|
|
|
... négy egész nyers tojást; ezeket gyurjuk jól össze, azután nyujtsuk ki késfoknyi vastagságura, majd vágjunk belöle apró koczkákat. E koczkákat töltsük meg dióva... |
|
|
|
|
|
|
|
... lereszeljük, a levüket kinyomjuk. A bort a cukorral, a citromlével, a citrom- és narancshéjjal, és a fahéjjal felforraljuk. A banánokat meghámozzuk, fél cm vastagon felkarikázzuk, és kislángon a szirupban 3 percig főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, és grillrácson lecsöpögtetjük. A fahéjat kiszedjük, a szirupot felére főzzük, majd leszűrjük, és belekeverjük a narancsdzsemet. A mandul... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... teflonban megpirítjuk. A csokoládéból forgácsokat vágunk. A körtéket meghámozzuk, kettévágjuk, a magházukat kivesszük. 7,5 dl vizet a cukorral és vaníliáscukorral felforralunk. A körtéket a szirupban 10 percig főzzük, majd kihűtjük, és lecsöpögtetjük. Az őrölt mandulát, a narancsszörpöt, a vajat és a tojást összekeverjük. Ezzel púpozva megtöltjük a körtéket, és simára egyengetjük.... |
|
|
|
|
|
|
|
... krémbe forgatjuk. A feloldott zselatint is belekeverjük. Charlotte-formát alufóliával kibélelünk. A vízzel, a cukorral és a likőrrel szirupot főzünk. 8 babapiskótát gyorsan megmártunk a szirupban, majd ezzel csillag alakban befedjük a forma alját. A többi babapiskótát is a szirupba mártjuk, majd ezekkel körben, állítva kirakjuk a forma széleit. Néhány apróra tört babapiskótát is a... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... gyümölcsöket, és szorosan egymás mellé belehelyezzük a körtéket. Annyi folyadék legyen rajta, hogy teljesen ellepje. Lefedjük, és kislángon felfőzzük. 5 perc rotyogás után levesszük a tűzről, a szirupban hagyjuk kihűlni, majd kivesszük belőle a vaníliát. Teflon edényben megpirítjuk a szezámmagot, és összekeverjük a vaníliáscukorral, karamellizálódni hagyjuk, végül levesszük a tűzr... |
|
|
|
|
|
|
|
... törünk le, hogy a forma szélére állíthassuk majd, szorosan egymás mellé. A töredék babapiskótákat félretesszük.
2.
Valamennyi babapiskótát gyorsan megmártjuk a narancsos szirupban, majd a forma aljára, illetve szélére helyezzük.
3.
A tejszínt a vaníliáscukorral kemény habbá verjük. A gyümölcsöket megtisztítjuk, és megmossuk.
4.
A ... |
|
|
|
|
|
|
|
... Az alkohollal, citrom- és narancshéjjal ízesített tésztából kisebb nudlikat sodornak, ezeket forró olajban kisütik, majd narancsból, citromból, narancsvirág mézből és cukorból főzött szirupban megforgatják, s tálba téve, cukrozott gyümölccsel, narancshéjjal és ezüstszínű cukorkával megszórják.
A német családok
ünnepi asztalára minimum négyfogásos menü kerül, ... |
|
|
|
|
|
|
|
Ladányi Mihály
Kapcsolatok
Nem, a Nagy Szerelem nem létezik.
Csak álmok egymásról és tévhitek.
Csak szer, mit ön-bajára két beteg
édes szirupban oldva megiszik.
S mikor az őszből ránk rozsda pereg,
és ágyékunk hideg, csorba edénye
alatt a tűznek se heve, se fénye,
csak akkor nyújtunk őszintén kezet.... |
|
|
|
|
|
|
|
... élesztő
ELKÉSZÍTÉS
A szőlőt megmossuk, leszemezzük. A cukrot a vízbe keverjük, és felforraljuk. Beletesszük a szőlőszemeket, levesszük a tűzről, és 5 percig állni hagyjuk. A szirupban hagyjuk kihűlni, majd lecsöpögtetjük. A tésztához a tojásokat a cukorral fehéredésig keverjük, majd váltakozva hozzáadjuk a tejszínt, az olajat, 3 evőkanál bort meg ... |
|
|
|
|
|
|
|
... percig kislángon főzzük. A barackokat megmossuk, szárazra töröljük, és a szirupba tesszük, szorosan egymás mellé. Amikor a szirup újra forrni kezd, az edényt levesszük a tűzről, és a szirupban hagyjuk kihűlni a barackokat. A narancslét és a maradék cukrot lábasba tesszük, felforraljuk, és nagylángon addig főzzük, míg a felére sűrűsödik. Levesszük a tűzről, és folyamatosan keverve,... |
|
|
|
|
|
|
|
... málnát azokban a külföldi éttermekben, ahol a desszertek is a'la carte készülnek. S ahogy Őszi Balázs is elleste külhonban. Íme néhány különlegesség.
Málna parfé cukorszirupban főzött paradicsomba töltve:
Ehhez a paradicsomot mentás, gyömbéres, ánizsos, fahéjas szirupban megfőzte, majd amikor kihűlt, egy zsebet vágott a paradicsom ,,hasába”... |
|
|
|
|
|
|
|
Nem, a Nagy Szerelem nem létezik.
Csak álmok egymásról, és tévh... |
|
|
|
|
|
|
|
... só
bors
Elkészítés: A vizet a cukorral 5 percig forralom, ezalatt kissé besűrűsödik (ha nem, nem kell megijedni, csak szirupos legyen). Közben a szilvát kimagozom, és a szirupban 5 percig főzöm. A tűzről levéve rummal ízesítem, majd hagyom állni egy kicsit.
A nagyobb májakat félbevágom, majd megforrósított vajon megpirítom. Liszttel meghintem, kicsit to... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
• 1 pecsenyeliba (3 kg) feldarabolva
• 1 narancs leve
• 1 citrom
• 3 evőkanál méz
• 3 evőkanál szójaszósz
• 7 dl víz
Egy lábosban keverd össze a narancs levét a vízzel, a mézzel, a szójaszósszal, és add hozzá a vékonyra szelt citromkarikákat. Forrald fel. A libadarabokat néhány órán át (m... |
|
|
|
|
|
|
|
Mézes szirupban sült libahús
Hozzávalók:
1 pecsenyeliba (3 kg) feldarabolva
1 narancs leve
1 citrom
3 evőkanál méz
3 evőkanál szójaszósz
7 dl víz
Egy lábosban keverd össze a narancs levét a vízzel, a mézzel, a szójaszósszal, és add hozzá a vékonyra szelt citromkarikákat. Forrald fel. A libadarabokat néhány órán ... |
|
|
|
|
|
|
|
... gyömbér állítólag az utazáskor fellépő betegségeket is enyhíti. A szárított gyömbér egészben, hámozva és hámozatlanul, szeletekben és por alakban is kapható. Létezik azonban kandírozott és szirupban tartósított gyömbér is. A sütéshez használható egész gyömbér, amelyet előtte finomra kell reszelni, kandírozott vagy finomra őrölt gyömbér is. Intenzív aromája miatt óvatosan használja... |
|
|
|
|
|
|
|
... kis golyókat, a közepükbe nyomjunk a porcukorból és őrölt pisztácia keverékből egy keveset, majd újból gyúrjuk össze azokat. Forró olajban süssük barnára, majd áztassuk be a golyókat szirupban legalább egy órára. Ezután forraljuk fel a szirupot, míg a túrógombócok megpuhulnak. Adjunk hozzá rózsa esszenciát, és forrón szolgáljuk fel.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... gyömbér állítólag az utazáskor fellépő betegségeket is enyhíti. A szárított gyömbér egészben, hámozva és hámozatlanul, szeletekben és por alakban is kapható. Létezik azonban kandírozott és szirupban tartósított gyömbér is. A sütéshez használható egész gyömbér, amelyet előtte finomra kell reszelni, kandírozott vagy finomra őrölt gyömbér is. Intenzív aromája miatt óvatosan használja... |
|
|
|
|
|
|
|
... kivéve, ahol a recept így írja elő -, hanem csak a gyümölcs tetejére tegye, és az üveg felbontása után ezt a réteget távolítsa el. Célszerű a tartósítószert egy kevés rumban, alkoholban, szirupban vagy ecetben feloldva önteni a befőtt, savanyúság stb. tetejére. A lekötésre használt celofánt alkohollal, rummal vagy tiszta vízzel megnedvesítve feszítsük az üveg szájára, mindig dupla... |
|
|
|
|
|
|
|
... Felhasználása
A kereklevelű harmatfüvet a légúti megbetegedések kezelésére használják: hörgőgörcsök, hörghurut, erőltetett köhögés, szamárköhögés. Gyakran a pipaccsal és a kakukkfűvel együtt (szirupban) alkalmazzák. Külsőleg történő felhasználásánál a friss növény kivonata hatékony a szemölcsök és a tyúkszem ellen.
A növény néha bőrkiütést és nyálkahártya-irritáció... |
|
|
|
|
|