|
|
|
... fektetjük. A sót másfél liter vízbe szórjuk, felforraljuk, majd a kenyéren át az uborkára szűrjük. Egy tányérral befedjük, és két-három napra napos helyre állítjuk.
Hozzávalók: 1kg fürtös uborka, 2 nagy csokor kapor, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 szelet kenyér, 2 evőkanál só
Tippek trükkök: Ha beborul az ég, akkor sem kell kétségbe esnünk, az uborkával teli üveget 50 fokos süt... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre): 1 kg nem szétfövő burgonya, 1 kis kígyóuborka, egy csomó hónapos retek, 1 közepes fej lila hagyma, egy csokor metélőhagyma, 6 evőkanál fűszerecet, 1 teáskanál kristálycukor, 4 evőkanál olaj, só, őrölt bors, a díszítéshez salátalevelek.
1. A burgonyát héjában (kb. 20 perc alatt) megfőzzük, majd hideg vízzel leöblítjük és meghámozzuk.
2. A hosszába... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... megmelegiti a kajat,es abban eszi meg,ja es egy kanallal megkavarja es ugye azzal is eszik. En meg? ugyanezt igy csinalom:labas,egy tanyer,egy fakanal,egy kes,egy villa.plusz egy tanyer ha van uborka! )
Kozben persze kimosotta mosogep. De ekkor mar 1 ora volt. Es feltem hogy nem szaradnak meg az agynemuk. Mert ugye meg ki kellett vasalnom es aztan visszahuzni. A sz... |
|
|
|
|
|
|
|
... folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt, cinket, nyákszerű és keserű anyagokat, valamint nyomokban még élettanilag értékes szelént is. Ez az ízletes zöldség egyesíti magában az uborka és a tök minden jótékony tulajdonságát. A nyákszerű és keserű anyagaival együtt fokozza a bélműködést, a benne található szelén, C-vitamin és béta-karotin pedig kimondottan jó hatással van a... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... olaj
100 g vöröshagyma szeletelve
2 gerezd fokhagyma összezúzva
100 g sárgarépa hosszú vékony csíkokra vágva
100 g zöldpaprika szeletelve
100 g gomba szeletelve
100 g uborka kockákra vágva
só
50 g póréhagyma vékony karikákra szeletelve
Elkészítés:
1 dl vízben elkeverjük a kukoricalisztet, a mézet, a szójamártást, a par... |
|
|
|
|
|
|
|
...
30 dkg főtt sárgarépa
10 dkg főtt fehérrépa
20 dkg főtt burgonya
20 dkg főtt zöldborsó
20 dkg alma
20 dkg ecetes uborka
tartármártás
mustár
citromlé
őrölt bors
só
A répákat, a krumplit, az almát és az uborkát vágd kis kockákra és keverd össze a zöldborsóval. (Ha a zöldséget frissen főzted, vagy pároltad, akkor a tov... |
|
|
|
|
|
|
|
...
40 dkg sült vagy főtt hús
30 dkg főtt burgonya
30 dkg alma
20 dkg ecetes uborka
3 kemény tojás
tartármártás
főtt, füstölt nyelv
mustár
citrom
őrölt bors
só
A húst, a héjában főtt krumplit, a meghámozott uborkát, az almát és a keménytojást is vágd egyenletes csíkokra. Sózd, borsozd, adj hozzá mustárt, citromlevet és ... |
|
|
|
|
|
|
|
... ízű.
Süthetjük, párolhatjuk, sőt mélyhűtőben is raktározhatjuk.
Cukkini
A cukkini (Cucurbita pepo L. convar. giromontiina) is kezd kertjeinkben meghonosodni, mivel ellenállóbb, mint az uborka. Átmenetet képez az uborka és a tök között. Egy növénynek 1-2 m2 területre van szüksége, hatalmas levelei miatt. Tenyészidőben sok tápanyagot és főleg vizet igényel... |
|
|
|
|
|
|
|
... adagolni. Gyakran a cerkospórás levélfoltossággal találkozunk, ilyenkor a leveleken 2-3 mm nagyságú, világos közepű, sötét szegélyű foltok... |
|
|
|
|
|
|
|
Uborkapakolás fáradt, száraz bőrre:
Legegyszerűbb, ha felkarikázza a frissen mosott uborkát, és a szeletekkel beborítja az arcát húsz percre. Én ezt inkább csak a szemeimre szoktam használni, még mielőtt az agyamban keletkező vákuum teljesen beszívná őket. Ilyenkor azért ajánlatos ebben az időintervallumban nem kilépni az utcára, egyrészt mert elég hülyén néz ki az ember, más... |
|
|
|
|
|
|
|
... spanyolul és angolul is. Szóval a közösség enyhén szólva is nemzetközi volt :-).
A kaja nagyon ízlett mindenkinek. Volt zöld saláta (fodros szélű) feldarabolva, reszelt sárgarépa, uborka, paradicsom, mint köret, volt hozzá vinegrett mártás és majonéz. Ezen kívül kis zsemlék voltak még. A főétel pedig sült csirkecomb, kisebb steak darabok (marha és pulyka) vékony kolbász... |
|
|
|
|
|
|
|
Töltött franciakenyér
Hozzávalók:
2 db tojás
20 dkg ementáli sajt
15 dkg főtt sonka
1 db csemege uborka
1 ek kapribogyó
10 dkg lágy vaj
20 dkg krémsajt
1 teáskanál fehérbors
1 teáskanál mustár
1 bagett
A tojást tíz percig főzzük, lehűtjük, hidegen
... |
|
|
|
|
|
|
|
Párizsikrém
Hozzávalók:
20 dkg párizsi
5 dkg margarin
1-2 evőkanál kefír
1 teáskanál vöröshagyma
petrezselyemzöld, mustár, ecetes uborka, sonka
A 20 dkg finomra vágott párizsit összedolgozunk 5 dkg
habosra kevert margarinnal, 1-2 evőkanál kefírrel, egy
kávéskanál vör... |
|
|
|
|
|
|
|
Melegen szendvics, hidegen saláta
Hozzávalók:
30 dkg párizsi, egyben
1 kisebb szál lángolt kolbász (parasztkolbász is jó)
2db közepes alma
2-3 uborka (savanyú, kovászos vagy csemege)
3 db gomba
1 db vöröshagyma
20 dkg reszelt trappista sajt
tejföl
majonéz
só, bors, porcukor, mustár
... |
|
|
|
|
|
|
|
Halsaláta
Hozzávalók: 25 deka fehérhúsú hal (felhasználhatunk fagyasztott tengeri halfilét is), 15 deka főtt burgo-nya, 10 deka ecetes uborka, 2 főtt tojás, 3 deci sűrű tartármártás, fél citrom leve, törött bors, só.
Sós-ecetes vízben halfiléket főzünk. Bőrét, szálkáit letisztítjuk, és apróbb darabokra tördeljük.
A megfőzött burgonyát, a meghámozott ecetes ubor... |
|
|
|
|
|
|
|
Miért jobb az uborka a férfiaknál?
Egy átlagos uborka legalább 20 cm-rel hosszabb.
Az uborkák legalább két hétig kemények.
Egy uborka nem magyarázza meg neked, hogy a méret nem számít.
Egy uborka nem jön túlzottan izgalomba.
Egy uborkát könnyű felszedni.
Egy uborkát az ABC-ben megfoghatsz, hogy tudd, milyen kemény, amit hazaviszel. ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
450 g paradicsom, 225 g zöldpaprika, 1/2 uborka, gerezd fokhagyma, néhány levél koriander, negyed chili paprika (ha nem a csípős változatot készítjük, akkor elhagyható), 50 g fehér, száraz kenyér, 1 fej hagyma, 1 kanál balzsamecet, 1 kanál olíva olaj, só, bors, petrezselyem, jégkocka. A körethez: 2 paradicsom megpucolva, fél zöldpaprika, negyed hámozott ubork... |
|
|
|
|
|
|
|
... növényen, petrezselymen, sárgarépán, tökféléken még mindig gondot jelent a lisztharmat terjedése. Ellene kéntartalmú szerek használhatók, mert ezekre nincs előírva várakozási idő. A másodvetésű uborka védelméről továbbra is gondoskodni kell. Az uborkaperonoszpóra már eddig is jelentős lombveszteséget okozott. Réztartalmú szerrel permetezhetünk, mert az élelmezés-egészségügyi várak... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 kg borjúdió, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg ecetes uborka, 10 dkg vöröshagyma, 8 cl étolaj, 3 dl fehérbor, 2 dkg paradicsompüré, só.
Elkészítése:
A borjúcomb egyik részét, az ún. diót, amely alakját tekintve valóban a dióra hasonlít, egy vékony pengéjű késsel három helyen hosszában keresztülszúrjuk. A sárgarépát és... |
|
|
|
|
|
|
|
... porcukor nem csomósodik, nem nyirkosodik meg, ha a tartóba egy darabka itatóspapít vagy néhány szem rizst teszünk.
- Tojásfőzéskor tegyünk sót a vízbe, így a tojás nem reped meg.
- Uborkasaláta készítésénél mindig kóstoljuk meg az uborka csúcsát, nem keserű-e. Ezt a szeletelés közben többször ismételjük meg.
- Vágódeszkát, fakanaIat előbb sóval dörzsöljük le, majd f... |
|
|
|
|
|