|
|
|
... következő krémmel töltjük meg: a tejből a búzadarával tejbedarát főzünk és kihűtjük. Közben habosra keverjük a margarint a porcukorral, a vaníliás cukorral, hozzákeverjük a kihűlt darát, és a ribizlit. Alaposan kikeverjük, és ezzel töltjük meg a piskótát. A felső lapot bevonjuk citrommázzal, tetejére ribizlit szórunk. Még frissen bejelöljük a szeletek helyét, mert ha a citrommáz m... |
|
|
|
|
|
|
|
... fagyasztóba tesszük. Tálaláskor 2 evőkanállal gombócokat szedünk belőle a tányérokra.
Variáció
A krém közepébe tehetünk néhány szem málnát, cseresznyét, áfonyát vagy ribizlit. Szezontól függően bármilyen pürésített gyümölccsel is elkészíthetjük.
Minden magot könnyedén eltávolíthatunk (még a málnáét is), ha pürésítés előtt áttörjük a gy... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... mérlegelni, hogy milyen színű gyümölcsöt terem az adott fajta. A kékszínű gyümölcsök ugyanis flavonoidokat (antioxidánsokat) is tartalmaznak. Ezért feltétlenül ültessünk a kertbe fekete ribizlit, tüskétlen szedret és kék szőlőfajták. Az utóbbiak közül biotermesztésre a Magyarországon Csizmadia József és Bereznai László által kinemesített interspecifikus, tehát gombabetegségekkel s... |
|
|
|
|
|
|
|
... oldódásig keverjük a vízben, majd beletesszük a kettévágott, kikapart vaníliarudat. Felforraljuk, belerakjuk a barackokat, és 15 percig kislángon forraljuk, majd a lábosban hagyjuk kihűlni. A ribizlit megtisztítjuk, simára turmixoljuk. A mentát megmossuk, leszárítjuk. Fél liter kihűlt szirupot a borhoz keverünk, majd hozzáadjuk a ribizlipürét és a 12 apróra vágott mentalevelet. Sz... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... kristálycukor
ELKÉSZÍTÉS
A narancsszörpöt és a vizet összekeverjük, és egy tálba öntjük. Mélyhűtőben megfagyasztjuk, közben villával időnként megkeverjük, hogy szemcsés-kásás állagú granitát kapjunk. A ribizlit szitán áttörjük, hogy mag nélküli gyümölcshúst kapjunk. A cukorral megszórjuk, majd összekeverjük. Amikor már eléggé szemcsés-kásás lett a... |
|
|
|
|
|
|
|
... citromlével simára keverjük, ezzel meglocsoljuk a gyümölcsszeleteket, összekeverjük, majd folpackkal lezárjuk, és 30 percre hűtőbe tesszük. Tálaláskor megmossuk, les... |
|
|
|
|
|
|
|
... cassis)
HOZZÁVALÓK:
1 kg fekete ribizli
2-3 szegfűszeg
1 darabka fahéj
1 liter gyümölcspálinka
75 dkg cukor
ELKÉSZÍTÉS... |
|
|
|
|
|
|
|
... majd hozzáadjuk a citrom levét, héját, a gyömbért, a narancslét, és jól összekeverjük. Hűlni hagyjuk, majd 45 percre a fagyasztóba tesszük. A maradék cukrot felolvasztjuk, beletesszük... |
|
|
|
|
|
|
|
... hasonló gond. Nógrádi gyümölcstermelő
barátainktól tudjuk, hogy a Rauch cég nem veszi át a magyar
kistermelőktől a gyümölcsöt, helyette külföldi árut hoz be. Így pl. a
ribizlit (piros és fekete) a termelőknek le kell verniük a bokrokról!!!
Ráadásul a szobi szörp gyártását is beszüntették.
Ez a kis mellékjövedelem segített nekik többek közt a magas tüzelő... |
|
|
|
|
|
|
|
... elhabart tojássárgáját. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd egy nagyobb és egy kisebb cipót formálunk belőle (3:1 arányban). Fóliába csomagoljuk, fél órára a hűtőbe tesszük.
2. A ribizlit/áfonyát hagyjuk felengedni. A diót darabosra vágjuk. Kikenünk vajjal/margarinnal egy 26-28 cm-es, cakkos oldalú tortaformát.
3. Az egyik cipót lisztezett munkalapon 34-36 cm átmérőjű... |
|
|
|
|
|
|
|
VARRÓ DÁNIEL: NÉGY GASZTRONÓMIAI LIMERICK
Volt egy úr, lakhelye Piripócs,
Fogkrémmel ette a pirítóst.
Rakott rá ribizlit,
Kérdezték: ,,hogy ízlik?"
Azt mondta: ,,finom, csak kicsit sós."
Volt egy úr, lakhelye Alaszka,
Nejét egy barlangba falazta.
Kérdezték: ,,miért tette?"
Azt mondta: ,,M... |
|
|
|
|
|
|
|
... tároljuk. Besózzuk, és forró zsíron egészben megsütjük. (A belsej... |
|
|
|
|
|
|
|
... kivájjuk és kimagozzuk. A héjat és a húst a felhasználásig hűtőbe tesszük. A sárgadinnyét kettévágjuk, kimagozzuk, a húsát dinnyevájóval kikanalazzuk. Az epret és a málnát megtisztítjuk. A ribizlit a szárról leszedjük (vigyázzunk, hogy a leve ne folyjon el!). A barackokat negyedekre vágjuk. A banánokat felkarikázzuk. Salátástálban a citromlevet, a narancsvirág-vizet és a cukrot ös... |
|
|
|
|
|
|
|
... ihat bort, hangoztatja az esküvőn. Édenkertet akar teremteni férjének, a buzgalomba úgy elfárad, hogy a mosolygáshoz is túl fáradt. Remekelni akar, elhatározza, hogy a kertben termett ribizlit maga főzi be zselének-férjének.
Tizenkét csupor és extra adag csupor után sem kocsonyásodik a zselé, Meg sír dühében, amikor John hazaállít agglegény barátjával vacsorázni. Vacsora nin... |
|
|
|
|
|
|
|
... permetszerek egy része azonban felszívódik, ezeket mindenképpen elfogyasztjuk.
Egészségünk védelme érdekében célszerű kerülni a legnagyobb kockázatot jelentő árukat, a málnát, a ribizlit, a szamócát, a szedret, az egrest, a kései csemegeszőlőt és a korai salátát.
Az FVM honlapján nyilvánosságra hozta a húsvéti ellenőrzéseknél határérték felett szennyezett ter... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Egészségünk védelme érdekében célszerű kerülni a legnagyobb kockázatot jelentő árukat, a málnát, a ribizlit, a szamócát, a szedret, az egrest, a kései csemegeszőlőt és a korai salátát.
Az FVM nyilvánosságra hozta a húsvéti ellenőrzéseknél határérték felett szennyezett termékek előállító... |
|
|
|
|
|
|
|
... még gyümölcsleves,
Hozzávalók: 2l víz
500gr eper
gyümölcsök, amiket otthon találunk (én őszibarackot, ribizlit, szőlőt, málnát, áfonyát tettem bele)
2 rúd fahéj
1/2 rúd vanília
4ek méz, vagy cukor, barnacukor
10 db szegfűszeg, szegfűbors vegyesen esetleg egy kis szerecsendió vi... |
|
|
|
|
|
|
|
Ne gondolják, hogy Hamupipőkének kell lennie annak, aki ribizlit akar eltenni!
A ribizlit alaposan, többször váltott vízben megmossuk, lecsepegtetjük, és szárával együtt feltesszük egy lábasba főni. Pár percig rotyogtatjuk, majd átpasszírozzuk, és az így kapott mag és héj nélküli gyümölcsvelőhöz kilónként 40-50 dkg cukrot adunk. Takaréklángon fél óráig főzzük, majd... |
|
|
|
|
|
|
|
... lábosba, öntsünk rá vizet, adjunk hozzá kevés cukrot. Forraljuk fel, majd hagyjuk kihűlni. Ezután húzzuk le a barack héját, vágjuk negyedekbe, és tegyük kivajazott-kilisztezett tálba. A ribizlit pucoljuk meg, öblítsük le, szórjuk a barackra. Langyosítsuk meg a tejet, adjuk hozzá a vaníliarudat. Keverjük össze a tojásokat a cukorral, adjuk hozzá a keményítőt, a lisztet, végül a tej... |
|
|
|
|
|