|
|
|
... burgonyaültetvényeket katonákkal őriztették, éjjel azonban szabadon lehetett fosztogatni a krumpliföldeket. Ez a kezdeményezés hozzájárult, hogy a burgonya elterjedjen. És ez csak a kezdete volt nagyszerű pályafutásának, melynek során a krumpli a táplálkozás egyik alapelemévé vált.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... anélkül, hogy észrevenné. Elégtelen a folyadékbevitel mellett kiszáradás alakul ki, amely könnyen zavartsághoz vagy még súlyosabb állapothoz vezethet. Fertőzés esetén, lázas állapotban vagy nagy melegben a folyadékigény és az alapanyagcsere jelentősen fokozódik, ilyenkor tehát kiemelten figyelni kell a folyadékhiány megelőzésére.
Zöldséget, gyümölcsöt változatosan!... |
|
|
|
|
|
|
|
|
SERTÉSHÚSBÓL KÉSZÜLT ÉTELEK
A HÚS ELŐKÉSZÍTÉSE
A húst bő, hideg vízben mossuk tisztára. Ha nagyon szennyezett és zsíros, akkor langyos vizet használunk, de - kivéve a pácolt, sózott, füstölt húsokat - sosem áztatjuk. (Az erősen sózott, füstölt húst néhányszor leforrázzuk, majd hideg vízben lemossuk. A túlontúl sötét húsok színének frissítésére is szokás, forrázást a... |
|
|
|
|
|
|
|
I. FEJEZET
A reformtáplálkozás egyre nagyobb teret hódít, jelenleg hozzávetőleges becslések szerint 500 millió vegetárius él a világon. Százalékos arányukat tekintve tehát a húsevők száma ma még legalább egy nagyságrenddel nagyobb, mint a természetes módon táplálkozóké. Ez a jelentős arányeltolódás azonban a legtöbb esetben csupán a megszokásnak tudható be. Gasztro... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... szódabikarbónával elkevert lisztet. Gyúródeszkán gondosan eldolgozzuk. A tésztának hűvös helyen néhány órát, akár egy éjszakát is pihennie kell. Lisztes deszkán kinyújtjuk, apró süteményhez 1-1,5 mm-re, nagyobbakhoz 2 mm vastagra. Karácsonyi formákkal kiszaggatjuk. A kisebbeket 175-200 fokon sütjük 8-10 percig, a nagyobbakat 150 fokon 10-15 percig. Óvatos megemelés után a tepsiben... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukor házilag
Jól zárható üveget tölts fel cukorral, kb. fél kilóhoz végy két-három szál vanília rudat
kapard ki és keverd el a cukorral. a héjakat is tedd hozzá, sőt ha nagyon akarod
némi cukorral kávédarálón bele is lehet őrölni. kb. egy púpozott evőkanál egyenlő
egy zacskónyi vaníliás cukorral.
(zsigabiga)
|... |
|
|
|
|
|
|
|
... felülről a 2. rácson (mivel nincs külön tészta, lentebb megégne !) 5-ös fokozaton sütjük, kb 25-30 percig,míg kicsit pirossas nem lesz a teteje. Porcukorral vagy anélkül, melegen vagy hidegen is nagyon fínom, gyors, egyszerű süti. (Ezt is anyósomtól tanultam. Köszi Mama, szeretlek !)
Ma ez készült a rántott tejbegríz helyett, mert gyorsan kellett valami sütit összedobni, nem ... |
|
|
|
|
|
|
|
....A vérkeringést élénkítésére
A vérnyomása gyakran alacsony, és erőtlennek, fáradtnak érzi magát? A hideg vizes karzuhany segít. Alkalmazza kis ideig, mindkét kezét tartsa hideg víz alá, majd a csuklótól a könyöke felé haladva tusolja le a jobb alkar belső oldalát. Ezután következze... |
|
|
|
|
|
|
|
... áttört fokhagyma
1 evőkanál citromlé
Elkészítése
:
Öntsd a forró levest a kuszkuszra, és fedd le, míg beissza.
A paprikát vágd csíkokra, és tedd egy szép nagy üvegtál aljára.
A sárgarépát pucold meg és a cukkinivel együtt karikázd fel.
Egy kevés olívaolajon pár perc alatt, nagy lángon pirítsd meg őket, majd forgasd össz... |
|
|
|
|
|
|
|
... hatásosabb.
Csodák nincsenek, kitartás és életmód váltás.
Hétvégénként ünnep és szülinapokon némi kevéssé lightos dolog is megengedett, de ilyenkor csak 3-ig és este már ne nagyon együnk!
MOTTO
"Az egészséges diéta
Kalóriaszegény, kiegyensúlyozott étel, amiben minden megvan, amire szükségünk van. A sok teljes kiőrlésű lisztből készü... |
|
|
|
|
|
|
|
... kJ
Cseresznye
Ha valaki sok cseresznyét fogyaszt, nagy az esélye, hogy egészséges fogai lesznek, mert a cseresznyelé gátolja a fogszuvasodást. Rendszeres fogyasztása gátolja az ízületi és köszvényes fájdalmakat. Ajánlatos napont... |
|
|
|
|
|
|
|
... teszínhabbal díszítjuk.
A gyümölcs ízű fagyiporba és gyümölcs darabokat is kevertem (citromba reszelt citromot, az eperbe pedig epret átpaszírozva, a csokiba csoki reszeléket. Feldobja nagyon! Arra figyeljünk, hogy 2 egyforma színű fagyi ne kerüljön egymásra! hm szmájli
JOGHURTTORTA
3 pohár gyümölcsjoghurt
3 dl tejszín
1... |
|
|
|
|
|
|
|
... bor
FÜTTY: - kisfröccs v. rövidlépés l dl bor + l dl szódavíz
- mert egy "füttyre" ihatta meg a szomjazó (József Attila)
HAJTÁS v. HÚZÁS néven is ismert a nagyfröccs:2 dl bor + 1 dl szódavíz
-egy hajtásra (húzásra) lehetett a gallér mögé küldeni (Móra Ferenc)
MAFLA: fél liter bor + ugyanannyi szódavíz
HÁZMESTER: 3 dl bo... |
|
|
|
|
|
|
|
...
DPG Recepttár 271.
Barangolás Nagy-Magyarországon
Tartalomjegyzék
DPG Recepttár 271. 1
B... |
|
|
|
|
|
|
|
... zamatossá a süteményt
Császárné pogácsája recept
Hozzávalók:
20 dkg nyers, kicsontozott sertéshús,
30 dkg főtt burgonya,
5 dkg császárszalonna,
1 nagy fej vöröshagyma,
1 db egész tojás,
1 közepes nagyságú ecetes uborka,
fél dl tej,
4 evőkanál olaj,
1 mokkáskanál törött fekete bors,
ízlés szerint só, |... |
|
|
|
|
|
|
|
...
nagyító
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.n et/hphotos-ak-prn1/543100_5957588471 3174... |
|
|
|
|
|
|
|
... csavaros tetejű üvegbe egy mércével, mondjuk egy evőkanál segítségével, adagoljuk az arányoknak megfelelő összetételben a füveket. Vagyis ahol 2 rész van írva, ott két kanál növényt, illetve nagyobb mennyiség keverésénél értelemszerűen a dupláját, tripláját vesszük az adagoknak. Az üveget a végén összerázzuk, "sékeljük", és felcímkézzük, dátumot, összetevőket is feljegyezve. Ahol ... |
|
|
|
|
|
|
|
... reszeljük. Egy lábasban, a megforrósított olajon a cukrot világosbarnára karamellizáljuk, az apróra vágott vöröshagymát megfuttatjuk rajta. A káposztát hozzáadjuk, megborsozzuk, a sóval ízesítjük. Nagy lángon, kevergetve kb. 20 perc alatt megpirítjuk. Az élesztőt 1 mokkáskanálnyi cukorral ízesített kb. 1 dl langyos tejben megfuttatjuk. A lisztet a sóval és a margarinnal elmorzsolj... |
|
|
|
|
|
|
|
... keretbe (+/- 1 cm magas).
Hűtsük le és készítsünk alapot úgy, hogy vékony csokoládé réteget húzunk
rá. Megfordítva ez
lesz a csokoládé *bonbon* talpa. Díszítsük és vágjuk 22x22 mm nagyságú
kockákká.
6
************************************ ************************************ ************************************ *****************
... |
|
|
|
|
|
|
|
... elkortyolgatása. A bort - legyen az vörös vagy fehér - forralás előtt érdemes vízzel felhígítani. Ezután már kedvünk szerint fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel, mézzel. Teaboltokban és nagyobb üzletekben már külön forraltbor-fűszerkeveréket is vásárolhatunk.
Húsleves
... |
|
|
|
|
|