|
|
|
... patisszont belekeverve megpuhítjuk. Ezután belekeverjük a paprikákat és fokhagymát. Puhulásuk után rá... |
|
|
|
|
|
|
|
... metélőhagymával, majd sóval, borssal, cukorral ízesítjük. Végül beledolgozzuk az olajat.
3. A kihűlt burgonyát felkarikázzuk, majd az uborka- és a retekszelet... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... fogyassza!
Próbálja ki!
Szokatlan, de rendkívül hatékony itókát készíthet tejből, kamillateából és mézből. Forrázzon le két teáskanálnyi kamillavirágot fél deci vízzel. Hagyja tíz percig lefedve ázni, majd szűrje le, és keverjen hozzá két kávéskanálnyi mézet. Végül adjon a teához egy-két evőkanálnyi langyos tejet!
Legyen egészségesebb a Gyöng... |
|
|
|
|
|
|
|
... almákat kicsumázzuk, héját kissé bevagdaljuk, és mindegyikbe 2-3 db szegfűszeget szúrunk. Két-két almát a hasüregbe helyezünk, és a nyílást hústűvel összetűzzük.
Serpenyőben, lefedve 5 percig elősütjük, majd tepsibe tesszük, aláöntünk 2 dl bort, és 160 fokos sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. Tálaláskor a hasüregben megsült almákat cikkekre vágva a tál egyi... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... formájában fogyasztott spenótnál nincs jobb altató. Az alaposan megmosott levelekből 2 maréknyit dobjunk bele 0,75 l szénsavmentes ásványvízbe, lassú tűzön forraljuk 10 percig, tartsuk lefedve újabb 10 percig, majd szűrjük le. Vacsora után igyunk meg egy csészényit mézzel édesítve, majd lefekvés előtt még eggyel, s a kúrát folytassuk legalább két hétig. Vigyázat, semmiképpen sem a... |
|
|
|
|
|
|
|
... alá dugdoss be két-két karika szárazkolbászt, egy-egy paprikát, hagymát és paradicsomot. A paprikát, hagymát és paradicsomot alaposan meg kell sózni! Ha kész, önts alá 1 dl fehérbort, és lefedve tedd forró sütőbe. Párold kb. 40 percig, aztán vedd ki, locsold meg a szaftjával, ha elfőtte a levét, pótold, és tégy bele egy stampedli konyakot. Fedd le ismét és tedd vissza 15 percre. E... |
|
|
|
|
|
|
|
... szőlőszem
1 tojásfehérje
margarin
ELKÉSZÍTÉS
A szőlőlét felforraljuk, majd levesszük a tűzről, beledobjuk a szegfűszegeket és a gyömbért. Lefedve 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A barackokat 1 percre forró vízbe rakjuk, hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk, kettévágjuk, a magokat kiszedjük, és húsukat vékonyan felszeletelj... |
|
|
|
|
|
|
|
... sárgabaracklekvár
ELKÉSZÍTÉS
A teát 5 dl vízzel leforrázzuk, és 5 percig állni hagyjuk. Feloldjuk benne a cukrot, belekeverjük a gyümölcsöket és a mazsolát, majd lefedve 12 óráig állni hagyjuk. A tésztát kerek teflon gyümölcstorta-formába simítjuk, az alját villával megszurkáljuk, és az őrölt mandulával megszórjuk. A gyümölcsöket lecsöpögtetjük, a... |
|
|
|
|
|
|
|
... banánpüréhez adjuk. Egyesével belekeverjük a tojásokat, majd hozzáadjuk a vaníliaaromát, a lisztet, a diót, a mandulát és a sót. A formába öntjük, zsírpapírral letakarjuk, és vízgőzben, lefedve, kislángon 1 óra 15 percig sütjük. Amikor kész, levesszük a tűzről, és a formában kihűtjük. Tányérra borítjuk, és porcukorral megszórva tálaljuk.
Jó tudni
Sok s... |
|
|
|
|
|
|
|
... vékony szeletekre vágjuk, és durvára daraboljuk. A levét és a citrom levét kinyomjuk, a narancshéjjal, a rummal, a cukorsziruppal, a mazsolával és a fahéjjal felforraljuk. A tűzről levéve, lefedve 5 percig állni hagyjuk, majd a fahéjat kidobjuk belőle. A narancsokat meghámozzuk, a fehér héjat és a magokat is eltávolítjuk, majd gerezdekre szedjük. A banánokat felkarikázzuk. 4 egyfo... |
|
|
|
|
|
|
|
... héját finomra reszeljük, a levét kinyomjuk. A narancshéjat az almákba tesszük, a magház helyére töltjük, és mindegyik tetejére 1-1 fahéjrudacskát rakunk. Az almákat a gőz fölé tesszük, és lefedve 8 percig főzzük. A szószhoz a joghurtot, a narancslét, az őrölt fahéjat és a vaníliáscukrot habosra keverjük. A kész almákat desszertestálakra osztjuk, a narancsszósszal körülöntjük, me... |
|
|
|
|
|
|
|
... megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a currypasztát, a rizst, az alaplét, a paradicsomot, a karfiolt és a mazsolát, majd lassan felforraljuk. Ezután mérsékelt lángon, lefedve és időnként megkeverve még 15 prcig főzzük. A csirkehúst visszatesszük a főzőedénybe és hozzákeverjük a borsót. Lefedjük, és ismét felforraljuk, majd kis lángon főzzük 10 percig,... |
|
|
|
|
|
|
|
... kockákra vágjuk.
Elkészítés:
1. A forró olajon megfuttatjuk a hagymát, rátesszük a zúzát és a szívet. Fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, és kevés víz aláöntésével lefedve pároljuk. Ha a víz elpárolog, pótoljuk.
2. Amikor a zúza már majdnem puha, a levesbe beletesszük a sárgarépát, a májat, a tárkonyt, és összepirítjuk. Felengedjük egy liter vízzel, amiko... |
|
|
|
|
|
|
|
... apró kockákra vágjuk és feltesszük főni 1 liter vízben. Ha forr, leszedjük a habját és az apró koc-kákra vágott vegyes zöldséget, és a zöldpaprikát hozzátéve megsózzuk, megborsozzuk, majd lefedve, szép lassan puhára főzzük.
A megmosott és leszűrt rizst a 8 deka zsíron jól átforrósítjuk. Ha sárgulni kezd, hozzáadjuk a finomra vagdalt zöldpetrezselymet és belekeverjük a zöldség... |
|
|
|
|
|
|
|
... bevarrjuk.
Megsózzuk, mélyebb tepsibe tesszük a megmaradt 5 deka zsírral, és egyenletes forró sütőben, saját levé-vel locsolva, pirosra sütjük.
Ha megsült, kivesszük, tálra tesszük, s lefedve 20-30 percig szikkadni hagyjuk.
Csak ezután szeleteljük és tálaljuk.
Bármilyen főzeléket adhatunk hozzá, esetleg burgonya köretet és savanyúságot.
Lehet csontos oldal... |
|
|
|
|
|
|
|
... lecsurgatjuk, és a hússal összekeve... |
|
|
|
|
|
|
|
... paradicsom savanyúságától függően), negyed csésze olajkeverék, só, bors ízlés szerint.
Elkészítése:
... |
|
|
|
|
|
|
|
... kezd, kemény habbá verjük a tejszínt. A krémet ismét erősen átverjük, majd beleforgatjuk a tejszínhabot és a reszelt csokoládét.
3. Az Amaretto-krémet 4 desszertespohárba töltjük, és lefedve kb. 3 órán vagy egy éjszakán át a hűtőszekrényben tartjuk. Tálalás előtt kivesszük a hűtőből, hogy aromája jobban érvényesülhessen. Az epret megmossuk, megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, é... |
|
|
|
|
|
|
|
... kockákra metélve zsírját kisütöm. A pörcöt leszűröm és félreteszem. A kacsazsíron akacsadarabokat lepirítom, és egy nagy tűzálló tálba átteszem. Leöntöm a mártással, és alufóliával szorosan lefedve, előmelegített, forró sütőbe teszem. Egy órán keresztül sütöm. Ha a hús
puha, mindkét oldalát szép pirosra, ropogósra pirítom. Burgonyalángos vagy burgonyakrokett illik mellé.... |
|
|
|
|
|
|
|
... vágott vöröshagymát a vajon üvegesre pirítjuk, beletesszük a ledarált húst, az apró kis kockákra öszszevágott zöldpaprikát. Sóval, fűszerpaprika-őrleménnyel, törött borssal ízesítjük és lefedve néhány percig pároljuk. Közben 3 dkg vajból, 5 dkg lisztből, a 2 dl tej hozzáadásával elkészítjük a sűrű tejmártást. Amikor a mártás kissé kihűlt, belekeverjük a tejfölt, a tojás sárgát, ma... |
|
|
|
|
|