|
|
|
Jó vagy nálam! Járunk együtt?
Nem mernek őszintén beszélni érzéseikől, inkább azt mondják, amit a nők hallani akarnak leginkább ez jellemzi a magyar férfiak udvarlási szokásait. A széptevésbe gyakran hátsó szándék vegyül: minél előbb ágyba vinni a prédát.
A férfiak jó része ma már egyáltalán nem tud udvarolni a szó klassziku... |
|
|
|
|
|
|
|
Csírázott bab
Phaseolus
Táplálékunk legszerteágazóbb családja a hüvelyesek. Az egyik legősibb táplálékunk. Minden népnek nemzetnek megvan a saját nemzeti babféle eledele. Ki tudja hány tucat babfajtát tartanak nyilván. A legalapvetőbb tulajdonságaik azonban ezeknek a babfajtáknak hasonló. Az pedig a főzésre való előkészítésre vonatkozik.... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... és magházát eltávolítjuk.
A megtisztított és feldarabolt tyúkot kb. 4 liternyi vízbe feltesszük főni.
Ha a víz felforrt, hozzáadjuk az alaposan megmosott zöldségeket. Megsózzuk a levest és beletesszük a fűszereket.
Lassú tűzön addig főzzük, míg a hús és a zöldségek is megpuhulnak (kb. 3 óra).
A levest leszűrjük és csigatésztát va... |
|
|
|
|
|
|
|
... aranysárgára pirítjuk. A tojásokat felverjük, majd a tejjel elkeverjük, és a zsemlére öntjük. Mikor már a tejet ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Levesek
Borjúragu leves
-Hozzávalók:
25 dkg borjúhús
25 dkg borjúcsont
1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér
1 zellergumó
1 kis fej kelkáposzta
4-5 goma
1 fej hagyma
1 zöldpaprika
só
bors
olaj
citromlé
-Elkészítés:
A csontot főni te... |
|
|
|
|
|
|
|
... hagymákat megtisztítjuk, a fokhagymagerezdeket áttörjük, a vöröshagymát lereszeljük, majd a felolvasztott vajon megfonnyasztjuk. Megszórjuk a liszttel, elkeverjük, és a húslével felöntjük. Sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. A tűzről levéve tejföllel gazdagítjuk.
Kis csészékbe öntjük, a tetejét kevés márványsajttal... |
|
|
|
|
|
|
|
... csípős mustár
só
frissen őrölt fehér bors
6 ek salátaolaj
1 gerezd fokhagyma
-Elkészítés:
A burgonyát főzzük meg héjában, hámozzuk meg és vágjuk kis kockákra. A hagymákat tisztítsuk meg és vágjuk apró kockákra. A hagyma felét adjuk hozzá a krumplihoz, öntsük rá a forró levest, és hagyjuk kihűlni. Az ec... |
|
|
|
|
|
|
|
... tartózkodjanak tőle, akik valamilyen gyulladásos emésztőszervi betegségben szenvednek. Levelét adhatjuk salátához, de ha kúraszerűen akarjuk fogyasztani, legjobb, ha kicentrifugázzuk. Két-naponta elegendő egy fél pohárral elfogyasztani, sárgarépa-lével, vagy saláta-lével. A mustár zöldjét sohase főzzük meg, mert a benne levő nyers oxálsav s... |
|
|
|
|
|
|
|
Fokhagyma
Allium sativum
A fokhagymának több fajtáját ismerjük. Nálunk két nagy csoportra oszthatjuk, ezek a tavaszi és az őszi fokhagyma. A tavaszi fokhagymát tavasszal ültetjük s az egész évre termeljük, mert eláll. Az őszi fokhagyma gerezdjei jóval nagyobbak, de ha melegben tároljuk, hamarosan megapad, kihajt.
A fokhagyma használata elt... |
|
|
|
|
|
|
|
Még annyira nem aktuális, de azért Valentin napi meglepetésvacsi ötletként már el lehet játszani a gondolattal, és főpróbát is lehet tartani egy "csak úgy" romantikus, gyertyafényes vacsorával:-)
Tengeri halfilé rizzsel (2 személyre (természetesen)
1/2 tengeri halfilé, 30 dkg rizs, 1,5 dl tej, ételízesítő, bors, bazsalikom, fokhagyma, petrezselyemzöld, ma... |
|
|
|
|
|
|
|
... csípős mustár
só
frissen őrölt fehér bors
6 ek salátaolaj
1 gerezd fokhagyma
-Elkészítés:
A burgonyát főzzük meg héjában, hámozzuk meg és vágjuk kis kockákra. A hagymákat tisztítsuk meg és vágjuk apró kockákra. A hagyma felét adjuk hozzá a krumplihoz, öntsük rá a forró levest, és hagyjuk kihűlni. Az ec... |
|
|
|
|
|
|
|
Az aromás fűszerek felgyorsítják az anyagcserét. Segítik a hormonok és az enzimek termelését, hogy mielőbb beinduljon a zsírégetés. Következzenek izgalmas ízű teák, áldásos hatással!
Csalántea - gyömbérrel
Víztelenít és méregtelenít. Optimalizálja az anyagcserét és az emésztést; az egész hormontevékenységet a zsírégetés szolgálatába állítja... |
|
|
|
|
|
|
|
... TÁROLJUK?
A brokkolit eredeti védőcsomagolásában a hűtőszekrény zöldségtároló rekeszében négy-öt napig tárolhatjuk. Remekül tűri a mélyfagyasztást, ha előtte öt percig lobogó vízben blansírozzuk, majd alaposan lecsöpögtetjük.
HOGYAN ... |
|
|
|
|
|
|
|
... törött feh. bors, só ízlés szerint.
A sajtot félujnyi szeletekre vágjuk és minden szelet egyik felét toj. sàrgàjàval bekenjük. Az almàt megmossuk, csumàzzuk és karikàkra szeleteljük. A bundàhoz szükséges tojást felverjük. 1-1 tojàsos felével összeforditott sajtszelet közé teszünk egy almakarikàt. Lisztben megmàrtjuk, a t... |
|
|
|
|
|
|
|
Jól rendelték azt az istenek, hogy a szegény ember is tudjon kacagni. Nemcsak sírás-rívás hallik a putriban, hanem szívből jövő kacagás is elég. Sőt az is igaz, hogy a szegény ember sokszor nevet, mikor inkább volna oka sírni. Jól ismerem ezt a világot. A Soósoknak az a generációja, amelyből az apám való, megpróbálta az ínségnek legsúlyosabb állapotát is. Abban ... |
|
|
|
|
|
|
|
A kegyelem mindenre elégséges volta
Elég neked az én kegyelmem!
(2 Kor 12, 9)
Pál apostolnak az a sürgető könyörgése, melyet az Úr Jézushoz intézett, hogy szabadítsa meg őt egy fájdalmas és terhes szenvedéstől, elutasításra talált. ,,Elég neked az én kegyelmem" - még akkor is, ha sok kívánság nem teljesül s ha sok, olyan szívesen melen... |
|
|
|
|
|
|
|
... személyre: 7,5 dl víz, 4 filter feketetea, cukor, 2,5 dl ananászlé, 1 dl narancslé, 1 mokkáskanál fahéj, 3 szegfűszeg, 1 csipet koriander
Elkészítés: Felforralunk 7,5 dl vizet, és leforrázzuk vele a teát. 4 percig állni hagyjuk, majd a filtereket kiszedjük. Az ananász- és narancslevet, ízlés szerinti mennyiségű cukorral és a fűszerekkel felforraljuk, majd a teához szűrjük. Ak... |
|
|
|
|
|
|
|
Harci fegyverzetünk (I.)
Álljatok meg tehát, körülövezve derekatokat igazlelkűséggel!
(Ef 6, 14)
Ne felejtsük el, hogy minden lelki fegyverzet Istené! Tőle való, nem mi gyártjuk. El kell fogadnunk és kérnünk kell tőle. Az ,,igazság" tehát nem a mi személyes igazunk, hanem a felülről ajándékozott igazság bennünk. Isten Igéje, mindenekel... |
|
|
|
|
|
|
|
Ánizsos-fokhagymás grillezett nyúlgerinc
A csillagánizsokat öt darabra törjük. Az olajat, a citromlét, az ánizsdarabokat, a koriandert, és a borsot összekeverjük, ebbe a mártásba forgatjuk a fokhagymával bedörzsölt húst. Folpackkal lefedjük, és 2 órára hûtőbe tesszük, közben háromszor-négyszer m... |
|
|
|
|
|
|
|
... só, őrölt bors, kakukkfű
Az őzgerinc csontjáról a húst éles késsel lefejtjük, megmossuk, tiszta ruhával leszárítjuk, és füstöltszalonna csíkokkal megtűzdeljük.
Sózzuk, borsozzuk, kevés darált kakukkfűvel megszórjuk, edénybe tesszük, olajat öntünk rá, és 1-2 napig hűtőszekrényben érleljük.
A visszamaradt őzgerinc csontot nagyobb darabokra ... |
|
|
|
|
|