|
|
|
... elem, vagy vitamin hiányzik, rendellenesség lép fel a szervezetben. Hiába van a többiből sok, a hiányzó elemet kell először pótolni, hogy helyreigazítsuk a rendet. Ha egyik vitaminból több van természetes hogy jobban meghatározza a táplálék hatását. A csirázott gabonában ha megvárjuk, hogy nagyobb legyen a csira, és megzöldüljön, több A vitamin lesz benne. Az A vitam... |
|
|
|
|
|
|
|
... is, hogy azok számára akik sokat dohányoznak az A vitamin szedése meghosszabbítja az életet. Csak azok kapnak enyhülést, akik az A vitamint a természetes alakban, illetve az elővitaminban fogyasztják. A dohányosoknak ugyan nincs sok mentségük, de ha könnyíteni akarnak a jövő kilátásukon legjobb, ha naponta elfogyasztanak egy pohár friss sárgarépa-lét. Természetesen e... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... hogy a jószágnak legyen, no meg téli reggelire tök tepertőnek vasárnaponként rétesnek és bélesnek, nemcsak a mag fogyott, hanem a tök is, egyik fő eledel volt régen. Az A vitaminban bővelkedő tök így nemhogy a rákot, de a gyulladást sem engedte kifejlődni. S a tökmagban a test számára nélkülözhetetlen zsírtartalom kitűnően társult az... |
|
|
|
|
|
|
|
... kilót. Napi öt-hat alkalomra elosztva csak párolt rizst fogyasztva méregtelenítheti szervezetét. Természetesen folyadék nincs tiltva a pihenőnap alatt. A barna rizs ásványi anyagokban, vitaminban és fehérjében gazdag. Tartalmaz kalciumot, káliumot, lágy rostanyagokat, fluort és B-vitamint. A fehérjében dús gabonaféle főzve, párolva helyreállítja az emésztést, víztelenít. Jót tesz ... |
|
|
|
|
|
|
|
... energiatartalma (10 dkg csak 15 kcal-t, azaz 63 kJ-t tartalmaz) mellett rendkívül gazdag ásványi anyagokban, nyomelemekben és vitaminokban (B-vitaminokban és - egészen egyedi módon - D- és K-vitaminban). Rosttartalma hozzájárul a bélrendszer jó működéséhez. Ne feledjük: könnyebben emészthető, ha kevés zsiradékon, rövid ideig főzzük, és alaposan megrágjuk!
A gomba kitűnő... |
|
|
|
|
|
|
|
... a zöldségben és gyümölcsben gazdag étrenddel sok rákfajta gyengíthető. Sok kutató azért tartja a zöldségeket és a gyümölcsöket jótékony hatásúnak, mert az antioxidánsokban, különösen C-vitaminban és bioflavonoidokban gazdagok.
HOGYAN TUDJÁK AZ ANTIOXIDÁNSOK FOKOZNI AZ IMMUNRENDSZER HATÉKONYSÁGÁT?
Sok tápanyagról bebizonyosodott már, hogy serkentő hatással van az immunre... |
|
|
|
|
|
|
|
... daganatos betegségek, a vastagbél hurutos megbetegedései) manapság terjedőben vannak, melynek egyik oka, hogy nem vigyázunk immunrendszerünkre, nem erősítjük működését.
A vitaminban, ásványi anyagokban szegény, egyoldalú étkezés, az alultápláltság gyengíti a védekezőrendszert, ezért sarkalatos pont a táplálkozás. A legyengült állapot főleg a fert... |
|
|
|
|
|
|
|
... gyorsítja az anyagcserét (nem a konzerv)
-a füge kálcium és foszfor tartalma lassítja a csontritkulást
-a kivinek nagyon magas a C vitamin tartalma, megfázásnál igazi vitaminbomba
-a frissen préselt narancslé a vörösvértestek képződését segíti elő.
-a savanyú káposzta levét zúzodásoknál borogatásként használhatjuk.
- a fokhagy... |
|
|
|
|
|
|
|
...-----"Amit eszel, olyan leszel" - A táplálkozás és az immunrendszer-----
Talán már közismert tény, hogy az immunrendszer erősítésének egyik módja a helyes táplálkozás, hiszen a vitaminban, ásványi anyagokban szegény, egyoldalú étkezés gyengíti a védekező-rendszert. Valóban segítenek bizonyos diéták és a böjt? Igaz, hogy a sárgarépa erősíti szervezetünk ellenálló-ké... |
|
|
|
|
|
|
|
... gyorsítja az anyagcserét (nem a konzerv)
-a füge kálcium és foszfor tartalma lassítja a csontritkulást
-a kivinek nagyon magas a C vitamin tartalma, megfázásnál igazi vitaminbomba
-a frissen préselt narancslé a vörösvértestek képződését segíti elő.
-a savanyú káposzta levét zúzodásoknál borogatásként használhatjuk.
- a fokhagy... |
|
|
|
|
|
|
|
... tetejét ízlés szerint díszítjük.
Isteni hideg leves - uborkából!
Meleg napokon nem csupán hideg gyümölcslevest készíthetünk, hanem egyes zöldségekből is finom, üdítő, vitaminban gazdag leves készíthető.
Hozzávalók: (4 Személyre)
4 natúr joghurt
2 nagyobb uborka (kb. 50-60 dkg)
3 gerezd fokhagyma
2 szál fr... |
|
|
|
|
|
|
|
... résztvevők vérplazma béta karotinszintjét vizsgálták kiderült, hogy a kismamák harmadánál ez nem éri el az ajánlott minimum szintet (1,4 micromol/l). Annak ellenére tehát, hogy mind az A-vitaminban, mind pedig a béta-karotinban gazdag élelmiszerek elérhetőek országainkban, előfordul hogy nem megfelelő mennyiségben fogyasztjuk ezeket. Az ajánlott vitaminmennyiség bevitelében a gyüm... |
|
|
|
|
|
|
|
... > még mindig nem tudom mi az - így zárójelesen emlegetem csak) és 120 ml vizet. Kortyolgassuk el a levet a nap folyamán.
- Mixeljünk össze céklát és sárgarépát, így A-, B-, C-, D-vitaminban, niacinban, béta-karotinban és káliumban gazdag levet kapunk.
- Mixeljünk össze zellert, salátát és spenótot, így A- és C-vitaminban, magnéziumban, vasban, káliumban és nátriumban gaz... |
|
|
|
|
|
|
|
... babételekhez.
PETREZSELYEM
Ugyan nem volt honos Palesztinában, de a görögök már jól ismerték Krisztus előtt is. Pál apostol tehát már ehetett belőle, amikor Róma felé tartott.
A friss levelek bővelkednek C-vitaminban és karotinban, illóolaja étvágyfokozó, emésztésserkentő, és vízhajtó.
Nem túlzás, ha azt állítjuk, az egész világon a legkedveltebb fűszernövény, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... nagyobbaknak a külső leveleit célszerű eltávolítani.
A bimbóskel tápértéke az összes káposztafélék között a legmagasabb. 7 % szénhidrát, 4,5 % fehérje (inkomplett) tartalma mellett, C-vitaminból 100 g a napi szükséglet másfélszeresét tartalmazza. Ennek jelentőségét az is növeli, hogy novemberben, decemberben szedhető, amikor nincs nagyon más friss zöldségfélénk. Karotin, E-... |
|
|
|
|
|
|
|
Az egészségvédő mandarin
A mandarin a citrusfélék családjának képviselője. Citrus rokonaitól azonban nem csak C-vitaminban való gazdagságot örökölte. Ezenkívül a narancssárga labdácskákban van D-vitamin, amely véd az angolkórtól és K-vitamin, amely biztosítja a véredények rugal-masságát.
Fontos tudni, hogy a mandarin nitrátokat soha sem tartalmaz! Ezek a kárté... |
|
|
|
|
|
|
|
... vérzsírok csökkentését az energia-, zsír- és szénhidrátszegény étrend segíti. A vérben lévő védőfaktor, az ártó vérzsírok szállításában részt vevő HDL-koleszterin szintjét viszont a C-vitaminban gazdag, rostban dús, sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étkezés emeli.Jófajta rostban gazdagon
A teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása a szívvédő étrend egyik alappillérét adhat... |
|
|
|
|
|
|
|
... van szó -, érdemes alkalmazni más eljárásokat.
Akár alul-, akár túlműködik a pajzsmirigy, fontos a C- és az E-vitamin, valamint a B-vitamin komplex fogyasztása. Vigyázat: E-vitaminból legfeljebb napi 400 NE lehet az adag, mert ennél több túlzottan ösztönözheti a pajzsmirigy működését. Ajánlott még alulműködés esetén a cink és a szelén, valamint a jódtartalmú tengeri alg... |
|
|
|
|
|
|
|
... közelmúltban megjelent tanulmány.
Az AJCN (American Journal of Clinical Nutrition) vezető szaklapban német orvosok által publikált kutatás szerint napi 83 mikrógramm ebből a vitaminból amellett, hogy csökkentette a vérzsír szintet, a gyulladásos betegségek markerének számító Tumor nekrózis faktor alfa (TNF-alfa) szintjét is kedvezően befolyásolta.
"Az eredmén... |
|
|
|
|
|