|
|
|
EGYSZERÛ GASPACHO
Hozzávalók 4 személyre: 6-7 paradicsom, egy uborka, négy zöldpaprika (lehetőleg több színből), egy hagyma, két gerezd fokhagyma, négy kanál olaj, egy kanál borecet, 15 dkg szikkadt kenyér vagy prézli, kevés pirospaprika, só, bors, tálaláskor 1 evőkanál finomra vágott zellerlevél vagy zöldpetrezselyem.
A zöldségféléket (és ... |
|
|
|
|
|
|
|
... elkészítéséhez felforraljuk a tejet, és beletesszük a többi hozzávalót. Fakanállal jól összekeverjük, hogy a vaj csomómentesen tudj... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...
Oroszkrém torta
Hozzávalók:
tésztához:
5 db tojás
20 dkg liszt
25 dkg cukor
1 cs. Vaníliáscukor
1 cs. sütőport
5 ek. Víz
3 ek. Étolaj
Előmelegített sütőben 150 C°-on kb. egy óráig sütjük.
Krém:
2 cs. Vaníliás pudingpor
6 dl tej
10 dkg cukor,
7 dl tejszín,
porcukor,... |
|
|
|
|
|
|
|
... tortabevonó
2-3 evőkanál étolaj
A díszítéshez:
mandulaforgács
A hozzávalókat összedolgozzuk, hogy nyújtható tésztát kapjunk, majd 6 egyenlő részre osztjuk. Két lapot kinyújtunk 20×35 cm nagyságúra. Ugyanilyen méretû tepsi lisztezett tetején 175 fokon külön-külön megsütjük. A többi lapot is kinyújtjuk, és megtöltjük a következő tö... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... túrót, és így tovább. A felső réteg ismét túró legyen. A tetejére babapiskótát rakunk. Lezárjuk a formát és betesszük a hűtőszekrénybe. Kb. 1 óra múlva kivesszük, ráfordítjuk a tálcára. Az alsó tetőt levesszük, így könnyen leemelhetjük a formát róla. A végén még díszíthetjük gyümölccsel és tejszínhabbal.
Túrótorta II.
Hozzávalók: 1/2; k... |
|
|
|
|
|
|
|
Kályha a csuklón
Közismert, hogy kezünk és alsó karunk jól közvetíti a hőt testünk és a külvilág között. Ezt aknázzuk ki például olyankor, amikor nagy kánikulában a csuklónkra engedett hideg vízzel hûtjük magunkat. Ugyanezen alapszik a Stanford egyetemen kifejlesztett, és Thermo-STAT névre keresztelt új orvosi eszköz is. Az orvosi alkalmazáshoz le ki ... |
|
|
|
|
|
|
|
... kinyomjuk. Az üvegek aljára sót szórunk, erre ujjnyi vastagon uborkát, ismét sót, majd uborkát teszünk. Tetejére sót és tartósítószert szórunk.
Használat előtt több váltás vízben kiáztatjuk. Ízlésünknek megfelelő öntettel tálaljuk.
Almapaprika ecetesen
Hozzávalók: almapaprika, felöntőlé: 1 l vízhez 3 dl ecet, 3 dkg cukor, 3 dkg só, mustá... |
|
|
|
|
|
|
|
... málnát szokás egy tálcán egy rétegben a gyorsfagyasztóban gurulósra hűteni, és csak fagyás után zacskózni. A zöldségféléket vagy blansírozva előfőzve vagy a kívánt méretre darabolva fagyaszthatjuk le, mert a paradicsom kivételével kis savtartalmúak, ezért üvegben kevésbé tartósíthatóak, mint a gyümölcsök.
2. Aszalás
Lényege a lassú szárítás, amely során a... |
|
|
|
|
|
|
|
... tésztát nyújtsuk ki egyenlő vastagságúra. A kinyújtott tésztalapot egy hosszú pengéjű tortakéssel többször is emeljük meg, hogy elváljon a gyúródeszkától. Szükség esetén megszórhatjuk még egy kis liszttel. A tésztát nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra. Három különböző méretű kiszúróformával formázzunk azonos számú kerek, hullámos szélű tésztákat, és rakjuk ... |
|
|
|
|
|
|
|
... lezárjuk. Az üvegeket ne töltsük színültig, a gyümölcskészítmény fölött hagyjunk
3-4 centiméternyi hézagot. Az üvegekre jól záródó fedelet teszünk, és gőzölőfazékba állítjuk. A vizet addig melegítjük, míg lassan forrni kezd. Ekkor az üvegeket megfordítjuk, hogy az edények nyaka és az üveg fedele is csírátlanodjék.
Paradicsom-ivólé
Hozzávalók: p... |
|
|
|
|
|
|
|
... Gasztronómiai lexikon H-I-J
Habverés:
Többnyire a tojásfehérjét és a tejszínt szokás habbá felverni.
Tojásfehérjét csak tiszta edényben és tiszta habverővel verhetünk keményre. Mielőtt a tojáshab teljesen felverődik, tegyünk bele kevés cukrot, ezáltal jobb tartása lesz. Mind a tojásfehérje, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... csatos piskóta formát kibélelni folpakkal, a forma aljára piskóta tallért helyezünk,feketekávéba pici baileyst öntünk (baileys helyett lehet valami másfajta krémlikör is akár, vagy elis hagyhatjuk) a babapiskótát ezzel a kávés löttyel meglocsoljuk, hogy jól átázzon. Az első fagyiport kikeverve ráöntjük és kb fél órára mélyhűtőbe helyezzük. ha megdermedt lehet a következő port kika... |
|
|
|
|
|
|
|
... tésztához: 20 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 tojássárgája, 4 evőkanál
víz.
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Összegyúrjuk a tojássárgájával és
a vízzel, jól kidolgozzuk. Két cipóra osztjuk, és egy óráig hideg
helyen pihentetjük.
A töltelékhez: 40 dkg darált mák, 35 dkg porcukor, 2 dl víz, 1
vaníliás cukor, 3 tojássárgája, fél citrom leve, 5 dkg olvaszto... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Legényfogó (kiadós)
½ kg lisztet, 1 csomag sütoport, 25 deka cukrot, 20 deka margarin 2 egész tojást és 1 csomag vanillincukrot gyúrótáblán jól összegyúrunk. A tésztát két részre osztjuk s az egyik részhez 3 szelet reszelt csokoládét gyúrunk. A tésztákat külön-külön félujjnyi vastagra nyújtjuk s pogácsavágóval kiszakítva, zsírozott tepsibe rakjuk. A világo... |
|
|
|
|
|
|
|
... édesség.
Hozzávalók:
25 dkg babapiskóta, 15 dkg porcukor, 30 dkg vaj, 3 tojássárgája, 3 dkg kakaó, 20 szem magozott meggy, 0,5 dl rum, 3 dl tejszínhab.
A meggyet kimagozzuk, és beáztatjuk a rumba. A vajat és a tojássárgáját habosra verjük. Majd hozzáadjuk a kakaót, és a keményre vert habot. Beleforgatjuk a rumos meggyet. Egy üvegtál aljára a krémb&... |
|
|
|
|
|
|
|
... tetszés szerint durvára vágott natúr pisztácia, kókuszreszelék, csokoládédrazsék, cukorgyöngyök, 5 dkg porcukor, 1 tk citromléA piskótatésztát szétmorzsoljuk, majd két egyenlő adagra osztjuk. A tej tortabevonót és a fehér csokoládét durvára daraboljuk, majd külön-külön, forró vízfürdőben megolvasztjuk. A tortabevonóból keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit az egyi... |
|
|
|
|
|
|
|
... megtartsa. A külsejéhez valókat addig gyúrjuk, míg a cukor el nem olvad
benne, majd nedves kézzel 15 egyforma gombócot formálunk bel le. Két tenyerünk között egyenként kissé
ellapítjuk, a közepére egy kókuszos gombócot teszünk, majd újra összegömbölygetjük ugyanúgy, mint amikor
szilvásgombócot készítünk. Kókuszreszelékben megforgatjuk, végül h t szekrényben vagy ... |
|
|
|
|
|
|
|
... Hozzávalók: 1 közepes nagyságú hízott fiatal pulyka, 60-80 dkg darált sertéshús, 80 dkg gesztenye, 2 tojás, 12 dkg zsír, só, bors, 2 dl tejszín.
A gesztenyét megtisztítjuk, és egy kevés levesben vajjal megpároljuk, majd lehűtjük. A darált húst sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a tejszínt, és 1-2 tojással összegyúrjuk, majd hozzákavarjuk a gesztenyét. Közben a meg... |
|
|
|
|
|
|
|
... Elkészítése:
A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk ,kiolvasszuk,a zsírját leszűrjük róla.A szalonnazsírban felhevítjük a kaprot,hozzákeverjük a tejfölt,majd a kifőzött galuskát.megsózzuk,átforrósítjuk.
Tálra halmozzuk,vagy egyenesen a tányérokba tesszük,tetejére rámorzsoljuk a juhtúrót és meghíntjük a melegen tartott kisütött szalonnával.
Jó étvágyat hozzá!Nagy... |
|
|
|
|
|
|
|
... megmossuk, de nem hámozzuk meg. Mintha
rósejbnit sütnénk, úgy gyaluljuk vékony karikákra. A tojásokat sóval,
borssal felverjük, és a zöldséget először lisztbe mártva megforgatjuk
a fûszeres tojásban, majd ismét a szójalisztbe hempergetjük. A 180
fokos forró olajban ropogós-pirosra sütjük (5-7 perc), és leszûrve
tálra rakjuk. Nem szabad lefed... |
|
|
|
|
|