|
|
|
...
1 teáskanál mustár
Előkészítés: A narancsot és a zellert meghámozzuk. A narancsot kis kockákra, a zellert finommetéltre, a gépsonkát metéltre daraboljuk. A kovászos uborkát lereszeljük.
Elkészítés: A zellert forró sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Közben elkészítjük a páclét: a tojássárgából az olajjal majonézt keverünk, hozzáadjuk a reszelt kovászos uborkát,... |
|
|
|
|
|
|
|
... szó.30 dkg teljes kiőrlésű lisztet eldolgozunk 15 dkg vajjal, 1 csipet sóval, 3 kanál tejföllel és egy csomag sütőporral. 2 lapot nyújtunk és megtöltjük az almás töltelékkel. A töltelékhez lereszeljük az almát, nem tudok mennyiséget, minél több, annál fincsibb, megszórjuk fahéjjal és ízlés szerint egy kis édesítőszerrel. Kb. 220 fokon 20 perc alatt megsül. Nagyon finom. Ha a tetej... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... egy nagyobb tepsi aljra terítjük. Megszurkáljuk egy villával, és 5 percre előmelegített sütőbe tesszük (elősütjük).
A töltelékhez az almákat megpucoljuk és nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a cukorral és fahéjjal, és lassú tűzön, kevergetve addig főzzük, amíg a leve elpárolog.
Az almát egyenletes vastagságban az elősütött tésztára kenjük.
A 6 tojásfe... |
|
|
|
|
|
|
|
Egy kedves, volt kolléganőnk Szakácskönyvét osztom meg veletek a Bevezetőjével együtt.
Fogadjátok, olvassátok szeretettel
A szakácskönyvben az Ajánlás és Bevezető után, az alábbi receptek találhatók:
Levesek
... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... elkészítjük a vaníliás lapot is. Hagyjuk őket teljesen kihűlni.
A margarint habosra keverjük 10 dkg porcukorral, majd belekeverjük a reszelt citromhéjat, és a citromlevet is. Az almákat lereszeljük, a maradék porcukorral pépesre pároljuk, majd teljesen kihűtjük.
A 4 csomag pudingport a tejjel sűrűre főzzük, majd ezt is kihűtjük. Ha minden kihűlt, a vajkrémbe belekever... |
|
|
|
|
|
|
|
... káposzta, 1 fej vöröshagyma, 1 db kukorica konzerv és 1 kis doboz zöldborsó konzerv lecsöpögtetve.
Saláta öntet: 3 ek ecet, 3 ek cukor, 3 dl víz
A káposztát megtisztítjuk és lereszeljük, lesózzuk és állni hagyjuk kb 1 órát. Kicsavarjuk, egy tálba rakjuk, ráöntjük a borsót és a kukoricát. Felöntjük az öntettel, átkeverjük.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... bélszín
10 dkg zsenge rukola
15 dkg lágy kecskesajt
olaj (a sütéshez)
olívaolaj
citromlé
Az édesburgonyát meghámozzuk és megreszeljük. A sajtot ugyancsak lereszeljük. A lángoshoz összekeverjük a burgonyát, a tojást, a lisztet, a parmezánt és egy kevés borsot. Egy serpenyőbe fél centi magasan olajat öntünk, és közepes lángon felhevítjük. Néhány e... |
|
|
|
|
|
|
|
I. FEJEZET
A reformtáplálkozás egyre nagyobb teret hódít, jelenleg hozzávetőleges becslések szerint 500 millió vegetárius él a világon. Százalékos arányukat tekintve tehát a húsevők száma ma még legalább egy nagyságrenddel nagyobb, mint a természetes módon táplálkozóké. Ez a jelentős arányeltolódás azonban a legtöbb esetben csupán a megszokásnak tudható be. Gasztro... |
|
|
|
|
|
|
|
... Kell hozzá két csésze búzacsíra, egy alma, egy negyed fe... |
|
|
|
|
|
|
|
... 2 evőkanál citromlé
- 3 dl tej
- 1 evőkanál méz
Elkészítés:
A sárgarépát meghámozzuk, pár szeletet levágunk belőle a díszítéshez, a többit tormareszelőn lereszeljük. Kicsit állni hagyjuk. Az almát meghámozzuk, megmossuk, kettévágjuk, kivájjuk a magházát, húsát vékonyra szeleteljük, és a citromlével megcsepegtetjük. A répapépből burgonyanyomóval kipré... |
|
|
|
|
|
|
|
... anyagokat, így nem kell attól tartani, hogy ropogós zabpelyhet kell majd rágcsálni.
Kavarós süti, csak össze kell borogatni a hozzávalókat. Az almákat megtisztítjuk és lereszeljük nagy lyukú reszelőn. Újabban én azért szoktam meghámozni, hogy könnyebb legyen a reszelés, minekután kevesebb ujjamat metélem be a tésztába. A lisztet, a zabpelyhet, sütőport, szódabikar... |
|
|
|
|
|
|
|
... fedő alatt puhára főzzük. Amikor megpirult, a léből kivéve, a csonthoz közelebbi oldalon felvágjuk, a csontot óvatosan kiemeljük, ügyelve arra, hogy szét ne essen. Az ecetes tormába belereszeljük a meghámozott almát, a sárgarépát, a tojássárgájákat, megsózzuk, megborsozzuk, majd ezt a tölteléket - arányosan elosztva - a két csülökbe, a csontok helyébe betöltjük. Kötőzs... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojás
2 kk. pirospaprika
2 kk. örőlt fekete bors
liszt
só
olaj(a sütéshez)
Elkészítés: A tököt meghámozzuk,a belét kiszedjük és félre tesszük.A tököt lereszeljük pl.-ul nokedli szaggatón
hozzákeverjük a belét, és a magját is.Hozzá adjuk a tojást,pirospaprikát,borsot és megsózzuk.Annyi lisztet adunk hozzá,hogy olyan legyen mint a csurgatott ... |
|
|
|
|
|
|
|
... fehér
kenyér, zsemle, méz stb.)
3. Az immunrendszer működését órákon belül serkenti a nyersen
fogyasztott cékla, céklalé. Kis fej céklát, vagy nagyobb cékla felét
lereszeljük nagylukú reszelőn, egy evőkanál mézet és kb. harmad citrom
levét csorgatjuk rá, mintegy negyed órát állni hagyjuk, majd
elfogyasztjuk. Kisgyerekeknek a kanállal kinyomkodot... |
|
|
|
|
|
|
|
... 2 evőkanál cseresznyepálinka (vagy más gyümölcspálinka) 2 cl konyak 2 dkg vágott pisztácia 60 db mignonpapirka
Előkészítés: A narancsot alaposan megmossuk, héját lereszeljük. A csokoládét kisebb darabokra tördeljük. A csokoládéreszelékhez durva lyukú reszelőn lereszeljük a 4-4 dkg tej- és fehér tortabevonó csokoládét.
Elkészítés: A tejszínt a... |
|
|
|
|
|
|
|
... keser kakaópor: 4 ev kanál
Elkészítése:
Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és nagy lyukú reszel n lereszeljük. Lábasba rakjuk, 5 dl vizet ráöntünk,
a cukorral ízesítjük, 8-10 perc alatt puhára f zzük (ha mézzel készítjük, akkor azt a már puha almához
keverjük).Közben a vanília íz pudin... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg,
tojás: 3 db,
vaj: 15 dkg,
porcukor: 20 dkg.
180°C-ra megmelegítjük a sütőt. A diót megpirítjuk, és durvára daráljuk. A sárgarépát megtisztítjuk, és lereszeljük. Előkészítünk egy tortaformát (22 cm-s).
Összedolgozzunk a lisztet, a sütőport, a cukrot, a sárgarépát, a mazsolát, a diót és a kakaót. Majd hozzákeverjük a tojásokat, végül a p... |
|
|
|
|
|
|
|
... a maradék tejjel
összegyúrjuk, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. A tésztából három
cipót formálunk, és egy órán át pihentetjük. Az almát megmossuk,
meghámozzuk, és lereszeljük. Hozzáadjuk a porcukorral elkevert darált
diót, és alaposan összekeverjük. Az egyik cipót tepsi nagyságúra
nyújtjuk, és kikent, kilisztezett tepsibe tesszük. Megkenjük a lekvá... |
|
|
|
|
|
|
|
... nagyobbra kinyújtjuk a leveles tésztát, hogy az oldalára is kerüljön tészta. Kockára vágjuk a sonkát, felaprítjuk a hagymát, rászórjuk a tésztára, ha megfőtt a krumpli, azt is beletesszük. Lereszeljük a sajtot, egy tálban összekeverjük a tojásokkal, tejszínnel és a fűszerekkel, majd a sonkás-krumpli tetejére öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. ... |
|
|
|
|
|
|
|
... paprika, kevés gyalult káposzta a díszítéshez.
Az öntet (tzatziki): Az uborkát lereszeljük, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük a joghurttal (tejföllel), a zúzott fokhagymával és az apróra vágott kaporral, majd jól lehűtjük. Használhatunk kész tzatziki fűszerkeveréket is.... |
|
|
|
|
|