|
|
|
... alá, és a sütőben 30 percig sütjük.
2. A paradicsom héját eltávolítjuk, a húsát félbevágjuk, kimagozzuk, cikkekre vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, összevágjuk, a forró olajon megfuttatjuk. Rátesszük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, pár perc alatt összepirítjuk. A petrezselyemmel öszszeforgatjuk.
3. A krumplit kicsomagoljuk, felszeleteljük, a paradicsommal körítve (és í... |
|
|
|
|
|
|
|
... marhalábszár, 1-2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 dl vörösbor, 1 kg burgonya.
Elkészítése:
A megtisztított, apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát az olajon megfuttatjuk. A tűzről lehúzzuk, a pirospaprikával, a köménnyel meghintjük, és sóval ízesítjük. A tűzre visszatesszük, és a kockákra vágott húst beledobjuk. Gyakran kevergetve addig pirítjuk, amíg a hú... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 dl
vörösbor, 1 kg burgonya.
Elkészítése:
A megtisztított, apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát az olajon
megfuttatjuk. A tűzről lehúzzuk, a pirospaprikával, a köménnyel meghintjük, és
sóval ízesítjük. A tűzre visszatesszük, és a kockákra vágott húst beledobjuk.
Gyakran kevergetve addig pirítjuk,... |
|
|
|
|
|
|
|
... evőkanál tejszín, 1 csokor petrezselyem apróra vágva.
Elkészítése:
A húst tenyérnyi darabokra vágjuk, gyengén besózzuk, borssal fűszerezzük. A hagymát az olajon megfuttatjuk, majd a csirkét rádobjuk, és fehéredésig sütjük. A borsót rászórjuk, és egy kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Amikor már majdnem kész, a paprikát is beletesszük, ezzel éppen csak egye... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... Elkészítés:
1 dl vízben elkeverjük a kukoricalisztet, a mézet, a szójamártást, a paradicsomot és az ecetet. Felforraljuk, majd félretesszük.
Megforrósítjuk a 3 evőkanál olajat, megfuttatjuk benne a hagymát és a fokhagymát, majd 1-2 percig pároljuk a répát, a zöldpaprikát és a gombát.
A zöldségekhez keverjük az uborkát és ráöntjük a mártást. Óvatosan keverve ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
vaníliás cukor, fahéj, citrom-, narancshéj, mazsola, 1-2 kanál lekvár
Készíthetjük egyféle töltelékkel is, csak mákkal, vagy csak dióval.
Az élesztőt a langyos tejben megfuttatjuk, a lisztbe beleöntjük, a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk, hagyjuk egy órát kelni.
Elkészítjük a töltelékeket, ha mégsem maradt a beigliből. A legegyszerűbb, ha mindent szép... |
|
|
|
|
|
|
|
... héja
1 tojás
50dkg szilva
1 kávéskanál őrölt fahéj
a formázáshoz liszt
a tepsi kenésére margarin
az élesztőt a meglangyosított tejbe morzsoljuk, és megfuttatjuk 7 dkg cukorral és liszttel, majd minden összetevőjét robottal összedolgozzuk cipóvá.
A tésztát kilisztezett tepsibe nyújtjuk...
A szilvákat félbe vágva, kimagozva szép egyenlet... |
|
|
|
|
|
|
|
... belsőségeket megmossuk, letisztítjuk, összevágjuk. A zöldségeket meghámozzuk, megmossuk, a hagymát finomra, a répát és a gombát kockákra vágjuk.
Elkészítés:
1. A forró olajon megfuttatjuk a hagymát, rátesszük a zúzát és a szívet. Fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, és kevés víz aláöntésével lefedve pároljuk. Ha a víz elpárolog, pótoljuk.
2. Amikor a zúza ... |
|
|
|
|
|
|
|
... narancslikőr
a sütemény mellé 5 dl narancsszorbet
A díszítéshez:
mentalevelek
ELKÉSZÍTÉS
Az élesztőt és a cukrot 3 evőkanál vízben megfuttatjuk. A narancsot megmossuk, megszárítjuk, és a héját lereszeljük. A lisztet, a narancshéjat, a sót, 2 tojást és az élesztőt kézzel vagy robotgéppel meggyúrjuk, majd a maradék tojásokat is ... |
|
|
|
|
|
|
|
... lefejtjük, eldobjuk, majd a combokat a forgónál kettévágjuk, és enyhén besózva félrerakjuk. A hagymát megtisztítjuk, a kicsumázott paprikával együtt finomra aprítjuk, majd az olajon megfuttatjuk. A combokat hozzáadjuk, fehéredésig sütjük. A pirospaprikát rászórjuk, elkeverjük, és azonnal - nehogy megégjen - kb. 3 deci vízzel fölengedjük. A cikkekre vágott paradicsomot ... |
|
|
|
|
|
|
|
... vöröshagyma
só
bors
fokhagyma
1 csokor majoránna
1 csokor kakukkfű
1 csokor petrezselyem
1 szál friss rozmaring
olívaolaj
A hagymát kevés olívaolajon megfuttatjuk majd a zöldségeket hozzáadva megpirítjuk, hozzátesszük a paradicsomot, jól felforraljuk., fűszerezzük.
Ajánlható: melegen köretként birkához, sültekhez, hidegen ped... |
|
|
|
|
|
|
|
... vágva
babérlevél
fokhagyma
sáfrány
só
bors
kakukkfű
2,5 dl fehérbor
7,5 dl hal-alaplé
3 evőkanálnyi olívaolaj
A hagymát az olívaolajon megfuttatjuk, rétegesen belerakjuk a burgonyát, rá, az összetört paradicsomot, a halakat, majd a rákokat, a kagylót és a fűszereket. Ráöntjük a fehérbort és a hal alaplét. Felforraljuk és 15 p... |
|
|
|
|
|
|
|
... babérlevél, egy csokor petrezselyem. A bevert tojáshoz: 1 ek. ecet, 4 tojás.
1. A zöldségeket és a krumplit megtisztítjuk, majd kis kockákra daraboljuk.
2. Az olajon megfuttatjuk a sárgarépát, zellert és póréhagymát. 1,5 liter vízzel, sóval, borssal és a babérlevéllel felforraljuk.
3. Beletesszük a burgonyát és a szárzellert. Amikor a burgonya épp megpuhult, a... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojásra, 15 dkg margarinra, csipetnyi sóra, 1 kg sütőtökre, 1 nagyobb almára, 10 dkg porcukorra, 1 evőkanál mézre és 1 tojásra van szükségünk. Az élesztőt a langyos, cukros tejben megfuttatjuk, majd a liszttel, a tojással, a puha margarinnal és sóval lágy tésztává dagasztjuk. Két cipóba osztva langyos helyen a kétszeresére kelesztjük. Eközben a sütőtököt feldaraboljuk és megsütjük... |
|
|
|
|
|
|
|
... só
kevés tej
ízlés szerint baracklekvár, darált dió vagy mák a töltelékhez
kb. 10 dkg vaníliás porcukor
Elkészítés:
Az élesztőt a cukros tejben megfuttatjuk.
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, az élesztőt, a tejfölt és annyi tejet, hogy összeálljon.
Hagyjuk egy órát pihenni.
3 mm vastagra kinyúj... |
|
|
|
|
|
|
|
... vaj, 1 db zsemle, 2 db tojás, 1 l víz, kapor, zsemlemorzsa
Elkészítése:
Felteszünk vizet forrni a gombócnak. Egy edénybe kevés vajat, majd zöldbabot rakunk, és megfuttatjuk. Vizet öntünk hozzá. A fogasfilét apróra vágjuk. A zsemlét tejszínbe áztatjuk, a kaprot szintén apróra vágjuk. A keverőtálba tesszük a fogast, a fokhagymát, a zsemlét, a tojást, a lisztet... |
|
|
|
|
|
|
|
... finomliszt, 2 dl tejszín, kb. 1 liter húsleves, só, őrölt bors; a tetejére: 4 szelet kenyér, 10 dkg parmezán sajt.
1. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk, az olvasztott vajon megfuttatjuk. A lisztet rászórjuk, fél percig pirítjuk, a tejszínnel és a húslevessel felengedjük.
2. Kis lángon 20 percig forraljuk. A kenyerek héját levágjuk, majd a szeleteket a sajttal... |
|
|
|
|
|
|
|
... hűlt, nagyon apróra összevágjuk. Közben megmossuk, megtisztítjuk a zöldségeket. A pórét finomra, a paprikát, a paradicsomot apró kockákra vágjuk.
2. Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk benne a pórét, majd rátesszük a paprikát, a paradicsomot, sózzuk és borsozzuk. Belekeverjük a ketchupot és a hús főzőlevéből 1 dl-t. Felforraljuk, beletesszük az összevágott húst. A tűzről l... |
|
|
|
|
|
|
|
... elázzanak.
Ha a víz forrni kezd, sót teszünk bele, és kis adagokban kifőzzük a gnocchit. (Ha feljönnek a víz tetejére, egy forralás, és már szedhetjük is ki.)
Egy nagy serpenyőben megfuttatjuk a vajat, rádobjuk a zsályát (esetleg ebbe is tehetünk bazsalikomot, vagy más zöldfűszert, amit szeretünk), és erre szedjük ki a gnocchikat, majd kicsit átforgatjuk.
Ha szükség... |
|
|
|
|
|
|
|
... órára beáztatjuk. Közben
a zöldségeket is megtisztítjuk, megmossuk. A vörös- és fokhagymát apróra,
a gyökérzöldségeket hasábokra vágjuk.
Elkészítés:
2. A hagymát megfuttatjuk 1 ek. forró olajon, majd rátesszük a körmöket, és bőven felengedjük vízzel. Kíméletesen főzzük, ha kell, pótoljuk a vizet.
3. Amikor a köröm félpuha, beletesszük a babot, ha kell, meg... |
|
|
|
|
|