Belépés
Az almaecet égeti a zsírt
... válasszunk egy reggelit, egy ebédet és egy vacsorát, tízóraira és uzsonnára pedig valami könnyű harapnivalót.

Most pedig bemutatunk három zsírfalót:

Alma: Magas pektintartalma csökkenti a zsírfelszívódást a belekben, s ezzel egy időben gondoskodik arról, hogy a sejtekben már elraktározott zsírtartalék elégjen, azaz a test kezdje felhasználni tartalékait. Emel...
Alma
... héjában hordozza igaz erejét-tart-
ja helyesen a néphit.Bár a régi görögök azt
gondolták,hogy a "gyümölcsök királya"min-
dent meggyógyít,az almának elsősorban a
pektintartalma kiemelkedő,és ezt a gyü-
mölcs héjában találjuk.A pektin rendszeres
fogyasztása sikeresen akadályozza a várcukor-
szint hirtelen változását,erőteljes ingadozását,
így ...
Gyógyító alma
... fel. Hashajtó: Ha az almalét összekeverjük olyan növény levével, amelyben sok az ásványi só, olyan gyógyszer hatású anyag keletkezik, amely első osztályú hashajtónak felel meg. Ezt a pektintartalmának köszönheti. A legjobb, ha spenótlével vagy sóskalével keverjük össze fele-fele arányban. Ebben a két zöldségfélében ugyanis nagy mennyiségű oxálsav van. Az oxálsav szerves sav, a tul...
A körte
... panaszokat. Jóvoltukból a lehetséges rákkeltő anyagok is felhígulnak, gyorsabban távoznak az emésztőcsatornából, így elejét vehetjük egy esetleges vastagbélrák kialakulásának. A körte pektintartalma megközelíti az almáét. A pektin gátolja a zsiradékok és a koleszterin felszívódását, ill. befolyásolja a koleszterin anyagcseréjét. Az érzékeny emésztőrendszerrel rendelkezők számára n...
Birs:a késő ősz ajándéka
... illatos.

Miért jó?
A szénhidráttartalma megegyezik az almáéval vagy a körtéével, C-vitamin tartalma meghaladja a 10 mg-ot százgrammonként. Gyümölcsféléink közül ennek a legmagasabb a pektintartalma, ezért a konzervipar fontos alapanyaga. Fanyar ízét a csersavtartalma okozza.Hogyan fogyasszuk?
Kősejtes állománya és összehúzó hatása miatt nyersen nem fogyasztjá...
A rák kialakulása ellen
... megállapítására, hogy a pektin mely szerkezeti egységei okozzák a tumorsejtek apoptózisát, a jövőben e molekulának nagy szerepe lehet a prosztatarák kezelésében. Idővel megkezdődhet a pektintartalmú gyógyszerek kifejlesztése, de a betegek állapota elvileg már helyes diétával, sok növényi rostot tartalmazó zöldség és gyümölcs fogyasztásával is jelentősen javítható. A pektin talán l...
késő ősz ajándéka.....
... illatos.

Miért jó?
A szénhidráttartalma megegyezik az almáéval vagy a körtéével, C-vitamin tartalma meghaladja a 10 mg-ot százgrammonként. Gyümölcsféléink közül ennek a legmagasabb a pektintartalma, ezért a konzervipar fontos alapanyaga. Fanyar ízét a csersavtartalma okozza.
Hogyan fogyasszuk?
Kősejtes állománya és összehúzó hatása miatt nyersen nem fogya...
A hónap gyümölcse: az alma
... Gyógyító pektin

Bár a történelmi gyógyászati javaslatok egy részét nem igazolta a modern tudomány, tény, hogy az alma rendkívül sokoldalú. Gyógyhatása elsősorban pektintartalmának köszönhető. Ez az értékes rostanyag vízben oldódik, ám nagy része feldolgozatlanul kerül ki a szervezetből: ennek következtében laktatóvá, de nem hizlalóvá teszi az ételeket, és a méregtelenít...
A tél gyümölcse: a naspolya
... türelmet igényel. A héját a csészeleveleknél lehúzzuk, majd a gyümölcshúst kikanalazzuk, figyelve, hogy a magokat otthagyjuk. Cukorral, rövid főzéssel elkészíthető, mivel igen magas a pektintartalma.


A naspolya (Mespilus Germanica Royal, ill. Apyrena) valószínűleg Japánból származik. Európában először az 1700-as évek végén Párizsban jelent meg. Főkén Spanyolország...
Egészséges ételek ínyenceknek
... elsősorban alkati és idegi tényezők befolyásolják. Rendszeres gyümölcsfogyasztással azonban a veszélyeztetett személyeknél is csökkenthető ez a rizikófaktor, mivel a nyers gyümölcsök pektintartalma megköti, és az emésztőrendszerből eltávolítja a koleszterint, meggátolva ezzel a felszívódást. Ugyancsak csökkenti a koleszterinfelszívódást a nyers zöldség, illetve gyümölcs A- é...
Pár mondat az almáról
... leghatásosabb védelmét biztosítja. Stabilizálja többek között a vércukorszintet, a vérnyomást, erősíti a szívet és a vérkeringést, lendületben tartja az immunrendszert. A gyümölcshús pektintartalma csökkenti a koleszterinszintet, megköti a méreganyagokat, mint pl. ólom, higany, ezen kívül pedig segít gyomorbetegségek esetén is. Az alma káliumgazdagsága épp oly hatékonyan hat a ves...
Az almáról..............
... hasmenés ellen. Ezt a jótékony tulajdonságát magas pektin-tartalmának köszönheti, mely felnőttkorban is életfogytiglan képes jó kondícióban tartani az emésztőrendszert. Szintén magas pektintartalma miatt hatásos koleszterin elleni szer, ami nagyban csökkenti a leggyakoribb halálozási ok: a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Vitaminok

A legtöbb gyümöl...
Nagyon szeretem
... japán körték gyümölcse szilárd, mégis ropogós és lédús (85-86 %-a víz).
Kevesebb energiát tartalmaz, mint az alma vagy a körte. Ugyanakkor magas a cellulóz-, hemicelluóz- és pektintartalma, ezért táplálkozásbiológiai szempontból nagyon előnyös. Ízükkel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, zamatuk leginkább a sárgadinnyére, birsre és az ananászra emlékeztet.
Japánban a ...
Alma:
... ám jó része feldolgozatlanul kerül ki a szervezetből. Ezáltal segíti a méregtelenítést, de abban is szerepet játszik, hogy sokáig jóllakottnak érezd magad. A bélbaktériumok az alma pektintartalmát átalakítva egy a bélnyálkahártyák felületét védő anyagot hoznak létre: ez az oka annak, hogy a gyümölcs a hurutos hasmenésnek és a székrekedésnek egyszerre lehet kiváló ellenszere.
...
Birs:
... illatos.

Miért jó?
A szénhidráttartalma megegyezik az almáéval vagy a körtéével, C-vitamin tartalma meghaladja a 10 mg-ot százgrammonként. Gyümölcsféléink közül ennek a legmagasabb a pektintartalma, ezért a konzervipar fontos alapanyaga. Fanyar ízét a csersavtartalma okozza.

Hogyan fogyasszuk?

Kősejtes állománya és összehúzó hatása miatt nyers...
Naspolya:
... szénhidrátot és az almafélék közül is kiemelkedő mennyiségű, 12 mg C-vitamint tartalmaz száz grammonként. Éretten a nyersen való fogyasztása mellett lekvár főzésre is alkalmas, mivel magas a pektintartalma. Tartalmaz még vasat és kalciumot, emellett jelentős mennyiségű cserzőanyagot is. A vastartalma miatt fogyasztása vérzékenyeknek kifejezetten ajánlott és ezen kívül még csonterő...
Dzsemkészítés lépésről lépésre
... gyümölcs érettségétől és ízlésünktől függően változhat. Használjunk zselésítő cukrot.
7.) Főzzük további kb. 20-30 percig, vagy amíg besűrűsödik (gyümölcstől függ - a magasabb pektintartalmú gyümölcsök, pl. málna, alma, egres, gyorsabban sűrűsödnek). Ekkor már figyelni és kavargatni kell.
8.) Ellenőrizzük, hogy megfelelő állagú-e a dzsem: kiskanállal szedjünk ki eg...
Szeder:
... Nógrád megyében vannak nagyobb szeder-termőterületek.

Miért jó?

A szeder tápanyagtartalma nagyon hasonlít a málnáéhoz, de szénhidrát- és növény rost- illetve pektintartalma nagyobb, C-vitamin- és gyümölcssav-tartalma pedig valamivel alacsonyabb. A legnagyobb különbség íz-, aroma- és színanyagaiban van, dúskál az antioxidáns flavonoidokban.
100 g gyümölcs...
Csicseriborsó:
... Rendszeres fogyasztása esetén elérhetjük, hogy vér koleszterinszintünk csökkentjen, így csökkenhet a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulása is.
Kutatások igazolják, hogy pektintartalma miatt csökkenti az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, ezért a cukorbetegek számára is közkedvelt növény. Fokozott fehérjetartalmának köszönhetően gyakran fogyasztják spor...
Fekete szeder
... ismerték fogínyvédő hatását, állatok fekélyeinek kezelésére is használták.

A szeder tápanyagtartalma nagyon hasonlít a málnáéhoz, de szénhidrát- és növényi rost-, illetve pektintartalma nagyobb, C-vitamin- és gyümölcssavtartalma pedig valamivel alacsonyabb. A legnagyobb különbség íz-, aroma- és színanyagaiban van, dúskál az antioxidáns flavonoidokban.

Az ásvá...
1 2 3 .5 6 7 8 9 10 11 
Címkék: Mespilus Germanica Royal, Főkén Spanyolország, almaecet égeti, hónap gyümölcse, időben gondoskodik, test kezdje, régi görögök, almának elsősorban, pektin rendszeres, almalét összekeverjük, pektintartalmának köszönheti, oxálsav szerves, lehetséges rákkeltő, esetleges vastagbélrák, körte pektintartalma, pektin gátolja, koleszterin felszívódását, koleszterin anyagcseréjét, almáéval vagy, konzervipar fontos, csersavtartalma okozza, pektin mely, tumorsejtek apoptózisát, prosztatarák kezelésében, pektintartalmú gyógyszerek, betegek állapota, pektin talán, történelmi gyógyászati, modern tudomány, alma rendkívül, értékes rostanyag, csészeleveleknél lehúzzuk, gyümölcshúst kikanalazzuk, magokat otthagyjuk, 1700-as évek, veszélyeztetett személyeknél, nyers gyümölcsök, nyers zöldség, gyümölcshús pektintartalma, alma káliumgazdagsága, jótékony tulajdonságát, leggyakoribb halálozási, legtöbb gyümöl, alma vagy, ananászra emlékeztet, alma pektintartalmát, hurutos hasmenésnek, székrekedésnek egyszerre,
© 2013 TVN.HU Kft.