|
|
|
... dkg darált hámozott mandula, 25 dkg fekete szőlő, 21 g színtelen zselatin, 75 dkg félzsíros tehéntúró, 4 ek. citromlé, 0,75 dl ásványvíz, 3 evőkanál porcukor, 2,5 dl tejszín, 2 dkg mandulapehely, a nyújtáshoz liszt, a forma kikenéséhez margarin és liszt.
1. A lisztet a sóval, cukorral, tojással, a feldarabolt vajjal, a mandulával és 4-5 evőkanál hideg vízzel összegyúrju... |
|
|
|
|
|
|
|
... készíthető. Ennek elsősorban Franciaországban vannak nagy hagyományai, helyi különlegesség a hajdinamézzel ízesített sör.
Mandulás hajdinakása
Hozzávalók: 80 g vágott mandulapehely, 200 g hajdinamag, 5 dl zöldségleves, 1 gerezd fokhagyma, 1 kisebb hagyma, 1 db zöldpaprika, olívaolaj, só
Elkészítése: A sütőt 170 fokra előmelegítjük. A mandulát egy kisebb ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
50 dkg mélyhűtött tonhal, kb. 1 kk. só, 0,5 dl olívaolaj, 3-4 gerezd fokhagyma, 0,5 dl víz, 1 dl száraz fehérbor, a tetejére: 4 dkg vékonyra vágott mandula (mandulapehely), egy csokor petrezselyem.
A tonhalat fagyottan besózzuk, tepsibe fektetjük, az olívaolajat aláöntjük. Az apróra vágott fokhagymagerezdeket is rá-, illetve köré szórjuk. Ezután ... |
|
|
|
|
|
|
|
... vaj/margarin, 25 dkg porcukor + a szóráshoz, 1 vaníliás cukor, 1 kg tehéntúró, 12,5 dkg tejszínkrém, 2 citrom, 4 tojás, 2 vaníliás pudingpor, 1,2 kg alma, 8 dkg sárgabaracklekvár, 10 dkg mandulapehely, néhány citromfűbóbita.
A lisztet elkeverjük a porcukorral és a sóval. A vajat/margarint a tojással együtt a liszthez adjuk, és a robotgéppel összedolgozzuk. Munkalapra b... |
|
|
|
|
|
|
|
|
* 1/2 kg brokkoli
* 1 közepes fej lilahagyma
* 2 ek kapribogyó
* 1,5 ek vörösborecet
* 3 ek olívaolaj
* 3 ek mandulapehely (szeletelt mandula)
* só
* frissen őrölt fekete bors
1. A brokkolit rózsáira szedjük ... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 10 dkg liszt, 15 dkg darált mandula, 1,5 tk. sütőpor, 20 dkg Nutella, 30 dkg tortabevonó, 30 dkg hideg vaj, 25 dkg ribizlilekvár, 2,5 dl tejszín, 10 dkg mandulapehely.
A tojások fehérjét 3 ek. vízzel kemény habbá verjük, és közben beleszórjuk a kétféle cukrot. Egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat, majd beleforgatjuk a darált manduláva... |
|
|
|
|
|
|
|
... félgrízes liszt, 3 dkg élesztő, 8 dkg porcukor a tésztához, 10 dkg porcukor a mázhoz, 2,5 dl langyos tej, 5 dkg vaj, 3 tojás, 5 dkg marcipán, fél ek. só, 1 tojásfehérje, 2 ek. rum, 3 ek. mandulapehely, olaj a sütéshez.
A liszt közepébe mélyedést nyomunk, belemorzsoljuk az élesztőt, s kevés cukorral, tejjel és liszttel kovászt készítünk belőle. Kb. negyed óra múlva hozz... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (26 cm-es formához):
30 dkg fi nomliszt, 25 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 1 tojás; a töltelékhez: 75 dkg alma, 1 citrom leve, fél tk. őrölt fahéj, 5 dkg mandulapehely (vagy darált dió), 5 dkg mazsola, 5 dkg darált földimogyoró, 2 ek. baracklekvár, 4 ek. porcukor; máz: 4 cl cseresznyepálinka, 2 ek. porcukor.
Az átszitált lisztet összedolgozzuk a cukorr... |
|
|
|
|
|
|
|
Meggyes piskóta mandulakéreggel
Hozzávalók:
A tepsi kikenéséhez: Rama
A tetejére: 2-3 maréknyi cukor; 10-15 dkg mandulapehely
Töltelék: 3/4 kg meggy
A piskótához: 13 ek cukor; 13 ek liszt; fél csomag sütőpor; 13 db tojás
Elkészítése:
A tepsit kikenjük Ramával, beleszórjuk a cukrot és a mandulapelyhet. A tojásokat... |
|
|
|
|
|
|
|
... zacskó vaníliás cukor és sütőpor, 9 tojás, 50 dkg liszt, 2 dl tej, 175 g tejföl, 1 zacskó vanília ízű pudingpor (főzős), 40 dkg marcipánmassza, 1 tojássárgája, 5 dkg szárazon pirított mandulapehely
Elkészítés:
A meghámozott, cikkekre vágott almákat meglocsoljuk citromlével. A puha margarint kikeverjük 20 dkg cukorral, a vaníliás cukorral meg a sóval, és beledolgozunk 4 t... |
|
|
|
|
|
|
|
... vaj, 1 zacsk vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 5 tojás, kb. 23 dkg liszt, 8 dkg étkezési keményítő, 1 zacskó sütőpor, 20 dkg ribizli- vagy málnalekvár, 10 dkg szárazon pirított mandulapehely, csipetnyi só, margarin
Elkészítés:
A pudingport 8 dkg cukorral és fél liter tejjel elkészítjük a szokott módon. Hűlni hagyjuk, aztán előkanalanként 25 dkg puha vajba dolgozzuk.... |
|
|
|
|
|
|
|
... 1,5 dl tej, 15 dkg darált dió, fél dl rum, 30 dkg piskótakorong, kb. 5 dkg mazsola, 15 dkg ribizlilekvár, 20 dkg ét tortabevonó,
- a díszítéshez: 15 dkg málna, 2 ek. pirított mandulapehely
Elkészítés:
A vajat krémesre keverjük a tojássárgákkal és a cukorral, majd beledolgozzuk a tejet, a diót és a rumot. A piskótákat összetörjük, és a masszába vegyítjük. Végül belef... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojás,
50 dkg liszt,
2 dl tej,
175 g tejföl,
1 zacskó vanília ízű pudingpor (főzős),
40 dkg marcipánmassza,
1 tojássárgája,
5 dkg szárazon pirított mandulapehely
Elkészítés:
A meghámozott, cikkekre vágott almákat meglocsoljuk citromlével. A puha margarint kikeverjük 20 dkg cukorral, a vaníliás cukorral meg a sóval, és beled... |
|
|
|
|
|
|
|
... marcipánmassza
10 dkg darált mandula
10 dkg liszt
5 dkg porcukor
1 tojás
2 ek Amaretto (fűszeres mandulalikőr)
Kenéshez:
1 tojássárga
mandulapehely
Elkészítés:
A marcipánt felkockázzuk és összegyúrjuk a liszttel, darált mandulával, tojással, porcukorral és a mandulalikőrrel.
A tésztából diónyi gomb... |
|
|
|
|
|
|
|
... 150 g aszalt sárgabarack*
· 80 g kandírozott papaja*
· 60 g kandírozott citromhéj
· 120 g kandírozott narancshéj
· 1 ek rum
· 120 g mandulapehely
· 2 tk vaníliakivonat
· 3 ek víz
· 1 citrom reszelt héja
Kovászhoz:
· 200 g rétesliszt
· 15 g szárított élesztő
· 150 ml t... |
|
|
|
|
|
|
|
... hozzávalók 3 főre
* 250 g cukrozott gesztenyemassza
* 2 ek habtejszín
* 50 ml rum
* 60 g aszalt sárgabarack
* 3 ek durvára vágott mandulapehely
elkészítés
1. A sárgabarackot 1,5 dl vízben pár percig főzzük, lehúzzuk a tűzről, lefóliázzuk és 1 órán át állni hagyjuk.
2. Leszűrjük a me... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
2 tojás, 20 dkg kristálycukor, 1 l író, 35 dkg sima liszt, másfél zacskó sütőpor, 15 dkg mandulapehely, 1 ek. őrölt fahéj, 1 l tejszín.
A 2 tojást kikeverjük a kristálycukorral, hozzátesszük az írót és a lisztet, amelyben előzőleg elkevertük a sütőport. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Tetejét megszórjuk fahéjjal és mandulapehellyel. Előmel... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojás
27-28 dkg liszt
14 dkg Koronás Porcukor
csipetnyi só
15 dkg vaj
1 zacskó (6 g) szárított, felaprított narancs
késhegynyi őrölt gyömbér
5 dkg mandulapehely
a nyújtáshoz liszt
sütőpapír
folpack
Elkészítés:
1. A mundulát szárazon aranybarnára pirítjuk, kihűtjük és finomra ledaráljuk.
2. A tojást ... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg sütésre alkalmas édesítőpor, 4 tojás, 30 dkg + 1 tk. liszt, 4 dkg étkezési keményítő, 3 csapott tk. sütőpor, 6 ek. tej, 1 tk. kakaópor, 1 csapott tk. mézeskalácsfűszer, 1 ek. mandulapehely, csipetnyi só; a kikenéshez margarin.
Az étcsokoládéból 5 dkg-ot meleg vízfürdőben megolvasztunk 1 dkg kókuszzsírral. A vajat 11 dkg édesítőszerrel meg a sóval krémesre keverjük, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... narancs reszelt héja, 8 tojás, só, 15 + 15 dkg finomított kristálycukor, 30 dkg vaj/margarin, 5 ek. rum; a díszítéshez: 10 dkg sárgabaracklekvár, 20 dkg tortabevonó étcsokoládé, 10 dkg mandulapehely.
A mazsolát leöblítjük, a cukrozott citrushéjakkal együtt finomra vágjuk, majd összekeverjük 2 ek. liszttel. 20 dkg lisztet elvegyítünk étkezési keményítővel, a fűszerkeveré... |
|
|
|
|
|