|
|
|
... majd jól összegyúrva, lisztezett, mély tálba tesszük. A tetejét is belisztezzük, tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
Ezután a tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsák tetejét megkenjük tejjel, rászórjuk a megmaradt reszelt sajtot, és közepesen előmelegített sütőben, kis lángon m... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojással, a puha vajjal, az élesztős folyadékkal. Végül összedolgozzuk a főtt burgonyával és a sóval. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük. A tésztát lisztezett deszkára helyezzük, 2 cm vastagra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kb. 3 cm-es átmérőjű korongokat szaggatunk belőle. A tésztát bő, forró olajban kisütjük, de egyszerre csak néhány darabot teszünk a serpenyőbe, mer... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... gőz felett forrásig hevített sodót főzünk.45 dkg lisztbe 1 csapott evő kanál szódabikarbónát keverünk, hozzá vegyítjük a sodóhoz és fél óráig pihentetjük 4 cipóba osztva kinyútjuk késhát vastagra .Zsírozott lisztezet tepsibe sütjük vigyázzunk mert gyorsan sül.
Töltelék
3 dl tejbe 1 cs. vaniliás cukor megfőzzük 3 evő kanál búzadarát mejd 10 dkg vajat 25 dkg cukrot közzé k... |
|
|
|
|
|
|
|
... dióbél
A sziruphoz:
20 dkg kristálycukor
8 cl víz
1 citrom
1 vaniliacukor
A mirelit tésztát hagyom kiolvadni.
Liszttel meghintett gyúródeszkán 1 cm vastagra kinyújtom, megkenem tojássárgával,és megszórom a vagdalt dióval.
Ráborítom a másik hasonlóra nyújtott tésztát, és tojássárgával megkenem, formázóval kiszaggatom és sütőben me... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... össze. Adjunk hozzá elegendő tejet is, hogy lágy, de ne ragadós, nyúlós legyen. Borítsuk ki egy meglisztezett gyúrótáblára, és háromszor, négyszer is gyúrjuk át. Nyújtsuk ki kb. 2,5 cm vastagra, és szaggassunk belőle nagyjából 6 cm-es kerek pogácsákat. Ezeket tegyük egy tiszta, nem megzsírozott sütőlapra, majd 200C°-on kb. 15-18 percig süssük, amíg enyhén meg nem barnulnak.
... |
|
|
|
|
|
|
|
...
A tojások habbá vert fehérjébe belekeverjük a cukrot, a mandulát, hozzáadjuk a ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
negyed kg cukor,
4 tojássárgája,
l egész tojás,
1 dkg őrölt gyömbér,
negyed kg liszt.
A hozzávalókat összegyúrjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, formákkal kiszaggatjuk, kikent, lisztezett tepsire tesszük, 2 óra hosszat állni hagyjuk, majd gyenge tűznél sütjük. Napokkal korábban kell készíteni, mert eleinte kemény.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... evőkanál víz
kevés só
porcukor
Elkészítés:
Az összetevőket kézzel jól összegyúrni, egy éjszakán keresztül pihentetni. Pihentetés után kinyújtani 4-5 mm vastagra, kb. 5 centis kockákra vágni, közepére 1 db kimagozott meggyet, diót vagy kemény lekvárt tehetünk. Kifli alakra hajtogatva forró sütőben kisütni.
Még melegen porcukorba hengergetn... |
|
|
|
|
|
|
|
...
1 citrom reszelt héját,
2 késhegynyi fahéjport,
4-5 finomra tört szegfűszeget összegyúrunk
30 deka liszttel kevert
1 csomag sütőporral.
Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és részben négyzetes alakúra vágjuk, részben különféle vágókkal kiszúrjuk. Vajazott tepsibe tesszük és cukros vízzel megkenve, hámozott mandulával díszítjük. Közepes tűznél sütjük... |
|
|
|
|
|
|
|
... deszkán összegyúrjuk:
20 deka jól átfőtt, passzírozott krumpli,
12 deka zsír,
18 deka cukor,
1 csomag vanilincukor és
1 egész tojás. ... |
|
|
|
|
|
|
|
... deka vajjal vagy zsírral,
1 csomag sütőporral,
1 citrom levével,
3 evőkanál porcukorral és
3 tojás sárgájával jól összegyúrunk.
A tésztát félujjnyi vastagra nyújtva háromszög alakú darabokra vágjuk s az alább leírt töltelékkel megkenve, kiflikké sodorjuk.
Töltelék:
3 tojás fehérjét
25 deka porcukorral habosra keverünk s ... |
|
|
|
|
|
|
|
... vaníliás cukor,
1 csomag sütőpor,
1 citrom reszelt héja,
3 evőkanál tejföl,
10 dkg cukor.
A hozzávalókat jól összedolgozzuk, majd kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra. 2 féle nyomóval kell kiszaggatni: az alsó felét teli nyomóval - erre kenünk lekvárt, a felsőt pedig lyukas közepűvel. Ezt beleforgatjuk a tojások megmaradt fehérjébe, majd darabolt dióba.... |
|
|
|
|
|
|
|
...
2 egész tojással,
15 deka zsírral,
késhegynyi törött fahéjjal,
1 csomag Váncza-sütőporral,
1-2 kanál tejföllel deszkán jól eldolgozunk.
Fél centi vastagra nyújtjuk, és közepes pogácsavágóval kiszúrjuk. Kikent, lisztezett tepsiben a korongocskákat kis málna- vagy meggyízcsókkal díszítjük, melyek közepébe egy-egy kis mogyorónyi tésztagolyócs... |
|
|
|
|
|
|
|
... evőkanál porcukorral kevert
1/2 csomag vanilincukorral,
2 egész tojással,
25 deka liszttel és
1 csomag sütőporral jól összegyúrunk.
A tésztát késh... |
|
|
|
|
|
|
|
...
15 deka vajjal,
1/2 csomag vanilincukorral összegyúrunk
kevés tej hozzáadásával és
35 deka liszttel kevert
1 csomag sütőporral.
Fél centi vastagra nyújtjuk, és borospohárral vagy ugyanakkora pogácsavágóval a tészta egy részét kiszúrjuk.
Másik részéből ceruzaszéles szalagokat vágunk. A kerek tésztadarabokra egy-egy halmocs... |
|
|
|
|
|
|
|
...
1 csomag vanilincukrot
gyúrótáblán jól összegyúrunk. A tésztát két részre osztjuk, s az egyik részhez 3 szelet reszelt csokoládét gyúrunk. A tésztákat külön-külön félujjnyi vastagra nyújtjuk a kicsi pogácsavágóval kiszakítva, zsírozott tepsibe rakjuk. A világos korongocskákat kristálycukorral megszórjuk, s úgy sütjük. Sütés után a világos karikák alját barack- va... |
|
|
|
|
|
|
|
... vajat,
2 egész tojást,
6 deka cukrot,
1/2 citrom levét és
1 csomag vanilincukrot
annyi tejjel gyúrunk össze, hogy könnyen nyújtható legyen. A metélt-vastagra nyújtott tésztát borospohárral kiszúrjuk s a darabok közepére kis csomókban barack- vagy málnaízt téve könnyedén félbehajtjuk, szélen egy helyen ujjunkkal benyomva. Cukorral megszórva világ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
10 deka porcukrot
1 egész tojással simára keverünk, azután deszkán 25 deka liszttel, 1 csomag sütőporral, 10 deka vajjal és 1 csomag vanilincukorral jól eldolgozunk.
Félujjnyi vastagra nyújtjuk, kis borospohárral kiszúrjuk és zsírozott tepsibe téve szép sárgára sütjük.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... fenti tészta közepére, melyet azután összehajtva ismét nyújtunk és hajtunk legalább 5-6-szor, mint a vajastésztát.
10 perces pihentetés után a tésztát végleg kinyújtjuk 1/2 cm vastagra s háromszög alakúra vágva, a következő töltelékkel kenjük meg: 2 tojás fehérjéből vert habhoz 15 deka porcukrot, 10 deka darált diót és 1 citrom reszelt héját keverünk. A kifliket sütés ... |
|
|
|
|
|
|
|
... liszt másik részéhez 5 deka porcukrot, 1/2 csomag vanilincukrot, 2 egész tojást, csipetnyi sót és kb. fél deci tejet keverünk, hogy lágy tésztát kapjunk.
A vajastésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, közepére helyezzük a lágy tejestésztát, egyszer összehajtjuk, ismét nyújtjuk, azután megint hajtjuk. Ezt ismételjük ötször-hatszor, míg végül a tésztát a tepsi nagyságának ké... |
|
|
|
|
|