|
|
|
... kakaópor, fél csomag sütőpor. A töltelékhez: 20 dkg porcukor, 20 dkg darált mandula, 5 dkg reszelt csololádé, a kenéshez tej.
Elkészítés:
A vajat elmorzsoljuk a sütőporral elkevert liszttel, majd összegyúrjuk a tojássárgákkal, a cukorral és a kakaóporral. A tojásfehérjékből vert kemény habba óvatosan beleforgatjuk a mandulát, a reszelt csokoládét és a porcukrot. A kakaós... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojásfehérje habból kiveszünk, és hozzákeverünk 2 evőkanállal a tojássárgájás masszához, majd ezt az egészet beleöntjük a tojásfehérje habba, és fakanál segítségével, az aromával, és a liszttel együtt óvatosan belekeverjük. Beleöntjük a formába, és sütjük. Ha megsült, kiborítjuk egy konyharuhára, leemeljük róla a formát, lehúzzuk róla a papírt, és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, lapjá... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... tejföl
Elkészítés: Olajon az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, megdinsztelem. Közben a cukkínit és a sárgarépát meghámozom, lereszelem, besózom és egy picit állni hagyom. Összekeverem a tojással, liszttel. Őrölt borssal, köménnyel ízesítem és hozzáadom az apróra vágott petrezselyemzöldet. Palacsintasütőben olíva olajat melegítek, és azon egy merőkanálnyi masszát e... |
|
|
|
|
|
|
|
... részre osztva keveset pihentetjük, majd késhát vastagságúra nyújtva 5 egyforma lapot sütünk belőle. Krém: 3 tojássárgájából 3 evőkanál cukorral, és egy csomag vanyliás cukorral, 3 evőkanál liszttel, 5-6 dl tejjel sűrű, sima krémet főzünk, és kihűtjük. 20 dkg vajat 20 dkg porcukorral, 3-4 evőkanál rummal habosra keverünk, hozzákeverjük a kihűlt, főzött krémet, és megtöltjük vele a ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...
Elkészítés:
A babot előző este hideg vízbe beáztatjuk (sok vízbe, mert a bab bedagad).
A hagymát apróra vágjuk, az olajon puhára pároljuk. A párolt hagymát megszórjuk liszttel, hozzáadjuk a pirospaprikát, jól elkeverjük (a paprikával együtt már nem szabad sütni, mert megkeseredik a paprika). Felöntjük hideg vízzel, s csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a lec... |
|
|
|
|
|
|
|
... Keverjünk a liszthez egy késhegynyi sütőport vagy szódabikarbónát, és adjuk hozzá egy citrom alaposan megmosott reszelt héját.
A piskótát papírral bélelt vagy alaposan kikent, liszttel beszórt tepsiben, formában sütjük, de az edénynek mindig csak az alját kenjük ki, az oldalait ne, így a tészta közepe nem fog felpúposodni. Ha megsült a tészta, a széleit késsel körülvágj... |
|
|
|
|
|
|
|
... végezetül a habos tojássárgájával. A tojásfehérjéből habot verünk és ezt a masszához adjuk. Fahéjjal, szegfűszeggel ízesítjük, hozzáadj... |
|
|
|
|
|
|
|
...(igen finom)
Elkészítés:
12 deka cukrot 10 deka vajjal, 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral, 1 egész tojással és 15 deka liszttel kevert 1/2 csomag Váncza-sütőporral jól összegyúrunk. A tésztát tepsibe egyenletesen helyezve sütjük. Sütés után a következő habkeverékkel vastagon bevonjuk: 15 deka cukrot 4 tojás sárgájával 1/2 óráig keverünk, azután hozzáadunk 2 szelet puhí... |
|
|
|
|
|
|
|
...(finom édesség)
Elkészítés:
10 deka vajjal deszkán eldörzsölünk 20 deka liszttel kevert 1/2 csomag Váncza-sütőport, 10 deka porcukrot és 3 tojás sárgáját. Egyenletesen kikent tepsibe nyomkodjuk a tésztát félujjnyi vastagon, és azonnal megsütjük. Sütés után a kihűlt tészta tetejére, még a tepsiben a következő cukros-habos édességet kenjük: 4 tojás fehérjét meleg fölött ... |
|
|
|
|
|
|
|
... jó)
Elkészítés:
15 deka cukrot 4 tojás sárgájával habosra keverünk, majd 6 deka (2-3 szelet) finomra reszelt főzőcsokoládét, 6 deka vajat, 10 deka őrölt diót, 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot és 15 deka liszttel kevert 1/2 csomag Váncza-sütőport keverünk hozzá. Legvégül a 4 tojás keményre vert habját adjuk hozzá és vajazott, lisztezett hosszú formában sütjük. Sütés után k... |
|
|
|
|
|
|
|
... vízzel öntöm fel, amennyi ellepi, beledobom a babérlevelet, sózom, borsozom. Fedő alatt puhára párolom. Amikor megfőtt a karalábé, és a töltelék is, a tejfölt elkeverem a paprikával, és a liszttel, ezzel habarom be. Mielőtt leveszem a tűzhelyről, beleszórok egy csokor petrezselymet.
Ha kedvük tartja, variálják a hozzávalókat, lepjék meg családjukat pár új, rafinált fog... |
|
|
|
|
|
|
|
... lisztet, az olvasztott vajat, csipet sót, 1 tojást, a maradék cukrot és az élesztős tejet összekeverem. (robotgéppel is jó). Akkor már jó ha a tészta, ha elválik az edény falától. Kis liszttel megszórom és konyharuhával letakarva kb. 30 percig pihentetem.
Közben a szilvát előkészítem, magozom, negyedekre vágom, cukorral, 1 kávéskanál fahéjjal megszórom. A tésztát vajazott-li... |
|
|
|
|
|
|
|
... margarin, 10 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, csipet só.
A tetejére: 15 dkg étcsokoládé,15 dkg tejcsokoládé, 10 dkg pörkölt, darabosra vágott dió.
Elkészítés:
A margarint a liszttel eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a darált diót, és a porcukrot. 3 mm vastag tésztát nyújtunk, korongokat szúrunk ki, gyűszűvel ezek közepét is kiszúrjuk. Közepes tűznél világosra sütjük. Meg... |
|
|
|
|
|
|
|
... étcsokoládé.
Elkészítés:
A piskótához először a tojásfehérjét verjük kemény habbá a sóval és a 9 dkg porcukorral. Aztán a tojássárgákat keverjük habosra a 14,5 dkg porcukorral. Végül a habot és a liszttel elvegyített étkezési keményítőt lassan belekeverjük a tojássárgájába. Miután megsült, vanília és csokoládé krémmel töltjük. A vanília krémhez a 3 tojássárgát elkeverjük... |
|
|
|
|
|
|
|
... 1 cs. vaníliás cukor.
Elkészítés: A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket habbá verem (tálat fejre fordít, ha bennemarad, jól dolgoztunk). A sárgáját a cukorral, a sütőporos liszttel, az olajjal és a kakaóporral alaposan kikeverem. Óvatosan hozzákeverem a tojások habját is. Kivajazott, lisztezett formába öntöm, majd előmelegített sütőben megsütöm.
Amikor kih... |
|
|
|
|
|
|
|
... Belerakom a kockára vágott harcsát (jelen esetben afrikai harcsát választottam), megsózom, fűszerezem borsikafűvel, majorannával, és készre főzöm. Mielőtt egészen megfő, a tejfölt pici liszttel kikeverem, és a paprikásra öntöm. Ettől finom, ,,selymes" lesz a szaftja.
Ezt követően készítem el a galuskát. A vajat folyósra olvasztom, egy tálban felverem a három tojást... |
|
|
|
|
|
|
|
... lassan, folyamatosan adagoljuk hozzá a cukrot. Fehéredésig keverjük a tojások sárgáját, és hozzáadjuk a cukros kemény fehérjehabhoz. Óvatosan összekeverjük a vízzel, étolajjal és a sütőporos liszttel. Zsírozott, lisztezett kuglófformába öntjük a tészta felét. A másik felébe beletesszük a kakaóport és a fehér rész közepébe körben belecsorgatjuk a kakaós tésztát. Meleg sütőben sütjü... |
|
|
|
|
|
|
|
... piskótalapot.
Sütés után hagyjuk kihűlni és kockákra vágjuk.
A krémhez 5 dl tejben feloldjuk a vaníliás cukrot és elkezdjük melegíteni. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a liszttel, felhígítjuk 1 dl tejjel, majd óvatosan a vaníliás tejhez adjuk. Állandóan kevergetve besűrítjük. Levesszük a tűzről és belekeverjük az 1 ek. Rama margarint. Hagyjuk majdnem teljes... |
|
|
|
|
|
|
|
... liszt
20 dkg cukor
7 tojásfehérje
Elkészítése: A tojásfehérjét felverjük keményre, folyamatosan hozzáadagoljuk a cukrot, majd a végén finoman hozzákeverjük a 2 evőkanál liszttel elkevert kókuszreszeléket. Sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokon világosra sütjük, (20x30 méretű a tepsi). Vigyázat hamar megsül, nem kell túlsütni, mert száraz lesz. Krém: a tojá... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg vaj vagy sütőmargarin
Elkészítése: Tésztához hozzávalóit annyi tejjel gyúrjuk össze, amennyit felvesz. 6 lapot sütünk belőle (tepsi hátulján). Krém: 1 liter tejet, 6 kanál liszttel, 3 evőkanál kakaóval,
15 dkg porcukorral lassú tűzön felfőzünk. A tűzről levéve, mikor langyosra hűlt, 10 dkg vajat vagy sütőmargarint keverünk hozzá. Langyosan töltjük meg a lapoka... |
|
|
|
|
|