|
|
|
Smarni (Császármorzsa)
Hozzávalók:
1 liter tej
40 dkg gríz
10 dkg cukor
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
8 tojás
15 dkg mazsola
6-8 dkg margarin
pici só
1 citrom reszelt héja
A tálaláshoz:
(eper)lekvár
szörp
porcukor
Elkészítés:
... |
|
|
|
|
|
|
|
... kevés vízzel kikeverjük, és hozzáöntjük. Ha felforrt, össze... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Túrós smarni
Hozzávalók:
30 dkg túró
3 tojás sárgája
külön a 3 tojás fehérje
1,5 dl tejföl
4-5 dkg cukor
10 dkg liszt
8-10 dkg mazsola
2 evőkanál rum
2 dkg olvastott vaj
és porcukor a megszóráshoz
Elkészítés:
A mazsolát beáztatjuk a rumba és úgy egy óra múlva csepegtessük le. Ke... |
|
|
|
|
|
|
|
4 személy részére
* 250 g túró
* 5 db tojás
* 10 dkg porcukor
* 1/2 citrom reszelt héja
* 1/2 narancs reszelt héja
* 1 vaníliarúd
* 50 g liszt
* 10 dkg fehér szőlő
* 150 g vaj
* 5 g kristálycukor... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Smarni
Hozzávalók
25 dkg liszt, 25 dkg búzadara, 5 dkg cukor, csipet só, 1/2 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 2 egész tojás, tej
Az elkészítése különösebbet nem ... |
|
|
|
|
|
|
|
Császármorzsa, daramorzsa, smarni
DPG Recepttár 255. könyv
... |
|
|
|
|
|
|
|
Kajszis smarni avagy császármorzsa aszalt sárgabarackkal és dióval
Amikor először átlapoztam Lévai Anikó szakácskönyvét, ezen a recepten akadt meg a szemem. Izgalmasan hangzott ez a barackkal, dióval felturbózott változat. És az ösztönöm nem csalt, finom lett a végeredmény.
Én eddig a császármorzsát, vagy ahogy Horváth Ilona nevezi, daramorzsát, búzadarával készítet... |
|
|
|
|
|
|
|
Kern András desszertje
Smarni
Hozzávalók:
20 dkg liszt
4 tojás
2,5 dl tej
csipet só
1 evőkanál cukor
2 evőkanál sütőmargarin
Elkészítés:
A lisztet tálba szitálom. Egy habverővel belekeverem a tejet, ... |
|
|
|
|
|
|
|
A császármorzsa (Kaiserschmarren) vagy más néven smarni állítólag I. Ferenc József császárnak volt a kedvenc desszertje. Erről az édességről sok legenda született, az egyik legismertebb szerint keletkezése a császár egyik vadászatával hozható összefüggésbe. Ugyanis a ... |
|
|
|
|
|
|
|
Császármorzsa, azaz smarni receptek
A császármorzsa csak a leghíresebb és előkelő változata annak az igen egyszerű ételnek, melyet a Schmarrn neve után smarninak is hívnak, s az osztrák és bajor paraszti forma egyik népszerű, olcsó és gyorsan elkészíthető fogása volt.Hogy készül?
Aki manapság az üzemi étkezdék egyik legjellegzetesebb fogását, a híg lekvárral leöntött csá... |
|
|
|
|
|
|
|
... méz
ribizlimártáshoz
* 150 g piros ribizli
* 1 ek méz
* 5 g kristálycukor
elkészítés
1. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérket egy kevés cukorral kemény habbá verjük.
2. A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáa... |
|
|
|
|
|
|
|
Anti-Candida recept
A kölest a mazsolával együtt beáztattam tejbe, majd kb. 1 óra múlva beleütöttem 4 tojás sárgáját, egy kis xilitolt, és hozzákevertem a tojások felvert habját. Az egészet egy óriási teflon edénybe öntöttem, és addig nem kevertem m... |
|
|
|
|
|
|
|
...
4 dezi tejszin 4 tojás sárgája kis só 2 dezi liszt jól megmérve összekeverni mindaddig míg szép síma, akkor hozzá jön a 4 tojás habja. Egy lábost erősen kikenünk hideg zsírral, a sütőben sütjük nem kell kiszárítani, s nagy darabokra vagdalni.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... két különböző étel. Gyerekjáték mind a kettő, nem kell sok alapanyag, de izgi, mert habot kell verni és tojást szétválasztani, és még sütögetni is.
A császármorzsa, más néven smarni vagy cicvara, esetleg csicsvara néven ismert édesség, sokunk kedvence. A daramorzsát sokan keverik a császármorzsával, elkészítésük nagyon hasonlít, csak itt búzadarát használunk liszt helye... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (2 adaghoz):
100 g búzadara,
7 g finomliszt,
250 ml tej,
1 teáskanál vanília eszencia,
3 db tojássárgája,
3 db tojásfehérje,
100 g kristálycukor,
50.5 db citrom reszelt héja.
A sütéshez:... |
|
|
|
|
|
|
|
... óra hosszat, ezalatt a keverék megissza a tejet.
Addig keressük meg a ház legnagyobb átmérőjű serpenyőjét (lehetőleg teflonbevonatú legyen), merthogy ebben fogjuk majd sütni a smarnit. Én egy 27 cm, 5 cm oldalmagasságú palacsintasütőben készítem - ebbe éppen belefér a nyers tészta. Lapos, széles fazonú, nem leragadós edény is jó, illetve egyszerre két serpenyőben,... |
|
|
|
|
|
|
|
Kedves Nemtudomki! Gondolom, itt a császármorzsára gondolsz, mert többféle smarni is van, pl. van gomba-smarni is.
Én a császármorzsát búzadarából készítem, eddig nem vertem fel hozzá a fehérjét, de nagyon tetszik, ki fogom próbálni. Étolajra teszem eg serpenyőben, kicsit hagyom, míg az alja el kezd sürüsödni, onnantól kavargatom, először nagy csomók lesznek a tésztából,... |
|
|
|
|
|
|
|
... káromkodás
A kiebrudalt melós
gödrös utakon imbolyog
mint az őszi falevél
Bokája törik nyög alatta
a kórház folyosójára
gurított vaságy
Ebédre
száraz smarni a tányéron
s a tálca
hatszázat kér
aztán az utcára pöndörítik
akár a földönfutót
A kiebrudalt melós
járógipsze hazasántikál
Az eresz alatt tócsa ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
http://files.mommo.hu/pictures/000/4 39/439987_b123d46eba_o.jpg
#2612
2010. augusztus 27. 09:24
Válaszolj!
Györffy Miklós Ákos
Az igazi császármorzsáért(smarniért) minden kisgyerek rajong. Saját tapasztalatom-aki egyébként ezt a finomságot kivéve nem tudok sütni-főzni- szerint so... |
|
|
|
|
|
|
|
... munkája, ,,A huszadik század szakácsművészete" 1936-ban jelent meg.
Császármorzsa
A világ 100 legismertebb étele közé sorolt császármorzsa, népszerű nevén smarni nevének eredetére többféle magyarázat létezik. Az egyik szerint az ételt Erzsébet császárné, a legendás Sisi kedvéért ,,találták fel", aki vonalai megőrzése végett csak módjával... |
|
|
|
|
|