|
|
|
...
Hozzávalók:
25 dkg kukoricaliszt, 3 dl tej, 5 dkg vaj, 2 púpozott evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál porcukor vagy méz.
Elkészítés:
A kukoricalisztet a tejjel leforrázzuk, és hozzákeverjük a vajat meg a cukrot. Kb. 10 percig hagyjuk duzzadni a masszát, majd tepsiben, de takaréklángon a sütőben kb. 40 percig sütjük. A sütés végén 5 percre felerősítjük a lángo... |
|
|
|
|
|
|
|
... melegkonyhai tésztákkal. Leginkább a kelt tésztákat, a fánkokat kukoricalisztből készült metéltet és görhét szeretik. A horvát nép élelmezésében nagyon elterjedt a kukoricagánica. Ehhez a kukoricalisztet. forró tejjel leöntik, és ha kihűlt, olvasztott vajat, egész tojást és annyi búzalisztet kevernek hozzá, hogy az, gyenge galuskatészta legyen. Forró vízbe mártott kanállal kiszagg... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... hozzá a mártást, a fafülegombát, a bambuszrügyet, és pároljuk még 10 percig. Most ... |
|
|
|
|
|
|
|
... törött fehér borssal és a kukta jelzésétől számított 10 percig főzöm. Ezután hozzáadom a kukoricaszemeket (lehet fagyottan is), és kevés cukrot. További 10 percig főzöm. Közben a kukoricalisztet simára keverem a tejszínnel és a nagyon finomra vagdalt petrezselyemzölddel, majd behabarom vele a levest. Még egyszer fölforralom. Ha konzerv kukoricából készítem, akkor azt csak az utols... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... törött fehér borssal és a kukta jelzésétől számított 10 percig főzöm. Ezután hozzáadom a kukoricaszemeket (lehet fagyottan is), és kevés cukrot. További 10 percig főzöm. Közben a kukoricalisztet simára keverem a tejszínnel és a nagyon finomra vagdalt petrezselyemzölddel, majd behabarom vele a levest. Még egyszer fölforralom. Ha konzerv kukoricából készítem, akkor azt csak az utols... |
|
|
|
|
|
|
|
... hagyott vöröshagymával, a fűszerekkel, a sóval annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzöm. Ha a hús megpuhult, a levéből kiveszem és kicsontozom. A vajat megmelegítem, rászórom a kukoricalisztet, majd pár percnyi pirítás után apránként hozzáöntöm a csirke átszűrt főzőlevét. Sűrűre főzöm, a mustárral, a reszelt citromhéjjal, a citromlével ízesítem, végül a kapribogyót levével együt... |
|
|
|
|
|
|
|
... vaníliaaromát habosra keverjük, felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Egy másik lábasban a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd lassanként hozzáadjuk a kakaós tejet. A kukoricalisztet kevés vízben feloldjuk, majd sűrűre főzzük, belekeverjük a csokis krémet, a befőtt levét, és az egészet sima krémmé dolgozzuk. Kihűtjük, és fél órára hűtőbe tesszük. Egyharmadát olajjal k... |
|
|
|
|
|
|
|
... tejföl.
Elkészítés:
A keverőgépbe tegyük az első öt hozzávalót és keverjük simára, egyenletesre. Merjük át a keveréket egy fém (öntöttvas) mártásos tálba. Ekkor keverjük hozzá a kukoricalisztet. Közepes tűzön, állandó kevergetés közben addig főzzük, amíg éppen meg nem kezd keményedni, és fel nem kezd forrni. Akkor hűtsük le, és keverjük hozzá a tejfölt. Osszuk szét aztán... |
|
|
|
|
|
|
|
... 1 dl apróra vágott pekándió/hikoridió (ennek híján közönséges dió is jó).
Elkészítés:
Egy kis zománcos fazékban lassú tűzön olvasszuk fel a vajat, majd keverjük bele a kukoricalisztet. Állandó kevergetés közben adjuk hozzá a mézet, és a keverék felforrásáig főzzük. Ekkor tegyük bele a dióvagdalékot. A fagylaltra melegen öntve tálaljuk.
Előre is elkészíthetjük, és mé... |
|
|
|
|
|
|
|
... (kb. 20 perc alatt) főzzünk belőle sűrű szirupot, majd adjuk hozzá a citromlevet, és alaposan keverjük bele, végül vegyük ki belőle a vaníliarudat. Kevés vízzel pépesítsük meg a kukoricalisztet, majd ehhez adjuk az elkészített szirupot és lassú tűzön, állandó kevergetés közben, főzzük 10 percig, majd öntsük a tepsiben elterített gyümölcsre úgy, hogy kb. 1 cm vastag réteg jusson mi... |
|
|
|
|
|
|
|
... percig, majd adja hozzá a csíkokra vagdalt tofut, valamint a fehérbort, az ecetet, a sót, a borsot és a szójaszószt.
Újraforrás után öntse bele a 4 evőkanál vízben elkevert kukoricalisztet, majd főzze tovább, míg besűrűsödik. Ezután szűrőn keresztül csorgassa bele a felvert tojást és adjon hozzá pár csepp szezámolajat. Forrón tálalja, vékony karikákra vágott zöldhagymáv... |
|
|
|
|
|
|
|
Kodály Zoltán élete és munkássága
(Kecskemét, 1882. december 16. - Budapest, 1967. március 6.)
,,Minden zeneszerző megírta életrajzát, kottában: csak tudjuk elolvasni. Igazabb képet kapunk róla, mint akár maga, akár mások által írt kötetes életrajzokból. De érteni kell a zene nyelvén"
,,A zenét tolmácsolni más nyelven valóban s... |
|
|
|
|
|
|
|
... Dezsőné [Vera]
GÖRHE
Hozzávalók: 6-8 dkg kukoricaliszt,
3-4 evőkanál zsír,
cukor,
vanília,
só
kis tej
Elkészítés: A kukoricalisztet a zsírral elkeverem.
Sót,kristálycukrot,vaníliacukrot, teszek bele.
Langyos tejjel olyan keménységűre gyúrom,hogy formázható legyen.
tejes kézzel lapos pogácsaform... |
|
|
|
|
|
|
|
... (kb. 20 perc alatt) főzzünk belőle sűrű szirupot, majd adjuk hozzá a citromlevet, és alaposan keverjük bele, végül vegyük ki belőle a vaníliarudat. Kevés vízzel pépesítsük meg a kukoricalisztet, majd ehhez adjuk az elkészített szirupot és lassú tűzön, állandó kevergetés közben, főzzük 10 percig, majd öntsük a tepsiben elterített gyümölcsre úgy, hogy kb. 1 cm vastag réteg jusson mi... |
|
|
|
|
|
|
|
... petrezselyemzöld.
A csirkét vágja bontási darabokra, a hagymát főzze forró vízben 1 percig, majd dobja hideg vízbe, szárítsa le és héjazza le, utána sós vízben főzze kb. 10 percig puhára, a kukoricalisztet keverje el 2 ek vízben. Nagy serpenyőben vagy lábasban melegítse fel a vajat az olajjal, süsse rajta a sózott-borsozott csirkét mindkét oldalán aranybarnára, szedje ki szűr... |
|
|
|
|
|
|
|
... vágja kis kockákra. Lábasban olvassza meg a vajat, rajta süsse a csirkét mindkét oldalon aranybarnára. Vegye ki, zsiradékán dinsztelje a hagymát üvegesre. A lekvárba keverje bele a kukoricalisztet, tegye a hagymára, kevergesse míg felforr. Vegye lejjebb a hőt, sózza-borsozza, tegye rá a szárított barackot és a csirkét. Fedő alatt párolja míg megpuhul, néha keverje meg. Tegye bele ... |
|
|
|
|
|
|
|
... megőrölt kakaóbab és különféle fűszerek vízzel felhígított elegyét, mely vallási szertartásaik fontos szereplője volt.
A kakaó mellett alapanyagként gyakran használtak hozzá kukoricalisztet, mézet, vaníliát, fahéjat és egyéb fűszereket, és vízzel hígítva sűrű, habos folyadékot kevertek belőle. Később a majákat leigázó aztékok is rászoktak a keserű italra, kiknek utolsó ... |
|
|
|
|
|
|
|
... kukoricaliszt, 10 dkg zsemlemorzsa, 8 dkg vaj, 2 dl tejföl, ételízesítő
Az áttört juhtúrót habosra keverjük a tojások sárgájával és a vajjal. Sóval ízesítjük, majd hozzákeverjük a kukoricalisztet, végül a tojásfehérje keményre vert habját. Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle, és a Delikát ételízesítős vízben kifőzzük. A morzsából vajjal pirított zsemlemorzsát készítünk, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... kukoricaliszt, 10 dkg zsemlemorzsa, 8 dkg vaj, 2 dl tejföl, ételízesítő
Az áttört juhtúrót habosra keverjük a tojások sárgájával és a vajjal. Sóval ízesítjük, majd hozzákeverjük a kukoricalisztet, végül a tojásfehérje keményre vert habját. Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle, és a Delikát ételízesítős vízben kifőzzük. A morzsából vajjal pirított zsemlemorzsát készítünk, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... törött fekete bors, só.
A májat megmossuk, megtöröljük, és a forrásban levő vízbe dobjuk. Ha a megfehéredett májból már nem folyik véres lé, akkor leszűrjük és ledaráljuk. A kukoricalisztet 2,5 dl forrásban levő sós vízben addig főzzük, míg az edény falától el nem válik. Langyosra hűtjük, majd összekeverjük a darált májjal, a habosra felvert tojásokkal, a tejjel és a fűszerek... |
|
|
|
|
|