|
|
|
... forró margarint, jól összedolgozzuk, majd megkelesztjük. A gyümölcsöket centis darabokra vagdaljuk, fűszerezzük, kevés rumot és vörösbort adunk hozzá. Belekeverjük a durvára darált vagy vagdalt diót, mogyorót és a töltelékből masszát gyúrunk. A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, és öt egyenlő részre vágjuk. A tészta közepére helyezzük a tölteléket, széleit ráhajtjuk, tégla... |
|
|
|
|
|
|
|
... elintézték.
Utolsó vacsora kettesben
Néhány afrikai törzsben az volt a szokás, hogy a házasságtörőket leültették egymással szemben, és egy hatalmas késsel húsdarabokat vagdaltak ki testükből, és arra kényszerítették őket, hogy megegyék egymást. Az első falatot a férfi kapta, általában szeretője melléből. Arra mindig vigyáztak, hogy a létfontosságú szerveket ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... vaj,
5 dkg vaníliás cukor,
1 tojás,
12,5 dkg liszt,
2 evőkanál kakaópor,
5 dkg barnacukor,
1 csomag sütőpor,
csipetnyi só,
12,5 dkg durvára vagdalt étcsokoládé.
A vajat, két féle cukrot, és a tojást habosra keverjük. Szitáljuk bele a lisztet, sütőport, a sót, a kakaóport és alaposan dolgozzuk ki. Keverjük hozzá a csokolád... |
|
|
|
|
|
|
|
... víz
1 citrom
1 vaniliacukor
A mirelit tésztát hagyom kiolvadni.
Liszttel meghintett gyúródeszkán 1 cm vastagra kinyújtom, megkenem tojássárgával,és megszórom a vagdalt dióval.
Ráborítom a másik hasonlóra nyújtott tésztát, és tojássárgával megkenem, formázóval kiszaggatom és sütőben megsütöm.
A cukorból a kevés vízből a citrom átszűrt levéb... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... belehalsz, mint az unalomba!"
De a lény nem hallgatott rájuk, hanem elszántan elengedte, amibe addig kapaszkodott, mire valóban rögtön forogni, bukdácsolni kezdett, és az áramlás a kövekhez vagdalta.
Ám a lény ennek ellenére sem kapaszkodott meg újra, az áramlás így egy idő múlva felemelte a folyómeder fenekéről, és többé már nem ütődött, zúzódott.
Azok a lények p... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
20 dkg liszt,
31 dkg cukor,
6 dkg darált dió,
3 tojás,
18 dkg vaj, eper-, málna-, vagy ribizlilekvár,
6 tojásfehérje,
20 dkg durvára vagdalt dió,
5 dkg reszelt csokoládé.
A lisztből, 6 dkg cukorból, a darált dióból, 1 tojásból és a vajból tésztát gyúrunk, 1/2 cm vastagra nyújtjuk, és megfelelő nagy... |
|
|
|
|
|
|
|
... adunk hozzá, majd legvégül a hat tojásfehérje keményre vert habját.
Felét nagyobb püspökkenyér-formába tesszük, és közepére összesen 35-40 deka gyümölcsös keveréket teszünk vagdalt fügéből, cukrozott narancsból, vagdalt birsalmasajtból, cukrozott vagdalt gyümölcsből, mazsolából, kevés barackízzel összevegyítve.
A tészta másik felét ráöntve, közepes tűznél szép sá... |
|
|
|
|
|
|
|
Tojáspástétom
Hozzávalók: 8 darab főtt kemény tojás, 12 deka vaj, 2 deka mustár, 1 csomó vagdalt metélőhagyma, 1 g törött bors, só.
A főtt tojásokat apróra megvagdaljuk és a vajjal, a mustárral, metélőhagymával, sóval, borssal habosra kikeverjük.
Zöldpaprikát vagy retket adhatunk hozzá.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... zöldpaprikát hozzátéve megsózzuk, megborsozzuk, majd lefedve, szép lassan puhára főzzük.
A megmosott és leszűrt rizst a 8 deka zsíron jól átforrósítjuk. Ha sárgulni kezd, hozzáadjuk a finomra vagdalt zöldpetrezselymet és belekeverjük a zöldséges húst a lével együtt.
Lefedjük, sütőbe tesszük, 15-20 percig pároljuk, míg a rizs szépen megdagad. A hús leve nem lehet több a r... |
|
|
|
|
|
|
|
... illatát, jellegzetes csípős ízét magas illó- és zsírolaj tartalma adja. A jó muskátdióvirág narancssárga, erős illatú, nehezen hajlítható és olajos. Levesek (főleg húsleves), főzelékek, vagdalt húsok és halak, vadételek ízesítője. Erős fűszer, óvatosan kell használni, viszont helyes adagban nemcsak jóízű, hanem az emésztést is segíti.
Tárkony (Artemisia dracunculus)... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
22 dkg porcukor, 1 Hera, 4 evőkanál kakaó, 3 tojás, Florenta keksz, 1 zacskó mazsola, 12 dkg vagdalt dió, 1 banános csoki (szétvagdalva).
Elkészítése:
A Herából, a porcukorból, a tojásokból, a kakaóból 8 percig maszszát főzünk, és hozzáöntjük a szétmorzsolt kekszhez, a csokihoz, a mazsolához és a dióhoz. Kibélelünk nagyobb zacskóval egy ... |
|
|
|
|
|
|
|
... belehalsz, mint az unalomba!"
De a lény nem hallgatott rájuk, hanem elszántan elengedte, amibe addig kapaszkodott, mire valóban rögtön forogni, bukdácsolni kezdett, és az áramlás a kövekhez vagdalta.
Ám a lény ennek ellenére sem kapaszkodott meg újra, az áramlás így egy idő múlva felemelte a folyómeder fenekéről, és többé már nem ütődött, zúzódott.
Azok a lények ped... |
|
|
|
|
|
|
|
... belehalsz, mint az unalomba!
De a lény nem hallgatott rájuk, hanem elszántan elengedte, amibe addig kapaszkodott, mire valóban rögtön forogni, bukdácsolni kezdett, és az áramlás a kövekhez vagdalta. Ám a lény ennek ellenére sem kapaszkodott meg újra, az áramlás így egy idő múlva felemelte a folyómeder fenekéről, és többé már nem ütődött, zúzódott.
Azok a lények pedig, a... |
|
|
|
|
|
|
|
... mint az unalomba!"
De a lény nem hallgatott rájuk, hanem elszántan elengedte, amibe addig kapaszkodott, mire valóban rögtön forogni, bukdácsolni kezdett, és az áramlás a kövekhez vagdalta.
Ám a lény ennek ellenére sem kapaszkodott meg újra, az áramlás így egy idő múlva felemelte a folyómeder fenekéről, és többé már nem ütődött, zúzódott.
Azok a lények pedig, akik... |
|
|
|
|
|
|
|
... mazsola
1 marék durvára vágott dió
2 teáskanál fahéj
2 dl tej
2 dl szűrt almalé /dobozos/
1 apróra vágott alma
5 evőkanál méz
2 evőkanál olaj
fél tábla vagdalt ét vagy tejcsoki (tortabevonó)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kiolajozzuk, vagy papírral kibéleljük.
A hozzávalókat egy tálban vil... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók: 20 szelet elkészítéséhez
25 dkg liszt, 10 dkg cukor, 4 tojás, 5 dkg méz, őrölt fahéj, 1 kiskanál sütőpor, 10 dkg vagdalt dió
A tojásokat és a cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a langyosított mézet, a lisztet, a sütőport és a fahéjat. Fél óra alatt habosra keverjük, majd kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük és tet... |
|
|
|
|
|
|
|
... tölteléket: a rizskását és apróra vágott vagy darált disznóhúst, szalonnát.
Hajdúkáposzta
A savanyú hordós káposztát párolják, apróra vágott disznóhússal vagy karikára vagdalt kolbásszal vegyítik; amikor megfőtt, paprikás rántással leöntik.
Toros káposzta
A legjobb disznóhús darabokat kiválogatják, felvagdalják, nagy öntött lábasban a sa... |
|
|
|
|
|
|
|
... citrom lereszelt héja, 1 tojás, 150 g hideg vaj
A díszítéshez: 125 g porcukor, 2-3 ek. citromlé, rum vagy málnaszirup, tetszés szerint apró színes cukorgyöngyök, durva kristálycukor, vagdalt pörkölt mandula vagy cukor-virágocskák
Előkészítés: 40 perc
Pihentetés: 1óra
Sütés: 10 perc sütőlemezenként
Elkészítés: Halmozzuk a lisztet a porcukorral és a citromhé... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
20 dkg liszt
31 dkg cukor
6 dkg darált dió
3 tojás, 18 dkg vaj
eper-, málna-, vagy ribizlilekvár
6 tojásfehérje
20 dkg durvára vagdalt dió
5 dkg reszelt csokoládé.
A lisztből, 6 dkg cukorból, a darált dióból, 1 tojásból és a vajból tésztát gyúrunk.
1/2 cm vastagra nyújtjuk, és megfelel... |
|
|
|
|
|
|
|
... körül ülő társaság a jövőt keresi az asztal közepén imbolygó lángban.
...Midőn közeledik az éjfél, hatalmas, öblös tüzálló tálat állítunk az asztal közepére és az aljára rakunk vagdalt déligyümölcsöt: fügét, magjától megfosztott datolyát, mazsolát, cukrozott narancshéjat, esetleg darabokra tördelt szentjánoskenyeret, továbbá dióval bélelt aszalt szilvát és (esetleg egy... |
|
|
|
|
|