|
|
|
... vajat.Állítsuk a sütő lángját a legnagyobb fokozatra. Válasszuk külön a tojások sárgáját a fehérjétől. A sárgákat keverjük el a maradék 5 dkg cukorral és a vaníliával. Keverjük bele a kukoricalisztet, a datolyát, a mandulát, az olvadt vajat és a likőrt.
Keverjük jól össze.Ezután verjük kemény habbá a tojásfehérjét, majd óvatosan adjuk a datolyás keverékhez. Vajazzunk ki egy t... |
|
|
|
|
|
|
|
... Állítsuk a sütőt 6-os
fokozatra, és süssük egy órán át. Ha már félig megsült, fordítsuk meg.
Egy kis lábasban keverjük össze a páclét a tejszínnel és adjuk hozzá
a kukoricalisztet. Lassú tûzön kevergetve sûrûsítsük be kétharmadára,
majd sóval, borssal ízesítjük. Tálaljuk alufóliában, s locsoljunk rá a
szószból. Köretként adhatunk hozzá ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... vajat.
Állítsuk a sütő lángját a legnagyobb fokozatra. Válasszuk külön a tojások sárgáját a fehérjétől. A sárgákat keverjük el a maradék 5 dkg cukorral és a vaníliával. Keverjük bele a kukoricalisztet, a datolyát, a mandulát, az olvadt vajat és a likőrt.
Keverjük jól össze.
Ezután verjük kemény habbá a tojásfehérjét, majd óvatosan adjuk a datolyás keverékhez. Vajazz... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók: 20 dkg kukoricaliszt, 2 tojás, só, olaj, 2 evőkanál vaj, 1 póréhagyma, 2 dl tejföl, 15 dkg reszelt sajt, petrezselyemzöld
A kukoricalisztet összekeverjük egy csapott mokkáskanál sóval, majd apránként hozzákeverünk fél liter vizet, és pihentetjük. Közben a megmosott pórét felkarikázzuk és vajon megpároljuk. A kukoricalisztes masszában elkeverünk két nyers t... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... (kukoricalepény)
Hozzávalók: 27 dkg kukoricaliszt, 3,5 dl melegvíz, só.
A kukoricalisztet egy csipet sóval tálba tesszük, apránként adjuk hozzá a melegvizet, és addig keverjük, amíg sima tészta nem lesz. Vágjuk a tésztát 15 darabra, és pihentessük egy órát. A darabokat zsírpapír közé téve nyújtsuk kb. 13 cm átmérőjű vékony lepénnyé. A lepénykéket felforrósított sütő... |
|
|
|
|
|
|
|
... melegkonyhai tésztákkal. Leginkább a kelt tésztákat, a fánkokat kukoricalisztből készült metéltet és görhét szeretik. A horvát nép élelmezésében nagyon elterjedt a kukoricagánica. Ehhez a kukoricalisztet. forró tejjel leöntik, és ha kihűlt, olvasztott vajat egész tojást és annyi búzalisztet kevernek hozzá, hogy az gyenge galuskatészta legyen. Forró vízbe mártott kanállal kiszaggat... |
|
|
|
|
|
|
|
... zöldpaprika, szeletelve 100 g gomba, szeletelve 100 g uborka, kockákra vágva só 50 g póréhagyma, vékony karikákra szeletelve
Az elkészítés módja: 1, 1 dl vízben elkeverjük a kukoricalisztet, a mézet, a szójamártást, a paradicsomot és az ecetet. Felforraljuk, majd félretesszük. 2, A tofuszeleteket kisütjük forró olajban. Melegen tartjuk. 3, Megforrósítjuk a 3 evőkanál olajat,... |
|
|
|
|
|
|
|
... belekeverjük az elhabart tojássárgáját.
A leves elkészítéséhez szükséges ciberét egy kiváló erdélyi recept szerint úgy készítjük el, hogy egy cserépedénybe tesszük a búzakorpát és a kukoricalisztet. Hozzáadunk egy szelet barnakenyeret, egy felkarikázott citromot és kb. 2 liternyi forró vízzel felöntjük és elkeverjük. Egy napig letakarva, egyszer-kétszer még megkeverve, langyo... |
|
|
|
|
|
|
|
... Összeforraljuk, majd a húsra öntjük és kb. 2 óra hosszat sütjük, miközben húslevessel gyakran meglocsoljuk.
Közben 1 liter, forrásban lévő, sós vízbe lassan belecsorgatjuk a kukoricalisztet, és állandó keverés mellett sűrű puliszkát tőzünk. Kivajazott formába öntjük és kihűtjük. Felszeleteljük, és kevés zsírral vagy olajjal megkenve, sütőben vagy grillsütőben megpirítjuk. A t... |
|
|
|
|
|
|
|
... sonkát pirítunk, majd a dödöllére borítjuk. Házi tejföllel jól megöntözzük.
KUKORICÁS DÖDÖLLE
A fentitől abban különbözik, hogy a főtt burgonyához búzaliszt helyett kukoricalisztet adunk. Sonka helyett apró tepertővel is meghinthetjük.
MÁLÉ
25 dkg szitált búzalisztből 2 dkg élesztővel, 2 dl tejjel kovászt készítünk. 1 kg megszitált kukoricalisztből,... |
|
|
|
|
|
|
|
...1 liter forrásban levő,gyengén sózott vízbe, állandó keverés közben - vékony sugárba öntve -
- belefőzünk 50 dkg friss kukoricalisztet ,vagy darát.Folyton keverve, néhány percig főzzük,majd félre tesszük.
Ezt a puliszkát különböző formában, és ízesítéssel fogyaszthatjuk.
Forró puliszka, hideg tejjel, cukrozva,kolbász karikákkal,van aki csak, kolbászzsírral meglocsol... |
|
|
|
|
|
|
|
Kétféle van: Erdélyben készítik, a kukoricaprószát,vagy más néven, málét.
A dunántúl egyes vidékein , pedig a búza prószát.
A friss kukoricalisztet ,vagy darát, forró tejjel le kell forrázni,és néhány órahosszat ,állni hagyni.
A masszát, kizsírozott tepsibe öntjük,és ha édesen készítjük, akkor a tetejét megcukrozzuk,
és keményebb lekvár darabkákkal szórjuk be.Ha... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Juhászné Szunyogh Mária [Mar...
Dobostorta
Hozzávalók:
A piskótához:
15 tojás,
15 evőkanál cukor,
15 evőkanál liszt.
A krémhez:
5 tojás,
30 dkg porcukor,
2 Rama,
pici kakaó
A tetejére kb 20 dkg cukor.
Elkészítés:
Kerek tortaformában 5 lap... |
|
|
|
|
|
|
|
... és újabb 45 percig pihentetjük. A cipók tetejét éles késsel 2-3 helyen bevágjuk. Elő-melegített sütőben, nag... |
|
|
|
|
|
|
|
... porcukorral kevert darált mák vagy darált dióbél, kevés liszt a gyúrótáblára.
1 liter vizet felforralok. Egy csapott evőkanál sót beleszórok, majd vékony sugárban beleöntöm a kukoricalisztet. Folytonos keverés közben olyan sűrűre főzöm, hogy a kanál megálljon benne. Ezután a tűzről lehúzom, és kissé lehűtöm. Ha meleg (de már nem forró), akkor beledolgozok még 20 dkg búzaliszt... |
|
|
|
|
|
|
|
... vajat.
Állítsuk a sütő lángját a legnagyobb fokozatra. Válasszuk külön a tojások sárgáját a fehérjétől. A sárgákat keverjük el a maradék 5 dkg cukorral és a vaníliával. Keverjük bele a kukoricalisztet, a datolyát, a mandulát, az olvadt vajat és a likőrt.
Keverjük jól össze.
Ezután verjük kemény habbá a tojásfehérjét, majd óvatosan adjuk a datolyás keverékhez. Vajazz... |
|
|
|
|
|
|
|
... tejföl.
Elkészítés:
A keverőgépbe tegyük az első öt hozzávalót és keverjük simára, egyenletesre. Merjük át a keveréket egy fém (öntöttvas) mártásos tálba. Ekkor keverjük hozzá a kukoricalisztet. Közepes tűzön, állandó kevergetés közben addig főzzük, amíg éppen meg nem kezd keményedni, és fel nem kezd forrni. Akkor hűtsük le, és keverjük hozzá a tejfölt. Osszuk szét aztán... |
|
|
|
|
|
|
|
... 1 dl apróra vágott pekándió/hikoridió (ennek híján közönséges dió is jó).
Elkészítés:
Egy kis zománcos fazékban lassú tűzön olvasszuk fel a vajat, majd keverjük bele a kukoricalisztet. Állandó kevergetés közben adjuk hozzá a mézet, és a keverék felforrásáig főzzük. Ekkor tegyük bele a dióvagdalékot. A fagylaltra melegen öntve tálaljuk.
Előre is elkészíthetjük, és mé... |
|
|
|
|
|
|
|
... (kb. 20 perc alatt) főzzünk belőle sűrű szirupot, majd adjuk hozzá a citromlevet, és alaposan keverjük bele, végül vegyük ki belőle a vaníliarudat. Kevés vízzel pépesítsük meg a kukoricalisztet, majd ehhez adjuk az elkészített szirupot és lassú tűzön, állandó kevergetés közben, főzzük 10 percig, majd öntsük a tepsiben elterített gyümölcsre úgy, hogy kb. 1 cm vastag réteg jusson mi... |
|
|
|
|
|
|
|
... alacsony hőfokon pároljuk. Ha szükséges még vizet adunk hozzá.
Közben egy fazékban 1 l forrásban levő vízbe - amibe beleraktuk már a sót - állandó keverés mellett hozzáadjuk a kukoricalisztet.Főzés közben egy kézi v. gépi habverővel addig keverjük, míg be nem sűrűsödik. Ekkor lefedve hagyjuk még kb 10 percig fedő alatt.Ezután egy sütőpapírra kiszedjük, 2 cm vastagságúra kiny... |
|
|
|
|
|