|
|
|
... vaj, 15 dkg juhtúró, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 egész tojás, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors és currypor; a tészta tetejére: 1/2 dl tej.
Elkészítés:
A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a cukrot, és felfuttatjuk. Közben a vajat szétmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a juhtúrót, a tejfölt, a sajt felét... |
|
|
|
|
|
|
|
... biztosítja neki a nagy behatolási képességet. Ezenkívül, a glikolsav rendelkezik azzal a sajátsággal, hogy csökkenti a hiperpigmentációt.
Tejsav: megtalálható a megsavanyodott tejben, joghurtban, a fekete áfonyában, golgotavirágban, a juharszirupban, az almában, a paradicsomlében és a szőlőben. Kifejezetten hidratáló és hámlasztó hatással rendelkezik.
C... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... dkg vaj, só, olaj.
Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, burgonyanyomóval összetörjük. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összegyúrjuk a tojással, a puha vajjal, az élesztős folyadékkal. Végül összedolgozzuk a főtt burgonyával és a sóval. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük. A tész... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 4 dkg élesztő, 7 dkg cukor, 1 tojás, csipetnyi só, kevéske reszelt citromhéj, 1 csomag vaníliás cukor.
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk, majd a lisztbe öntjük. A cukrot, a citromhéjat, a tojást, a sót és a vaníliás cukrot is a liszthez adjuk, és az egészet jól összedolgozzuk. Legalább egy ó... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... tejszín, kb fél kg gyümölcs (fagyasztott is jó).
Elkészítés:
A zselatint, a cukrot és a joghurtokat összemelegítjük, majd kihűtjük. Közben egy kapcsos tortaformát kibélelünk tejben puhára áztatott háztartási kekszel. A tejszínt kemény habbá verjük, majd belekeverjük a kihűlt joghurtos masszába. A gyümölcsöket apróra daraboljuk, majd ezt is a masszához adjuk. Az eg... |
|
|
|
|
|
|
|
... rumaroma, ráma, porcukor, ét tortabevonó.
Elkészítés:
A kekszek felét lerakjuk egy tálcára. A pudingot megfőzzük (ált egy nagy tálcához 2 zacskóval főzök meg) kevesebb tejben, mint amennyit a zacskóján ír, majd kihűtjük. Ezután belekeverjük a rámát és a porcukrot ízlés szerint. A krém felét rákenjük a kekszre, majd minden keksz közepébe teszünk egy rumaromás ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Töltelék: lehet lekvár, alma ,túró, dió, mák, kisütjük, meg cukrozzuk.
Kókuszos darázsfészek
40 dkg liszt 25 dkg margarin pici cukor csipet só 4 tojássárgája 2 dkg élesztőt tejben meg futatunk és meg gyúrjuk a tésztát. 5 cipóba osztom és pihentetem kb. ½ órát.
Töltelék:
40 dkg cukrot 4 tojásfehérjével fel verni gőz felett, levéve 1 cs. Kókuszre... |
|
|
|
|
|
|
|
... kevés tejföllel összegyúrunk.
Baracknagyságú golyócskákat formálunk belőlük, melyeket egyenként nyújtva a következő töltelékkel töltjük: 15 deka cukrot, 1/2 csomag vanilincukrot 1 deci tejben elkeverünk és 18 deka őrölt dióval, 5 deka mazsolával tölteléksűrűre főzzük.
Az összesodort, hajtott kürtöket vajazott tepsiben tojássárgájával kétszer jól megkenjük és forró sütő... |
|
|
|
|
|
|
|
...
3 tojást
10 dkg olvasztott margarinnal és
25 dkg kristálycukorral kikavarni.
1,5 dl tejben 2 dkg szalakálit megfuttatni.
75 dkg liszttel összekeverni, vékonyra nyújtani, formával szaggatni,csak szárítani kell, nem erős lángon sütni.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg cukor
vaníliás cukor, fahéj, citrom-, narancshéj, mazsola, 1-2 kanál lekvár
Készíthetjük egyféle töltelékkel is, csak mákkal, vagy csak dióval.
Az élesztőt a langyos tejben megfuttatjuk, a lisztbe beleöntjük, a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk, hagyjuk egy órát kelni.
Elkészítjük a töltelékeket, ha mégsem maradt a beigliből. A legegyszerűbb, ha mi... |
|
|
|
|
|
|
|
...
fahéj,
1 db citrom reszelt héja,
1 kanál méz
Elkészítés:
Egy tálba vagy gyúrótáblára helyezve a lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, majd a langyos tejben oldott élesztővel, a tojások sárgájával, a porcukor és a só hozzáadásával tésztát gyúrunk belőle. A tésztából 4 db kis cipót formázunk, majd fél órát hűtőszekrényben pihentetjük. Közben e... |
|
|
|
|
|
|
|
... citrom leve, cukor (ízlés szerint), 3 dl tej, 25 dkg darált mák, 25 dkg darált dió, barackíz.
A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a tejben megfuttatott élesztőt, a tejfölt, az ízesítő anyagokat és jól kigyúrjuk. Fóliával letakarjuk, és hűtőszekrényben egy órán keresztül pihentetjük
Az almát a citrom levével, cukorra... |
|
|
|
|
|
|
|
... keresnek!"
- Hogy hívják Pinokkio csaját???
- ???
- Fa-bula...
- Mi kell a babázáshoz?
- ???
- Bab és viz...
Miért van zsír a tejben?
- ???
- Azért, hogy ne nyikorogjon a tehén fejés közben!!
Tudod mi a különbség a krumpli meg a zsiráf között?
- Nem.
- Akkor ne menj a piac... |
|
|
|
|
|
|
|
... töltelékhez: 4 tojásfehérje, 30 dkg cukor, 1 citrom leve, 20 dkg kókuszreszelék, a nyújtáshoz: liszt.
Elkészítése:
A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. Az élesztőt a tejben feloldjuk. A lisztet egy csipet sóval összekeverjük, majd a vajjal elmorzsoljuk. A tojásos cukrot és az élesztőt beleöntjük, majd alaposan összedolgozzuk. Ezután 1 órára a hűtőszek... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
a kenéshez: 1 tojás
ELKÉSZÍTÉS
A tésztához a lisztet mély tálba tesszük, közepére mélyedést csinálunk, ebbe öntjük a tejben felfuttatott élesztőt. Beledolgozzuk a sót, a tojást, a puha vajat és a cukrot. Golyót formálunk belőle, és letakarva 2 órát kelesztjük. Közben kimagozzuk a cseresznyét, a fahéjjal meg... |
|
|
|
|
|
|
|
Pehelykönnyű túróspite
Habosra keverünk 4 tojássárgáját 15 dkg vajjal, hozzáadunk 3 dl tejben megfutattot élesztőt 30 dkg lisztet és alaposan kidolgozzuk.
Kétrészre osztjuk és az egyiket kinyújtjuk és kibéleljük vele a tepsit.
Áttört 75 dkg túrót simára keverünk 25 dkg p.cukorral, 1 cs. vaniliáscukorral, hozzáadunk 10 dkg mazsolát, egy citrom reszelt héj... |
|
|
|
|
|
|
|
... élesztő, 20 dkg liszt, 15 g cukor, 1 citrom vagy narancs reszelt héja, 1 csipet só, 1 tk. fahéj, 1/2 dl repceolaj, 4-5 db közepes méretű alma.
Elkészítése:
A langyos tejben elkeverünk 1 teáskanál cukrot és az élesztőt. A lisztet, a maradék cukrot, a sót, a reszelt gyümölcshéjat és a fahéjat egy tálban összekeverjük. A megfuttatott élesztőt és a finomított rep... |
|
|
|
|
|
|
|
... élesztő
6 dkg cukor
ELKÉSZÍTÉS
1.
A tojásokat, a vajat és a tejet 1órára szobahőmérsékletre tesszük. A lisztet és a sót átszitáljuk. 2 evőkanál tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tojásokat a cukorral simára keverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztőt, a tejet és a tojásokat.
2.
Kézzel elkeverjük... |
|
|
|
|
|
|
|
... vaníliáscukor
3 cl rum
1 csipet só
olaj, a sütéshez
2,5 dl tejszín
10 dkg áfonyalekvár
ELKÉSZÍTÉS
Az élesztőt kevés cukorral futtassuk fel a tejben, majd öntsük a többi hozzávalóval együtt a liszthez, és jól dagasszuk be. Figyeljünk arra, hogy a hozzávalók is langyosak legyenek, és kelni is langos helyen hagyjuk, akkor les... |
|
|
|
|
|
|
|
... tésztát vékonyra nyújtjuk, és kis darabkákra vágjuk. Golyókat formálunk belőlük, majd gofrisütőben közepesen barnára sütjük.
Variáció
1,5 ... |
|
|
|
|
|