|
|
|
... válasszunk egy reggelit, egy ebédet és egy vacsorát, tízóraira és uzsonnára pedig valami könnyű harapnivalót.
Most pedig bemutatunk három zsírfalót:
Alma: Magas pektintartalma csökkenti a zsírfelszívódást a belekben, s ezzel egy időben gondoskodik arról, hogy a sejtekben már elraktározott zsírtartalék elégjen, azaz a test kezdje felhasználni tartalékait. Emel... |
|
|
|
|
|
|
|
... héjában hordozza igaz erejét-tart-
ja helyesen a néphit.Bár a régi görögök azt
gondolták,hogy a "gyümölcsök királya"min-
dent meggyógyít,az almának elsősorban a
pektintartalma kiemelkedő,és ezt a gyü-
mölcs héjában találjuk.A pektin rendszeres
fogyasztása sikeresen akadályozza a várcukor-
szint hirtelen változását,erőteljes ingadozását,
így ... |
|
|
|
|
|
|
|
... fel. Hashajtó: Ha az almalét összekeverjük olyan növény levével, amelyben sok az ásványi só, olyan gyógyszer hatású anyag keletkezik, amely első osztályú hashajtónak felel meg. Ezt a pektintartalmának köszönheti. A legjobb, ha spenótlével vagy sóskalével keverjük össze fele-fele arányban. Ebben a két zöldségfélében ugyanis nagy mennyiségű oxálsav van. Az oxálsav szerves sav, a tul... |
|
|
|
|
|
|
|
... panaszokat. Jóvoltukból a lehetséges rákkeltő anyagok is felhígulnak, gyorsabban távoznak az emésztőcsatornából, így elejét vehetjük egy esetleges vastagbélrák kialakulásának. A körte pektintartalma megközelíti az almáét. A pektin gátolja a zsiradékok és a koleszterin felszívódását, ill. befolyásolja a koleszterin anyagcseréjét. Az érzékeny emésztőrendszerrel rendelkezők számára n... |
|
|
|
|
|
|
|
... illatos.
Miért jó?
A szénhidráttartalma megegyezik az almáéval vagy a körtéével, C-vitamin tartalma meghaladja a 10 mg-ot százgrammonként. Gyümölcsféléink közül ennek a legmagasabb a pektintartalma, ezért a konzervipar fontos alapanyaga. Fanyar ízét a csersavtartalma okozza.Hogyan fogyasszuk?
Kősejtes állománya és összehúzó hatása miatt nyersen nem fogyasztjá... |
|
|
|
|
|
|
|
... megállapítására, hogy a pektin mely szerkezeti egységei okozzák a tumorsejtek apoptózisát, a jövőben e molekulának nagy szerepe lehet a prosztatarák kezelésében. Idővel megkezdődhet a pektintartalmú gyógyszerek kifejlesztése, de a betegek állapota elvileg már helyes diétával, sok növényi rostot tartalmazó zöldség és gyümölcs fogyasztásával is jelentősen javítható. A pektin talán l... |
|
|
|
|
|
|
|
... illatos.
Miért jó?
A szénhidráttartalma megegyezik az almáéval vagy a körtéével, C-vitamin tartalma meghaladja a 10 mg-ot százgrammonként. Gyümölcsféléink közül ennek a legmagasabb a pektintartalma, ezért a konzervipar fontos alapanyaga. Fanyar ízét a csersavtartalma okozza.
Hogyan fogyasszuk?
Kősejtes állománya és összehúzó hatása miatt nyersen nem fogya... |
|
|
|
|
|
|
|
... Gyógyító pektin
Bár a történelmi gyógyászati javaslatok egy részét nem igazolta a modern tudomány, tény, hogy az alma rendkívül sokoldalú. Gyógyhatása elsősorban pektintartalmának köszönhető. Ez az értékes rostanyag vízben oldódik, ám nagy része feldolgozatlanul kerül ki a szervezetből: ennek következtében laktatóvá, de nem hizlalóvá teszi az ételeket, és a méregtelenít... |
|
|
|
|
|
|
|
... türelmet igényel. A héját a csészeleveleknél lehúzzuk, majd a gyümölcshúst kikanalazzuk, figyelve, hogy a magokat otthagyjuk. Cukorral, rövid főzéssel elkészíthető, mivel igen magas a pektintartalma.
A naspolya (Mespilus Germanica Royal, ill. Apyrena) valószínűleg Japánból származik. Európában először az 1700-as évek végén Párizsban jelent meg. Főkén Spanyolország... |
|
|
|
|
|
|
|
... elsősorban alkati és idegi tényezők befolyásolják. Rendszeres gyümölcsfogyasztással azonban a veszélyeztetett személyeknél is csökkenthető ez a rizikófaktor, mivel a nyers gyümölcsök pektintartalma megköti, és az emésztőrendszerből eltávolítja a koleszterint, meggátolva ezzel a felszívódást. Ugyancsak csökkenti a koleszterinfelszívódást a nyers zöldség, illetve gyümölcs A- é... |
|
|
|
|
|
|
|
... leghatásosabb védelmét biztosítja. Stabilizálja többek között a vércukorszintet, a vérnyomást, erősíti a szívet és a vérkeringést, lendületben tartja az immunrendszert. A gyümölcshús pektintartalma csökkenti a koleszterinszintet, megköti a méreganyagokat, mint pl. ólom, higany, ezen kívül pedig segít gyomorbetegségek esetén is. Az alma káliumgazdagsága épp oly hatékonyan hat a ves... |
|
|
|
|
|
|
|
... hasmenés ellen. Ezt a jótékony tulajdonságát magas pektin-tartalmának köszönheti, mely felnőttkorban is életfogytiglan képes jó kondícióban tartani az emésztőrendszert. Szintén magas pektintartalma miatt hatásos koleszterin elleni szer, ami nagyban csökkenti a leggyakoribb halálozási ok: a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Vitaminok
A legtöbb gyümöl... |
|
|
|
|
|
|
|
... japán körték gyümölcse szilárd, mégis ropogós és lédús (85-86 %-a víz).
Kevesebb energiát tartalmaz, mint az alma vagy a körte. Ugyanakkor magas a cellulóz-, hemicelluóz- és pektintartalma, ezért táplálkozásbiológiai szempontból nagyon előnyös. Ízükkel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, zamatuk leginkább a sárgadinnyére, birsre és az ananászra emlékeztet.
Japánban a ... |
|
|
|
|
|
|
|
... ám jó része feldolgozatlanul kerül ki a szervezetből. Ezáltal segíti a méregtelenítést, de abban is szerepet játszik, hogy sokáig jóllakottnak érezd magad. A bélbaktériumok az alma pektintartalmát átalakítva egy a bélnyálkahártyák felületét védő anyagot hoznak létre: ez az oka annak, hogy a gyümölcs a hurutos hasmenésnek és a székrekedésnek egyszerre lehet kiváló ellenszere.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... illatos.
Miért jó?
A szénhidráttartalma megegyezik az almáéval vagy a körtéével, C-vitamin tartalma meghaladja a 10 mg-ot százgrammonként. Gyümölcsféléink közül ennek a legmagasabb a pektintartalma, ezért a konzervipar fontos alapanyaga. Fanyar ízét a csersavtartalma okozza.
Hogyan fogyasszuk?
Kősejtes állománya és összehúzó hatása miatt nyers... |
|
|
|
|
|
|
|
... szénhidrátot és az almafélék közül is kiemelkedő mennyiségű, 12 mg C-vitamint tartalmaz száz grammonként. Éretten a nyersen való fogyasztása mellett lekvár főzésre is alkalmas, mivel magas a pektintartalma. Tartalmaz még vasat és kalciumot, emellett jelentős mennyiségű cserzőanyagot is. A vastartalma miatt fogyasztása vérzékenyeknek kifejezetten ajánlott és ezen kívül még csonterő... |
|
|
|
|
|
|
|
... gyümölcs érettségétől és ízlésünktől függően változhat. Használjunk zselésítő cukrot.
7.) Főzzük további kb. 20-30 percig, vagy amíg besűrűsödik (gyümölcstől függ - a magasabb pektintartalmú gyümölcsök, pl. málna, alma, egres, gyorsabban sűrűsödnek). Ekkor már figyelni és kavargatni kell.
8.) Ellenőrizzük, hogy megfelelő állagú-e a dzsem: kiskanállal szedjünk ki eg... |
|
|
|
|
|
|
|
... Nógrád megyében vannak nagyobb szeder-termőterületek.
Miért jó?
A szeder tápanyagtartalma nagyon hasonlít a málnáéhoz, de szénhidrát- és növény rost- illetve pektintartalma nagyobb, C-vitamin- és gyümölcssav-tartalma pedig valamivel alacsonyabb. A legnagyobb különbség íz-, aroma- és színanyagaiban van, dúskál az antioxidáns flavonoidokban.
100 g gyümölcs... |
|
|
|
|
|
|
|
... Rendszeres fogyasztása esetén elérhetjük, hogy vér koleszterinszintünk csökkentjen, így csökkenhet a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulása is.
Kutatások igazolják, hogy pektintartalma miatt csökkenti az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, ezért a cukorbetegek számára is közkedvelt növény. Fokozott fehérjetartalmának köszönhetően gyakran fogyasztják spor... |
|
|
|
|
|
|
|
... ismerték fogínyvédő hatását, állatok fekélyeinek kezelésére is használták.
A szeder tápanyagtartalma nagyon hasonlít a málnáéhoz, de szénhidrát- és növényi rost-, illetve pektintartalma nagyobb, C-vitamin- és gyümölcssavtartalma pedig valamivel alacsonyabb. A legnagyobb különbség íz-, aroma- és színanyagaiban van, dúskál az antioxidáns flavonoidokban.
Az ásvá... |
|
|
|
|
|