|
|
|
... főtt burgonyával és a sóval. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük. A tésztát lisztezett deszkára helyezzük, 2 cm vastagra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kb. 3 cm-es átmérőjű korongokat szaggatunk belőle. A tésztát bő, forró olajban kisütjük, de egyszerre csak néhány darabot teszünk a serpenyőbe, mert sülés közben a fánkok megnőnek. Itatósra szedjük, a felesleges zsiradék... |
|
|
|
|
|
|
|
... málna.
Elkészítése:
Az almákat meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, kimagozzuk és vékonyra szeleteljük. A leveles tésztát 4 mm vastagságúra nyújtjuk, és négy egyforma korongot vágunk ki belőle. A korongokat tepsibe tesszük.
Fél centit szabadon hagyva a tésztákon az almaszeleteket körberakjuk, meghintjük cukorral, majd a következő réteg almát egy kisebb ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... (személyenként egyet számítva), és golyókat formázunk belőle, amelyeket kör alakúra nyújtunk. A nagyjából egyforma darabokra vágott sajtot elosztjuk a kinyújtott tészták felén, majd a korongok másik felét ráhajtjuk, a széleket jól összenyomkodjuk, és kör formájúra alakítjuk a batyukat. Nagy serpenyőbe, bő forró olajba tesszük, és amikor elkezdenek pirulni, szűrőkanállal itatóspapí... |
|
|
|
|
|
|
|
... belereszeljük az almát, és jól összekeverjük.
2. Serpenyőben felforrósítjuk a maradék 80 g vajat/margarint. Több részletben, nagy evőkanálnyi adagokban beletesszük a masszát, 8-10 cm átmérőjű korongokká-tallérokká lapítjuk, és mindkét oldalukat pirosra sütjük. Papírkendőre szedve felitatjuk róluk a zsiradékot, és (kikapcsolt, kitámasztott ajtajú sütőben) melegen tartjuk, amíg... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... össze, s tegyük félre. A jól kikevert masszát - lisztezett deszkán - nyújtsuk ki körülbelül egy centi vastagra, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... Lekenjük fölvert egész tojással, ám legtakarékosabb, ha a három tojásból megmaradt fehérjét használjuk fel erre. Ezután szórjuk meg a reszelt sajttal, s végül szaggas... |
|
|
|
|
|
|
|
... király szobrán, egy VII. századi szászánida ezüsttálon és még sok tárgyon. Ott találjuk a hunok címerein, az avarok szíjvégein (keceli lelet), a honfoglalás kori rakamazi tarsolylemezen, hajkorongokon, gyűrűkön és a magyar királyok első címerszerűen ábrázolt szimbóluma is a turul volt. A magyar nyelvben három szó van, amely a sólyomra és a sólyomkultuszra utal: a "kerecsen", a "zo... |
|
|
|
|
|
|
|
... elhúzódhat). Rendkívül magas a visszaesők aránya. A leszokás elősegíthető a lassú, folyamatos nikotinelvonással, használnak pl. bőrre ragasztható, egyre csökkenő mennyiségű nikotint tartalmazó korongokat, vagy nikotinos rágót. Ha a leszokás nem sikerül (esetleg többszöri próbálkozás után sem), akkor a dohányoson eluralkodhat az önbizalomhiány, önmaga értéktelenségének érzete ("kép... |
|
|
|
|
|
|
|
... hasonlóságát. Gyakran az egyforma méretű elemeket keresgéli össze, például az egyforma nagy kockákat, máskor az egyforma színűeket, sokszor például csak a piros vagy a kék gyöngyöket, korongokat fűzi fel. Minderre csak a úgy lehet képes, ha összehasonlítja a tárgyakat.
Ez az érzékelésbe, cselekvésbe ágyazott, s attól elválaszthatatlan tevékenység a gyermek szellemi fejl... |
|
|
|
|
|
|
|
... burgonyás ropogtatnivaló. Afelirat szerint hagyományos recept alapján, a legkiválóbb alapanyagokbólkészült. A tradícionális burgonyás tésztát megdagasztják, nyújtják, majd apró, kerek korongokat szaggatnak belőle, melyeket kemencében sütnek aranybarnára. Hmmm...szinte összefut az ember szájában a nyál.
A leírásbékebeli ízeket, hangulatokat idéz fel bennem. Látom magam ... |
|
|
|
|
|
|
|
... fejdíszének teteje nyitott lehetett, ahogyan erre "hajadon" szavunkból és különböző népi szólásokból ("bekötik a fejét") következtethetünk. Hajfonataikba a nők gyöngyöket, fémkarikákat, kagylókorongokat és átfúrt pénzeket fűztek; igen szépek a páros korongos varkocsdíszek, amelyeket többnyire aranylemezekből készítettek és növényi motívumok mellett különféle csodás állatok is dísz... |
|
|
|
|
|
|
|
... burgonyás ropogtatnivaló. A felirat szerint hagyományos recept alapján, a legkiválóbb alapanyagokból készült. A tradícionális burgonyás tésztát megdagasztják, nyújtják, majd apró,kerek korongokat szaggatnak belőle, melyeket kemencében sütnek aranybarnára.
Hmmm... szinte összefut az ember szájában a nyál. A leírás békebeli ízeket, hangulatokat idéz fel bennem. Látom magam előt... |
|
|
|
|
|
|
|
... könnyen elpárologjon. A Rostos, vagy polystirol alapú szigetelő táblákat a falba épített, vagy dűbelezett acél vagy műanyag tüskékre kell felszúrni, a szigetelés felrakása után csepegtető korongokat helyezzük el úgy, hogy a légrés közepére kerüljenek, ezek a korongok meggátolják az összegyűlt pára eljutását a falig.
Szellőző falak
Amennyiben légréses fala... |
|
|
|
|
|
|
|
... király szobrán, egy VII. századi szászánida ezüsttálon és még sok tárgyon. Ott találjuk a hunok címerein, az avarok szíjvégein (keceli lelet), a honfoglalás kori rakamazi tarsolylemezen, hajkorongokon, gyűrűkön és a magyar királyok első címerszerűen ábrázolt szimbóluma is a turul volt. A magyar nyelvben három szó van, amely a sólyomra és a sólyomkultuszra utal: a "kerecsen", a "zo... |
|
|
|
|
|
|
|
... vele a diót és a mákot. A diót összekeverjük a fahéjjal és a mazsola felével, a mákot pedig a szegfűszeggel és a maradék mazsolával.
3. A két tésztacipót kinyújtjuk, 8 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki belőlük, peremüket megkenjük az egyik felvert tojással. Közepükre egy-egy kanálka diós/mákos tölteléket púpozunk, félbehajtjuk őket, a széleket lenyomkodjuk. A táskákat sütőpap... |
|
|
|
|
|
|
|
... paprika, 2 hagyma, 3 csilipaprika, 1 ek. mustár, 30 dkg csípős ketchup, 10 dkg főtt tészta, curry, 2,5 dl tejföl.
1. Egy kilisztezett gyúródeszkán a leveles tésztát kinyújtjuk, és korongokat szúrunk ki belőle (lehet egy pohár segítségével is). Kétharmaduknak a közepét egy kisebb pogácsaszaggatóval (pohárral) szúrjuk ki. ĺgy kisebb tésztakorongokat és lyukas tésztakariká... |
|
|
|
|
|
|
|
... kevergetve addig forraljuk, míg el nem válik az edény falától. A tűzről lehúz-zuk, és 2 felvert tojást az apró kockákra vágott paprikával együtt belekeverjük.
A masszából ujjnyi vastag korongokat formázunk, melyeket lisztbe, felvert tojásba és szezámmaggal összekevert zsemlemorzsába forgatunk. Bő, forró olajban aranysárgára sütjük. A paradicsomsalátával körítve tálaljuk.... |
|
|
|
|
|
|
|
... fejdíszének teteje nyitott lehetett, ahogyan erre "hajadon" szavunkból és különböző népi szólásokból ("bekötik a fejét") következtethetünk. Hajfonataikba a nők gyöngyöket, fémkarikákat, kagylókorongokat és átfúrt pénzeket fűztek; igen szépek a páros korongos varkocsdíszek, amelyeket többnyire aranylemezekből készítettek és növényi motívumok mellett különféle csodás állatok is dísz... |
|
|
|
|
|
|
|
... tesszük. Először nyújtófával téglalappá ütögetjük, majd 2-3 mm vastagra kinyújtjuk. 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és tepsibe tesszük. Sütés közben kicsit megnő, ezért a korongokat ne tegyük túl közel egymáshoz! Előmelegített sütőben, közepes lángon (180 C-fok, légkeveréses sütőben 165 C-fok) kb. 12 perc alatt színesre sütjük. Hamar elkészül, ezért vigyázzunk, neho... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojássárgáját, a petrezselymet, egy csipet szerecsendiót és az ételízesítőt. Alaposan összekeverjük. A masszából kerek kroketteket formázunk, és enyhén összenyomjuk, hogy 5-6 cm átmérőjű korongokat kapjunk. Lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, majd bő, forró olajban kisütjük. Egyszerre keveset tegyünk a serpenyőbe, és addig süssük, amíg aranybarnák lesznek. Szalvétá... |
|
|
|
|
|