|
|
|
... ecet
1,5 dl langyos víz
só
Töltéshez:
házi szilvalekvár
Szóráshoz:
porcukor
vaníliás cukor
Elkészítése:
A zsírt a 12,5 dkg liszttel jól kikeverjük.
A 30 dkg liszthez, hozzáadjuk a sót, a tojások sárgáját, valamint a langyos vízzel elkevert ecetet. Alaposan összedolgozzuk, ha már hólyagos nyújtófa segít... |
|
|
|
|
|
|
|
... főzzük, majd a főzőlevéből kiemeljük, kettévágjuk, belsejét kikaparjuk, diódarálón ledaráljuk és félretesszük.
Tejmártást így készítettek: a vajat felforrósítjuk, a hozzátett liszttel habzásig kevergetjük, hozzáöntjük a forró tejet, simára keverjük és felforraljuk. A tűzről levéve tejföllel, mustárral ízesítjük, hozzákeverjük a ledarált sulymot és összeforraljuk. Ha... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... összekeverjük.
Lépés 4
Pihentessük hűtőben 3 órát.
Lépés 5
Pihentetést követően süssünk ki 3 db lapot 180°C-on 15 perc alatt.
Lépés 6
A krémhez a tejet besűrítjük a liszttel, majd miután kihűlt, krémesre dolgozzuk a vajjal és a porcukorral.
Lépés 7
Rétegezzük a tésztalapokat a krémmel, majd hűtőben 3 órát pihentessü... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukrot, majd adjuk hozzá
a többi hozzávalót és keverjük alaposan össze.
Pihentessük hűtőszekrényben 3 órán át, közben félóránként keverjük meg.
A tejet keverjük simára a liszttel, majd állandó keverés közben főzzük sűrű
péppé. A vajat és a porcukrot habosítsuk ki, majd keverjük csomómentesre
a kihűlt, főzött krémmel. Ízesítsük vaníliával.
A darás ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... lesz lecsúsztatni a tepsi hátuljáról a megsült tésztát. (Késsel alá szoktam nyúlni, és szépen lecsúszik a tepsiről.)
A krémhez a tojássárgáját a porcukorral, vaníliás cukorral és a liszttel csomómentesre keverjük.
A tejet feltesszük melegedni, belekeverjük a tojásos masszánkat, és sűrű pudingot főzünk belőle.
Hagyjuk hűlni.
A margarint és a porcukrot hab... |
|
|
|
|
|
|
|
... hagyjuk.
Ez idő alatt, elkészítjük a tésztát: a tészta összes hozzávalóját összegyúrjuk, majd 4 részre osztva, lemeztepsi nagyságúra nyújtjuk őket.
A lemeztepsik hátát vajjal és liszttel vékonyan kenjük, és hintjük, majd a tésztát óvatosan ráhelyezzük.
Előmelegített sütőben addig sütjük, míg azt nem látjuk, hogy már szép barnás a színe.
A porcukrot ... |
|
|
|
|
|
|
|
... burgonya
5 dkg liszt, 4 dkg vaj vagy margarin, 7 dkg reszelt sajt, 1 tojás, 1 gerezd fokhagyma, őrölt bors, só , zsemlemorzsa
Elkészítése: A megpuhított vajat összegyúrom a liszttel, az áttört, főtt burgonyával, a felvert tojással, a szétzúzott fokhagymával, a reszelt sajttal és a fűszerekkel. A masszából vizes kézzel kis diónyi golyókat gyúrok, majd zsemlemo... |
|
|
|
|
|
|
|
... kávéskanál só
annyi tejföl, amennyivel összeállítható a tészta
1 tojás tetejére
Elkészítés:
____________________________________ ____
A zsírt elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sót, a tojások sárgáját és a tejfölt.
Jól összedolgozzuk a hozzávalókat, majd pihentetés nélkül lisztezett deszkán 1 cm-re nyújtjuk, tetszőlegesen daraboljuk.|... |
|
|
|
|
|
|
|
... teljes kiőrlésű liszt formájában kapható.
Palacsinta, gofri, keksz vagy egyéb kevert tésztájú édesség készítésekor felhasználható önmagában is, mivel lisztje semleges ízű, de más liszttel is keverhető.
Főételek készítésekor felhasználható főzelékek, levesek, mártások, sodók sűrítéséhez, rántásához egyaránt.
Sütéshez, főzéshez nyugodtan használhatju... |
|
|
|
|
|
|
|
... csirkemell, 20 dkg bacon szalonna, 15 dkg reszelt sajt, só, bors, petrezselyem ízlés szerint, 4 ek tejföl, 3 ek liszt, 2 tojás
Elkészítés :
4 evőkanál tejfölt, a tojásokkal, liszttel, a sóval, a borssal a petrezselyemmel, 15 dkg reszelt sajttal masszává keverjük. A húst apróra kockázzuk és a sajtos-tejfölös masszához adjuk. Az őzgerincformát kibéleljük szalonnáva... |
|
|
|
|
|
|
|
... tejföl
3 tojássárgája,1 csapott ek só
Elkészítés:
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A tejfölben (ne legyen hideg) simára keverjük a 3 tojássárgáját.
A liszttel elkeverjük az 1 evőkanál sót, és elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojásos tejfölt és a túrót. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd fél órát pihentet... |
|
|
|
|
|
|
|
... tej felét. Csomómentesre dolgozzuk, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalók másik felét és a maradék tejet. Belekanalazzuk a joghurtot és jó alaposan elkeverjük. A tésztát vajjal kikent és liszttel beszórt, 28 cm átmérőjű tortaformába öntjük, majd 180 fokon 45 perc alatt készre sütjük. A megsült tésztát kihűtjük és kivesszük a tortaformából. Félbevágjuk, az egyik felét visszatesszük a... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojások fehérjét kemény habbá verjük. Amikor elkészült, a cukrot a tojássárgával, a vaníliás cukorral, a citrommal, az olajjal, a vízzel, valamint az előzetesen sütőporral összekevert liszttel habosra keverjük.
A keményre vert habot fakanállal óvatosan a masszába keverjük. A vajjal kikent (én megszórom prézlivel is) 1 nagy, vagy 2 kisebb kuglófformába öntjük.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... só
Forgatáshoz és a tetejére:
15-20 dkg reszelt sajt
ELKÉSZÍTÉS
Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatom. A tejfölt, sót, tojások sárgáját, pirospaprikát elkeverem. A liszttel elmorzsolom a margarint, hozzáadom a reszelt sajtot. Az egészet összegyúrom és 1 órát pihentetem. Közben a krém hozzávalóit elkeverem egymással.
A tésztát vékonyra kiny... |
|
|
|
|
|
|
|
... mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát.
(Egy könnyen nyújtható tésztát kell hogy kapjunk, így, ha szükséges még gyúrás közben adjunk hozzá tejfölt.)
Egy sütőpapírt enyhén megszórunk liszttel, kinyújtjuk rajta a tésztát, tepsi méretűre (20x30cm), és a papírral együtt átemeljük a tepsibe, majd a tenyerünkkel kicsit megnyomkodjuk, beleigazítjuk a tésztát. A tepsiben lé... |
|
|
|
|
|
|
|
... hajdan
nagynéném, a miniszterasszony.
Igaz, hogy akkor még szegény volt
az istenadta, nem miniszter.
A keze bütykös és kemény volt,
haját a gond beszórta liszttel;
ő maga tett el hűs uborkát,
s nem volt cselédje, ki dagasszon,
és még nem hordta fönn az orrát
nagynéném, a miniszterasszony.
S nincs erre az orrbántz-ra veg... |
|
|
|
|
|
|
|
... lenmag, az áfonya és a cékla.
Amennyiben gyakran fáj a fejünk, akkor itt az ideje, hogy áttérjünk a teljes kiőrlésű lisztekből készült táplálékok fogyasztására, ugyanis a fehér liszttel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy erős fejfájást okozhat.
Léteznek olyan illóolajok, amelyek segítenek kiegyensúlyozni az idegrendszert és ezzel együtt csillapítják és megszü... |
|
|
|
|
|
|
|
... tejfölt és az élesztős tejet, majd az egészet alaposan összedolgozzuk. Ha ragadna még, akkor adjunk hozzá kevés lisztet. A tésztának puhának, de nem ragacsosnak kell lennie.
Liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos, huzatmentes helyen kb 30 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk és megkenjük olvasztott... |
|
|
|
|
|
|
|
... tej
1 kk. só
olaj (a lekenéshez)
A sütéshez: olaj
Elkészítési idő: 30 perc
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben csipet cukorral és egy kiskanál liszttel felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba öntjük. A közepébe mélyedést készítünk, ide kerül a tojás, a só, a felfutott élesztő, és a kefir. Összedolgozzuk. Lágy tésztát fogunk kapni de ha túl ... |
|
|
|
|
|
|
|
... Sütőpapíron kb. 22×32 cm-es lappá nyújtjuk az első rész tésztát /a másik kettőt felhasználásig hűtőbe tesszük/. Nyújtás közben lisztezzük, hogy ne ragadjon a nyújtófához, de mindig kevés liszttel. A kinyújtott tésztalapot sütőpapírral együtt a tepsi hátoldalára csúsztatjuk és 180 fokos előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt megsütjük. Ne süssük túl! Ugyanígy járunk el a másik ... |
|
|
|
|
|