|
|
|
Mediterrán saláta
- keményítőnapra. Cikkekre vágott, sütőben sült krumpli mellé jobbat elképzelni sem lehet!
(4 személyre):
1 közepes (kb. 50 dkg) padlizsán, félcentis szeletekre vágva,
1 evőkanál olívaolaj,
1 nagy, vékonyra szelt lilahagyma,
1 tört fokhagymagerezd,
1 kiskanál oregano,
1... |
|
|
|
|
|
|
|
Mediterrán saláta
- keményítőnapra. Cikkekre vágott, sütőben sült krumpli mellé jobbat elképzelni sem lehet!
(4 személyre):
1 közepes (kb. 50 dkg) padlizsán, félcentis szeletekre vágva,
1 evőkanál olívaolaj,
1 nagy, vékonyra szelt lilahagyma,
1 tört fokhagymagerezd,
1 kiskanál oregano,
1 kicsumázott, felszeletelt paradicsompaprika,... |
|
|
|
|
|
|
|
El se lehet képzelni, hogy miképpen táplálkozhatott Európa népessége a burgonya megjelenését megelőző időszakban, hiszen a növény gumója kétszáz éve egyike a legfontosabb alapélelmeknek, és valószínűleg még sokáig az is marad.
A krumpli az Andok hegyláncairól származik, Európába pedig a XV... |
|
|
|
|
|
|
|
EGYSZERÛ GASPACHO
Hozzávalók 4 személyre: 6-7 paradicsom, egy uborka, négy zöldpaprika (lehetőleg több színből), egy hagyma, két gerezd fokhagyma, négy kanál olaj, egy kanál borecet, 15 dkg szikkadt kenyér vagy prézli, kevés pirospaprika, só, bors, tálaláskor 1 evőkanál finomra vágott zellerlevél vagy zöldpetrezselyem.
A zöldségféléket (és ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
20 dkg csirkemellfilé, 2 evőkanál olaj, 5 dkg majonéz, 1 dl joghurt, kiskanál currypor, só, őrölt bors, póréhagyma
Elkészítés:
A csíkokra vágott csirkemellet fûszerezés (só, bors) után megpirítjuk az olajon, majd lehûtjük. A majonézt elkeverjük a joghurttal, a curryporral, kevés sóval, őrölt borssal és egy pár csepp citromlé... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Madártej torta
2db 16 szeletes; 24 cm; 4,5 cm magas tortához
Piskóta:
margarin 0,25 kg (Maister krém)
porcukor 0,075 kg
tojás sárgája 0,1 kg
tojás fehérje 0,175 kg
cukor 0,175 kg
liszt 0,22 kg
sütőpor 0,005 kg
keményítő 0,05 kg
tejpor (zsíros) 0,05 kg
A margarint a porcukorral habosra k... |
|
|
|
|
|
|
|
Én így szoktam csinálni:
HOZZÁVALÓK:
A tésztához:
32 dkg liszt,
30 dkg cukor,
5 dkg vaj,
2 db tojás, 2 dl tej,
2 evőkanál méz, pici szódabikarbóna,
pici só.
A... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Oroszkrém torta
Hozzávalók:
tésztához:
5 db tojás
20 dkg liszt
25 dkg cukor
1 cs. Vaníliáscukor
1 cs. sütőport
5 ek. Víz
3 ek. Étolaj
Előmelegített sütőben 150 C°-on kb. egy óráig sütjük.
Krém:
2 cs. Vaníliás pudingpor
6 dl tej
10 dkg cukor,
7 dl tejszín,
porcukor,... |
|
|
|
|
|
|
|
Meghívjuk Önt, illetve az Ön által képviselt sajtót a Közhatalom Jogsértettjeinek Egyesülete alakuló gyűlésére, melyet 2008-03-12-én, 17.30-tól tartunk a Bp .VII. Osváth u. 9. szám alatt lévő Piszkos Fred nevű étterem külön termében.
Az alakuló gyűlés után, kb 19.00-tól a megválasztott elnökség tagjai egy sajtó tájékoztató keretében állnak az érdeklődő munkatársak rende... |
|
|
|
|
|
|
|
Gombás máj
25 perc
40 dkg sertésmáj, 25 dkg gomba, 1 dl vörös bor (lehetőleg száraz), 4 evőkanál olaj (vagy zsír), 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 kis fej vöröshagyma, ízlés szerint törött fekete bors, só.
A gombát megmossuk, földes végét levágjuk. Nagyon vékonyra szeleteljük. Az apróra metélt petrezselyemzölddel és a megtisztított, megreszelt (vagy n... |
|
|
|
|
|
|
|
Tavaszi máj
30 perc
30 dkg sertésmáj, 20 dkg kifejtett zöldborsó (konzerv vagy mirelit is lehet), 15 dkg gomba, 1 sárgarépa, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 dl száraz fehér bor, törött bors, só.
A nagyon apróra vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, majd zsírján üvegesre pirítjuk a tisztított és finomra vágott (vagy megreszelt)... |
|
|
|
|
|
|
|
Epres krémtúró
Diétás jellemző: Szénhidrátszegény
Kategória: Sütemények, édességek
Hozzávalók: 40 dkg eper, 20 dkg túró, 1 dl tejszín, vanilia-aroma és édesitő ízlés szerint.
Elkészítés: A megtisztított epret az édesitővel, a vanília-aromaval és a túróval összeturmixoljuk. A habbá vert tejszínt az epres krémbe keverjük, majd behûtjük, tetejét eper... |
|
|
|
|
|
|
|
VOLTAIRE
Candide vagy az optimizmus
(1759)
A rendkívüli kalandok, amelyeket Candide átél, voltaképpen nem is rendkívüliek, csak groteszkül felnagyított változatai a kor valóságos - vagy lehetséges - jelenségeinek, megpróbáltatásainak.
(RÉZ PÁL)
A klasszicizmus Arisztotelészig visszanyúló értékítélete az eposzt tartotta a legmagasabb rangú műfajn... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg liszt
30 dkg porcukor
1 tojás
1 csomag sütőpor
kevés szódabikarbóna
10 dkg margarin
1,5 dl tejföl
A töltelékhez:
20 dkg darált mák
2,5 dl tej
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
15 dkg margarin
25 dkg porcukor
1 nagy reszelt alma
1 citrom reszelt héja
... |
|
|
|
|
|
|
|
Sütés nélküli receptek!
Túrótorta I.
Hozzávalók: 4 dl tej, 1 csomag túró, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg cukor, 10 dkg vaj,
3 teáskanál zselatin, gyümölcs, babapiskóta.
1 csomag túrót 1 dl tejjel, 1 csomag vaníliás cukorral összeturmixolunk. 10 dkg vajat 10-15 dkg cukorral kikeverünk habosra. Ezután az elkészített túrót a vajjal és még 1 dl tejjel óvat... |
|
|
|
|
|
|
|
Kályha a csuklón
Közismert, hogy kezünk és alsó karunk jól közvetíti a hőt testünk és a külvilág között. Ezt aknázzuk ki például olyankor, amikor nagy kánikulában a csuklónkra engedett hideg vízzel hûtjük magunkat. Ugyanezen alapszik a Stanford egyetemen kifejlesztett, és Thermo-STAT névre keresztelt új orvosi eszköz is. Az orvosi alkalmazáshoz le ki ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók: 1 kg uborka, 5 dkg só, tartósítószer
Az uborkákat alaposan megmossuk és meghámozzuk. Legyaluljuk, fele mennyiségű sóval besózzuk, elkeverjük és rövid ideig állni hagyjuk, majd gyengén kinyomjuk. Az üvegek aljára sót szórunk, erre ujjnyi vastagon uborkát, ismét sót, majd uborkát teszünk. Tetejére sót és tartósítószert szórunk.
Használat előt... |
|
|
|
|
|
|
|
...1.
Kókuszdió
Elkészítési idő:15 perc
Nehézség:könnyű
Hozzávalók:
A külsejéhez:
rum: 2 evőkanál
keserű kakaópor: 5 dkg
tojás: 1 db
darált dió: 30 dkg
barna cukor: 20 dkg
A belsejéhez:
Rama sütőmargarin: 10 dkg
kókuszreszelék: 10 dkg
porcukor: 10 dkg
A forgatáshoz:
kókuszreszelék:... |
|
|
|
|
|
|
|
Tárkonyos körözött
Hozzávalók: 25 dkg juhtúró, 20 dkg vaj, 3 fej lilahagyma, 8 dkg póréhagyma, 1 dl tejföl, tárkonylevél, őrölt köménymag, pirospaprika, só.
A juhtúrót áttörjük, belekeverjük a vajat, a fűszereket és a tejfölt, majd az apróra vágott friss tárkonylevelet és póréhagymát is. Salátalevelekkel díszített üvegtálba kanalazzuk, és vékonyra res... |
|
|
|
|
|
|
|
A tartósítás története dióhéjban
Őseink a leszedett bogyókat, gyümölcsöket napon szárították, majd jégverembe tették, hogy tovább tartósítsák azokat. A görögök és a rómaiak már mézben és mustban tartósították gyümölcseiket, sőt, a cukrozott gyümölcsök receptje is tőlük ered. A befőzve tartósítás alapját egy 18. századi francia cukrászmester teremtette meg azzal, hogy ráj... |
|
|
|
|
|