|
|
|
Hozzávalók (kb. 12 szelethez): 12-13 dkg vaj vagy margarin, 7-8 dkg tejes tortabevonó, 17-18 dkg csokoládés gabonapehely, 5 dkg darált mandula, 50 dkg málna, 36 g színtelen zselatin, 5 dl tejszín, 5 dl joghurt, 1 zacskó vaníliás cukor, 10 dkg kristálycukor, 1 citrom leve, 1,5 dl krémföl, a forma kikenéséhez olaj, a díszítéshez limett- vagy citromkarikák, citromfű és csokoládéforgác... |
|
|
|
|
|
|
|
... veszélye. Ellenben azok közül, akik sok tejet ittak, kevesebben kaptak mellrákot. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy időnként nem fogyaszthat zsírban sült krumplit.
Szép haj zselatintól?
Nem szereti a disznósajtot és a kocsonyát? Kár! Ugyanis hasznos zselatint tartalmaz, amely a kollagénhez szükséges aminosavak forrása. A kollagén a felelős a bőr, a haj, ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre): fél tasak / 3 lap zselatin (5 g), egy üveg kimagozott meggybefőtt, 25 dkg tehéntúró, 2,5 dl natúr joghurt, 8 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, egy csipet őrölt szegfűszeg, 1,5 + 2,5 dl tejszín, 1 tasak habfixáló, 1 kk. kakaópor, néhány citromfűlevél.
1. A zselatint beáztatjuk 0,5 dl hideg vízbe. A meggyet levével együtt tálba csúsztatjuk. Félreteszün... |
|
|
|
|
|
|
|
A szobafal nedvessége
Hogy nedves-e a szobafal, azt megtudhatjuk, ha gombostűvel vékony lap zselatint erősítünk rá. Akkor nedves, ha kis idő múlva felkunkorodik. Ha a falat timsóoldattal mossuk le, megakadályozzuk a gombaképződést. A jó tüzelés és a szellőztetés is ellenszere a fal nedvességének.
Ha nedves falú lakásban kell élnünk, különös gondot kell fordíta... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 zacskó háztartási keksz, kevés tej, 3 db natúr joghurt, 3 kis zacskó zselatin, 13 evőkanál kristálycukor, 1 nagy tejszín, kb fél kg gyümölcs (fagyasztott is jó).
Elkészítés:
A zselatint, a cukrot és a joghurtokat összemelegítjük, majd kihűtjük. Közben egy kapcsos tortaformát kibélelünk tejben puhára áztatott háztartási kekszel. A tejszínt kemény ... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
3 citrom
5 dl szűrt almalé
5 evőkanál méz
1 tasak zselatin
25 dkg málna
mentalevelek
ELKÉSZÍTÉS
A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd takaréklángon feloldjuk. A citromok levét egy lábosban összekeverjük az almalével, a mézzel, a feloldott zselatinnal, és forrásig hevítjük, majd levesszük a tűzről... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
2 hámozott, kockára vágott körte
2 dl fahéjas cukorszirup
fél vaniliarúd
5 zselatinlap
3 dl tej
4 tojássárgája
7,5 dkg cukor
1,5 kávéskanál vaníliaaroma
1,5 dl körtepálinka
1 vékony piskótalap
20 dkg étcsokoládé
2 evőkanál olaj
1 kávéskanál kakaó
csokoládéreszelék
ELKÉ... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
4 dl tejszín
3 zselatinlap
4 citrom
2 citrom (zöld)
15 dkg cukor
8 dkg eper
A díszítéshez
mentalevelek
ELKÉSZÍTÉS
A tejszínt 10 percre fagyasztóba tesszük. A zselatint 10 percre hideg vízbe áztatjuk. A citromok héját lereszeljük, a levüket kinyomjuk, és a cukorral együtt serpenyőbe... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
5 dl tej, 5 dkg cukor, 2 tojássárgája, 2 csapott evőkanál rizsliszt, 1 evőkanál zselatin, 0,5 dl eperszörp, 25 dkg eper megmosva, lecsumázva, negyedekbe vágva, 2 dl tejszín kemény habbá verve.
Elkészítése:
A tejet felforraljuk, a cukorral édesítjük. A tojássárgáját a rizsliszttel simára keverjük, 2-3 evőkanál tejjel lazítjuk, majd a forr... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók 12 szelethez:
4 tojás, 7-8 dkg + 4 evőkanál kristálycukor, 2 tojássárgája, 2-3 dkg liszt, fél teáskanál sütőpor, 21 g színtelen zselatin, negyed liter almalé, negyed liter almabor, egy csokor citromfű, 5 dl tejszín, a díszítéshez párolt almaszeletek, citromfű és natúr (nem sózott) pisztácia, sütőpapír, porcukor.
1. A tojásokat szétválasztjuk. Robot... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
30 dkg liszt
30 dkg ricotta
15 dkg margarin
fél mokkáskanál só
4 tojássárgája
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál zselatinpor
10 dkg porcukor
10 dkg zöld színű marcipán
fél dl narancslikőr
1 tasak vaníliáscukor
3 dl tejszín
ELKÉSZÍTÉS
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, ho... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
300 g tejcsokoládé, 90 g pattogtatni való kukorica, olaj, csoki a díszítéshez. Krém: 1 csomag zselatin, 500 g krémtúró, 150 ml tejföl, 50 g kristálycukor, 300 ml tejszín, 2 csomag vaníliás cukor, 1 citrom leve
Elkészítése:
A tejcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk. A kukoricát kevés olajon kipattogtatjuk (nem sózzuk!), majd nagyobb darabo... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
15 dkg margarin, 20 dkg babapiskóta, 15 dkg sárgabaracklekvár, 27 g színtelen zselatin, 2,5 dl tejszín, 3/4 dl campari, 2 dl tequila, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg barna cukor, 25 dkg mascarpone vagy natúr tejszínes krémsajt, díszítéshez narancsszelet, citromfű, koktélcseresznye
Elkészítése:
A margarint a piskótával összegyúrjuk, sütőlem... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
4 evőkanál zselatinpor
2 citrom
50 dkg sárgadinnye
50 dkg görögdinnye
18 dkg cukor
4 evőkanál narancsszörp
ELKÉSZÍTÉS
A citromok levét kinyomjuk. A görögdinnye húsát felkockázzuk, a keletkezett levet kis tálkába gyűjtjük. 3 dkg cukorral megszórjuk, majd 1 citrom levével meglocsoljuk, és 1 órára hű... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukor
3 szál fahéj
4-5 szem szegfűszeg
6 evőkanál dió (darált)
2 evőkanál mazsola
2 evőkanál méz
1 tasak vaníliáscukor
1 citromhéj
1.5 evőkanál zselatin
15 dkg cukor
3 dl víz
ELKÉSZÍTÉS
Hámozzuk meg a körtéket, de a felső részénél hagyjuk meg cikk-cakkosan a héját, hogy szebb legyen. A talpán át ve... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
6 zselatinlap
15 dkg porcukor
24 babapiskóta
4 evőkanál narancsszörp
50 dkg eper
2 dl tejszín
60 dkg krémsajt
4 csepp vaníliaaroma
7,5 dkg mandula (őrölt)
ELKÉSZÍTÉS
A zselatinlapokat 10 percig hideg vízben áztatjuk.1 dl vizet a porcukorral felforralunk. A tűzről levéve belekeverjük... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
6 zselatinlap
2,5 dl muskotályos bor
10 dkg cukor
5 citromfűág
50 dkg eper
ELKÉSZÍTÉS
A zselatinlapokat 10 percig hideg vízben áztatjuk. A bort felforraljuk, majd 10 percig főzzük. Külön 1,5 dl vizet a cukorral kevergetve felforralunk. A tűzről levéve hozzáadjuk a citromfűágakat, a kinyomkodott zselati... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
A sziruphoz:
7,5 dkg cukor
2 evőkanál cseresznyepálinka
A krémhez:
30 dkg eper
1 kávéskanál narancslé
2 zselatinlap
2,5 dl tej
1 tojás
1 tojássárgája
5 dkg cukor
2,5 dkg kukoricakeményítő
1 kerek piskótatorta
10 dkg fehér marcipánmassza
A díszítéshez:
eper
ma... |
|
|
|
|
|
|
|
...6 személyre
HOZZÁVALÓK:
6 evőkanál zselatinpor
50 dkg krémsajt vagy friss sajt
10-10 dkg cukor és őrölt mandula
1 dl tejszín
20 dkg eper
30 darab babapiskóta
A sziruphoz:
2,5 dl víz
15 dkg cukor
2 evőkanál eper- vagy mandarinlikőr
A díszítéshez:
tejszínhab
ELKÉS... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
15 dkg főzőcsokoládé
15 dkg fehér csokoládé
4 evőkanál zselatinpor
4 dl tejszín
6 dkg porcukor
1 dl víz
A krémhez:
5 dl tej
1 vaniliarúd
4 tojássárgája
10 dkg cukor
A díszítéshez:
csokoládédarabkák
kávészemek
ELKÉSZÍTÉS
A zselatint hideg vízbe áz... |
|
|
|
|
|