|
|
|
... élesztős pirítóst a nedü felszínére helyezzük és kb. 12 órán át állni hagyjuk (félig lefedett állapotban).
6., Ennek elteltével eltávolítjuk a kenyeret, leszűrjük az italt, majd palackozzuk (lehetőleg ne üvegbe, mivel az alkoholképződés gázokkal jár együtt)
7., 2-3 nap elteltével már forrni kezd a lé (ehhez érdemes 15-20 fokos helységben tárolni, valamint a palackból a k... |
|
|
|
|
|
|
|
... tesszük. Másnap vászon ruhán leszűrjük, jól kinyomkodjuk és minden liter tiszta gyümölcsléhez 5 dl vizet és 1 kg cukrot adunk. Összekeverjük, felforraljuk és 5 perc főzés után forrón palackozzuk, majd száraz gőzben kidunsztoljuk.
Málnaszörp hidegen:
2 kg málna, 2,5 l víz, 2 kg cukor, fél kávéskanál tartósítószer, 1 kávéskanál citromsava vagy borkősav.
... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... benne 2 dkg élesztőt tökéletesen feloldunk, és a fazékba visszaöntjük, benne jól elkeverjük.
6-8 órai állás utá... |
|
|
|
|
|
|
|
... tesszük. Másnap vászon ruhán leszűrjük, jól kinyomkodjuk és minden liter tiszta gyümölcsléhez 5 dl vizet és 1 kg cukrot adunk. Összekeverjük, felforraljuk és 5 perc főzés után forrón palackozzuk, majd száraz gőzben kidunsztoljuk.
Málnaszörp hidegen:
2 kg málna, 2,5 l víz, 2 kg cukor, fél kávéskanál tartósítószer, 1 kávéskanál citromsava vagy borkősav.
... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... hogy 5 liter legyen belőle, majd hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, egy csészényit kiveszünk belőle, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... felfőzzük, majd kéz melegre hagyjuk ... |
|
|
|
|
|
|
|
... Az élesztős pirítóst a nedű felszínére helyezzük és kb. 12 órán át állni hagyjuk (félig lefedett állapotban). 6.) Ennek elteltével eltávolítjuk a kenyeret, leszűrjük az italt, majd palackozzuk (lehetőleg ne üvegbe, mivel az alkoholképződés gázokkal jár együtt) 7.) 2-3 nap elteltével már forrni kezd a lé (ehhez érdemes 15-20 fokos helységben tárolni, valamint a palackból a keletkez... |
|
|
|
|
|
|
|
... A felsorlt anyagokat,az 5 literes üvegbe tesszük.Naponta kavargatjuk.
Ezt a műveletet 3 hétig kell végezni,jó ha letakarjuk az üveget kistányérral.
3 hét múlva leszűrjük,palackozzuk.Kitűnő italt fogtok kapni.
A meggyet ami megmarad, használhatjuk husokhoz,köretekhez.
A receptek,gyümölcséréskor jutnak az eszembe.
Ugyanez az ital készíthető cseresznyéb... |
|
|
|
|
|
|
|
... amelyre még langyosan rákenjük az élesztőt. Az élesztős pirítóst a lé felszínére helyezzük, félig lefedjük és kb. 12 órán át állni hagyjuk. Ekkor eltávolítjuk a kenyeret, leszűrjük, majd palackozzuk (lehetőleg ne üvegbe, mivel az alkoholképződés gázokkal jár együtt). 2-3 nap elteltével már forrni kezd a lé (ehhez érdemes 15-20 fokos helységben tárolni, valamint a palackból a kelet... |
|
|
|
|
|
|
|
... tesszük. Másnap vászonruhán leszűrjük, jól kiny... |
|
|
|
|
|
|
|
... adunk, 15-20 napig erjesztjük. A felszínen összegyűlt olajos sűrű réteget leszedjük, és ismét külön felhasználhatjuk, mivel nagyon sok értékes hatóanyagot tartalmaz. A kierjedt levet palackozzuk, és étkezés előtt 1-2 pohárkával fogyasztunk belőle. Gazdag C vitamin tartalma mellett hashajtó és vizelethajtó hatású.
Kálmos-bor
Elkészítés: 10 perc + 8 nap Nehézség: 1... |
|
|
|
|
|
|
|
... letépkedjük. Bőszájú üvegbe tesszük, beletesszük a cukrot, az ecete... |
|
|
|
|
|
|
|
... állni hagyjuk. Ha látjuk, hogy a massza bugyborékolni kezd, ráöntünk 2 liter olcsó száraz fehérbort néhány napra az üveget napos helyre, majd a kamrába tesszük. ha letisztult átszűrve palackozzuk.
A visszamaradt lencseágyra újból tölthetünk bort. Ebben a lencseágyban érlelt ecetben erjeszthetünk különféle gyümölcsöket is vegyesen, de a gyümölcsöt mindig zúzzuk össze.
Min... |
|
|
|
|
|
|
|
Házias salátaecet
30 perc + 1 hét
Hozzávalók: 5 dl borecet, 1-1 kk fekete bors, köménymag, szegfűbors, 2 kk szárított narancshéj, 1 kk só, 2 ek cukor.
Elkészítése: Az összes hozzávalót jól záródó üvegbe tesszük, egy hétig érleljük. Naponta többször felrázzuk. Majd finom szűrőn leszűrjük, palackozzuk, és hűvös helyen tároljuk.... |
|
|
|
|
|
|
|
Feketecseresznye-likőr
Elkészítése: 1 kg feketecseresznyét megmosunk, és széles szájú üvegkannába tesszük úgy, hogy közé 300 g cukrot rétegezünk. 3-4 napi állás után 300-350 ml alkoholt töltünk rá, és 3-4 hétig érleljük. Ezután leszűrjük és palackozzuk. Ha ehhez a mennyiséghez 100 ml friss málnalevet is hozzáadunk, még kellemesebb íz-hatást érhetünk el.... |
|
|
|
|
|
|
|
Tormás ecet
30 perc + 1 hét
Hozzávalók: 5 dl borecet, 5 dkg frissen reszelt torma, 1 kk só.
Elkészítése: A tormát üvegbe tesszük, ráöntjük a borecetet, és a sót, és 1 hétig érleljük, közben naponta felkeverjük. Leszűrve palackozzuk. Hús- és burgonyasalátákhoz használjuk.... |
|
|
|
|
|
|
|
... át.
Leszűrjük, adunk hozzá 5 ek. citromlevet, 4 dl alkoholt** és 1 l-i... |
|
|
|
|
|
|
|
... át.
Leszűrjük, adunk hozzá 5 ek. citromlevet, 4 dl alkoholt** és 1 l-ig víz... |
|
|
|
|
|
|
|
... 15-20 napig erjesztjük. A felszínen összegyűlt olajos sűrű réteget leszedjük, és ismét külön felhasználhatjuk, mivel nagyon... |
|
|
|
|
|