|
|
|
...
30 deka liszttel elkevert
1/2 csomag sütőport
20 deka vajjal vagy 15 deka zsírral késsel jól összedolgozzuk, azután
5 tojás sárgájával gyúrjuk.
A tésztából kis, dió nagyságú gömböket formálunk, melyeket vékonyra nyújtva, a következő töltelékkel közepén egy ujjnyi szélesen vastagon megkenünk.
Töltelék:
5 tojás habját,
20 de... |
|
|
|
|
|
|
|
...
10 deka porcukrot
1 egész tojással simára keverünk, azután deszkán 25 deka liszttel, 1 csomag sütőporral, 10 deka vajjal és 1 csomag vanilincukorral jól eldolgozunk.
Félujjnyi vastagra nyújtjuk, kis borospohárral kiszúrjuk és zsírozott tepsibe téve szép sárgára sütjük.
... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... sütőporral elkeverünk, azután
2 egész tojást,
3 deka cukrot és
kevés sót adva hozzá,
langyos tejjel rétestészta keménységűvé gyúrjuk.
25 deka vajat 1-2 deka liszttel jól eldolgozunk s helyezzük a fenti tészta közepére, melyet azután összehajtva ismét nyújtunk és hajtunk legalább 5-6-szor, mint a vajastésztát.
10 perces pihentetés utá... |
|
|
|
|
|
|
|
...
3 tojást
10 dkg olvasztott margarinnal és
25 dkg kristálycukorral kikavarni.
1,5 dl tejben 2 dkg szalakálit megfuttatni.
75 dkg liszttel összekeverni, vékonyra nyújtani, formával szaggatni,csak szárítani kell, nem erős lángon sütni.
... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... tejföl
1 kávéskanál cukor
kb 2,5 dl langyos sós, ecetes víz
Elkészítése:
A hájat 1 óra hosszat hideg vízben áztatjuk, majd vízból kivéve lehártyázzuk, ledaráljuk. 10 dg liszttel átgyúrjuk, majd félretesszük. A többi hozzávalóból rugalmas tésztát észítünk, jól kidolgozzuk. Kinyújtjuk, rákenjük a lisztes hájat, feltekerjük. Fél óra múlva kinyújtjuk, most m... |
|
|
|
|
|
|
|
... rugalmas jól kezelhető tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk, míg ... |
|
|
|
|
|
|
|
... folyadékot igényel, milyen a liszt minősége.Akkor jó a tészta, ha kezünkről is és az
edény oldaláról is könnyen elválik, és olyan az állaga,mint egy közepesen kemény kelt tésztáé. Liszttel behintjük, és langyos lábassal vagy konyharuhával letakarva 35-40 percig kelesztjük. Ezután jól átgyúrjuk,hogy a kelesztés közben keletkező levegőt kinyomjuk belőle.Tetszés szerint oválisra... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók
45 dkg liszt,
40 dkg vaj,
1 dkg só,
1 cl ecet.
Elkészítés:
A vajat 10 dkg liszttel összegyúrjuk, a többi lisztből a só, ecet és víz hozzáadásával rétestésztát készítünk. Kb. 2 mm vastagságúra nyújtjuk és a liszttel összegyúrt vajat a közepébe helyezzük és a tésztába becsomagoljuk, de minden hajtogatás között lega... |
|
|
|
|
|
|
|
...
50 dkg liszthez
50 dkg vajat,
1 tojássárgáját,
kevés citromlét,
rumot és
csipetnyi sót veszünk.
45 dkg vajat összegyúrunk 5 dkg liszttel, téglává formáljuk, s hűtőbe tesszük. A maradék szitált lisztet és vajat összedolgozzuk a tojássárgájával, a citromlével, a rummal és a sóval. (Közben apránként annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy ... |
|
|
|
|
|
|
|
... barna sör keveréke (én csak világosat
használtam)
1 evőkanál cukor
A lisztet és a sót alaposan keverd el egy tálban, add hozzá a ramat és a vajat és morzsold el a liszttel.
Csinálj kutat a keverék közepében, ebbe öntsd bele a vizet és gyúrd tésztává a masszát. Akkor jó, ha már nem ragad a kezedhez. Ha túl hig lett, adj hozzá egy kis lisztet még. Formál... |
|
|
|
|
|
|
|
...
2 egész tojást
1/2 kg liszttel,
1 deka cukorral,
1 csomag sütőporral,
1 deci tejfellel,
1/2 csomag vanilincukorral,
12 deka vajjal
jól összegyúrunk, és hideg helyen pihentetjük. Nagyobb tepsibe téve három réteg tésztát teszünk, egyik rétegre szeletelt és fahéjjal megszórt almát, a másik rétegre pedig valamilyen gyümölcsízt kenün... |
|
|
|
|
|
|
|
...
15 deka zsírt
2 egész tojással,
12 deka cukorral,
1/2 csomag vanilincukorral,
50 deka liszttel kevert
1 csomag sütőporral és
1-2 evőkanál tejjel deszkán jól összegyúrunk.
Két részre osztjuk. Egyik részét zsírral kikent tepsibe téve, egyenletesen elnyomkodjuk, majd a következő töltelékkel töltjük:
1/2 kg vékonyra szeletelt... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
25 dkg margarint elmorzsolunk
60 dkg liszttel,
2 tojás sárgájával,
1 pohár tejföllel,
20 dkg porcukorral,
1 csomag sütőporral.
Jól összedolgozzuk, és három lapot sütünk belőle. Az egyik lap lehet vastagabb, majd azt törjük össze.
Töltelék:
15 dkg cukorból,
2 dl vízből,
3 evőkanál kakaóbó... |
|
|
|
|
|
|
|
... edénybe tegyük a tojást, tejet, mézet, olajat és a teafőzetet. Keverjük jól össze, majd kis adagokban keverjük bele a lisztes keveréket. Dolgozzuk alaposan össze, majd egy kivajazott és liszttel megszórt őzgerinc- vagy gyümölcskenyérformába öntsük. 150 fokos sütőben legalább 45-50 percig süssük. Célszerű fogvájóval próbát végezni, ha már nem ragad a tészta a fogvájóra, akkor elkés... |
|
|
|
|
|
|
|
... szilva
1 kávéskanál őrölt fahéj
a formázáshoz liszt
a tepsi kenésére margarin
az élesztőt a meglangyosított tejbe morzsoljuk, és megfuttatjuk 7 dkg cukorral és liszttel, majd minden összetevőjét robottal összedolgozzuk cipóvá.
A tésztát kilisztezett tepsibe nyújtjuk...
A szilvákat félbe vágva, kimagozva szép egyenletesen rárakjuk a tészta tetejé... |
|
|
|
|
|
|
|
... liszt
3 dkg burgonyakeményítő
olaj
A karamellhez
2 evőkanál szezámmag
35 dkg cukor
ELKÉSZÍTÉS
A tojást 2 dl hideg vízzel, a liszttel és a keményítővel simára keverjük. A karamellhez teflonban megpirítjuk a szezámmagot. A cukorból és 1 dl vízből kevergetve karamellt főzünk, majd belekeverjük a szezámmagot, és levesszü... |
|
|
|
|
|
|
|
... ásványvíz
só
ELKÉSZÍTÉS
8 dkg túrót, a cukrot, az olajat, a tejet, a vaníliáscukrot és csipetnyi sót összekeverünk, majd a sütőporral elvegyített liszttel összegyúrjuk. 4 kis tortaformát megtöltünk a tésztával, és közepes hőmérsékletű sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. A maradék túrót az ásványvízzel összekeverjük. A baracko... |
|
|
|
|
|
|
|
... citrom levét kinyomjuk, negyed kávéskanálnyit félreteszünk, a többit az aromával összekeverjük. 4 evőkanál tejet félreteszünk, a többit felforraljuk. A megmaradt tejet 5 dkg cukorral és a liszttel felforraljuk, majd állandóan kevergetve hozzáadunk 2 evőkanál tejet. Tovább kevergetve a maradék forró tejet is hozzáadjuk, végül 2 percig együtt forraljuk. A tűzről levéve belekeverjük ... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukor
7,5 dkg vaj
a forma kikenéséhez: vaj
a sütéshez: olaj
A díszítéshez
porcukor
ELKÉSZÍTÉS
A citrom héját lereszeljük, majd a liszttel, a tojásokkal, csipetnyi sóval, a cukorral, az olajjal és a tejjel simára keverjük. Lefedjük, és 30 percig állni hagyjuk. Kiolajozott serpenyőben 12 palacsintát sütünk. A krémhez a... |
|
|
|
|
|
|
|
... dolgozzuk, közben hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját. 1 órát állni hagyjuk. A töltelékhez a tejet a kettévágott és kikapart vaníliarúddal felforraljuk. A tojássárgákat simára keverjük a liszttel és a cukorral, belekeverjük a tejet, majd kislángon sűrűre főzzük. Amint forrni kezd, levesszük a tűzről, és belekeverjük a citrom levét és reszelt héját. A tojásfehérjét habosra k... |
|
|
|
|
|