|
|
|
... megpároljuk. A paradicsomot vízzel leforrázzuk, 2 percig állni hagyjuk, majd meghámozzuk. Utána cikkekre vágjuk, és salátástálban a párolt paprikával összekeverjük. A padlizsánszeleteket leitatjuk, grillben vagy sütőben mindkét felüket megsütjük, és kockákra vágva a salátába forgatjuk. Ecettel meglocsolva, megborsozva 30 percig jégbe hûtjük. Petrezselyemmel meghintve, pi... |
|
|
|
|
|
|
|
... megpároljuk. A paradicsomot vízzel leforrázzuk, 2 percig állni hagyjuk, majd meghámozzuk. Utána cikkekre vágjuk, és salátástálban a párolt paprikával összekeverjük. A padlizsánszeleteket leitatjuk, grillben vagy sütőben mindkét felüket megsütjük, és kockákra vágva a salátába forgatjuk. Ecettel meglocsolva, megborsozva 30 percig jégbe hûtjük. Petrezselyemmel meghintve, pirítot... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... származik, Európába pedig a XVI. században került. Ekkor kapta a "batata" nevet.
Lehet, hogy megtörtént, de lehet, hogy csupán legenda: a spanyol királyi udvarban az amerikai útjukról éppen akkor visszatért hajósok bemutatták az előkelő társaságnak a burgonyanövényt, a lombját, a fehér virágait és a zöld bogyóit. A főurak kóstolgatták, és bizony nem találták ehetőnek, ... |
|
|
|
|
|
|
|
EGYSZERÛ GASPACHO
Hozzávalók 4 személyre: 6-7 paradicsom, egy uborka, négy zöldpaprika (lehetőleg több színből), egy hagyma, két gerezd fokhagyma, négy kanál olaj, egy kanál borecet, 15 dkg szikkadt kenyér vagy prézli, kevés pirospaprika, só, bors, tálaláskor 1 evőkanál finomra vágott zellerlevél vagy zöldpetrezselyem.
A zöldségféléket (és ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... evőkanál olaj, 5 dkg majonéz, 1 dl joghurt, kiskanál currypor, só, őrölt bors, póréhagyma
Elkészítés:
A csíkokra vágott csirkemellet fûszerezés (só, bors) után megpirítjuk az olajon, majd lehûtjük. A majonézt elkeverjük a joghurttal, a curryporral, kevés sóval, őrölt borssal és egy pár csepp citromlével. A majonézes öntethez adjuk a csirkem... |
|
|
|
|
|
|
|
... majd 165-170°C-os sütőbe. Kb. 45-55 percig sütjük. Vigyázni kell, hogy ne süssük túl, mert könnyen száraz lesz.
A kisült karikát sütés után meghintjük kristálycukorral, majd megfordítjuk és kihûlésig úgy hagyjuk.
Krém:
tej (2,8%-os) 1 liter
tojássárgája 20 db (0,44 kg)
vaníliarúd 3 db
cukor 0,2 kg
vaj 0,6 kg
A tej 2/3-ad rész... |
|
|
|
|
|
|
|
... elkészítéséhez felforraljuk a tejet, és beletesszük a többi hozzávalót. Fakanállal jól összekeverjük, hogy a vaj csomómentesen tudj... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Oroszkrém torta
Hozzávalók:
tésztához:
5 db tojás
20 dkg liszt
25 dkg cukor
1 cs. Vaníliáscukor
1 cs. sütőport
5 ek. Víz
3 ek. Étolaj
Előmelegített sütőben 150 C°-on kb. egy óráig sütjük.
Krém:
2 cs. Vaníliás pudingpor
6 dl tej
10 dkg cukor,
7 dl tejszín,
porcukor,... |
|
|
|
|
|
|
|
... szenvedtek testi-lelki sérüléseket, több százan lettek elszenvedői koncepciós eljárásoknak.
Egyesületünket, a "KÖZHATALOM JOGSÉRTETTJEINEK EGYESÜLETE" néven azzal a céllal alakítjuk meg, hogy ezeknek a sérült, meghurcolt embertársainknak a sorsát figyelemmel kísérjük, őket felkaroljuk és egymással is összehozzuk, történetüket az igazság jegyében hozzuk a nyilvánosságra... |
|
|
|
|
|
|
|
... hirtelen, erős tűzön átsütjük a megmosott, csíkokra szeletelt májat. A hagymás, párolt gombát zsírjára sütjük, aláöntjük a bort, összeforraljuk, majd a májat hozzáadjuk. A tüzet eloltjuk alatta, jól összekeverjük, és azonnal tálaljuk sós vízben főtt burgonyával.
Holland máj
30 perc
Nehézség: 2
40 dkg sertésmáj, 5 dkg vaj, 5 dkg reszelt... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg gomba, 1 sárgarépa, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 dl száraz fehér bor, törött bors, só.
A nagyon apróra vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, majd zsírján üvegesre pirítjuk a tisztított és finomra vágott (vagy megreszelt) vöröshagymát. Ezután hozzáadjuk a megmosott, tisztított és vékony karikákra vagdalt sárgarépát, s az ugyancsa... |
|
|
|
|
|
|
|
Epres krémtúró
Diétás jellemző: Szénhidrátszegény
Kategória: Sütemények, édességek
Hozzávalók: 40 dkg eper, 20 dkg túró, 1 dl tejszín, vanilia-aroma és édesitő ízlés szerint.
Elkészítés: A megtisztított epret az édesitővel, a vanília-aromaval és a túróval összeturmixoljuk. A habbá vert tejszínt az epres krémbe keverjük, majd behûtjük, tetejét eper... |
|
|
|
|
|
|
|
... tizenhét éves lányának, Kunigundának, elkergetik a kastélyból. A regény zárópontja a Rodostó melletti farm, ahol összegyűlnek az életben maradt szereplők. A köztes kalandokat két részre oszthatjuk. Az Eldorádó-fejezetig a főhőst a körülmények irányítják, ez után pedig Candide szándéka szerint alakulnak az események. A kastélyból kiebrudalt címszereplő előbb a bolgár-avar háborúba ... |
|
|
|
|
|
|
|
... tortabevonó
2-3 evőkanál étolaj
A díszítéshez:
mandulaforgács
A hozzávalókat összedolgozzuk, hogy nyújtható tésztát kapjunk, majd 6 egyenlő részre osztjuk. Két lapot kinyújtunk 20×35 cm nagyságúra. Ugyanilyen méretû tepsi lisztezett tetején 175 fokon külön-külön megsütjük. A többi lapot is kinyújtjuk, és megtöltjük a következő tö... |
|
|
|
|
|
|
|
... túrót, és így tovább. A felső réteg ismét túró legyen. A tetejére babapiskótát rakunk. Lezárjuk a formát és betesszük a hűtőszekrénybe. Kb. 1 óra múlva kivesszük, ráfordítjuk a tálcára. Az alsó tetőt levesszük, így könnyen leemelhetjük a formát róla. A végén még díszíthetjük gyümölccsel és tejszínhabbal.
Túrótorta II.
Hozzávalók: 1/2; k... |
|
|
|
|
|
|
|
Kályha a csuklón
Közismert, hogy kezünk és alsó karunk jól közvetíti a hőt testünk és a külvilág között. Ezt aknázzuk ki például olyankor, amikor nagy kánikulában a csuklónkra engedett hideg vízzel hûtjük magunkat. Ugyanezen alapszik a Stanford egyetemen kifejlesztett, és Thermo-STAT névre keresztelt új orvosi eszköz is. Az orvosi alkalmazáshoz le ki ... |
|
|
|
|
|
|
|
... kinyomjuk. Az üvegek aljára sót szórunk, erre ujjnyi vastagon uborkát, ismét sót, majd uborkát teszünk. Tetejére sót és tartósítószert szórunk.
Használat előtt több váltás vízben kiáztatjuk. Ízlésünknek megfelelő öntettel tálaljuk.
Almapaprika ecetesen
Hozzávalók: almapaprika, felöntőlé: 1 l vízhez 3 dl ecet, 3 dkg cukor, 3 dkg só, mustá... |
|
|
|
|
|
|
|
... formáját megtartsa. A külsejéhez valókat addig gyúrjuk, míg a cukor el nem olvad benne, majd nedves kézzel 15 egyforma gombócot formálunk belőle. Két tenyerünk között egyenként kissé ellapítjuk, a közepére egy kókuszos gombócot teszünk, majd újra összegömbölygetjük ugyanúgy, mint amikor szilvásgombócot készítünk. Kókuszreszelékben megforgatjuk, végül hűtőszekrényben vagy mélyhűtőb... |
|
|
|
|
|
|
|
... olajbogyót, a metélőhagymát és a petrezselymet apróra vágjuk, a zúzott fokhagymával a körözöttbe keverjük. Szükség szerint megsózzuk. Letakarva 2-3 órán át a hűtőszekrényben tartjuk, majd pirított zsemleszeletekkel tálaljuk.
Túróval töltött sonkatekercs
Hozzávalók: 40 dkg tehéntúró, 20 dkg vaj, 1 fej hagyma, 8 szelet gépsonka, fél csokor petrezs... |
|
|
|
|
|
|
|
... málnát szokás egy tálcán egy rétegben a gyorsfagyasztóban gurulósra hűteni, és csak fagyás után zacskózni. A zöldségféléket vagy blansírozva előfőzve vagy a kívánt méretre darabolva fagyaszthatjuk le, mert a paradicsom kivételével kis savtartalmúak, ezért üvegben kevésbé tartósíthatóak, mint a gyümölcsök.
2. Aszalás
Lényege a lassú szárítás, amely során a... |
|
|
|
|
|