|
|
|
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztő, kevés cukor, 1 dl tej, 1 dl tejföl, 15 dkg vaj, 15 dkg juhtúró, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 egész tojás, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors és currypor; a tészta tetejére: 1/2 dl tej.
Elkészítés:
A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a cukrot, és felfuttatjuk. Közben a vajat szétm... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
12,5 dkg teljes búzaliszt, 2,5 dkg margarin, fél dl tej, 1 tojássárgája, 2 dkg méz, 1 dkg élesztő, 30 dkg aszalt gyümölcs (szilva, mazsola, alma, körte, narancshéj), 2,5 dkg dió, 2,5 dkg mogyoró, fahéj, szegfűszeg, gyömbér.
Elkészítése:
Az élesztőt a tejjel és egy kevés cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, az olvasztott, de nem f... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre): 8 felső csirkecomb, só, bors, 150 g lángolt kolbász, egy ágacska rozmaring, 2-3 szál kakukkfű, 8-10 zsályalevél, 15-20 citromfűlevél, 2 gerezd fokhagyma, 4 ek. olaj, 1,5 dl félszáraz fehérbor.
1. A felső combokat a bőr nélküli, belső oldalukon hosszában felvágjuk, kiemeljük belőlük a csontot, kissé kiverjük, besózzuk őket. A kolbászt héjának lehúzása ... |
|
|
|
|
|
|
|
Gyors sajtos pogácsa
1 kis pohár tejfölt, 1 kiskanál cukorral meglngyosítunk (nyugodtan gázon melegítheted), belemorzsolok öt dkg élesztőt. Míg megkel, fél kg lisztet, 25 dkg margarinnal, 1 kávéskanál sóval és 25 dkg reszelt trapista sajttal elmorzsolunk, majd a közepébe fészket teszünk. Ebbe tesszük az egy tojás sárgáját, 25 dkg túrót és a megfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk.... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók: 1 kg szarvashátszín, 6 gerezd fokhagyma, bors, 1 kávéskanál kakukkfű, borókabogyó, olívaolaj, 2 evőkanál mustár, áfonyalekvár, 2 dl vörösbor, 20 dkg erdeigomba-keverék, 4 adag zsemlegombóc.
Elkészítése:
A szarvashátszínt megtisztítjuk, a 3 gerezd lereszelt fokhagymával, borssal, kakukkfűvel, őrölt babérral, borókabogyóval és borsikafűvel ízesítjük,... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 4 dkg élesztő, 7 dkg cukor, 1 tojás, csipetnyi só, kevéske reszelt citromhéj, 1 csomag vaníliás cukor.
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk, majd a lisztbe öntjük. A cukrot, a citromhéjat, a tojást, a sót és a vaníliás cukrot is a liszthez adjuk, és az egészet jól összedolgozzuk. Legalább egy ó... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
Kb 4 db csirkecomb (de más hús is megfelel), só, őrölt bors,vegeta, fahéj, őrölt gyömbér és szerecsendió, méz, narancs, kevés olaj.
Elkészítés:
A húsokat metisztítjuk, megmossuk, majd sózzuk, borsozzuk, és a többi fűszerrel is bekenjük mindkét oldalát. Kevés olajat öntünk egy serpenyőbe, beletesszük a fűszerezett húst és kb félig megsütj... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
Kb 4 csomag kakaós Be-be keksz, kis gömbölyű babapiskóta, vaníliás pudingpor, tej, rumaroma, ráma, porcukor, ét tortabevonó.
Elkészítés:
A kekszek felét lerakjuk egy tálcára. A pudingot megfőzzük (ált egy nagy tálcához 2 zacskóval főzök meg) kevesebb tejben, mint amennyit a zacskóján ír, majd kihűtjük. Ezután belekeverjük a rámát és a po... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Szaggatott mézes
3 fél liter liszt 1 kévés kanál szódabikarbóna 2 ½ dl olvasztott méz diónyi vaj, fahéj szegfűszeg 2 tojás és tej az össze állításhoz, nyújtjuk, szaggatjuk és sütjük.
Mézes tészta öntve
5 tojássárgája 25 dkg cukor 5 dkg vaj 1 kanál kakaó egy kis fahéj szegfűszeg 7 kanál olvasztott méz ezt kikavarjuk habosra. A fehér... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
15 dkg lisztet,
1 csapott kávéskanál sütőport,
1 csomag vaníliás cukrot,
1 tojást,
6,5 dkg cukrot,
6,5 dkg margarint összegyúrunk,
kisodrunk, tepsibe rakjuk, és két evőkanál lekvárral megkenjük.
Tetejére:
10 dkg margarin,
10 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
2 evőkanál víz,... |
|
|
|
|
|
|
|
...
35 deka lisztet
20 deka vajjal vagy zsírral,
1 csomag sütőporral,
1 citrom levével,
3 evőkanál porcukorral és
3 tojás sárgájával jól összegyúrunk.
A tésztát félujjnyi vastagra nyújtva háromszög alakú darabokra vágjuk s az alább leírt töltelékkel megkenve, kiflikké sodorjuk.
Töltelék:
3 tojás fehérjét
25 d... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
1 tojássárgája,
15 dkg zsír,
10 dkg porcukor,
reszelt citromhéj,
40 dkg liszt,
1/2 csomag sütőpor,
kevés tej,
kakaópor,
baracklekvár.
A tojássárgáját a zsírral, a porcukorral és a citromhéjjal habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és annyi tejet, hogy jól gyúrható l... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
20 dkg vaj,
20 dkg liszt,
1/2 csomag sütőpor,
20 dkg túró,
kevés só,
lekvár.
A vajat a liszttel, amelyet előzőleg a sütőporral elkevertünk, a túróval és a sóval összegyúrjuk. Késhátvastagságúra kinyújtjuk, és háromszög alakú darabokra vágjuk. Az egyes darabokat lekvárral megkenjük, és összecsavarjuk. A ké... |
|
|
|
|
|
|
|
...
45 deka lisztet 1 csomag sütőporral, 15 deka zsírral, 2 egész tojással, 5 deka cukorral és kevés tejföllel összegyúrunk.
Baracknagyságú golyócskákat formálunk belőlük, melyeket egyenként nyújtva a következő töltelékkel töltjük: 15 deka cukrot, 1/2 csomag vanilincukrot 1 deci tejben elkeverünk és 18 deka őrölt dióval, 5 deka mazsolával tölteléksűrűre főzzük.
... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
1 doboz mirelit leveles-vajas tészta,
30 dkg szilvalekvár,
2 tojás,
kevés citromlé,
porcukor ízlés szerint.
A szilvalekvárra annyi citromlevet öntünk, hogy jó
pikáns legyen, majd összekeverjük. (Ha a lekvár nagyon
kemény, akkor még egy-két evokanál vizet is
hozzáönthetünk, és a lekvárt ki... |
|
|
|
|
|
|
|
...
1/2 kg lisztet,
1 csomag sütőport,
25 deka cukrot,
15 deka zsírt,
2 egész tojást és
1 csomag vanilincukrot
gyúrótáblán jól összegyúrunk. A tésztát két részre osztjuk, s az egyik részhez 3 szelet reszelt csokoládét gyúrunk. A tésztákat külön-külön félujjnyi vastagra nyújtjuk a kicsi pogácsavágóval kiszakítva, zsírozott tepsibe rakjuk. ... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
4 dkg mazsola
3 evőkanál almabor
3 evőkanál méz
1,5 kg alma
15 dkg vaj
fél kávéskanál őrölt fahéj
2 evőkanál sárgabaracklekvár
4 briós
1 dkg mandulaforgács
ELKÉSZÍTÉS
A mazsolát fél órára a borba áztatjuk. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivájjuk, és szeletekre vágjuk. A mé... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
15 dkg vegyes gyűmölcs (aszalt)
40 dkg omlós tészta
40 dkg ricotta sajt
20 dkg cukor
4 tojás
1 narancs
A díszítéshez:
1 narancs
2 evőkanál cukor
ELKÉSZÍTÉS
A díszítéshez hosszú vékony csíkokra vágjuk a narancs héját, majd 1 dl vízzel és a cukorral mély lábasba öntjük, felforra... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
70 dk finomliszt
3 dk élesztő
kb.3 deci víz
2 -2,5 dk só
Lehetőleg a tűzhely közelében, meleg helyen dolgozzunk! Az élesztőt belemorzsoljuk 0,5 deci langyos vízbe, és hozzáadunk 1 evőkanál lisztet.Meleg helyen langyos lábassal letakarva 15-20 percig kelesztjük a kovászt,míg fel nem fut.Az átszitált langyos lisztet tálba öntjük... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
90 dkg rétesliszt, 30 dkg margarin, 3 tojás, 6 dl tejföl, olaj, só.
Elkészítés:
A margarin kivételével összeállítjuk a tésztát. A margarint megolvasztjuk. A tésztát 3 felé vesszük. Elnyújtjuk vékonyra, majd megkenjük a megolvasztott margarin ráeső részével, és feltekerjük, mint a bejglit szoktuk. A kissé megdermedt tésztát kettő... |
|
|
|
|
|