|
|
|
... ******************************-
Hozzávalók: 60 dkg liszt
30 dkg áttört burgonya
2 dl tej
10 dkg zsír
3 dkg élesztő
1 tojás
Keményre összegyúrjuk, majd meleg helyen megkelesztjük. Kinyújtjuk, és összehajtogatjuk kétszer egymás után. Utána ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejét megvagdossuk, kiszaggatjuk, tojással bekenjük, sütjük.
#810... |
|
|
|
|
|
|
|
... liszttel. Kevés langyos vízzel elkeverve meleg helyen pihentetjük, majd belekeverjük a burgonyás lisztbe. Langyos vízzel kenyértésztává dagasztjuk. Szintén langyos helyen, ruhával letakarva megkelesztjük. A megkelt tésztát két részre osztjuk és tepsiméretűre kinyújtjuk. A tepsit megkenjük olajjal, kilisztezzük, kibéleljük az egyik tésztával. A kolbászt karikákra vágjuk, a sonkát f... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... pogácsa...
-------------------------
Hozzávalók: 60 dkg liszt
30 dkg áttört burgonya
2 dl tej
10 dkg zsír
3 dkg élesztő
1 tojás
Keményre összegyúrjuk, majd meleg helyen megkelesztjük. Kinyújtjuk, és összehajtogatjuk kétszer egymás után. Utána ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejét megvagdossuk, kiszaggatjuk, tojással bekenjük, sütjük. ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... LÁNGOS
Hozzávalók:
1 pohár tejföl
1 tojás
2,5 dl tej
2 evőkanál étolaj
3 dkg élesztő
1 só
1 kg liszt
A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt megkelesztjük benne, majd a tejfölt étolajat, sót, tojást hozzáadjuk, végül a lisztet. Simára keverjük és kellni hagyjuk.(kb. 1 óra).
Amikor megkelt, nyújtódeszkán kinyújtjuk, téglalap ... |
|
|
|
|
|
|
|
... közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük bele a kovászt és a tojásos keveréket. Jól kidolgozzuk, majd beleöntjük a megolvasztott zsiradékot, és még egyszer átdolgozzuk. Langyos helyen megkelesztjük, majd lisztezett deszkán gyengéden átgyúrjuk és kinyújtjuk. Sok minden készülhet belőle ezután, nem csak a mákos kiflik. Ehhez a kiflihez húsz dkg mákot cukorral és citromhéjjal összek... |
|
|
|
|
|
|
|
... felfuttatjuk. A tojások sárgáját, a cukrot, a margarint jól kikeverjük. Apránként hozzáadjuk a tejet és a lisztet, majd a fehérjék felvert habját, majd az élesztős tejet. Letakarjuk, megkelesztjük. Ezután kinyújtjuk, megszórjuk a darált dióval, és a levétől leszűrt befőttet elhelyezzük a tésztán. Feltekerjük, és előmelegített sütőben megsütjük.
#1979
2009. június 29. 1... |
|
|
|
|
|
|
|
... A lisztet összekeverjük a tojással, tejjel, sóval, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, majd a szőlőmagolajat.
A tésztát hólyagosra keverjük, és fél óra alatt meleg helyen megkelesztjük.
A megkelt tésztából 12 db gombócot formálunk, és olajjal kikent tepsire helyezzük.
Sütőpapírt is használhatunk helyette, de akkor a szilikonos fajtát válasszuk, különb... |
|
|
|
|
|
|
|
... Az élesztőt a tejben felfuttatjuk. A főtt áttört krumplival, a darált töpörtyűvel a tojássárgájával a sóval, tejföllel és a liszttel összegyúrjuk.
Letakarva 50 perc alatt megkelesztjük.
Utána enyhén lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk, bevagdossuk, megkenjük a tojással, majd kiszaggatjuk.
Előmelegített sütőben közepes lánggal 25-30 perc alatt kisütjük.... |
|
|
|
|
|
|
|
... Az élesztőt a tejben felfuttatjuk. A főtt áttört krumplival, a darált töpörtyűvel a tojássárgájával a sóval, tejföllel és a liszttel összegyúrjuk.
Letakarva 50 perc alatt megkelesztjük.
Utána enyhén lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk, bevagdossuk, megkenjük a tojással, majd kiszaggatjuk.
Előmelegített sütőben közepes lánggal 25-30 perc alatt kisütjük.... |
|
|
|
|
|
|
|
... pogácsa...
-------------------------
Hozzávalók: 60 dkg liszt
30 dkg áttört burgonya
2 dl tej
10 dkg zsír
3 dkg élesztő
1 tojás
Keményre összegyúrjuk, majd meleg helyen megkelesztjük. Kinyújtjuk, és összehajtogatjuk kétszer egymás után. Utána ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejét megvagdossuk, kiszaggatjuk, tojással bekenjük, sütjük. ... |
|
|
|
|
|
|
|
... egy kevés tejben felfuttatjuk
Átszitáljuk a lisztet, beleszórjuk a sót és a borsot. Beleöntjük az élesztős tejet, vizet, és az olajjal összedolgozzuk.
Langyos helyen megkelesztjük.
Feltét
A csirkemellet felcsíkozzuk, és kevés olajon megsütjük.
A tejfölt kikeverjük a mustárral, majonézzel és a gyros fűszerkeverékkel. A morzsolt k... |
|
|
|
|
|
|
|
... élesztőt egy kevés tejben felfuttatjuk
Átszitáljuk a lisztet, beleszórjuk a sót és a borsot. Beleöntjük az élesztős tejet, vizet, és az olajjal összedolgozzuk.
Langyos helyen megkelesztjük.
Feltét
A csirkemellet felcsíkozzuk, és kevés olajon megsütjük.
A tejfölt kikeverjük a mustárral, majonézzel és a gyros fűszerkeverékkel. A morzsolt kukoricá... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojássárgája
10 dkg margarin
1 cs vaníliás cukor
egy csipetnyi só
5 dkg mazsola
porcukor a tetejére
Elkészítés
Az élesztőt 2 dl édes tejben megkelesztjük. A puha margarint, a többi cukrot, a sót, a mazsolát, a vaníliás cukrot és a tojássárgákat habosra keverjük. Ezután tesszük bele a megkelesztett élesztőt, a lisztet, és annyi langyos tejet... |
|
|
|
|
|
|
|
... lekvár.
Elkészítés:
A lisztet egy 3 literes fazékba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntünk 2 dl langyos tejet, hozzámorzsoljuk az élesztőt 2 dkg cukorral és kissé megkelesztjük. Most a kovászhoz keverjük a 2 tojássárgáját, a sót, a többi tejet, és az egészet fakanállal 10-15 percig jól felverjük, vagy géppel bedagasztjuk. Egész gyenge, lágy tésztá... |
|
|
|
|
|
|
|
... szép sima lesz és hólyagokat vet.
A kidagasztott tésztába lassanként belekeverünk 50 g olvasztott vajat és ezzel is simára dolgozzuk. Lisztel megszórva és letakarva meleg helyen megkelesztjük.
Lisztezett deszkán három részre osztjuk, téglalapokat nyújtunk a tésztából. A cukrot a kakaóval összekeverjük, elosztjuk a lapokon és feltekerjük őket. Az egyes részeket kisodorjuk... |
|
|
|
|
|
|
|
... tészta.
Előmelegített, lisztezett deszkán két gombóc tésztát készítünk, egymástól kicsit távolabb tesszük, hogy a kelés során ne érjenek össze. Jól betakarjuk, és meleg helyen kb. fél óra alatt megkelesztjük.
Ezalatt a tepsit jól kikenjük az olvasztott margarinnal. A megkelt tésztát egy abroszon négyzet alakúra kihúzzuk (ha egy-két helyen kiszakadna, nem számít).
Ez... |
|
|
|
|
|
|
|
... tejben felfuttatjuk.Hozzáadjuk a liszthez a tojássárgával,
az olvasztott vajjal,és a rummal együtt.Fakanállal kavarjuk össze,majd addig gyúrjuk,míg szép sima lesz
Letakarva megkelesztjük.Ha megkelt akkor ujjnyi vastagságúra nyújtjuk,és kiszaggatjuk.
A közepét egy kicsit elvékonyítjuk,vagyis kis lyukat csinálunk bele.Ismét letakarjuk ,
és kelesztjük.Forró olajba... |
|
|
|
|
|