|
|
|
... Diétásabb, mint a többiek.
Egri sertésborda
Az előkészített sertésbordákat sóval és törött borssal bedörzsöljük, és lisztbe mártva mindkét oldalukon elősütjük. A visszamaradt zsírból pecsenyelevet készítünk, s ezt rászűrjük a lábosba tett sertésbordákra, és lefedve pároljuk.
Megtisztított vörös káposztát legyalulunk, és vörösborral párolt káposztát készí... |
|
|
|
|
|
|
|
... só.
A sertéskarajból négy egyforma nagyságú 10-12 dkg szeletet vágunk, enyhén kiveregetjük, és megsózzuk. Kevés zsírban a hússzeleteket elősütjük, majd félretesszük. A sütésből visszamaradt zsírban finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítunk, hozzáadjuk a ledarált sertéshúst, sóval, törött borssal, majoránnával ízesítjük és megpároljuk. Amikor kihűlt, négy részre osztva a ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... csokor petrezselyem, 1 dl must, törött bors, só.
A karajszeleteket kiveregetjük, megsózzuk, meghintjük törött borssal. Lisztbe mártjuk, és kevés forró olajban megsütjük. A sütésből visszamaradt olajban megpirítjuk a szeletelt gombát és a kockára vágott paradicsomot. Sóval, törött borssal, vágott petrezselyemmel fűszerezzük. A musttal felengedjük, és erős tűzön addig forraljuk... |
|
|
|
|
|
|
|
... csokor petrezselyem, 1 dl must, törött bors, só.
A karajszeleteket kiveregetjük, megsózzuk, meghintjük törött borssal. Lisztbe mártjuk, és kevés forró olajban megsütjük. A sütésből visszamaradt olajban megpirítjuk a szeletelt gombát és a kockára vágott paradicsomot. Sóval, törött borssal, vágott petrezselyemmel fűszerezzük. A musttal felengedjük, és erős tűzön addig forraljuk... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... zöldpetrezselyem.
A megmosott húst felszeleteljük, kiveregetjük, széleit bevagdossuk, megsózzuk, megborsozzuk, és felhevített zsiradékon mindkét oldalról megpirítjuk, majd meleg helyre tesszük. A visszamaradt zsiradékon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzátesszük a paradicsompürét és megszórjuk pirospaprikával, felöntjük forró vízzel, s visszarakjuk bele a hússze... |
|
|
|
|
|
|
|
... megtisztítom, és kisebb darabjaira vágom. Megsózom, és 10 percig állni hagyom. Közben a füstölt szalonnát apró darabokra vágom, zsírját kiolvasztom, majd a pörcöt leszűröm és félreteszem. A visszamaradt zsíron sárgára fonnyasztom az apró kockákra vágott vöröshagymát, majd a csirkedarabokat egyenként, mindkét oldalukon jól átsütöm a hagymás zsíron. A serpenyőből kiveszem, és melege... |
|
|
|
|
|
|
|
... tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 púpozott mokkáskanál só.
A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágom, és a zsírját kiolvasztom. A pörcöt leszűröm. A visszamaradt zsíron sárgára pirítom a megtisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát. Hagyom kihűlni. A tojást kevés szódavízzel habosra keverem, majd a lisztet hozzáadva, apránként felöntöm a... |
|
|
|
|
|
|
|
... lisztbe forgatjuk, majd bő, forróolajban 3-4 perc alatt ropogós pirosra sütjük, papírtörölközőre szedve lecsöpögtetjük. A hagymát a többi paprikás lisztbe forgatjuk és a hal sütésénél visszamaradó olajban . 2 perc alatt ropogós pirosra sütjük. Fatálon tálaljuk, úgy hogy azt salátalevelekkel körberakjuk, a haltepertőt, majd a hagymát ráhalmozzuk, végül paprikával, paradicsommal és ... |
|
|
|
|
|
|
|
... pereme is legyen. A töltelékhez valókat simára keverjük, a tésztával bélelt formába simítjuk és a maradék, kerek tésztalappá nyújtott tésztával betakarjuk. A tetejét megszurkáljuk a visszamaradt tésztából, kis virágokat formázunk, és ezzel díszítjük. Tojással megkenjük, előmelegített sütőbe toljuk és 10 percig erős, majd takaréklánggal 30 percig sütjük.
Nagydobosi sütőt... |
|
|
|
|
|
|
|
... daraboljuk, kisütjük a zsírját, és kiszedjük a ropogós szalonnakockákat. A forró zsíron a félbevágott, sózott, borsozott csirkemellszeleteket pirosra sütjük, és tányérra szedjük. A visszamaradt zsiradékon megfuttatjuk az aprított vöröshagymát, a szeletelt gombát, lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk a fűszerpaprikával. Felöntjük annyi vízzel, hogy kétujjnyival ellepje, és ha felforr... |
|
|
|
|
|
|
|
... borsot, kakukkfüvet, petrezselyemzöldet és egy fél fej tisztított vöröshagymát teszünk. Serpenyőben kevés zsírt hevítünk, az előkészített fácánokat átsütjük, és tepsibe helyezzük. A visszamaradt zsíron zöldségágyat készítünk. A karikára vágott tisztított sárgarépát, tisztított gyökeret, vöröshagymát lepirítjuk, felengedjük fehérborral, és a már szépen elősütött fácánokat ráhelyezz... |
|
|
|
|
|
|
|
... só.
A hússzeleteket enyhén kiverjük, megsózzuk, és a fűszerekkel meghintjük. A forró vajon hirtelen, erős tűzön átsütjük mindkét oldalukat, és a serpenyőből kivéve félretesszük. A visszamaradt pecsenyelében megpirítjuk a lehéjazott, félbevágott, mag nélküli őszibarackot is, ezután a hússzeleteket a mártásba visszatéve jól átmelegítjük. Tálaláskor egy-egy szelet hús tetejére e... |
|
|
|
|
|
|
|
... kockát.
Soproni sertésborda
A sóval és törött borssal bedörzsölt sertésbordákat lisztbe mártjuk, és felhevített olajban elősütjük, majd lábosba áttesszük.
A visszamaradt olajban paradicsompürét pirítunk, zúzott fokhagymát keverünk el benne, majd liszttel meghintve csontalaplével és fehérborral felengedjük. A pecsenyelevet a bordákra szűrjük, s a húst ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Soproni sertésborda
A sóval és törött borssal bedörzsölt sertésbordákat lisztbe mártjuk, és felhevített olajban elősütjük, majd lábosba áttesszük.
A visszamaradt olajban paradicsompürét pirítunk, zúzott fokhagymát keverünk el benne, majd liszttel meghintve csontalaplével és fehérborral felengedjük. A pecsenyelevet a bordákra szűrjük, s a húst kakukkfűvel fűs... |
|
|
|
|
|
|
|
... 2-3 percig sütjük, majd megsózzuk, és belekeverjük a fűszervajat is. Frissen őrölt borssal ízesítjük.
A húst és a zöldségeket a srepenyőből kivesszük és melegen tartjuk. A visszamaradt pecsenyelevet felöntjük levessel, majd fehérborecettel, sóval, borssal ízesítjük. Belekeverjük a maradék olajat is.
Összekeverjük a saláta hozzávalóit, tányérra rendezzük, és l... |
|
|
|
|
|
|
|
... összeérjenek az ízek.
180 fokos előmelegített sütőben ropogósra sütöm.
A krumplit megsikálom, sós vízben majdnem készre főzöm, leszűröm, tepsibe öntöm. A csirke visszamaradt zsírjával meglocsolom, tetejére pár szelet bacont teszek (ízesebb lesz a krumpli), majd szintén ropogósra sütöm.
Egy ovális tálon salátaágyat készítek, meglocsolom az ízlés sze... |
|
|
|
|
|
|
|
... vízzel jó puhára pároljuk. Ekkor köré rakjuk a meghámozott, cikkekre vágott almát, és lefedve még 5-10 percig pároljuk. Kivesszük a húst, és deszkán felszeleteljük, majd tálra rakjuk. Visszamaradt levét kevés vízzel simára kevert liszttel behabarjuk, az almával együtt 1-2 percig pároljuk, végül a húsra öntjük. Vízben főtt burgonyával vagy rizzsel körítjük.
Székely gomba... |
|
|
|
|
|
|
|
... paprika, paradicsom, 1 pohár tejföl, só, törött paprika
A hússzeleteket kicsit kiveregetjük, lisztbe mártjuk, forró zsírban mindkét felét megkapatjuk. A húsokat félretesszük. A visszamaradt zsírban megfonnyasztjuk a felaprított hagymát az apróra vágott szalonnával, megszórjuk egy kevés törött- paprikával. Hozzáadjuk a tisztított, darabolt babot, a szeletelt paprikát, megsóz... |
|
|
|
|
|
|
|
... Tűzálló tálat megzsírozunk, aljára terítjük a burgonya felét, erre elosztjuk a hússzeleteket, rá a karikára vágott hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, felülre a maradék burgonyát. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a paradicsompürét, felöntjük 2 dl vízzel, hozzáadjuk a kakukkfüvet, a bort, tejfölt és tálra öntjük. Keverés nélkül, két órán át, sütjük, közép - meleg sütőben.... |
|
|
|
|
|
|
|
... kevés tejszínhab, gyümölcs, csokireszelék.
A mazsolát az édesség készítése előtti este megmossuk, szárát leszedegetjük, és a likőrrel meglocsolva, befedjük. Másnap leszűrjük. A visszamaradt likőrt elkeverjük a narancslével és a narancsszörppel. A piskótát húsdarálón ledaráljuk, majd ráöntjük a narancsos levet, és jól összeforgatjuk. Ha a tészta a levet mind beszívta, akkor la... |
|
|
|
|
|