|
|
|
... részük a tábor lakóinak. Úgy bántak velük,
mint az állatokkal, mondván, hogy ha minden nap meghal száz ember, akkor
jobb sora lesz a túlélonek. Sótlan csutkástól darált kukoricalisztet kaptak,
evo edények nélkül. Mindenki abból evett, amit a padlásokon vagy a szemétben
talált az elhagyott német házaknál, ahova betelepítették a magyarokat, nem
nézve, hogy a... |
|
|
|
|
|
|
|
...10 dkg kukoricaliszt,
15 dkg (1 nagyobb) burgonya
20-20 dkg porcukrot és darált diót,
1 dl rum,
reszelt csokoládé vagy kakaópor.
10 dkg kukoricalisztet 6 dl vízben sűrűre főzök. Addig hagyom állni, amíg meg nem megkeményedik. 15 dkg (1 nagyobb) burgonyát héjában megfőzök, melegen áttöröm, majd összedolgozom a kukoricás masszával. Hozzáadok 20-... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... kiöblített tálkákba adagoljuk és gyümölccsel, kókuszreszelékkel díszítjük. Karobpor hozzáadásával "csokipudingot" készíthetünk belőle.
Változat: Rizsliszt helyett használhatunk kukoricalisztet is. Ízesíthetjük kókuszreszelékkel vagy más diófélével, de kevés piros gyümölccsel (főleg bogyós) színezhetjük is. A végén pár csepp citromlével még kellemesebbé tehetjük az ízhatást.|... |
|
|
|
|
|
|
|
... reszelt parmezán, só, bors.
A vaj felét fölmelegítjük egy fazékban, hozzáadjuk a felvágott vöröshagymát, és kb. 10 perc alatt halványbarnára dinszteljük. Rászórjuk a kukoricalisztet, 2-3 percig pirítjuk, belevegyítjük a felmelegített tejet, és öntünk rá még fél liter forró vizet. Sózzuk, borsozzuk, és egy órán keresztül főzzük. Végül hozzáadjuk a tejszínt, a vaj másik ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... bors, só.
A májat megmossuk, megtöröljük, és a forrásban levő vízbe dobjuk. Ha a megfehéredett májból már nem folyik véres lé, akkor leszűrjük és ledaráljuk. A kukoricalisztet 2,5 dl forrásban levő sós vízben addig főzzük, míg az edény falától el nem válik. Langyosra hűtjük, majd összekeverjük a darált májjal, a habosra felvert tojásokkal, a t... |
|
|
|
|
|
|
|
... g)
főzéshez használatos olajspray
Elkészítés:
1. A szósz elkészítéséhez tegyük a marhahúslevest, szójaszószt, vörösbort és mustárt egy edénybe. Keverjük el a kukoricalisztet 1 evőkanál liszttel, és adjuk a többi hozzávalóhoz. Kevergessük, amíg fel nem forr.
2. Negyedeljük a paprikát, távolítsuk el a magokat és ereket. Grillezzük a papri... |
|
|
|
|
|
|
|
... sütőtálba, és toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe. Addig süssük, amíg a csirke megpuhul. ... |
|
|
|
|
|
|
|
... egy sütőtálba, és toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe. Addig süssük, amíg a csirke megpuhul.|... |
|
|
|
|
|
|
|
... 2 dkg vaj,
- só.
Elkészítése:
- Forrald fel a vizet és sózd meg.
- Óvatosan, folyamatos keverés mellett, hogy ne csomósodjon, add hozzá a kukoricalisztet és főzd kásává (mint a tejbegríz). (Legjobb habverővel keverni.)
- Amikor besűrűsödik, keverj hozzá egy kevés vajat és zárd el a gázt.
Tanácsok:
- A masszát... |
|
|
|
|
|
|
|
... levét, a vágott koriandert, szeletelt hagymát és összevágott petrezselymet. Sózzuk, s kb. 10 percig pároljuk. Lehűtjük, majd hozzákeverjük a kockára vágott avokádót. Tortilla: a kukoricalisztet összekeverjük annyi meleg vízzel, hogy sima, kemény tésztát kapjunk. Formázzunk belőle kis golyót, és két fólia között alaposan lapítsuk el. Ha a szélei töredezettek lesznek, a tészta szára... |
|
|
|
|
|
|
|
... hogy a ,,török búza" neve törökül misir, azaz ,,egyiptomi".
Székelyföldön a kukorica neve málé. Az erdélyi magyarok egyébként ugyanígy nevezik a kukoricalisztet (,,málé" vagy ,,máléliszt") és az abból készült édes lepényt (,,málé", ,,málés tészta"), sok helyen pedig a puliszkát is. Más magyar vidékeken in... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Halászlé
Hozzávalók: 80 dkg-os ponty, 1 hagyma, 10 dkg zöldpaprika, 5 dkg paradicsom, pirospaprika.
A ponty fejét, uszonyait, farkát levágjuk, törzsét kifilézzük, beirdaljuk és ujjnyi csíkokra vágjuk. A haltejjel, ikrával együtt besózzuk. A kiesett részeket, csontokat 2 l vízben... |
|
|
|
|
|
|
|
... A kukoricaszemekből kivonható kukoricaolaj főzésre, sütésre, salátaöntethez egyaránt kiváló.
A sokoldalú puliszka
Fazékban vizet forralunk, pici sóval, és kukoricalisztet, vagy apró szemű darát csorgatunk bele a víznek kb. háromnegyedéig, már azonnal kavargatjuk, mert gyorsan elkészül és lekapja. Hogy sima legyen, legjobb habverővel kutyulgatni. Ha a szaga é... |
|
|
|
|
|
|
|
... nézve.
Gyümölcsös kukoricalepény
Elkészítés: Keverjünk habosra 4 tojást 12 dkg cukorral, adjunk hozzá 13 dkg olvasztott vajat, 15-15 dkg teljes kiőrlésű búza-, illetve kukoricalisztet és egy zacskó sütőport. Nagyon jól keverjük ki a masszát. Adjunk hozzá félbevágott, kimagozott datolyát vagy más, ízlés szerinti, nem túl leveses gyümölcsöt.
Tegyük a masszát kivajazot... |
|
|
|
|
|
|
|
... vágja kis kockákra. Lábasban olvassza meg a vajat, rajta süsse a csirkét mindkét oldalon aranybarnára. Vegye ki, zsiradékán dinsztelje a hagymát üvegesre. A lekvárba keverje bele a kukoricalisztet, tegye a hagymára, kevergesse, míg felforr. Vegye lejjebb a hőt, sózza-borsozza, tegye rá a szárított barackot és a csirkét. Fedő alatt párolja, míg megpuhul, néha keverje meg. Tegye bel... |
|
|
|
|
|
|
|
... egy sütőtálba, és toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe. Addig süssük, amíg a csirke megpuhul.
|... |
|
|
|
|
|
|
|
... bort, a cukrot és a szójaszószt. Jól elkeverjük, sózzuk, majd fed... |
|
|
|
|
|
|
|
... használatos olajspray.
Elkészítése:
A szósz elkészítéséhez tegyük a marhahúslevest, szójaszószt,
vörösbort és mustárt egy edénybe. Keverjük el a kukoricalisztet 1 evőkanál liszttel, és adjuk a többi hozzávalóhoz. Kevergessük, amíg fel nem forr.
Negyedeljük a paprikát, távolítsuk el a magokat és ereket. Grillezzük a paprikát, amíg a bőre felhó... |
|
|
|
|
|
|
|
Fél kg kukoricaliszt, 20 dkg füstölt szalonna, só.
Egy liter lobogó sós vízbe teszem a kukoricalisztet és állandóan kevergetve sűrű kásává főzöm. A füstölt szalonnát apró kockákva vágom és kisütöm. Egy tűzálló edény kizsírozok a kisült szalonnazsírral. A maradék szalonnazsírba belemártogatom az evőkanalat és kanálnyi nagyságú gombócokat szakítok vele a kukoricakásából és a tű... |
|
|
|
|
|
|
|
... lapos fakanállal, hogy a serpenyőtől elváljon. Tegyük bele a gombát, kevergetve pároljuk egy kicsit, majd öntsük hozzá a csirkehúslevest és lassú tűzön 3-4 percig főzzük.
A kukoricalisztet és a mustárt öntsük csészébe, és keverjük simára 1 evőkanál hideg vízzel, majd lassú tűzön főzzük, amíg a szósz besűrűsödik. Adjunk hozzá ecetet, egy kevés vajat, és ízlés szerint ízesítsük... |
|
|
|
|
|