|
|
|
... olívaolaj, 2 evőkanál mustár, áfonyalekvár, 2 dl vörösbor, 20 dkg erdeigomba-keverék, 4 adag zsemlegombóc.
Elkészítése:
A szarvashátszínt megtisztítjuk, a 3 gerezd lereszelt fokhagymával, borssal, kakukkfűvel, őrölt babérral, borókabogyóval és borsikafűvel ízesítjük, és fóliába tekerve 2-3 napig érleljük. A pácolt húst serpenyőben, kevés olívaolajon, egészben... |
|
|
|
|
|
|
|
... vöröshagymából,
4 dl tejfölből,
2 dkg cukorból,
1 db citromból,
6 dl csontléből,
sóból készül.
A lisztből világos rántást készítünk, és először a lereszelt hagymát áthevítjük benne (vigyázva nehogy mepiruljon!), majd az apróra vágott kaprot is. Csontlével vagy húslével felengedjük, sóval, szűrt citromlével, cukorral ízesítjük, jól kiforra... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... kefir,
1 citrom leve,
só,
fehér bors,
tálaláshoz salátalevelek.
A hámozott almát reszeljük le durva reszelőn, locsoljuk meg citromlével.
Adjuk hozzá a lereszelt (szintén durva reszelőn) sajtot, a majonézt, A tejfölt, és sózzuk, borsozzuk, majd keverjük össze. A hagymát karikázzuk fel, locsoljuk meg a maradék citromlével. 4 tojást karikázzun... |
|
|
|
|
|
|
|
... liter finom étolaj a sütéshez.
A lisztet kupacoljuk fel egy fa gyúrótábla közepén, a halom tetején alakítsunk ki egy mélyedést. Ebbe tegyük a vaníliás cukrot, a fahéjat, a lereszelt narancshéjat, a bort és az étolajat. Gyúrjunk belőle közepesen kemény tésztát, majd a tésztából sodorjunk kb. 1,5 cm átmérőjű, 4-5 cm hosszú, hegyes végű rudacskákat.
180° C-os ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... Elkészítés:
A lisztet, margarint, 4 ek. porcukorral, 2 ek. tejföllel és 2 tojással jól összegyúrjuk, két tepsi méretű lapra kinyújtjuk. Az egyik lapot a tepsibe tesszük, és a meghámozott, lereszelt és levétől alaposan kinyomkodott almát elterítjük rajta. Az alma tetejét meghintjük porcukorral és fahéjjal, esetleg darált dióval, és ráterítjük a másik tésztalapot.
M... |
|
|
|
|
|
|
|
... burgonya, fél liter aludttej, 14-16 evőkanál liszt, zsír, 5-6 evőkanál tejföl, só
Elkészítése:
A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és tormareszelőn lereszeljük. A lereszelt burgonyát leszűrjük. A reszeléket aludttejben gyorsan elkeverjük, hogy ne barnuljon meg. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, és jól összekeverjük. Erősen kizsírozott tepsibe öntjük. A tepsiben ar... |
|
|
|
|
|
|
|
... vöröshagyma,
só,
törött bors,
olaj a sütéshez.
A zsemléket keresztben (lapjában) vékony szeletekre
vágjuk. Egy tojást a krémsajttal kikeverünk, majd
hozzáadjuk a megtisztított és lereszelt, vagy nagyon
finomra vágott vöröshagymát. Kevés törött borssal
meghintjük. A sajtos krémet a zsemleszeletekre kenjük,
és egy-egy krémes szelete... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 kis pecsenyekacsa, 1,5 dl félszáraz vörösbor, 2 dl narancslé, 1 citrom lereszelt héja, 1 csapott evőkanál cukor, ízlés szerint só.
Elkészítése:
A cukrot kis lábosban barnára pirítom, majd nagyon óvatosan (hogy meg ne égessem magam a sistergő gőzzel) beleöntöm a vörösbort és a narancslevet. Hozzákeverem citromhéjat, és addig forralom,... |
|
|
|
|
|
|
|
... torta mellé kínálhatunk cukros tojáshabot, melyet grillen kissé ... |
|
|
|
|
|
|
|
... borssal, sóval,vegetáva, és az összenyomott fokhagymával. Összekeverem, és párologtatom amíg a hús puha nem lesz.
... |
|
|
|
|
|
|
|
Sztrapacska
Hozzávalók:
50 dkg meghámozott, lereszelt burgonya
1 tojás
kevés só
liszt
kockára vágott füstölt szalonna
25 dkg juhtúró
1 nagy pohár tejföl
Elkészítés: A reszelt krumpliból, egy tojásból, kevés sóból és annyi lisztből, amennyit felvesz, tésztát keverünk. Galuskát szaggatunk belőle és sós vízben kifőzzük.... |
|
|
|
|
|
|
|
... (kuktában 1 óra alatt kész). A levéből kiemeljük, csíkokra vágjuk. Az olajon a cukrot világosbarnára pirítjuk, majd a liszttel tovább sütjük. Ekkor kerül bele a másik hagyma is, amit lereszeltünk, valamint a zúzott fokhagyma meg a babérlevél. A tűzről levéve pirospaprikával megszórjuk. A belsőségek főzőlevéből kb. 6 decit rámerünk, kevergetve simára, mártás sűrűségűre forraljuk. H... |
|
|
|
|
|
|
|
... vizet, hogy épp ellepje! Főzzük körülbelül 10 percig! Vegyük le a tűzről, majd ha kissé kihűlt, keverjünk hozzá két darab narancs és három darab citrom összekockázott húsát, és két diónyi lereszelt friss gyömbért és 1 kg befőző cukrot! Tegyük vissza a tűzre, és lassú lángon főzzük még további 15 percig! Töltsük tisztára mosott befőttes üvegekbe a még forrásban lévő lekvárt, zárjuk... |
|
|
|
|
|
|
|
... hozzáadjuk a maradék vörösbort és a levesalapot, majd másfél órán át pároljuk. Akkor leszűrjük, a levet egy fazékban felfogjuk. Ezt a mártást még sűrítjük, majd megolvasztjuk benne a lereszelt csokoládét, jól átkeverjük és sózzuk, borsozzuk. A gesztenyét bevágva tepsire tesszük, 20 percig sütjük, majd leválasztjuk tóluk a héjat. A maradék olajat felforrósítjuk, és minden oldaláról... |
|
|
|
|
|
|
|
... vörös káposztát is. Fedő alatt 10 percig pároljuk. Szegfűszeggel, borssal, vörösborecettel, száraz vörösborral ízesítjük, és további 10 percig pároljuk. Végül hozzáadju... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (8 személyre):
20 dkg rizs, 4 dl tej, só, 15 dkg porcukor, 6 dkg margarin, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás, 5 dkg mazsola, 1 citrom lereszelt héja, a tepsi kikenéséhez margarin, zsemlemorzsa, a tálaláshoz kész vaníliaöntet.
1. A rizst lábasba töltjük. Annyi forrásban levő vizet öntünk alá, amennyi éppen ellepi, és kevergetve főzzük. Közben a tejet... |
|
|
|
|
|
|
|
... villával jól elkeverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a citrom reszelt héját.
A lisztben elkeverjük a sütőport és apránként a vajas masszához adagoljuk, a végén belekeverjük a lereszelt almát.
A tésztát a muffinsütőbe töltjük és 20 perc alatt készre sütjük.
A recept beküldője: Edit
Megjegyzés: Nagyon finom. De lehet, hogy kicsit kevesebb vajj... |
|
|
|
|
|
|
|
... leveskockát belemorzsoljuk.
2. Amint fölfo... |
|
|
|
|
|
|
|
... megkenve, színes cukrot, vagy vágott diót teszünk a tetejére.
Karácsonyfa-függelékek
Hozzávalók kb. 80 db-hoz:
A tésztához: 250 g liszt, 125 g porcukor, 1/2 citrom lereszelt héja, 1 tojás, 150 g hideg vaj
A díszítéshez: 125 g porcukor, 2-3 ek. citromlé, rum vagy málnaszirup, tetszés szerint apró színes cukorgyöngyök, durva kristálycukor, vagdalt pö... |
|
|
|
|
|
|
|
... hőfokon süssük meg (kb.l2 perc).
CITROMOS-MAZSOLÁS LEPÉNY
50 dkg reszelt alma
10 dkg mázsola
1,5 dl víz
5 evőkanál zabliszt
egy citrom lereszelt héja
fél citrom leve
banánszeletek
kókuszreszelék
Keverjük össze az első négy hozzávalót. Főzzük 30 percig. Adjuk hozzá a többit, és keverjük meg. Tegyünk banánsze... |
|
|
|
|
|