|
|
|
... gerezdekre vágjuk, majd a fokhagymával együtt a hús közé szórjuk.
2. Meglocsoljuk a húst az olajjal és a borral, alufólia alatt 30 percig pároljuk, majd fólia nélkül, a pecsenyelével locsolgatva aranybarnára sütjük.
3. A mártáshoz megreszeljük a kétféle sajtot. A vajban/margarinban világosra pirítjuk a lisztet. Apránként felöntjük a húslevessel, mérsékelt tűzön, folyamat... |
|
|
|
|
|
|
|
... kakukkfűvel ízesítjük és felöntjük a fele levessel és a borr... |
|
|
|
|
|
|
|
... és a zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát hasábokra vágjuk, és a megpirított húshoz adjuk. Babérlevéllel ízesítjük, majd felöntjük az erőlevessel és a vörösborral. Saját levével locsolgatva addig pároljuk, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ekkor a zöldségeket óvatosan kiemeljük a tepsiből, és félretesszük. Ezután a húst készre sütjük. A pecsenyelevet a liszttel és egy evőkanál tejf... |
|
|
|
|
|
|
|
... /Még jobb, ha egész éjszaka áll./ Közepes hőmérsékletű sütőben letakarva kb. 20 percig sütöm, majd a fóliát levéve további 15-20 percig ... |
|
|
|
|
|
|
|
... meglocsoljuk a húst a borral, hagyjuk elfőni, majd aláöntjük a szőlő levét, lefedjük-takarjuk, és puhára pároljuk.
Végül eltávolítjuk a ,,takarót", és saját levével locsolgatva pirosra sütjük.
A margarint vagy vajat felforrósítjuk, beledobjuk a félretett szőlőszemeket, és mérsékelt tűzön 2-3 percig pároljuk, fedő alatt melegen tartjuk.
A húst vágódeszká... |
|
|
|
|
|
|
|
... sózzuk, borsozzuk.
Megtöltjük gyümölccsel, és megtűzzük.
Sütőtálban forró olajon elősütjük, majd 2,5 dl húslevessel felöntjük.
Lefedve, a sütő alsó részén, gyakran locsolgatva 2 és fél órát sütjük.
A maradék húslevest és áztatóvizet a gyümölccsel együtt apránként hozzáadjuk.
Rövid ideig grillezve ropogósra sütjük a bőrét.
A sültet felszeleteljük... |
|
|
|
|
|
|
|
... forró olajjal leöntjük és előmelegített sütőben sütjük. Kb. 15 perc múlva a citrom levét és a fehérbort a húsra öntjük.
A tetejére fóliát borítunk és t... |
|
|
|
|
|
|
|
... pulykát, nagyon számítottam rá az elmúlt hetekben, hogy majd valahol valakinél ehetek belőle. De nem így történt, rokonaim és barátaim közül senki sem vette a fáradságot, hogy órákon át locsolgatva sütögesse az ökörnyi szárnyast. Megértem. Ám amikor guggolva kerestem az alsó polcon épen maradt tojásokat a közértben, és szemmagasságba került velem egy bevásárlókosárban ringatózó, m... |
|
|
|
|
|
|
|
... nyílást több hústűvel betűzzük, bevarrjuk.
3. A húst sütőedénybe fektetjük, aláöntjük a bort, lefedjük, 180 C-fokra előmelegített sütőben puhára pároljuk, majd a pecsenyelével locsolgatva pirosra sütjük (kb. másfél óra). Deszkára emelve 10-15 percig pihentetjük, aztán kihuzigáljuk belőle a hústűket-cérnát, és nem túl vékonyan felszeleteljük. Vegyes tavaszi salátát, burgonyasa... |
|
|
|
|
|
|
|
... kenjük meg vajjal, és helyezzük jénaiba vagy tepsibe. Alufóliával fedjük be, és süssük közepes lángon 1 órán át. Vegyük le róla a fóliát, és levével - ha kevés, akkor olvasztott vajjal - locsolgatva süssük ropogósra.
Amíg sül, készülhet a fokhagyma mártás. Ehhez a zúzott fokhagymát kevés olívaolajon pirítsuk meg, borsozzuk, gyengén sózzuk, vegül hintsük meg liszttel, és kever... |
|
|
|
|
|
|
|
... a félbevágott fokhagymát. Sóval, borssal fűszerezzük, és rászórjuk a zöldfűszereket. A zsiradékon megpirítjuk a húst, majd 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és a narancslével locsolgatva kb. 2 órán át sütjük (két ek. narancslét félreteszünk). A lekvárt összekeverjük a maradék narancslével, a mustárral és a cukorral, s kb. 5 perccel a sütés vége előtt a húsra kenjük. A mártás... |
|
|
|
|
|
|
|
... 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) kapcsoljuk. A húst tepsibe fektetjük, meglocsoljuk olajjal, ráöntjük a káposzta párolólevét, ha túl kevés, kicsi vízzel pótoljuk. A sütőben, gyakran locsolgatva 50-60 percig sütjük. Ha megsült kb. 15 percre alufóliával letakarjuk, majd felszeleteljük. A körethez a fokhagymát áttörjük. Megtisztítjuk a burgonyát, lereszeljük, és összekeverjük a liszt... |
|
|
|
|
|
|
|
... s a zsemlemorzsát is hozzáadjuk. A csirkecombok bőre alá töltjük, és a combokat tepsibe rakjuk. Olajjal meglocsoljuk, s előmelegített sütőben, közepes lánggal kb. 1 órán át sütjük (locsolgatva és ha kell, egy kevés vizet aláöntve). A karikákra vágott sárgarépát a vajon megfuttatjuk, aztán enyhén megsózzuk. Lefedjük, és kis lángon, kb. 10 perc alatt roppanósra pároljuk. A vége felé... |
|
|
|
|
|
|
|
... tej
szerecsendió
Elkészítés:
A csirkeszárnyakat megtisztítjuk, végeit levágjuk. Visszahúzzuk a csontról a húst, így kis combocskákat kapunk. A fűszerkeveréket hozzátesszük a mézhez, ezzel locsolgatva
készítjük el a szárnyakat.
A burgonyapüré természetesen forró tejjel készül a frissen megfőtt burgonyából, vajjal. A szerecsendiót ne... |
|
|
|
|
|
|
|
... zsineggel átkötözzük. A felforrósított olajon megforgatjuk, megsózzuk és kevés vizet aláöntve, lefedve előmelegített sütőbe tesszük. 220 C-on 30-35 perág pároljuk, majd fedő nélkül, locsolgatva még további 15-20 perc alatt megpirítjuk. A sütőből kivéve kihűtjük, majd hűtőben további 3-4 órán át, hűtjük. Tálalás előtt a zsineget eltávolítjuk, a húst vékonyan fölszeletelve tálra tes... |
|
|
|
|
|
|
|
... percig sütjük. A liba bőrét a combjánál több helyen megszurkáljuk. A sütőt lekapcsoljuk 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat), és a libát további 1 órát sütjük. Ha megbarnult, megfordítjuk, locsolgatva további 1,5 órát sütjük. A sütési idő lejárta előtt 10 perccel meglocsoljuk a libát 2 dl sós vízzel, és 260 C-fokon (gázsütő 6. fokozat) befejezzük a sütést. A libát letakarjuk alufóliáv... |
|
|
|
|
|
|
|
... megszórjuk a reszelt sajttal. A fólia segítségével, mint a bejglit feltekerjük, becsomagoljuk a fóliával, majd előmelegített sütőben tesszük. 25perc múlva a fóliát megbontva... |
|
|
|
|
|
|
|
... visszamaradt mézet a vörösborral és a mustárral összeforraljuk. Ezután a kihűlt páclében 2 napig érleljük a combot. Pácolás után a húst fűszerezzük, majd kb. 40 perc alatt - páclével locsolgatva - készre sütjük.
A mártáshoz előbb 3 marék rózsaszirmot veszünk és 2 órán át áztatjuk 5 dl felforralt vízben. Ezután a leszűrt levet összekeverjük a cukorral, hozzáadjuk a... |
|
|
|
|
|
|
|
... citromlevet, majd ezt a csirkére. Sózzuk meg, fedjük le és 8 órát hagyjuk a hűtőben. Néhányszor forgassuk meg.
Izzó faszénparázson, roston vagy grillben a paprikás páccal locsolgatva süssük ropogósra.
Tegyük előmelegített tálra, szórjuk meg mandulával, és az egészet borítsuk be arab kenyérrel, a pittával.
Sült csirkegombócok
Hozzávalók: 2 db c... |
|
|
|
|
|
|
|
... rajta.
Köréhelyezzük a megtisztított, négybe vágott vöröshagymát, fokhagymát, és egy
kevés borssal és köménymaggal megszórjuk. Kb. 2 dl vizet öntünk alá, és forró
sütőben - közbe-közbe locsolgatva - először megpároljuk, majd a folyadék
elpárologtatása után pirosra sütjük. A karajt a zsírból kiemelve, tálra téve
lecsepegtetjük, kihűtjük, majd felhasználásig... |
|
|
|
|
|