszitáljuk a búzadarát, 10 percig főzzük, majd ugyanennyi ideig állni hagyjuk. Amikor langyosra hűlt, simára keverjük a tojássárgákk... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
10 dkg búzadara
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
csipetnyi só
8 dkg barna cukor
3 tojás
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál sűrített tej
ELKÉSZÍTÉS
A búzadarát, a tejet, a tejszínt csipetnyi sóval kislángon főzve felforraljuk, majd gyakran kevergetve addig főzzük, amíg ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
20 dkg búzaliszt, 3 dl tej, 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 csipetnyi cukor, 1 teáskanálnyi só, 1 evőkanálnyi vaj, 1 csomag szárított élesztő, 1 maréknyi búzadara.
Elkészítése:
Szórjuk a kétféle lisztet egy nagy dagasztóedénybe, adjuk hozzá a sót, a cukrot, a szárított élesztőt és a szobahőmérsékletű vajat. Kapcsoljuk be a dagasztót,... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
80 dkg sertéskaraj, 20 dkg tehéntúró, 4 db tojás, 5 dkg búzadara, só, egész köménymag.
1. Az egész karajt megsózzuk, meghintjük köménnyel, majd sűrű locsolgatás mellett aranysárgára sütjük.
2. Közben elkészítjük a túrós tallérokat: a túrót szitán áttörjük és a tojások sárgájával, a búzadarával összekeverjük. Ezután a felvert toj... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
1 liter tej
20 dkg búzadara
4 dkg vaj
6 tojássárgája
1 kávéskanál keserűmandula-aroma
10 dkg cukor
5 dkg méz
16 mandula (hámozott)
só
ELKÉSZÍTÉS
A tejet a sóval felforraljuk, beleszórjuk a darát, megkeverjük, és 8 percig kislángon főzzük. Levesszük a tűzről, állandóan kevergetve hoz... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
A tésztához: 1 evőkanál méz, 1 csomag szárított élesztő, 25 dkg búzaliszt, 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 2 evőkanál búzadara, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál só. A töltelékhez: 15 db napon szárított paradicsom, 20 dkg feta sajt, 1 marék fekete olívabogyó, 3 szál újhagyma, 1 csokor friss oregánó, 1 csokor zöldpetrezselyem, 3 evőkanál olívaolaja, darált ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
18 dkg túró, 12 dkg búzadara, 40 dkg tej, 5 dkg vaníliás cukor, 3 dkg cukor, 1 narancs leve, héja, fahéj, barna cukor. A mártáshoz: 20 dkg meggylé, 5 dkg méz, 1 citrom leve, 10 dkg meggysör, 1 dkg keményítő, 30 dkg magozott meggy.
1. A tejet a vaníliás cukorral, cukorral, narancshéjjal és egy csipetnyi fahéjjal felforraljuk. Hozzáadj... |
|
|
|
|
|
|
|
...1,5 liter tej (lehetőleg valamilyen növényi tej, például szójatej)
12 evőkanál búzadara
50 dkg málna
3 evőkanál karobpor
méz
tejszín
egyéb gyümölcs
Megfőzzük a darát, mézzel ízesítjük. Három részre osztjuk. Az egyiket elkeverjük málnával, a másikat karobbal, a harmadikat fehéren hagyjuk. A fagylaltkelyhekbe rakjuk a három réteget, s a tete... |
|
|
|
|
|
|
|
ALMÁS ZABPEHELYSÜTI
50 dkg zabpehely
1 dl olaj, kevés búzadara
1 kg reszelt alma, 10 dkg darált dió
máz, ízlés szerint fahéj(pótló)
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vaníliaőrlemény 2 alma
(szeletelve)
A zabpelyhet és az olajat jól összedolgozzuk. Belekeverjük a többi hozzávalót. (A tészta puhaságát zabpehely vagy búzadara hozzá... |
|
|
|
|
|
|
|
Vaníliás darakrém (különlegesen jó)
1/2 liter víz és
1/2 liter tej keverékéhez hidegen hozzákeverünk
1 csomag vanilinkrémport,
5 deka búzadarát és
25 deka cukrot.
A krémet állandó keverés mellett sűrűre főzzük, és nagyobb formába öntve,
melyet előzőleg porcukorral beszórtunk, hűlni hagyjuk. Kihűlés után
kiborítjuk és befőtt... |
|
|
|
|
|
|
|
Túrógombóc kezdőknek
25 dkg túró, 1 tojás, 1 dl búzadara, 1 csomag vaníliás cukor
zsemlemorzsa, tejföl, porcukor, fahéj
A hozzávalókat (túró, tojás, búzadara, vaníliás cukor) összekeverjük, 1 órára hűtőbe tesszük pihenni, majd kis golyókat formálunk, és lobogó vízben kifőzzük.
Pirított zsemlemorzsába forgatjuk, és fahéjas tejfö... |
|
|
|
|
|
|
|
... kcal
Szénhidrát: 0 g
Túrógombóc
Hozzávalók 4 személyre (kb. 16 darab):
50 dkg zsírszegény tehéntúró
3 tojás
6 evőkanál édesítőpor+ a szóráshoz
10 dkg búzadara
2 evőkanál vaj
1 teáskanál reszelt citromhéj
5 dkg zsemlemorzsa
2 dl tejföl (12%-os)
Elkészítés: A túrót villával áttörjük, összedolgozzuk a tojásokkal, 4 ek... |
|
|
|
|
|
|
|
... evőkanál víz
Töltelékhez:
25 dkg túró
1 tojás
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
1 kanál tejföl
1 marék búzadara
cukor
vaníliás cukor vagy vanília
5 dkg margarin
házi kemény szilvalekvár
Habhoz:
2 tojásfehérje
10 ... |
|
|
|
|
|
|
|
... liszttel és vízzel úgy összedolgozzák, hogy apró golyókat adjon); (ha észak-afrikai "nemzeti eledel") főtt húsból, zöldségből és kuszkuszból készült egytálétel, (ha köret) gőzben főtt búzadara (vagy kuszkusz-golyó)
legírozás = (ha eljárás) a forrásban lévő ételt - a tűzről való levétel után - tojássárgája és tejszín keverékével (rojállal) sűrítik, utána már nem forraljá... |
|
|
|
|
|
|
|
Túrógombóc kezdőknek
25 dkg túró, 1 tojás, 1 dl búzadara, 1 csomag vaníliás cukor
zsemlemorzsa, tejföl, porcukor, fahéj
A hozzávalókat (túró, tojás, búzadara, vaníliás cukor) összekeverjük, 1 órára hűtőbe tesszük pihenni, majd kis golyókat formálunk, és lobogó vízben kifőzzük.
Pirított zsemlemorzsába forgatjuk, és fahéjas tejföllel, valamint porcukor... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg margarin
# 2 tojás
# kakaópor
# valamint kevés darált dió, zsír meg baracklekvár
# A krémhez:
# 50 dkg túró
# 20 dkg cukor
# 3 evőkanál búzadara
# 3 tojás
# 1 citrom reszelt héja
# 2 evőkanál tejföl
# 1 csomag vaníliás cukor
# A tetejére:
# tortabevonó
Elkészítés: A tészt... |
|
|
|
|
|