|
|
|
Hozzávalók 4 személyre:
1 tojás, 5 dg margarin, 5 evőkanál cukor, csipet só, 35 dg liszt, 10 dg darabolt dió, 5 dg mazsola, tej, 4 dl tejszín, 10 dg étcsokoládé.
Elkészítése:
A tojások sárgáját a cukorral, sóval habosra keverjük. Hozzáadjuk az olvasztott margarint és fokozatosan a tejet, lisztet úgy, hogy sűrű csomómentes maszszát kapjunk. Lazán hoz... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
12,5 dkg teljes búzaliszt, 2,5 dkg margarin, fél dl tej, 1 tojássárgája, 2 dkg méz, 1 dkg élesztő, 30 dkg aszalt gyümölcs (szilva, mazsola, alma, körte, narancshéj), 2,5 dkg dió, 2,5 dkg mogyoró, fahéj, szegfűszeg, gyömbér.
Elkészítése:
Az élesztőt a tejjel és egy kevés cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, az olvasztott, de nem f... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (kb. 12 szelethez): 12-13 dkg vaj vagy margarin, 7-8 dkg tejes tortabevonó, 17-18 dkg csokoládés gabonapehely, 5 dkg darált mandula, 50 dkg málna, 36 g színtelen zselatin, 5 dl tejszín, 5 dl joghurt, 1 zacskó vaníliás cukor, 10 dkg kristálycukor, 1 citrom leve, 1,5 dl krémföl, a forma kikenéséhez olaj, a díszítéshez limett- vagy citromkarikák, citromfű és csokoládéforgác... |
|
|
|
|
|
|
|
... ek. pulykafűszersó, 2 ek. olaj, 1 nagy fej hagyma, 4-6 gerezd fokhagyma, 0,5 dl száraz fehérbor, 100 g gouda/trappista/eidami sajt, 100 g füstölt sajt (karaván, oázis), 30 g vaj/margarin, 3 ek. liszt, 3 dl húsleves (kockából), 1 dl tejföl, só, őrölt fehér bors, szerecsendió, 1 dl tejszín, néhány fodros salátalevél, 1 szelet piros húsú paprika.
1. A sütőt előmelegítjük 1... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... (4 személyre): 25 dkg sárgarépa, 25 dkg póréhagyma, 25 dkg brie vagy camembert sajt, 5 dkg trappista sajt, 8 dl zöldségerőleves, 2 dl tejszín, 5 szelet toastkenyér, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 2 evőkanál liszt, só, bors, a tepsi kikenéséhez margarin.
1. A lekapargatott, megmosott sárgarépát hasábokra, a pórét karikákra vágjuk. A levesben kb. 2 percig főzzük, majd leszűrjük ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
0,5 kg csontos csirkemell, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg zellergumó, 1 gerezd fokhagyma, 1 púpozott evőkanál liszt, 4 dkg margarin, 1 dl tejszín, 2 db tojássárgája, 1 citrom leve, 1 csokor petrezselyem, őrölt bors, csipetnyi tengeri só.
Elkészítése:
Megtisztítjuk és hasábra vágjuk a zöldségeket, és... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 paprikához):
12,5 dkg tehéntúró, 1 közepes fej hagyma, 12-15 szál metélőhagyma, 12,5 dkg juhtúró, 12,5 dkg lágy margarin, 1 kk. mustár, 1 púpos kk. pirospaprika, 1 kk. mustár, 1 púpos kk. pirospaprika, 1 kk. paprikakrém, 1 mk. őrölt köménymag, 4 ek. sör, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, 4 nagyobb, húsos paprika.
1. A tehéntúrót szitán vagy (kétszer) krum... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
600 g vegyes darált hús, 50 g margarin, 3 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál édesnemes fűszerpaprika, 1 kávéskanál csípős fűszerpaprika, 1 kávéskanál majoránna, só, bors.
Elkészítése:
Összegyúrjuk a darált húst az apróra vágott vöröshagymával, az átnyomott fokhagymával, liszttel, sóval, borssal, majoránnáva... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
25 dkg margarin, 25 dkg háztartási keksz, 10 dkg kakaópor, 5 dkg mazsola, 1 db tojás.
Elkészítése:
Törjük igen apróra a háztartási kekszet, de ne daráljuk. A 25 dkg margarint melegítsük fel, a forrás kezdetekor keverjük hozzá a cukrot és a kakaóport. A keveréket hagyjuk 1 percig forrni. Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a tojást és a ma... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
1 szikkadt zsemle, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek. vaj/margarin, egy csokor petrezselyem, 80 g csirkemáj, 1 kisebb tojás, fél kk. morzsolt majoránna, 2 ek. zsemlemorzsa, só, bors, 150 g sárgarépa, 200 g cukkini, 150 g vajbab, egy csokor újhagyma, 300 g zöldborsó, 1 ek. olaj, 1,2 liter húsleves (kockából).
1. A májgal... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg fejes káposzta, 50 dkg mélyhűtött fejtett bab, 2 fej vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, egy csomó leveszöldség, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 2-3 evőkanál olaj, só, bors, köménymag, a díszítéshez friss zellerzöld.
1. A vöröshagymát megtisztítjuk, és négyfelé vágjuk. A megtisztított, megmosott leveszöldséget kock... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
5dkg liszt
5dkg margarin
05dl főző tejszin
1 csipet só
1 csipet cukor
1dl fehérbor
Világos rántást készítek (lassú tűzön , kevergetés mellett felolvasztom a margarint, amikor
elkezd gyöngyözni, rászórom a lisztet és kevergetem, amíg rózsaszín kezd lenni), akkor
felöntöm bő fél liter tejszinnel és ... |
|
|
|
|
|
|
|
... fehérjét 20 dkg cukrot gőz felett felverünk. Melegen a tészta tetejére kenjük
20 dkg cukrot 5 kanál tejet sűrűre főzünk 2 evőkanál kakaót, keverünk közzé és még 10 dkg vajat vagy margarint, ha felolvadt langyosan a habra simítjuk.
Rigó Jancsi
25 liszt 5 dkg zsír 5 dkg cukor 1 k. Kanál szalagári 1 e. kanál kakaó kevés tejjel össze ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
1 dl margarin vagy vaj,
2 dl méz,
2 db tojás,
3 dl finomliszt,
1/2 teáskanál szódabikarbóna,
1/2 teáskanál sütőpor,
1/2 teáskanál só,
1/2 teáskanál őrölt fahéj,
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió,
3 dl finomra metélt hámozott alma,
2 dl finomra aprított, kimagozott datolya,
1 dl mazs... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
15 dkg vaj vagy margarin
25 dkg porcukor
1/2 csom. sütőpor
1 csom. vaniliacukor
reszelt citromhéj
rum aroma
4 egész tojás
75 dkg liszt
Az olvasztott vajat vagy margarint a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a valiliát, a sütőport,a
4 tojást, ezután hozzádolgozzuk a lisztet.
Viszonylag ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
15 dkg lisztet,
1 csapott kávéskanál sütőport,
1 csomag vaníliás cukrot,
1 tojást,
6,5 dkg cukrot,
6,5 dkg margarint összegyúrunk,
kisodrunk, tepsibe rakjuk, és két evőkanál lekvárral megkenjük.
Tetejére:
10 dkg margarin,
10 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
2 evőkanál víz,... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
10 dkg margarin vagy vaj,
10 dkg cukor,
10 dkg méz,
2 egész tojás,
20 dkg liszt,
1 dkg szalalkáli,
1/2 kk gyömbér,
szegfűszeg és fahéj,
5 dkg cukrozott narancshéj,
kevés zsemlemorzsa.
Kerek vagy hosszúkás formát választunk, amit zsiradékkal kikenünk, zsemlemorzsával beszórunk. A v... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
40 dkg liszt,
25 dkg margarin,
2 kanál porcukor,
2 dkg élesztő,
4 tojás,
50 dkg porcukor,
15 dkg dió.
Az élesztőt kevés tejjel megkelesztjük, majd a 4 tojássárgájaval tésztát gyúrunk. 3 cipót formálunk belőle, és fél óráig pihentetjük. A porcukrot a 4 tojás fehérjével kemény habbá verjük. A cipókat kinyúj... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
35 dkg rétesliszt,
15 dkg margarin,
1dkg élesztő,
10 dkg cukor,
só,
reszelt citromhéj,
2 tojás,
kevés rum,
szilvalekvár vagy máktöltelék.
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és az élesztővel. Belekeverjük a cukrot, a sót, a citromhéjat, a két tojást, és annyi rumot adunk hozzá, hogy jól nyújtható tés... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
30 dkg liszt
25dkg margarin
2 evőkanál 10 %-os ecet
4 evőkanál víz
kevés só
porcukor
Elkészítés:
Az összetevőket kézzel jól összegyúrni, egy éjszakán keresztül pihentetni. Pihentetés után kinyújtani 4-5 mm vastagra, kb. 5 centis kockákra vágni, közepére 1 db kimagozott meggyet, diót vagy kemény le... |
|
|
|
|
|