|
|
|
Hát kedves naplóm a mai napon tartalommal töltelek meg.
Nem semmi kis nap volt a mai, mindenki Budapestre figyelt a világon, persze gondolhatnánk Bush elvtárs itt volt, de nem ez az appropó... Hát igen szerény személyem uv-zot a fősulin, ahol a volt dialektikus materalializmus tanár alkalmazott matematikát tanít, akarom mondani vizsgáztat. A tükör szemeivel (a 70es évek napsze... |
|
|
|
|
|
|
|
Ideje leirnom a mai alkotásom . Finom ,nyári , és zöldsééég !
(na jó ,nem diétás )
Cukkini ropogós .
Végy tetszés szerint cukkinit . ( én 5 kicsit)
Hámozd meg és reszeld le. Pici sóval hintsd meg és hagyd állni .
A levét csavard ki , tégy hozzá 2 tojást ,borsot , füszereket izlésed szerint .
(én egy kis fokhagymával bolonditottam meg .)
Majd forr... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg borjúhús, 1 dl olívaolaj, 2 db citrom, só, bors. A mártáshoz: 2 dl húslé, 2 dl tejszín, só, bors, 1 kávéskanál apróra vágott citromfű, 1 citrom kicsavart leve és reszelt héja, 2 evőkanál méz, 1 kávéskanál durvára tört rózsabors. A sűrítéshez: 1 evőkanál étkezési, keményítő 3 dkg vajjal kikeverve.
Elkészítése: A citromot vékony ka... |
|
|
|
|
|
|
|
... fagyasztva. Ja es ugye csak egy szemelyre foztem. Tehat egy labas a borsonak,egy labas a repanak,egy a krumplinak. Kozben figyelni a Brandon kajajat,nehogy tulmelegedjen.Aztan ugye leszurni a levet a zoldsegekrol.A lenyeg,hogy ugyanannyi koszos edeny keletkezett,egyszemelyes ebedem elkeszitese utan,mintha egy negytagu csalad evett volna.(na jo itt jegyeznem meg,hogy Gyuri mindig e... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Citrom
A legértékesebb oldó és méregtelenítő gyümölcs az érett citrom. Sajnos ilyen gyümölcs nálunk nemigen kapható, mert a bolti citrom erősen vegyszerezett, utóérlelő vegyszerekkel permetezett. A fentiek miatt a héja egyáltalán nem fogyasztható, ezért óvakodjunk attól, hogy a régi süteményreceptek alapján a reszelt citromhéjat felhasználjuk: Ez a citrom nem az a citrom... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
8 közepes, kemény paradicsom, só, őrölt fehér bors, fél citrom, 3 ek. olívaolaj, 100 g kígyóuborka, egy csokor újhagyma, 2 dús szál bazsalikom, 100 g gépsonka, 100 g trappista/Pannónia sajt, néhány salátalevél.
1. A paradicsomokat megmossuk, kalapkájukat levágjuk (félretesszük a díszítéshez), belsejüket karalábévájóval/kiskanállal kivájjuk, enyh... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
2 érett körte, fél citrom leve, 1 evőkanál cukor, 1 kígyóuborka, fél fej fejes saláta, só, majonéz.
Elkészítése:
A körtéket hámozzuk meg, a magházat vágjuk ki, majd szeleteljük fel a gyümölcsöt cikkekre, tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a papírvékonyságúra gyalult uborkát, a citrom levét, cukrot és ízlés szerint sót. Óvatosan keverjük öss... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Szaggatott mézes
3 fél liter liszt 1 kévés kanál szódabikarbóna 2 ½ dl olvasztott méz diónyi vaj, fahéj szegfűszeg 2 tojás és tej az össze állításhoz, nyújtjuk, szaggatjuk és sütjük.
Mézes tészta öntve
5 tojássárgája 25 dkg cukor 5 dkg vaj 1 kanál kakaó egy kis fahéj szegfűszeg 7 kanál olvasztott méz ezt kikavarjuk habosra. A fehér... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
2 tojásfehérje,
25 dkg cukor,
25 dkg hámozott,
őrölt mandula,
fél citrom leve,
1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj,
kevés szódabikarbóna,
liszt.
A tojások habbá vert fehérjébe belekeverjük a cukrot, a mandulát, hozzáadjuk a citrom levét, a fahéjat, a szódabikarbónát, és annyi lisztet, hogy a tésztát jól ki... |
|
|
|
|
|
|
|
...
30 deka liszttel elkevert
1/2 csomag sütőport
20 deka vajjal vagy 15 deka zsírral késsel jól összedolgozzuk, azután
5 tojás sárgájával gyúrjuk.
A tésztából kis, dió nagyságú gömböket formálunk, melyeket vékonyra nyújtva, a következő töltelékkel közepén egy ujjnyi szélesen vastagon megkenünk.
Töltelék:
5 tojás habját,
20 de... |
|
|
|
|
|
|
|
...
25 deka lisztet,
1/2 csomag sütőport,
20 deka vajat,
2 egész tojást,
6 deka cukrot,
1/2 citrom levét és
1 csomag vanilincukrot
annyi tejjel gyúrunk össze, hogy könnyen nyújtható legyen. A metélt-vastagra nyújtott tésztát borospohárral kiszúrjuk s a darabok közepére kis csomókban barack- vagy málnaízt téve könnyedén félbehajtjuk,... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
60-70 dkg filézett pulykamell, 20 dkg vékony, hosszú szelet bacon szalonna, 8 karika kolbász, 4 karika paradicsom, 4 karika vöröshagyma (egész szelet), 4 szelet zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma sóban összetörve, 1 dl fehér bor (rizling), 3 cl konyak, bors, mustár, ételízesítő, magyaros sült fűszer, 8 dkg zsír.
Elkészítése:
Vágd a húst nég... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
3 citrom
5 dl szűrt almalé
5 evőkanál méz
1 tasak zselatin
25 dkg málna
mentalevelek
ELKÉSZÍTÉS
A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd takaréklángon feloldjuk. A citromok levét egy lábosban összekeverjük az almalével, a mézzel, a feloldott zselatinnal, és forrásig hevítjük, majd levesszük a tűzről... |
|
|
|
|
|
|
|
...6 személyre
HOZZÁVALÓK:
A tésztához
10 dkg liszt
7,5 dkg cukor
csipetnyi só
6 tojás
7,5 dkg vaj
1,5 dl tej
2 evőkanál vaníliáscukor
A szószhoz
1 ananász (darabolt, konzerv)
2,5 dl víz
20 dkg cukor
1 citrom
A tetejére
ananászkockák
mentalevél
... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
20 dkg vaj
4 tojás
30 dkg cukor
20 dkg liszt
ananászkonzerv
2 evőkanál rum
a sütéshez kevés vaj
ELKÉSZÍTÉS
Kislángon felolvasztjuk a vajat, majd hűlni hagyjuk. A tojásokból és 20 dkg cukorból elektromos habverővel habot keverünk, majd hozzáadjuk a lisztet és a vajat. Addig keverjük, amíg sima... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
15 dkg vegyes gyűmölcs (aszalt)
40 dkg omlós tészta
40 dkg ricotta sajt
20 dkg cukor
4 tojás
1 narancs
A díszítéshez:
1 narancs
2 evőkanál cukor
ELKÉSZÍTÉS
A díszítéshez hosszú vékony csíkokra vágjuk a narancs héját, majd 1 dl vízzel és a cukorral mély lábasba öntjük, felforra... |
|
|
|
|
|
|
|
... zsírral, vagy olajjal. Egyenletesen és vékonyan elosztjuk rajta a tölteléket, majd a konyharuha segítségével óvatosan és lazán összegöngyöljük. Ha gyümölcsből lesz a töltelék és várhatóan levet ereszt, a zsírral meglocsolt réteslapokat meghintjük zsemlemorzsával is, sőt, a töltelék tetejére is szórhatunk keveset. A felgöngyölt rétest ugyancsak megkenjük olvasztott zsírral vagy ola... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
17 dkg méz,
40 dkg liszt,
15 dkg vaj,
3 tojás sárgája,
1/2 csomag sütőpor,
1/2 citrom héja és leve,
15 dkg málnadzsem.
Tojásfehérje hab:
3 fehérje,
10 dkg darált dió,
10 dkg cukor.
Gyúródeszkán összedolgozzuk a puha vajat s a sütőport. Hozzátesszük a sárgákat, mézet, fűszerek... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
2 tojássárgája,
18 dkg margarin,
12 dkg porcukor,
1/2 citrom leve és reszelt héja,
1/2 csomag sütőpor,
40 dkg liszt,
kevés tejföl,
lekvár,
10 dkg darált dió.
A tojássárgáját a margarinnal és a porcukorral habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a citrom levét és a héját, majd a sütőporral elkevert lisztet, ese... |
|
|
|
|
|
|
|
... meghámozzuk, negyedekre vágjuk, a magházukat eltávolítjuk, és meglocsoljuk citromlével. A citrom héját lereszeljük, a levét kinyomjuk. A bort, a cukrot, a citromhéjat és a maradék citromlevet lábasba öntjük, felforraljuk, belerakjuk a birsalmát. 10 percig főzzük, közben időnként megkeverjük. Beletesszük az almákat és a körtéket, és addig főzzük, míg a gyümölcsök megpuhulnak, de n... |
|
|
|
|
|