|
|
|
... feltétlenül tegyük ezt meg. Közben habverővel keverjük össze a tojást, a lisztet és annyi sört, hogy igen sűrű palacsintatésztát kapjunk. Ezután a zöldségeket csak megmártjuk benne és forró olajban kisütjük. Ezzel gyakorlatilag megspóroljuk a 3 tányérral való pepecselést, rumlit és a ragacsos kezeket, amik a rántott dolgok velejárói. Körítésnek azt adjuk, amit a rántott zöldségekh... |
|
|
|
|
|
|
|
... helyen 1 órát kelesztjük. A tésztát lisztezett deszkára helyezzük, 2 cm vastagra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kb. 3 cm-es átmérőjű korongokat szaggatunk belőle. A tésztát bő, forró olajban kisütjük, de egyszerre csak néhány darabot teszünk a serpenyőbe, mert sülés közben a fánkok megnőnek. Itatósra szedjük, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. Mártásos húsok mellé, köret... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Ligetszépeolajat hajhullás ellen!
Ha fésülködéskor azt tapasztalja, hogy egyre több hajszál marad a kefében, szedjen ligetszépeolajat tartalmazó étrend-kiegészítőket! Az olajban lévő gamma linolénsav gyulladáscsökkentő hatású, enyhíti a bőrpanaszokat és a korpásodást, valamint megszünteti a hajhullást. A kapszulát két-három hónapig szedheti folyamatosan, de évente legfel... |
|
|
|
|
|
|
|
... 2 percre forró, majd hideg vízbe dobjuk, meghámozzuk, magjaikat eltávolítjuk, húsukat felaprózzuk. A vörös- és a fokhagymát megtisztítjuk. Az előbbit finomra vágjuk, megfonnyasztjuk az olajban, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a paradicsompürét, egy perc múlva a paradicsomot (ha konzerv, levével együtt), az ételízesítőt, az oregánót és a csiliport. Felöntjük 1 liter vízzel, 25-30 ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... élesztőben, búzacsírában, friss zöldségekben fordul elő. A B6-vitamin szintén csökkenti a homociszteinszintet.
A táplálkozási összetevőknél azt is meg kell említeni, hogy a zsírban, olajban gazdag táplálkozás akadályozza a bélből a kalcium felszívódását, mivel a meg nem bontott zsírgolyócskák körülveszik a kalciummolekulát és megakadályozzák annak átjutását a bélfalon. ... |
|
|
|
|
|
|
|
... Magjaikat-levüket eltávolítjuk, a paradicsomhúst karcsú gerezdekre szeljük.
2. A pulykahúst leöblítjük, vékony szeletekre, majd kisujjnyi csíkokra vágjuk, és fehéredésig pirítjuk a felforrósított olajban. Meghintjük egy kevés sóval és frissen őrölt borssal, s fedő alatt, mérsékelt tűzön saját levében félpuhára pároljuk. Rádobjuk a gombát, felöntjük a húslevessel, és az egésze... |
|
|
|
|
|
|
|
... 20 dkg zöldborsó, 20 dkg zöldbab, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 5 dl víz, só, fehérbors, tárkony, babérlevél, fél citrom, 1 evőkanál tárkonyecet.
Elkészítése:
Az olajban megpirítjuk a zöldségeket, lisztet szórunk rá, és elkeverjük (a lisztet meg is piríthatjuk, így szebb színe lesz). Felöntjük a tejszínnel, majd a vízzel keverés közben. Csomómentesre keverj... |
|
|
|
|
|
|
|
... pihentetjük.
2. A zöldségeket megtisztítjuk, a répát és a hámozatlan cukkinit apró kockákra, a babot 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Az újhagymát felkarikázzuk, üvegesre pároljuk a forró olajban, rádobjuk a babot és a répát, 10 perc múlva a cukkinit és a borsót. Fedő alatt az egészet puhára pároljuk, végül felöntjük a levessel, összeforraljuk, utánasózzuk, borsozzuk.
3. 2,5 ... |
|
|
|
|
|
|
|
... az eljárásnál az élelmiszerek megtartják tápértéküket és aromájukat.
Dinsztelés
Az élelmiszerek saját levében vagy kevés vízben való párolását jelenti.
Olajban sütés
A befűszerezett hús vagy zöldség forró olajban való sütését jelenti.
Pirítás
Az apróra vágott zöldség vagy hús kevés, forró olajban való sütését jelent... |
|
|
|
|
|
|
|
... narancshéjat, a bort és az étolajat. Gyúrjunk belőle közepesen kemény tésztát, majd a tésztából sodorjunk kb. 1,5 cm átmérőjű, 4-5 cm hosszú, hegyes végű rudacskákat.
180° C-os olajban, kis adagokban, adagonként kb. 5-6 percig süssük őket világos aranybarnára. Az adagokról csurgassuk le az olajat, majd az egyes rudacskákról a még rajtuk lévő felesleges olajat papírral ... |
|
|
|
|
|
|
|
... közben gyakran megkeverjük. Amikor kész, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a cukrot, a vajat, az ananászdarabkákat, a lisztet, végül a tojássárgákat. Óvatosan megkeverjük, kihűtjük. Forró olajban kávéskanálnyi adagonként aranyszínűre sütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük, majd porcukorral megszórjuk. Melegen tálaljuk. Gyümölcsleves mellé is kínálhatjuk.
Variáció
... |
|
|
|
|
|
|
|
... Salátástálba hideg vizet és jégkockákat teszünk, egy tálalótálat olajjal kikenünk. A banánokat meghámozzuk, és vastag karikákra vágjuk. A tésztát a banánkarikákba nyomkodjuk, majd bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük, és tálalásig melegen tartjuk. A meleg karamellbe mártjuk, majd habszedő kanál segítségével a jeges vízbe merítjük. Lecsöpögtetjük, és ... |
|
|
|
|
|
|
|
... levét, végül a margarint, majd simára keverjük, és kihűtjük. A tojásfehérjét csipetnyi sóval habbá verjük, és a langyos rizshez keverjük. A masszából kis golyókat formálunk, és bő, forró olajban aranyszínűre sütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a zsiradékot leitassuk róluk, majd porcukorral megszórjuk a golyókat.
Gyümölcsfagylaltot vagy fagyasztott gyü... |
|
|
|
|
|
|
|
... az ecetet, 3 ek. szójaszószt, a mézet és 2 ek. olajat. Beleforgatjuk a húst. A maradék felforrósított olajon megsütjük, kenegetve a maradék marináddal. Kiszedjük.
3. A visszamaradt olajban megpároljuk a paprikát, a hagymát és a brokkolit. Hozzáadjuk az ananászt és a mogyorót. Belekeverjük a rizst, a levest és a maradék szójaszószt. Beletesszük a húst, és a petrezselyemmel meg... |
|
|
|
|
|
|
|
... pároljuk őket.
2. Felöntjük a zöldséglevessel és a borral, majd addig forraljuk, amíg a burgonya meg nem puhul. Botmixerrel pépesítjük.
3. Eközben a csíkokra metélt burgonyát a forró olajban kisebb adagokban aranysárgára sütjük, lecsöpögtetjük.
4. A tojássárgákat elkeverjük a tejföllel, a zöldfűszerekkel és a citromlével, s a forró levessel felöntjük. Sózzuk, borsoz... |
|
|
|
|
|
|
|
... A csilipaprika ereit és magjait a kívánt csípősség mértékében meghagyjuk vagy eltávolítjuk; felaprózzuk. Az aszalt paradicsomot lecsepegtetjük, karcsú csíkokra szeljük.
2. A forró olajban megpároljuk a hagymát és az áttört fokhagymát, rádobjuk a cukkinit és a kétféle paprikát, sózzuk, borsozzuk, s fedő nélkül mérsékelt tűzön 10 percig fonnyasztjuk. Hozzáadjuk az aszalt paradi... |
|
|
|
|
|
|
|
... sütéshez, só, oregánó ízlés szerint
Elkészítése:
A burgonyákat alaposan megmossuk, és héjában megfőzzük. Kihűtjük, majd ujjnyi vastag karikákra vágjuk. A karikákat forró olajban megsütjük, majd egy tepsire sorakoztatjuk. A paradicsomokat megmossuk, felkarikázzuk, és mindegyik burgonyakarikára teszünk egy szeletet. Megsózzuk, és megszórjuk oregánóval. A sonkas... |
|
|
|
|
|
|
|
... liszttel dolgozzuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk. Kis darabkákat csipkedünk belőle, majd lisztezett tálcára tesszük. Amikor a leves megfőtt, fűszeres rántást készítünk. A lisztet a forró olajban zsemleszínűre pirítjuk. A finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát belekeverjük, pár pillanatig tovább pirítjuk, majd pirospaprikával színezzük. Ezután hideg vízzel gyorsan simár... |
|
|
|
|
|
|
|
... Végül a gyümölcsdarabokat, a mazsolát és a fenyőmagot is belekeverjük. 1 órára hűtőbe tesszük, majd 12 golyót formálunk a masszából. Felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, és a forró olajban aranyszínűre sütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.
Jó tudni
Az olajat nem égetjük le, és még egyszer felhasználhatjuk, ha a kroketteket nem fritőzben, hane... |
|
|
|
|
|
|
|
... 18 kört vágunk ki belőle, 8 cm átmérőjű fánkszaggatóval (ha nincs, akkor nagyobb pohárral), a közepüket pogácsaszaggatóval vagy kis pohárral kilyuggatjuk, és fél óráig pihentetjük. Forró olajban, 2-3 darabonként aranyszínűre sütjük a fánkokat, majd lecsöpögtetjük, konyhai papírtörlővel kibélelt tálra szedjük, és porcukorral megszórjuk. Kihűtve, de frissen tálaljuk.
... |
|
|
|
|
|