Belépés
a zero nap
Hát kedves naplóm a mai napon tartalommal töltelek meg.
Nem semmi kis nap volt a mai, mindenki Budapestre figyelt a világon, persze gondolhatnánk Bush elvtárs itt volt, de nem ez az appropó... Hát igen szerény személyem uv-zot a fősulin, ahol a volt dialektikus materalializmus tanár alkalmazott matematikát tanít, akarom mondani vizsgáztat. A tükör szemeivel (a 70es évek napsze...
Recept Elek
Ideje leirnom a mai alkotásom . Finom ,nyári , és zöldsééég !
(na jó ,nem diétás )
Cukkini ropogós .
Végy tetszés szerint cukkinit . ( én 5 kicsit)
Hámozd meg és reszeld le. Pici sóval hintsd meg és hagyd állni .
A levét csavard ki , tégy hozzá 2 tojást ,borsot , füszereket izlésed szerint .
(én egy kis fokhagymával bolonditottam meg .)
Majd forr...
Borjúhús mézes mártással
Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg borjúhús, 1 dl olívaolaj, 2 db citrom, só, bors. A mártáshoz: 2 dl húslé, 2 dl tejszín, só, bors, 1 kávéskanál apróra vágott citromfű, 1 citrom kicsavart leve és reszelt héja, 2 evőkanál méz, 1 kávéskanál durvára tört rózsabors. A sűrítéshez: 1 evőkanál étkezési, keményítő 3 dkg vajjal kikeverve.

Elkészítése: A citromot vékony ka...
Csutortok
... fagyasztva. Ja es ugye csak egy szemelyre foztem. Tehat egy labas a borsonak,egy labas a repanak,egy a krumplinak. Kozben figyelni a Brandon kajajat,nehogy tulmelegedjen.Aztan ugye leszurni a levet a zoldsegekrol.A lenyeg,hogy ugyanannyi koszos edeny keletkezett,egyszemelyes ebedem elkeszitese utan,mintha egy negytagu csalad evett volna.(na jo itt jegyeznem meg,hogy Gyuri mindig e...
Fókuszban: a citrom, a kivi
Citrom

A legértékesebb oldó és méregtelenítő gyümölcs az érett citrom. Sajnos ilyen gyümölcs nálunk nemigen kapható, mert a bolti citrom erősen vegyszerezett, utóérlelő vegyszerekkel permetezett. A fentiek miatt a héja egyáltalán nem fogyasztható, ezért óvakodjunk attól, hogy a régi süteményreceptek alapján a reszelt citromhéjat felhasználjuk: Ez a citrom nem az a citrom...
Töltött paradicsom sonkával
Hozzávalók (4 személyre):
8 közepes, kemény paradicsom, só, őrölt fehér bors, fél citrom, 3 ek. olívaolaj, 100 g kígyóuborka, egy csokor újhagyma, 2 dús szál bazsalikom, 100 g gépsonka, 100 g trappista/Pannónia sajt, néhány salátalevél.
1. A paradicsomokat megmossuk, kalapkájukat levágjuk (félretesszük a díszítéshez), belsejüket karalábévájóval/kiskanállal kivájjuk, enyh...
Körtés uborkasaláta
Hozzávalók:

2 érett körte, fél citrom leve, 1 evőkanál cukor, 1 kígyóuborka, fél fej fejes saláta, só, majonéz.

Elkészítése:

A körtéket hámozzuk meg, a magházat vágjuk ki, majd szeleteljük fel a gyümölcsöt cikkekre, tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a papírvékonyságúra gyalult uborkát, a citrom levét, cukrot és ízlés szerint sót. Óvatosan keverjük öss...
Vegyes sütik
...

Szaggatott mézes

3 fél liter liszt 1 kévés kanál szódabikarbóna 2 ½ dl olvasztott méz diónyi vaj, fahéj szegfűszeg 2 tojás és tej az össze állításhoz, nyújtjuk, szaggatjuk és sütjük.

Mézes tészta öntve

5 tojássárgája 25 dkg cukor 5 dkg vaj 1 kanál kakaó egy kis fahéj szegfűszeg 7 kanál olvasztott méz ezt kikavarjuk habosra. A fehér...
Fahéjas csemege
...

Hozzávalók:
2 tojásfehérje,
25 dkg cukor,
25 dkg hámozott,
őrölt mandula,
fél citrom leve,
1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj,
kevés szódabikarbóna,
liszt.

A tojások habbá vert fehérjébe belekeverjük a cukrot, a mandulát, hozzáadjuk a citrom levét, a fahéjat, a szódabikarbónát, és annyi lisztet, hogy a tésztát jól ki...
Szerelmeslevél
...
30 deka liszttel elkevert
1/2 csomag sütőport
20 deka vajjal vagy 15 deka zsírral késsel jól összedolgozzuk, azután
5 tojás sárgájával gyúrjuk.

A tésztából kis, dió nagyságú gömböket formálunk, melyeket vékonyra nyújtva, a következő töltelékkel közepén egy ujjnyi szélesen vastagon megkenünk.

Töltelék:
5 tojás habját,
20 de...
Vajastáskák (rendkívül ízletes
...
25 deka lisztet,
1/2 csomag sütőport,
20 deka vajat,
2 egész tojást,
6 deka cukrot,
1/2 citrom levét és
1 csomag vanilincukrot

annyi tejjel gyúrunk össze, hogy könnyen nyújtható legyen. A metélt-vastagra nyújtott tésztát borospohárral kiszúrjuk s a darabok közepére kis csomókban barack- vagy málnaízt téve könnyedén félbehajtjuk,...
Pulykasróf Franci módra
Hozzávalók:

60-70 dkg filézett pulykamell, 20 dkg vékony, hosszú szelet bacon szalonna, 8 karika kolbász, 4 karika paradicsom, 4 karika vöröshagyma (egész szelet), 4 szelet zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma sóban összetörve, 1 dl fehér bor (rizling), 3 cl konyak, bors, mustár, ételízesítő, magyaros sült fűszer, 8 dkg zsír.

Elkészítése:

Vágd a húst nég...
Almazselé málnával
HOZZÁVALÓK:

3 citrom
5 dl szűrt almalé
5 evőkanál méz
1 tasak zselatin
25 dkg málna
mentalevelek



ELKÉSZÍTÉS

A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd takaréklángon feloldjuk. A citromok levét egy lábosban összekeverjük az almalével, a mézzel, a feloldott zselatinnal, és forrásig hevítjük, majd levesszük a tűzről...
Ananászos palacsintatorta
...6 személyre


HOZZÁVALÓK:


A tésztához
10 dkg liszt
7,5 dkg cukor
csipetnyi só
6 tojás
7,5 dkg vaj
1,5 dl tej
2 evőkanál vaníliáscukor

A szószhoz
1 ananász (darabolt, konzerv)
2,5 dl víz
20 dkg cukor
1 citrom

A tetejére
ananászkockák
mentalevél


...
Ananászos sütemény
HOZZÁVALÓK:

20 dkg vaj
4 tojás
30 dkg cukor
20 dkg liszt
ananászkonzerv
2 evőkanál rum
a sütéshez kevés vaj



ELKÉSZÍTÉS

Kislángon felolvasztjuk a vajat, majd hűlni hagyjuk. A tojásokból és 20 dkg cukorból elektromos habverővel habot keverünk, majd hozzáadjuk a lisztet és a vajat. Addig keverjük, amíg sima...
Aszalt gyümölcsös kosárkák
HOZZÁVALÓK:

15 dkg vegyes gyűmölcs (aszalt)
40 dkg omlós tészta
40 dkg ricotta sajt
20 dkg cukor
4 tojás
1 narancs

A díszítéshez:
1 narancs
2 evőkanál cukor



ELKÉSZÍTÉS

A díszítéshez hosszú vékony csíkokra vágjuk a narancs héját, majd 1 dl vízzel és a cukorral mély lábasba öntjük, felforra...
Réteslap készen
... zsírral, vagy olajjal. Egyenletesen és vékonyan elosztjuk rajta a tölteléket, majd a konyharuha segítségével óvatosan és lazán összegöngyöljük. Ha gyümölcsből lesz a töltelék és várhatóan levet ereszt, a zsírral meglocsolt réteslapokat meghintjük zsemlemorzsával is, sőt, a töltelék tetejére is szórhatunk keveset. A felgöngyölt rétest ugyancsak megkenjük olvasztott zsírral vagy ola...
Diós kockák
...
Hozzávalók:

17 dkg méz,
40 dkg liszt,
15 dkg vaj,
3 tojás sárgája,
1/2 csomag sütőpor,
1/2 citrom héja és leve,
15 dkg málnadzsem.

Tojásfehérje hab:
3 fehérje,
10 dkg darált dió,
10 dkg cukor.

Gyúródeszkán összedolgozzuk a puha vajat s a sütőport. Hozzátesszük a sárgákat, mézet, fűszerek...
Háziasszony remeke
...
Hozzávalók:
2 tojássárgája,
18 dkg margarin,
12 dkg porcukor,
1/2 citrom leve és reszelt héja,
1/2 csomag sütőpor,
40 dkg liszt,
kevés tejföl,
lekvár,
10 dkg darált dió.

A tojássárgáját a margarinnal és a porcukorral habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a citrom levét és a héját, majd a sütőporral elkevert lisztet, ese...
Boros gyümölcskompót
... meghámozzuk, negyedekre vágjuk, a magházukat eltávolítjuk, és meglocsoljuk citromlével. A citrom héját lereszeljük, a levét kinyomjuk. A bort, a cukrot, a citromhéjat és a maradék citromlevet lábasba öntjük, felforraljuk, belerakjuk a birsalmát. 10 percig főzzük, közben időnként megkeverjük. Beletesszük az almákat és a körtéket, és addig főzzük, míg a gyümölcsök megpuhulnak, de n...
1 2 3 .........436 437 ....654 655 .....871 872 873 
Címkék: Recept Elek, Pulykasróf Franci, volt dialektikus, tükör szemeivel, 70es évek, levét csavard, citromot vékony, szemelyre foztem, negytagu csalad, legértékesebb oldó, érett citrom, bolti citrom, fentiek miatt, héja egyáltalán, régi süteményreceptek, reszelt citromhéjat, csokor újhagyma, paradicsomokat megmossuk, körtéket hámozzuk, magházat vágjuk, gyümölcsöt cikkekre, papírvékonyságúra gyalult, citrom levét, össze állításhoz, tojások habbá, következő töltelékkel, ujjnyi szélesen, metélt-vastagra nyújtott, darabok közepére, zselatint hideg, citromok levét, lábosban összekeverjük, feloldott zselatinnal, sütéshez kevés, díszítéshez hosszú, narancs héját, cukorral mély, konyharuha segítségével, zsírral meglocsolt, töltelék tetejére, felgöngyölt rétest, puha vajat, porcukorral habosra, sütőporral elkevert, magházukat eltávolítjuk, citrom héját, levét kinyomjuk, maradék citromlevet, gyümölcsök megpuhulnak, süteményreceptek, összegöngyöljük, szódabikarbónát, materalializmus, palacsintatorta, zsemlemorzsával,
© 2013 TVN.HU Kft.