|
|
|
Hozzávalók 4 személyre:
1 fej kínai kel (de lehet rendes kelkáposzta is), fél zacskó szója, 1 fej hagyma, kis olaj, pár kanál vegeta, só, másfél marék rizs, pirospaprika, ízlés szerint tejföl.
Elkészítése:
A szóját beáztatjuk ételízesítős vízbe. Közben a hagymát apróra vágjuk, és olajon üvegesre pirítjuk. Ha a szója már jól megszívta magát, leöntjük... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
Kb 4 db csirkecomb (de más hús is megfelel), só, őrölt bors,vegeta, fahéj, őrölt gyömbér és szerecsendió, méz, narancs, kevés olaj.
Elkészítés:
A húsokat metisztítjuk, megmossuk, majd sózzuk, borsozzuk, és a többi fűszerrel is bekenjük mindkét oldalát. Kevés olajat öntünk egy serpenyőbe, beletesszük a fűszerezett húst és kb félig megsütj... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
Halfilé, só, bors, vegeta, mustár (egy nagy tubussal), kb 6 gerezd fokhagyma, olaj.
Elkészítés:
A halfiléket bekenem a fűszerekkel mindkét oldalukon, és ugyanígy járok el a mustárral is.Olajozott tepsibe teszem, majd a tetejére rányomom a fokhagymák felét. Félidőben óvatosan megfordítom, és a másik oldalára is rányomom a fokhagymákat. Óv... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
Halfilé, só, bors, vegeta, kb másfél nagy flakon majonéz, hagyma, bacon szalonna.
Elkészítés:
Olajozott tepsi aljára lefektetem a bacon szalonna felét, erre rákarikázok sok hagymát, majd ráfektetem a halakat, erre megint hagyma jön, majd az egészet befedjük bacon szalonnával, és leöntjük bőven majonézzel. Sütőben megsütjük. Nem árt ha eg... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
3 szelet pulykamellfilé
1 nagy doboz főzőtejszín
2 gerezd fokhagyma
olaj
tészta
1 kanál liszt
só
bors
vegeta
Elkészítés:
A pulykamelleket megmosom, és felkockázom, a fokhagymát megpucolom. A serpenyőbe olajat öntök, és a pulykamell kockákat belerakom.Ízesítem borssal, sóval,vegetáva, és az öss... |
|
|
|
|
|
|
|
... kg zeller
1 csomag angol zeller
1 szár újhagyma
2 db vöröshagyma
1 dl oliva- vagy étolaj, vaj
1 gerezd fokhagyma
1 kiskanál só
1 kiskanál ételízesítő (vegeta)
1 csipet szerecsendió
0,2 l tej
0,2 l tejszín
kevés fehérbor
Finomra vágott hagymát olaj-vaj keverékén üvegesre pirítjuk. A zellert és az angol zellert feldarabolju... |
|
|
|
|
|
|
|
... tészta
-5o dkg tök
-2 nagy fej hagyma
-6-7 gerezd zúzott fokhagyma
-nyáron fél paprika, kicsi paradicsom
-kb 3 dl vegan tejföl (Lásd:Vegan tejföl)
-fűszerek: natúr vegeta, őrölt kömény, jódozott tengeri só, 1 teáskanálnyi természetes édesítő (méz vagy gyümölcscukor)
-őrölt piros paprika
-1-2 evőkanálnyi olivaolaj
Elkészítés:
A hagy... |
|
|
|
|
|
|
|
...
A "nyögdíjtól" a nyugi-díjig
- szil - 2006. december 13. 00:00
A nyolcvanas években a csirkefej még macskaeledel.
Írott bizonyíték rá Spíró György hasonló című drámája 1987-ből.
Azóta karriert futott be, lévén a csirkenyak és a csirkeláb után mára már
nyugdíjas-élelem.
De legalább ezt nem hamisítják!
Bár fagyasztott á... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 2 tojás, 3 dl tej, 2 dl szénsavas ásványvíz, egy csipet só, vegeta, 3/4 dl olaj, fokhagyma, 3-4 db burgonya, kb. 20 dkg sonkás szalámi és 20 dkg kemény füstölt sajt, a panírhoz liszt, tojás, prézli.
Elkészítés:
A lisztből, tejből és olajból palacsintatésztát készítünk, sót, vegetát, 1-2 gerezd zúzott fokhagymát teszünk be... |
|
|
|
|
|
|
|
... db kb. 1,5kg-os afrikai harcsa
1,5 dl olívaolaj
1 ek mustár
2 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
1 teáskanál mustármag
1 ek Maggi sülthús esszencia
vegeta hal fűszerkeverék
5 dkg füstölt szalonna
-Elkészítés:
A megtisztított afrikai harcsát sűrűn beirdalom és egy megfelelő méret&uci... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
60 dkg pulykamell, olívaolaj, sárgarépa, zöldpaprika, cukkini, póréhagyma, padlizsán, 50 dkg rizs, Vegeta, 30 dkg angolzöldség.
Elkészítése:
A pulykamellet felszeleteljük, kiklopfoljuk, megsózzuk, megborsozzuk és félretesszük. A zöldségeket hosszú csíkokra vágjuk, megtöltjük vele a hússzeleteket, amelyeket azután összetekerünk és öszsze... |
|
|
|
|
|
|
|
... szójaliszt (esetleg borsó-, kukorica- vagy rizsliszt, vagy maradék sárgaborsó-főzelék) 15 dkg darált dió
1 fej hagyma
0,5 dl olaj
1 /2 teáskanál só
1/2 teáskanál házi Vegeta-pótló pástétomfűszer-keverék (például majoránna, őrölt köménymag keveréke) esetleg kis szerecsendió
szükség szerint víz
A hagymát megpároljuk, összekeverjük az élesztőv... |
|
|
|
|
|
|
|
ÉLESZTŐPÁSTÉTOM II.
2 fej vöröshagyma
10-20 dkg élesztő
2 kávéskanál házi Vegeta-pótló
3 púpozott evőkanál őrölt napraforgó (esetleg darált dió)
5 evőkanál zsemlemorzsa
1 kávéskanál őrölt kömény
kevés majoránna
1 gerezd összenyomott fokhagyma
petrezselyem zöldje apróra vágva
pici só, pirospaprika
Egy kis lá... |
|
|
|
|
|
|
|
... kocsonyát viszont nagyon!
Így találtam ki a következőt:
A kocsonyát megpucolom és jól megfőzőm, nagyon lassú tüzőn( mint a húslevest, hogy szép átlátszó legyen )
Só. bors, vegeta, sok fokhagyma. ( én mást nem teszek bele )
Amikor már könnyen jön le a csontról a hús akkor van kész.
Lehűtöm ( pl: egy éjszakára ablak közelben, erkélyre teszem), így feljön a ... |
|
|
|
|
|
|
|
... zöldségkeverék, 100g szeletelt konzervgomba, 400 g szarvas comb, 1 fej vöröshagyma, fél paprika, fél paradicsom, fűszerek: vadakhoz való fűszerkeverék, borókabogyó (egész), babérlevél, só, vegeta, liszt, mustár, citrom, tejszín, tárkony.
Elkészítése:
A vadhúst lassú tűzön lepirítjuk, saját levén. Miután megpirult, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát. Mikor a ... |
|
|
|
|
|
|
|
Isten, áldd meg
Hogy miért lett ünnep, azt pontosan tudjuk. Hogy miért meri megünnepelni a jelenlegi hatalom, az már egy kissé rejtélyes. Röviden így summázhatnám rosszkedvem nyárias telének belső visszhangját a Magyar Kultúra Napjáról. A múltról nincs igazán mit mondanom; lenne, természetesen, de épp elég ehhez elolvasniuk Orbán Viktor mondatait. A jelenről sem nagyon l... |
|
|
|
|
|
|
|
... megtöltve zellerzölddel és petrezselyemzölddel
-a teatojásban koriander, fekete-, zöld- és rózsabors, kevéske szegfűszeg, babérlevél és 4 g fokhagyma, hogy ne a levesben főjön szét
-vegeta, só helyett
-víz
Egyszerre feltettem, most is ott gyöngyözik a gázon. Az illata már versenyképes.
Vaddisznópörkölt:
-1 kg vaddisznócomb aprócska kockákra vágv... |
|
|
|
|
|
|
|
... fokhagyma
-1-2 paradicsom
-1-2 paprika (vagy egy lecsókonzerv, de én nem szeretem, mert cukros)
-35-40 dkg rizs (szárazon mérve)
-fűszerek(majoranna, frissen őrölt bors, vegeta, pirospaprika, babérlevél)
A hagymát felaprítom, megfuttatom kevés olajon, rá a paprika, és a hús.
Összekeverem, és ráhintem a vegetát és a borsot, hogy jól kieressze az ízét.... |
|
|
|
|
|
|
|
A "lózung"-gá silányított eszményekről
Ungvári Bélának!
Hova jutunk, ha "lózung"-gá silányulnak az olyan eszmények, mint "remény",
"elszántság", "büszkeség"?
Bizony, oda, ahol most tartunk::vegetáló véglényekké válunk...
Egy korábbi írásommal szeretnélek meggyőzni arról, hogy eszményekre szükségünk van ahhoz, hogy ki tudjuk magunkból hoz... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 csirke, csirkemáj, 10 dkg zöldborsó, 5 dkg füstölt sonka, 3 tojás, 4 zsemle, 2 dl tej, 1 fej hagyma, vaj, olaj, só, bors, vegeta, reszelt szerecsendió, petrezselyem
Elkészítése:
A zsemlét tejbe áztatjuk. Forró vajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a felnegyedelt csirkemájat és megpároljuk. Villával szétnyomkodjuk... |
|
|
|
|
|