|
|
|
Hozzávalók:
600 g vegyes darált hús, 50 g margarin, 3 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál édesnemes fűszerpaprika, 1 kávéskanál csípős fűszerpaprika, 1 kávéskanál majoránna, só, bors.
Elkészítése:
Összegyúrjuk a darált húst az apróra vágott vöröshagymával, az átnyomott fokhagymával, liszttel, sóval, borssal, majoránnáva... |
|
|
|
|
|
|
|
...
2 egész tojást
1/2 kg liszttel,
1 deka cukorral,
1 csomag sütőporral,
1 deci tejfellel,
1/2 csomag vanilincukorral,
12 deka vajjal
jól összegyúrunk, és hideg helyen pihentetjük. Nagyobb tepsibe téve három réteg tésztát teszünk, egyik rétegre szeletelt és fahéjjal megszórt almát, a másik rétegre pedig valamilyen gyümölcsízt kenün... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
200 g liszt, 1 evőkanál sütőpor, 1 csipet só, fél teáskanál fahéj, fél teáskanál gyömbér, 200 ml tej, 125 ml méz, 100 ml erős fekete tea főzet, 100 ml olaj, 1 db tojás, 1 csomag vaníliás cukor.
Elkészítése:
Egy edénybe keverjük össze a lisztet, sütőport, sót, fahéjat, gyömbért és a vaníliás cukrot. Egy másik keverő edénybe tegyük a tojá... |
|
|
|
|
|
|
|
A Mont Liban egy étterem Brüsszelben, ahol péntek este vacsoráztunk.
Zoli a munkájának köszönhetően sok mediterrán (arab) ország ügyintézőjével kerül(t) kapcsolatba. Ezek közül az egyik a jordán katonai attasé, aki néha terhére is van az embernek, annyit szeret beszélni. Az eltelt egy évben sikerült vele jó kapcsolatot kialakítani, és már korábban szólt Zolinak, hogy - ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
30 dkg csirkemellfilé, 20 dkg alma, 1,5 zsemle, 1 tojás, 1 kisebb vöröshagyma, olaj, zsemlemorzsa, tej, borsikafű, só.
Elkészítése:
A csirkét daráljuk le, az almát gyaluljuk szálasra, a hagymát vágjuk apróra. A zsemlét áztassuk tejbe és csavarjuk ki. A ledarált húshoz keverjük hozzá az almát, a hagymát, a zsemlét és a tojást. ĺzesítsük b... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
250 g omlós tészta, 5 db körte, 20 dkg barnacukor, 1 db vaníliarúd, 4 db tojás sárgája, 2 dl tejszín, 2 dl fehérbor.
Elkészítése:
Az omlós tésztához: 20 dkg lisztet tegyünk egy keverőtálba, daraboljunk bele 15 dkg jéghideg vajat, kevéske sóval ízesítsük. Morzsoljuk össze, majd pár evőkanál hideg vízzel dolgozzuk el. Gyúrjuk jól össze, ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (8 személyre):
20 dkg rizs, 4 dl tej, só, 15 dkg porcukor, 6 dkg margarin, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás, 5 dkg mazsola, 1 citrom lereszelt héja, a tepsi kikenéséhez margarin, zsemlemorzsa, a tálaláshoz kész vaníliaöntet.
1. A rizst lábasba töltjük. Annyi forrásban levő vizet öntünk alá, amennyi éppen ellepi, és kevergetve főzzük. Közben a tejet... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
25 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 20 dkg marcipánmassza, 1 teáskanál őrölt kardamom, 1 csipet őrölt szerecsendió, 4 db tojás, 15 dkg dió, 25 dkg liszt, 3 evőkanál étkezési keményítő, 3 teáskanál sütőpor, 3 egész körte.
Elkészítése:
Tegyük egy keverőtálba a szobahőmérsékletű vajat, adjuk hozzá a cukrot, a van... |
|
|
|
|
|
|
|
Sajtos masni
Hozzávalók kb. 16 darabhoz:
20 dkg liszt+a tepsihez
10 dkg margarin+ a kenéshez
2 dl tejföl
2 dkg élesztő
1 evőkanál ecet
20 dkg óvári sajt
Előkészítés: A sajtot lereszeljük. A sütőt 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészít... |
|
|
|
|
|
|
|
Milyen cserepes virágot állítsunk lépcsőházba, munkahelyre, irodába, szállodákba, kiállítási termekbe?
Lépcsőházba, munkahelyre, irodába, szállodákba, kiállítási termekbe kiválóan alkalmas a Ficus benjamina, kislevelű, csüngő levelű fikusz. Bár rokonságban áll a szobafikusszal, de könnyedebb, levelei rövid levélnyélről csüngenek a lehajló ágakról. Szobanövényként maximum... |
|
|
|
|
|
|
|
Az egészséges táplálkozási szokások elsajátításában, majd a minta bevésődésében és életformává alakulásában alapvetően fontos szerepet játszik a családi gyakorlat, az otthoni minta; ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni az iskola, illetve a kortársak befolyásoló szerepét sem.
A napi étkezések közül a szakemberek a legfontosabbnak a gyakran elhanyagolt reggelit tart... |
|
|
|
|
|
|
|
Érmihályfalva téglagyártás
A TÉGLAGYÁR
Mindenek előtt köszönetet szeretnék mondani segítőtársaimnak, hiszen nélkülük nem vethettem volna papírra ezt a gyártörténetet.
Egyik adatközlőm Muresán Sándor, aki itt dolgozta le a maga 42 évét. Gyermekként már szenet tört, majd nyerstéglát szállított a kemencéhez, ahol be- és kirakással foglalkozott. 1960-tól ,,sl... |
|
|
|
|
|
|
|
... Sajtos masni
Hozzávalók kb. 16 darabhoz:
20 dkg liszt+a tepsihez
10 dkg margarin+ a kenéshez
2 dl tejföl
2 dkg élesztő
1 evőkanál ecet
20 dkg óvári sajt
Előkészítés: A sajtot lereszeljük. A sütőt 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A lisztből, a tejfölben elkevert élesztővel, az ecettel és ízlés... |
|
|
|
|
|
|
|
... Igaz történet, Tomcat nyomán
A helyszín: a tapolcai harckocsizók lőtere. A gyakorlótér közvetlen tőszomszédságában, ne kérdezzétek, miért, egy elmegyógyintézet működött. Az ápoltak szentül hitték, hogy odakint háború folyik, hiába próbálták nekik megmagyarázni az ápolók az ellenkezőjét, és a kórház által a Néphadsereg - mert akkoriban még az volt - vezetése felé meg... |
|
|
|
|
|
|
|
Sertésszelet göngyölve
Hozzávalók: 40 dkg ( 4 szelet csont nélküli ) sertéskaraj, 6 dkg reszelt sajt, 4 evőkanál olaj, margarin vagy vaj, 2 csomag újhagyma a zöldjével, 8 db közepes sampinyon gomba, 1 zellergumó, 1 citrom, 2 evőkanál liszt, 1 - 2 dl fehérbor.
A sertésszeletet kikalapáljuk, félbevágjuk, sózzuk, borsozzuk és mindkét oldalát megszórjuk a reszelt ... |
|
|
|
|
|
|
|
Húsleves füstöltsonkás kenyérgombóccal
150 g kenyér (gombóchoz)
70 g liszt
hagyma
petrezselyem
metélőhagyma
100 g tiroli sonka (speck)
50 g szalámi
3 tojás
1,25 dl tej
húsleves
A 2-3 napos kenyeret vágjuk kockákra, áztassuk be... |
|
|
|
|
|
|
|
Története
A gombák az emberiség legősibb táplálékai közé tartoznak. Tudjuk például, hogy őskori elődeink vad gombákat fogyasztottak, a kínaiak pedig több ezer éve termesztik a shiitake-gombát, amelyet ma a piacon is megvásárolhatunk. A gombákat kedvelő görögök és rómaiak ismerték a tőkegomb... |
|
|
|
|
|
|
|
Az értelmiség elpusztítása Magyarországon
1. Bevezető
A II. Világháború alatt a szovjet propaganda megszórta Magyarországot - és ez szó szerint értendő - azokkal a szovjet fércmunkákkal, amelyek részben idézetek voltak Sztálin és Lenin elvtársaktól, de leginkább az újonnan berendezkedő, háború utáni helyzet magyarországi körvonalairól. Senki nem vette komoly... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók kb. 16 darabhoz:
20 dkg liszt+a tepsihez
10 dkg margarin+ a kenéshez
2 dl tejföl
2 dkg élesztő
1 evőkanál ecet
20 dkg óvári sajt
Előkészítés: A sajtot lereszeljük. A sütőt 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A lisztből, a tejfölben elkevert élesztővel, az ecettel és ízlés szerinti sóval lágy ... |
|
|
|
|
|
|
|
Története
Az eper (latinul Fragaria vesca) rendkívüli illatának köszönheti elnevezését. Amerikában, Ázsiában, no és Európa hegyes-dombos vidékein már az ókor elején ismert volt az eper vad őse, a vadon növő szamóca. Az ókori Rómában például szépségmaszkot készítettek belőle. Az erdei szamó... |
|
|
|
|
|