Belépés
Évforduló - nem lehet elfelejt
... részük a tábor lakóinak. Úgy bántak velük,
mint az állatokkal, mondván, hogy ha minden nap meghal száz ember, akkor
jobb sora lesz a túlélonek. Sótlan csutkástól darált kukoricalisztet kaptak,
evo edények nélkül. Mindenki abból evett, amit a padlásokon vagy a szemétben
talált az elhagyott német házaknál, ahova betelepítették a magyarokat, nem
nézve, hogy a...
Hamis marcipán
...10 dkg kukoricaliszt,
15 dkg (1 nagyobb) burgonya
20-20 dkg porcukrot és darált diót,
1 dl rum,
reszelt csokoládé vagy kakaópor.


10 dkg kukoricalisztet 6 dl vízben sűrűre főzök. Addig hagyom állni, amíg meg nem megkeményedik. 15 dkg (1 nagyobb) burgonyát héjában megfőzök, melegen áttöröm, majd összedolgozom a kukoricás masszával. Hozzáadok 20-...
Desszertek
... kiöblített tálkákba adagoljuk és gyümölccsel, kókuszreszelékkel díszítjük. Karobpor hozzáadásával "csokipudingot" készíthetünk belőle.
Változat: Rizsliszt helyett használhatunk kukoricalisztet is. Ízesíthetjük kókuszreszelékkel vagy más diófélével, de kevés piros gyümölccsel (főleg bogyós) színezhetjük is. A végén pár csepp citromlével még kellemesebbé tehetjük az ízhatást.|...
Polentaleves
... reszelt parmezán, só, bors.

A vaj felét fölmelegítjük egy fazékban, hozzáadjuk a felvágott vöröshagymát, és kb. 10 perc alatt halványbarnára dinszteljük. Rászórjuk a kukoricalisztet, 2-3 percig pirítjuk, belevegyítjük a felmelegített tejet, és öntünk rá még fél liter forró vizet. Sózzuk, borsozzuk, és egy órán keresztül főzzük. Végül hozzáadjuk a tejszínt, a vaj másik ...
Májasok
... bors, só.
A májat megmossuk, megtöröljük, és a forrásban levő vízbe dobjuk. Ha a megfehéredett májból már nem folyik véres lé, akkor leszűrjük és ledaráljuk. A kukoricalisztet 2,5 dl forrásban levő sós vízben addig főzzük, míg az edény falától el nem válik. Langyosra hűtjük, majd összekeverjük a darált májjal, a habosra felvert tojásokkal, a t...
Sertéshústekercsek grillezett
... g)
főzéshez használatos olajspray

Elkészítés:

1. A szósz elkészítéséhez tegyük a marhahúslevest, szójaszószt, vörösbort és mustárt egy edénybe. Keverjük el a kukoricalisztet 1 evőkanál liszttel, és adjuk a többi hozzávalóhoz. Kevergessük, amíg fel nem forr.

2. Negyedeljük a paprikát, távolítsuk el a magokat és ereket. Grillezzük a papri...
Narancsos csirke
... sütőtálba, és toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe. Addig süssük, amíg a csirke megpuhul. ...
Narancsos csirke
... egy sütőtálba, és toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe. Addig süssük, amíg a csirke megpuhul.|...
Puliszka alaprecept
... 2 dkg vaj,
- só.

Elkészítése:

- Forrald fel a vizet és sózd meg.
- Óvatosan, folyamatos keverés mellett, hogy ne csomósodjon, add hozzá a kukoricalisztet és főzd kásává (mint a tejbegríz). (Legjobb habverővel keverni.)
- Amikor besűrűsödik, keverj hozzá egy kevés vajat és zárd el a gázt.

Tanácsok:

- A masszát...
Csípős kukoricasaláta
... levét, a vágott koriandert, szeletelt hagymát és összevágott petrezselymet. Sózzuk, s kb. 10 percig pároljuk. Lehűtjük, majd hozzákeverjük a kockára vágott avokádót. Tortilla: a kukoricalisztet összekeverjük annyi meleg vízzel, hogy sima, kemény tésztát kapjunk. Formázzunk belőle kis golyót, és két fólia között alaposan lapítsuk el. Ha a szélei töredezettek lesznek, a tészta szára...
Kukorica
... hogy a ,,török búza" neve törökül misir, azaz ,,egyiptomi".

Székelyföldön a kukorica neve málé. Az erdélyi magyarok egyébként ugyanígy nevezik a kukoricalisztet (,,málé" vagy ,,máléliszt") és az abból készült édes lepényt (,,málé", ,,málés tészta"), sok helyen pedig a puliszkát is. Más magyar vidékeken in...
Halételek
...

Halászlé

Hozzávalók: 80 dkg-os ponty, 1 hagyma, 10 dkg zöldpaprika, 5 dkg paradicsom, pirospaprika.
A ponty fejét, uszonyait, farkát levágjuk, törzsét kifilézzük, beirdaljuk és ujjnyi csíkokra vágjuk. A haltejjel, ikrával együtt besózzuk. A kiesett részeket, csontokat 2 l vízben...
jó tudni..........
... A kukoricaszemekből kivonható kukoricaolaj főzésre, sütésre, salátaöntethez egyaránt kiváló.

A sokoldalú puliszka

Fazékban vizet forralunk, pici sóval, és kukoricalisztet, vagy apró szemű darát csorgatunk bele a víznek kb. háromnegyedéig, már azonnal kavargatjuk, mert gyorsan elkészül és lekapja. Hogy sima legyen, legjobb habverővel kutyulgatni. Ha a szaga é...
Gyümölcsös finomságok 2
... nézve.
Gyümölcsös kukoricalepény
Elkészítés: Keverjünk habosra 4 tojást 12 dkg cukorral, adjunk hozzá 13 dkg olvasztott vajat, 15-15 dkg teljes kiőrlésű búza-, illetve kukoricalisztet és egy zacskó sütőport. Nagyon jól keverjük ki a masszát. Adjunk hozzá félbevágott, kimagozott datolyát vagy más, ízlés szerinti, nem túl leveses gyümölcsöt.
Tegyük a masszát kivajazot...
Főzzünk jót
... vágja kis kockákra. Lábasban olvassza meg a vajat, rajta süsse a csirkét mindkét oldalon aranybarnára. Vegye ki, zsiradékán dinsztelje a hagymát üvegesre. A lekvárba keverje bele a kukoricalisztet, tegye a hagymára, kevergesse, míg felforr. Vegye lejjebb a hőt, sózza-borsozza, tegye rá a szárított barackot és a csirkét. Fedő alatt párolja, míg megpuhul, néha keverje meg. Tegye bel...
Narancsos csirke
... egy sütőtálba, és toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe. Addig süssük, amíg a csirke megpuhul.
|...
Kínai ananászos csirke
... bort, a cukrot és a szójaszószt. Jól elkeverjük, sózzuk, majd fed...
Sertéshús tekercsek grillezett
... használatos olajspray.

Elkészítése:

A szósz elkészítéséhez tegyük a marhahúslevest, szójaszószt,
vörösbort és mustárt egy edénybe. Keverjük el a kukoricalisztet 1 evőkanál liszttel, és adjuk a többi hozzávalóhoz. Kevergessük, amíg fel nem forr.
Negyedeljük a paprikát, távolítsuk el a magokat és ereket. Grillezzük a paprikát, amíg a bőre felhó...
Puliszka
Fél kg kukoricaliszt, 20 dkg füstölt szalonna, só.
Egy liter lobogó sós vízbe teszem a kukoricalisztet és állandóan kevergetve sűrű kásává főzöm. A füstölt szalonnát apró kockákva vágom és kisütöm. Egy tűzálló edény kizsírozok a kisült szalonnazsírral. A maradék szalonnazsírba belemártogatom az evőkanalat és kanálnyi nagyságú gombócokat szakítok vele a kukoricakásából és a tű...
Báránysült erdei gombaszósszal
... lapos fakanállal, hogy a serpenyőtől elváljon. Tegyük bele a gombát, kevergetve pároljuk egy kicsit, majd öntsük hozzá a csirkehúslevest és lassú tűzön 3-4 percig főzzük.
A kukoricalisztet és a mustárt öntsük csészébe, és keverjük simára 1 evőkanál hideg vízzel, majd lassú tűzön főzzük, amíg a szósz besűrűsödik. Adjunk hozzá ecetet, egy kevés vajat, és ízlés szerint ízesítsük...
1 2 3 4 .10 11 .15 16 19 20 21 
Címkék: tábor lakóinak, padlásokon vagy, elhagyott német, kukoricás masszával, felvágott vöröshagymát, felmelegített tejet, órán keresztül, májat megmossuk, forrásban lev&otilde, megfehéredett májból, edény falától, darált májjal, habosra felvert, szósz elkészítéséhez, többi hozzávalóhoz, csirke megpuhul, kevés vajat, vágott koriandert, kockára vágott, kukoricalisztet összekeverjük, szélei töredezettek, tészta szára, kukorica neve, erdélyi magyarok, abból készült, ponty fejét, kiesett részeket, kukoricaszemekből kivonható, sokoldalú puliszka, zacskó sütőport, masszát kivajazot, csirkét mindkét, hagymát üvegesre, lekvárba keverje, szárított barackot, bőre felhó, liter lobogó, füstölt szalonnát, tűzálló edény, kisült szalonnazsírral, maradék szalonnazsírba, serpenyőtől elváljon, mustárt öntsük, szósz besűrűsödik, kukoricalisztet, csirkehúslevest, szegedihalaszle, szalonnazsírral, kukoricakásából, marhahúslevest, elkészítéséhez, kukoricasaláta, betelepítették, halványbarnára, háromnegyedéig, salátaöntethez,
© 2013 TVN.HU Kft.