|
|
|
... legkedveltebb hashajtók és emésztésszabályozó gyógynövények egyike, hashajtó hatását kedvezőbbnek tartják, mint a szennáét. Máj- és epebetegségekre, valamint aranyeres bántalmakra is javasolt. Szirupot, teát, fűszeres bort készítenek belőle.
Ápolása, gondozása
A rebarbara levelei ősszel visszahúzódnak, vastag, húsos gyökértörzse áttelel, a fagyra nem érzékeny. Napo... |
|
|
|
|
|
|
|
... ki?????????????Muszaly volt ehhez is tobb vizet adni.De mostmar vigyaztunk.Ez valami krem lett.Es az volt a lenyeg,hogy ket sutit ezzel a kremmel kell osszeragasztani.Plusz adtak hozza valami fekete szirupot es azzal kellett volna betment rafesteni. De mi feltalatuk magunkat,es viragokat festettunk. Ugyhogy az ize sem volt rossz. De ekkora mar 2 kilot fogytam.
(tettem fel kep... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... dióval.
Ráborítom a másik hasonlóra nyújtott tésztát, és tojássárgával megkenem, formázóval kiszaggatom és sütőben megsütöm.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... belőle. Megszórjuk a darabokra vágott dióval, és csigákat hajtunk belőle. olajjal kikent tepsiben, előmelegített sütőben közel 20 perc alatt arany barnára sütjük. Közben elkészítjük a szirupot. A mézet, a cukrot, a vizet és a gyömbérport széles serpenyőben összeforraljuk. Legalább negyed órán át főzzük, amíg a cukor teljesen felolvad. Óvatosan belerakjuk a csigákat a szirupba, lef... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... és három lapot sütünk belőle. Az egyik lap lehet vastagabb, majd azt törjük össze.
Töltelék:
15 dkg cukorból,
2 dl vízből,
3 evőkanál kakaóból
szirupot főzünk, majd belekeverünk 5 dkg vajat, és az egyik tésztalapot összetörve. Hozzáteszünk (előzőleg rumba beáztatott) mazsolát, fél marék befőtt meggyet, 20 dkg durvára vágott diót. Az egésze... |
|
|
|
|
|
|
|
... ugy szoktak hogy bemetszik sutes elott, behuzzak a darabokat.... |
|
|
|
|
|
|
|
... felforraljuk. A banánokat meghámozzuk, fél cm vastagon felkarikázzuk, és kislángon a szirupban 3 percig főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, és grillrácson lecsöpögtetjük. A fahéjat kiszedjük, a szirupot felére főzzük, majd leszűrjük, és belekeverjük a narancsdzsemet. A mandulás krémet a formába öntjük, erre tesszük a banánkarikákat, és meleg sütőben készre sütjük. Amikor kihűlt, kive... |
|
|
|
|
|
|
|
... sütőben megsütjük. Amikor kész, grillrácsra borítjuk. Fél deci vizet a cukorral összeforralunk. A tojásfehérjét csipetnyi sóval habbá verjük, majd kevergetve lassanként hozzáadjuk a cukros szirupot. Kihűlésig keverjük. Merőkanállal habkupacokat teszünk a torta tetejére, és jól egymáshoz nyomkodjuk a halmokat. Visszatesszük a tortát a sütőbe, de csak annyi időre, amíg a hab kissé m... |
|
|
|
|
|
|
|
... állni hagyjuk. Forrásig melegítjük, és 3 percig főzzük, levesszük a tűzről, jénai tálba öntjük, és kihűtjük. Másnap ismét forrpontig melegítjük, 5 percig főzzük, majd szitán leszűrjük. A szirupot 10 percig állni hagyjuk, újra a cseresznyére öntjük, végül üvegekbe töltjük.
1 perccel a főzés vége előtt adhatunk hozzá 1 kávéskanál cseresznyepálinkát.
A cs... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukor teljes olvadásáig főzzük, felforraljuk, a forrástól számított 2 percig főzzük, végül kihűtjük. A kimagozott cseresznyét és a citromlét robotgéppel pürésítjük, majd hozzáadunk 4 dl szirupot, és újra mixeljük, hogy teljesen sima krémet kapjunk. Legalább 30 percre fagyasztóba tesszük. Tálaláskor gombócokat szedünk belőle, kelyhekbe töltjük, cseresznyével és mentalevéllel díszít... |
|
|
|
|
|
|
|
... tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan a mandulás krémbe forgatjuk. A feloldott zselatint is belekeverjük. Charlotte-formát alufóliával kibélelünk. A vízzel, a cukorral és a likőrrel szirupot főzünk. 8 babapiskótát gyorsan megmártunk a szirupban, majd ezzel csillag alakban befedjük a forma alját. A többi babapiskótát is a szirupba mártjuk, majd ezekkel körben, állítva kirakju... |
|
|
|
|
|
|
|
... lábasba tesszük, vizet öntünk rájuk, hozzáadjuk a citromlevet, a cukrot és a reszelt gyömbért. Felforraljuk, és addig főzzük, amíg a körték megpuhulnak, majd kiszedjük, és hűlni hagyjuk. A szirupot még tovább főzzük, amíg besűrűsödik, majd azt is lehűtjük. A csokihabhoz a tejszínt felforraljuk, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a darabokra tördelt csokoládét, a tojássárgáját, habosra... |
|
|
|
|
|
|
|
... tésztát nagy kockákra szeleteljük. Kistányérokra adagoljuk, a gyümölcsöket tálalótálra tesszük. A fondühöz a narancs héjából 1 kávéskanálnyit lereszelünk, a levét kinyomjuk. A bort, a szirupot, a narancs levét és héját, a fahéjdarabkákat, a szegfűszeget felforraljuk. A keveréket áttörjük, és közepes tűzön addig főzzük, míg szirup sűrűségű lesz. Állandóan kevergetve beleöntjük a má... |
|
|
|
|
|
|
|
... liszt
ELKÉSZÍTÉS
A tésztát gyümölcstortaformába tesszük, az alját villával megszurkáljuk. Habverővel felverjük a tojásokat, majd állandóan kevergetve, apránként hozzáadjuk a sűrített tejet, a szirupot és a lisztet. A keveréket a tésztára öntjük, és meleg sütőben 25-30 percig sütjük. (A töltelék süljön meg, de belül puha maradjon.) 15 percig állni ... |
|
|
|
|
|
|
|
... majd a krémbe dolgozzuk, kihűtjük, végül a habbá vert tejszínhez keverjük. A körtés krémhez a körtéket meghámozzuk, magházukat kivájjuk, és húsukat felkockázzuk. A cukorral és a vízzel szirupot főzünk, majd a körtéket ebben puhára pároljuk. Lecsöpögtetjük, citromlével meglocsoljuk. A szirupba keverjük a hideg vízben feloldott zselatint, végül a habbá vert tejszínt is beleforgatjuk... |
|
|
|
|
|
|
|
... szorosan felcsavarjuk. Addig hagyjuk így állni, míg teljesen kihűl. (Mindhárom adagot így készítjük el.) A krémhez a zselatint néhány percre hideg vízbe áztatjuk. A vízzel és a cukorral szirupot főzünk, majd belekeverjük a kinyomkodott zselatint, és a szörppel simára dolgozzuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd ezt is a krémhez adjuk. A kihűlt piskótaroládokat vékony szeletekre... |
|
|
|
|
|
|
|
... belerakjuk a barackokat, és 15 percig kislángon forraljuk, majd a lábosban hagyjuk kihűlni. A ribizlit megtisztítjuk, simára turmixoljuk. A mentát megmossuk, leszárítjuk. Fél liter kihűlt szirupot a borhoz keverünk, majd hozzáadjuk a ribizlipürét és a 12 apróra vágott mentalevelet. Szitán áttörjük, és ezzel a barackokat meglocsoljuk. Frissen tálaljuk, a mentával és az apróra vágot... |
|
|
|
|
|
|
|
... mandulaaromát, a citromlét felforraljuk, majd kislángon 5 percig főzzük. A körtéket meghámozzuk, magházukat kivágjuk, húsukat vékonyan felszeleteljük. Fazékba tesszük, ráöntjük a forró szirupot, és 10 percig kislángon főzzük. Levesszük a tűzről, és kihűtjük. A tányérokra rendezzük a körteszeleteket, és mindegyikre 1-1 gombóc fagylaltot teszünk. A sziruppal meglocsoljuk, és a piszt... |
|
|
|
|
|
|
|
... vaj
1 doboz őszibarackkompót
2 evőkanál rum
4 tojás
2 tojássárgája
10 dkg cukor
só
ELKÉSZÍTÉS
A barackokat lecsöpögtetjük, a szirupot félretesszük. A barackok felét a szirup felével és 1 evőkanál rummal turmixoljuk, majd hűtőbe tesszük. A maradék barackot negyedekre vágjuk, és 3 dkg vajban aranyszínűre pároljuk. Lefed... |
|
|
|
|
|